Aalborg vil skåne regnskoven med iPads til 31 politikere

Aalborg Kommune overvejer at bytte stakkevis af papirer ud med iPads til 31 byrødder.

Byrådet i Aalborg Kommune kan være på vej til at blive papirløst. I stedet skal Apples iPad gøre sit indtog under byrådsmøderne, skriver nordjyske.dk.

»Vi kan spare en masse papir, og så kan vi se, at der også er nogle af byrådsmedlemmerne, der efterspørger modellen«, siger kommunaldirektør Jens Kristian Munk til nordjyske.dk.

Derfor overvejer direktørgruppen i Aalborg Kommune lige nu, om de 31 medlemmer af byrådet skal have en iPad.

Hvert møde i byrådet kan typisk involvere bunker af papirer med dagsordner og bilag, som skal printes ud til hver enkel mødedeltager.

Af samme grund er Guldborgsund Kommune i gang med et pilotprojekt, hvor 25 iPads bruges til at opbevare og bladre i de mange dokumenter digitalt.

Læs også: 25 iPads skal redde udkantskommune fra mødernes papir-mareridt

Også Silkeborg Kommune har fra nytår besluttet at gøre byrådsmøderne papirløse, men her tjener en almindelig bærbar pc som erstatning for papirerne. Og i Frederikshavn har man haft lignende tanker, selvom man her endte med at skrotte ideen.

Læs også: Silkeborg sparer 1 million på papirløst byråd

Læs også: Byråd udskiftede papir med e-mails - men det var for svært

I Aalborg er beslutningen endnu ikke truffet, men kommunens it-kontor undersøger nu priser og programmer. Direktørgruppen tager stilling til iPad-projektet 24. januar, skriver nordjyske.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Poul Lausen

Hvornår er man begyndt at bruge papir af træ fra en regnskov?

Hvis jeg havde tid (og evner) kunne det være interessant at regne på hvad der er bedst for miljøet: Papir, et materiale fra naturen der kan genbruges, eller en lille boks fyldt med kemikalier og sjældne metaller.

Er der nogen her, der har nogle tal?

 • 0
 • 0
#3 John Julian Hansen

Jeg tror ikke at produktion, brug og bortskaffelse af 1 stk. iPad udgør en mindre miljøbelastning end de e-mail udskrifter den evt. har sparet væk (hvis sådan noget overhovedet kan måles). Det argument duer vist ikke. Men så kan man jo falde tilbage på at den stadig er lækker at røre ved :P

 • 0
 • 0
#4 Anonym

Man skal dog også lige huske på at der bliver brugt en del krudt på at printe, kuvertere og fragte de kæmpemæssige bunker af dokumenter der skal bruges til byrøddernes møder, så iPads eller tilsvarende tablets giver rigtig god mening og vil spare kommunen for mange penge og ikke mindst tid.

 • 0
 • 0
#5 Peter Andersen

»Vi kan spare en masse papir, og så kan vi se, at der også er nogle af byrådsmedlemmerne, der efterspørger modellen«...

Lur mig om ikke efterspørgslen kom først, og regnskovsagumentationen næst.

Som miljøbevist it-mand er jeg absolut for resourcebesparende projekter, men jeg er nu spændt på hvad de faktiske omkostninger bliver når det gælder implementering af en iPad løsning, der er jo også support, tyverisikring, databeskyttelse og meget andet at tage højde for.

 • 0
 • 0
#6 Casper Thomsen

At sammenligne papir med iPad (eller en af vennerne) vil være som at sammenligne pærer og bananer. Men der er gjort adskillige forsøg; eksempelvis denne kortfattede "analyse": https://www.nytimes.com/interactive/2010/04/04/opinion/04opchart.html Den er kun delvist relevant, for sammenligningen går på bøger vs. iPad. Sagen er jo vedr. printerudskrifter vs. iPad. Man kunne også forsøge at måle på arbejdsforholdene under hvilke papirprints (inkl. printerproduktionen osv.) og iPads bliver produceret.

Som bruger af papir (eksempelvis når jeg læser artikler), tænker jeg på muligheden for at dele 10 stykker papir ud på bordet og "krydslæse" — læse hist og pist for at forstå sammenhænge og for at få overblik. At gøre det i PDF-læseren på computeren er henved håbløst. Til bl.a. læsning fra ende til anden eller opslag er elektroniske udgaver fantastiske. Til andre ting er de noget juks. Jeg håber sådanne behov bliver overvejet ifm. valget. Måske man stadig skulle printe visse ting?

 • 0
 • 0
#7 Githa Jartoft

Det bliver spændende, om papirforbruget virkelig nedsættes i Ålborg kommune... Min påstand er, at det er datoen på fødselsattesten, der afgør, om der bliver printet eller ej, og ikke om man har/får en iPad eller ej...

 • 0
 • 0
#9 Tommy Rasmussen

I Norge har et byråd af nogenlunde samme størrelse gjort noget lignende for et par år siden. De har beregnet, de har sparet ca. 600.000 stykker papir om året. Da byrødderne som regel i forvejen har udleveret en bærbar eller lignende, vil jeg mene det er en ren besparelse, som ikke er opvejet af noget andet. :-)

 • 0
 • 0
#10 Kasper Hyllested

1) Kommunerne bruger mange ressourcer på at producere, arkivere og ikke mindst at udbringe bilag til politikerne. De må ikke sendes med post, men skal afleveres af kommunens bud. Her kan digital distribution spare væwentlige ressourcer.

2) Jeg er ret sikker på, at Aalborgs og flere andre kommuners digitale iitiativer udspringer af et krav fra sidste års økonomiaftale mellem regeringen og KL. Alle kommuner skal altså lave noget.

Skulle der sidde en udvikler med en fantastisk ide til hvordan kommunernes esdh sikkert integreres med en tabletløsning, tror jegbder er 98 stensikre kunder.

 • 0
 • 0
#11 Thomas Pedersen

Måske ville f.eks. en Kindle DX være bedre at læse på. Den har også software til at skrive kommentarer til pdf-doks.

Bedst var måske, hvis man kunne kombinere en iPad (gerne med lidt større skærm) med en stylus, som man kan skrive på skærmen med, som demonstreret ved Microsofts præsentation på CES (videoen på knap en time med Steve Balmer).

Jeg synes dog ikke der er grund til at mistænkeliggøre kommunernes intentioner bag anskaffelsen af iPads. Ja, de er lækre, og ja, medlemmerne vil sikkert ikke have noget imod at få en med hjem. Men så meget koster de altså heller ikke ifht. at have alle sine papirer med sig hele tiden, på en lille tablet, som er let at bruge.

Om ikke andet, så gør de sig en masse erfaringer, som kan bruges, når næste forsøg på det papir-løse kontor skal sættes i søen ;-)

 • 0
 • 0
#12 Nikolaj Rasmussen

"Man skal dog også lige huske på at der bliver brugt en del krudt på at printe, kuvertere og fragte de kæmpemæssige bunker af dokumenter der skal bruges til byrøddernes møder"

De fleste byrådsmedlemmer har formentlig fået stillet en printer til rådighed. Det skal de nok stadig have. Men papiret sparer de stadig. Et byrådsmøde kan godt nok op i en hel kasse A4, hvis alt skal udskrives.

 • 0
 • 0
#13 Michael Jensen

Hvad er der galt med at bruge den bærbare byrødderne højst sandsynligvis allerede har fået udleveret ? Og den kan jo også alle de andre funktioner der er brug for, såsom at tilgå digitale dokumenter. At give folk 2 bærbare, i princippet, spare vel ikke ligefrem miljøet særlig meget.

Og hvis byrødderne ikke har en bærbar, er en bærbar vel meget billigere i anskaffelse og drift, da den kan bruges til mange flere ting, plus at IT-afdelingen allerede supportere PCer.

Eller er det noget idiotisk om at man har forbudt bærbare til møderne, og derfor foreslår iPads ?

 • 0
 • 0
#14 Gert Christensen

Udløser en bærbar/iPad/Kindle ikke den meget omtalte multimedieskat, hvis byrødderne skal have 'dyret' med hjem mellem møderne?

Desunden: En lille 10" notebook ville vel kunne udfylde den samme funktion som en iPad til en væsentligt lavere pris. - Og som nævnt tidligere; Windows supportes af de fleste it-afdelinger - også de kommunale.

 • 0
 • 0
#15 Michael Olesen

Jo de har bærbare i Aalborg, men de printer stadig de dokumenter ud som de har modtaget på den.

Næh giv dem en integreret software løsning til at samle alle deres filer/mail og tilhørende bilag i ét (så vidt jeg husker er det dét der er problemet ifht. at alt printes) - det ville da give et større løft i helheden end en iPad til et enkelt formål.

 • 0
 • 0
#16 Michael Jensen

"Næh giv dem en integreret software løsning til at samle alle deres filer/mail og tilhørende bilag i ét (så vidt jeg husker er det dét der er problemet ifht. at alt printes)"

Yep.

Og hvad løser lige en iPad i forhold til en normal bærbar ? Skal de ikke om alle omstændigheder have en software løsning af en eller anden form ? I det mindste vil jeg formode at det vil være en hylde vare for en PC, mens det skal udvikles fra bunden af på en iPad ? Men det sidste er jo det normale i det offentlige herhjemme, store forkromede løsninger der sprænger alle budgetter og ikke kan hvad det skal.

 • 0
 • 0
#17 Vitar Enluns

Fuldstændig enig. Stik dem en billig bærbar...evt en billigere tablet end ipad. Hvorfor skal kommunen købe det der er dyrest? Jeg forstår godt at de omtalte arbejdere har ytret ønske om en ipad. Det ville jeg da også over for min chef, men jeg får den jo ikke alligevel...Fordi vi skal spare penge. Men vi bruger jo dokumenthåndteringssystemer i forvejen og sparer derved papir!

Og hvad kan ipad som en almindelig bærbar eller tablet ikke kan? Kom med noget andet end "touchskærm", "Fylder mindre". Bærbaren har formentlig flere kræfter alligevel, og dokumenthåndtering er ofte krævende.

Ipad for skatteborgernes regning? Nej tak det er totalt fråds.

 • 0
 • 0
#18 Kasper Hyllested

Alle byrådsmedlemmer får udleveret en computer i dag. Og betaler dermed også multimedieskat. Flere kommuner udstyrer også medlemmerne med en særlig internetforbindelse, der er særligt krypteret. Af den simple årsag, at der udveksles fortrolige oplysninger, som kræver høj sikkerhed. Tilsvarende krav gælder ved en tablet-løsning, hvorfor der ikke bare kan anvendes standard-løsning.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere