Årets ekstreme datatab: Neodym-magneter, kaffemaskiner og fadøl

20. december 2011 kl. 10:1510
Fra kraftige magneter, som flår i harddisken, til forvirring over virtuelle drev. Her er de 10 mest ekstreme tilfælde af datatab fra 2011.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Brand og vandskade er forudsigelige måder at miste data på, men 2011-listen over spektakulære sager fra data-recovery-firmaet Kroll Ontrack, som i Danmark også hedder Ibas, har fået en del nye trusler mod dine data.

  1. En skuespillerinde kom til at slette alle sine billeder, da hun kom til at vælge den forkerte eksterne USB-disk i Mac'ens diskhåndteringsprogram.

  2. En systemadministrator ville dele to diskpartitioner på sin virtuelle server op over to storagesystemer for at forbedre ydelsen. Da han var ved at løbe tør for plads, ville han konsolidere dem igen, men tog fejl af, at der allerede fandtes C og D partitioner på systemet, og han kom til at overskrive kritiske data.

  3. Det er dumt at sætte sin bærbare pc for tæt på kraftige neodym-magneter. Da brugeren tændte pc'en, blev overfladen af harddiskens plader beskadigetet, fordi de bevægelige dele i disken blev tiltrukket af magneterne.

  4. En sen aften sidst på måneden, hvor økonomiafdelingen skulle afslutte regnskabet, gik strømmen, mens medarbejderne holdt kaffepause. Heldigvis var serverne koblet til en UPS, men det var kaffemaskinen også, og de kaffetørstige medarbejdere drænede batteriet og fik serveren til at crashe.

  5. To forretningsfolk mødtes for at holde et møde på en pub. En tjener kom til at vælte en fadøl ud over den bærbare pc, som indeholdt forretningsplanerne, og papirservietter var ikke nok til at redde pc'en.

  6. En nyansat sikkerhedsvagt var på arbejde i et kemikalielager. Selvom der var rygeforbud, tændte han alligevel en cigaret og udløste derved sprinklersystemet og var skyld i, at 44 pc'er og to servere druknede.

  7. En it-medarbejder havde travlt med at nå til et møde og lagde derfor backupbåndet oven på det brandsikre skab. Byen blev ramt af et jordskælv, som fik båndet til at falde på gulvet, hvorefter kontoret blev begravet i vand, mudder og sand.

  8. En freelance-fotograf fik smadret sit kamera af hærværksmænd i forbindelse med optøjerne i London tidligere på året. Alle billederne blev genskabt og overdraget til politiet.

  9. En mand fik overtalt sin kæreste til at lave en backup af hendes billeder på en ekstern harddisk. Men i stedet for at kopiere billederne, flyttede hun filerne. Da parret fik gæster, blev deres hund så begejstret, at den i skyndingen blev vinklet ind i kablet til den eksterne disk og rev den på gulvet.

  10. Som om et lynnedslag ikke var nok, så fik det en families hus til at bryde i brand. Computerne brændte, og da brandvæsenet nåede frem, blev computerudstyret overhældt med vand. Sådan fik det lov at stå i flere dage, før det var sikkert at redde dem, og i mellemtiden nåede lagermedierne at ruste.

Har du hørt om danske pendanter til ovenstående liste? Skriv i debatten eller send os en mail på redaktion@version2.dk

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. december 2011 kl. 19:55

Hehe, det kan man da kalde at prioritere sin kaffe ;)

10
17. maj 2013 kl. 09:48

Jojo, jeg kan godt se det morsomme - og relevante - i at ha' UPS på kaffemaskinen :) Men jeg ville nu nok være forsigtig med at ha' filserveren på den samme UPS...

8
20. december 2011 kl. 13:53

Under en forsøgsrække på et biogasanlæg røg en pakning, der holdt en måleprobe på plads i en pumpestreng. Proben blev skudt ud af røret efterfulgt af anslået 250 kg varm gylle. Uheldigvis stod en laptop i skudlinien. Harddisken blev reddet og fungerer stadig, men printkort var ikke meget værd. Siden den dag lærte man at bruge aflukkede instrumentskabe og rugged industrielle tablets.

6
20. december 2011 kl. 13:18

Jeg har oplevet flere laptops der er blevet overhældt med diverse drikkevarer, og det har hver gang været muligt at tage harddisken ud, og sætte den i en identisk laptop.

Jeg har endnu ikke oplevet datatab på den konto.

Eneste måde jeg kan se permanent datatab på den konto, er hvis de giver op med det samme og bare smider computeren ud.

7
20. december 2011 kl. 13:34

Tjah rigtige mænd tager ikke backup

Til gengæld lærer de at græde.

1
20. december 2011 kl. 10:37

Ikke det mest optimale serversetup, hvis mistet strøm til serverne medfører datatab.

3
20. december 2011 kl. 12:11

Enig, men hvis du er rigtig uheldig så kan mistet strøm godt smadre nogle filsystemer fordi serveren ikke når at lukke ned før strømmen er helt væk.

Moderne filsystemer har journaling, hvilket betyder at et filsystem aldrig vil blive smadret lige meget hvornår man tager strømmen. Højest mister du det data som ikke endnu er skrevet til disken (bemærk at applikationer eksplicit kan kalde sync for at sikre sig at data er skrevet til disken).

Det kunne måske også være en smadret database som giver problemet.

Alle moderne databaser bruger ACID, hvilket betyder at de er resistente overfor korruption, og at når en transaktion returnerer, så er man sikker på at data er skrevet til disken.

4
20. december 2011 kl. 12:23