År 2010-fejl rammer københavnske P-automater

Københavnere har siden nytår ikke kunnet betale med dankort i byens parkeringsautomater. Siemens erkender fejl i kommunikationen mellem to interne enheder.

De københavnske parkometre er ramt af et år 2000-lignende problem. Ved årsskiftet mellem 2009 og 2010 blev muligheden for at betale for parkeringen med dankort nemlig sat ud af spillet.

Leverandøren Siemens oplyser, at fejlen er fundet, og at Parkering Københavns server i løbet af aftenen og natten vil sende ny firmware ud til 1600 ramte p-automater.

Fejlen er opstået fordi enheden, der håndterer dankort-betaling, fortolker kommunikationen fra automatens firmware som BCD-encodede beskeder, mens firmwaren afsender beskederne som HEX-tal.

»Hele vejen fra 1 til 9 er de to ens, men når vi når til 0 som eksempelvis i 2010, kommer problemet: Den ene skriver 10, mens den anden skriver 0A,« forklarer Peter Løbner-Hansen fra Siemens.

Han beklager, at fejlen ikke er fundet før nu. »Vi vedstår os, at vi burde have testet bedre, « siger Peter Løbner Hansen. Til gengæld hæfter han sig ved, at fejlen hurtigt blev fundet, og at en opdateret version af firmwaren hurtigt bliver sendt ud.

Peter Løbner Hansen forklarer videre, at den bagved liggende årsag til, at fejlen opstår, hænger sammen med, at automaterne er designet ekstremt strømbesparende for at kunne drives af det solcellepanel, hver automat er udstyret med.

»Det betyder, at alle enheder i automaten skal lave en 'power-up', hver gang automaten betjenes. Og derfor får enhederne også sendt et tidsstempel hver gang de starter op,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Allan Ebdrup Blogger

Den nyhed gad jeg godt have set noget før, jeg var i byen i dag og kunne ikke betale. Jeg brugte alle mine mønter, men der var ikke nok så der lå en bøde til mig da jeg kom ud. Er der nogen andre der har tænkt sig at klage over en bøde? Eller nogen der har et bud på hvordan man står rent retsligt når nu man er vant til at betale med dankort?

 • 0
 • 0
#2 Bjarne Hansen

Det er dit problem at der skal betales til et parkometer. At du så ikke har tilstrækkeligt med kontanter, er ikke andres problem end dit.

Jeg tror at din sag er "elendig" omend jeg synes at det er dybt horribelt at sådan noget ikke er testet og at der går 5 hele døgn før dankort betalingen er i luften igen... Vi er efterhånden ret mange, som ikke går rundt med kontanter i lommerne, eftersom dankortet jo er opfundet!

 • 0
 • 0
#3 Kristian Poulsen

Nu ved jeg godt at sandsynligheden for at automaterne holder indtil år 2100 er meget lille, men udfra forklaringen tyder det på at årstallet sendes som 2 cifre, altså 09 for 2009 og 10 for 2010 ... hvad sker der så når der skiftes fra 99 til 00?

Eller betyder den 'power up' procedure, at der ikke foretages nogen form for tidskontrol i automaten, der så blot sprøjter datostemplet direkte ud på billetten?

 • 0
 • 0
#4 Leif Neland

Nu ved jeg godt at sandsynligheden for at automaterne holder indtil år 2100 er meget lille, men udfra forklaringen tyder det på at årstallet sendes som 2 cifre, altså 09 for 2009 og 10 for 2010 ... hvad sker der så når der skiftes fra 99 til 00?

Der sker nok ikke noget før år 20FF :-) Dvs 256 år fra år 2000. På et tidspunkt imellem 2128 og 2256 skal man ændre opfattelsen af de to modtagne bytes til at være signed, så FF = -1. Modtageren regner så 2256 minus 1 i år 2255. En firmwareopdatering hvert 256'te år er vist til at leve med :-)

Men til den tid har man nok ikke parkometre, bilen kører selv til din dør fra p-huset, når du har brug for den.

 • 0
 • 0
#7 Carsten Sonne

Det er helt sikker dit problem. Jeg har før i en klage sag fået en forklaring, som lød noget i retning af:

Sagen er ikke om du har en gyldig P-billet. Det afgørende er om den er synlig i forruden som reglerne foreskriver.

Med mindre der er en eksplicit paragraf som hjælper dig, så har du på forhånd tabt.

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Det afgørende er om der findes en synlig P-billet i forruden som reglerne foreskriver.

Det er nemlig lige præcis ikke det punkt som en evt. sag kunne køres på. Sagen ville i stedet gå på at kommunen ikke har overholdt deres forpligtigelse til at gøre billeterne tilgængelige.

Forestil jer et tilfælde hvor det slet ikke er muligt at benytte automaterne, kan folk så slet ikke parkere lovligt? I det tilfælde tror jeg nok at evt. udskrevne bøder ville blive annulleret.

 • 0
 • 0
#12 Carsten Sonne

Sagen ville i stedet gå på at kommunen ikke har overholdt deres forpligtigelse til at gøre billeterne tilgængelige.

Ja, hvis du gider at trække Parkering København (eller hvem der nu har fået opgaven hvor du parkerer) i retten for 510 kr., så muligvis.

Men hvis du tror at Parkering København interessere sig for retfærdighed eller deres forpligtelser, så er du da helt på vildspor.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere