Der er julegaver på vej til elever og lærere i Aalborg Kommune. Midt i december skulle 1.400 Lenovo x131e Chromebooks gerne ankomme, så eleverne i 4.-6. klasse i en del af Aalborgs skoler kan få hver deres maskine. Men da byrådet i Aalborg bevilgede pengene, var det slet ikke Chromebooks, de havde i tankerne.
»Den originale plan var, at alle fik en iPad, men så var vi nogle, som sagde, at vi gerne ville have Chromebooks i stedet. Det kunne man dengang ikke få med dansk tastatur, men så begyndte det at dukke op for et halvt år siden,« fortæller Kim Østergaard Christiansen, lærer og it-vejleder i Aalborg, til Version2.
På grund af interessen fra Aalborg valgte Lenovo at byde ind med x131e-modellen med dansk tastatur, da indkøbet kom i udbud, selvom den ikke tidligere var planlagt til dansk lancering. Det blev også den, som vandt runden, med en stykpris på knap 2.300 kroner før moms.
»Den er virkelig robust, med stærke hængsler og så videre, så den er meget egnet til skolebrug,« vurderer Kim Østergaard Christiansen.
Fra 20 minutters ventetid til 20 sekunder
Han har selv haft en Chromebook i et års tid, og da skolerne i forvejen bruger Google Apps i undervisningen, kan han næsten ikke vente til, at de gamle Windows-maskiner med XP bliver udskiftet med de webbaserede Chromebooks.
»Jeg glæder mig allermest til, at vi får maskiner, der bare virker. Der er ikke alle mulige printerindstillinger eller forskellige netværksdrev. For mig, som tidligere har arbejdet i computerbranchen, er det simpelt at forstå konceptet med netværksdrev, men for en elev i 4. klasse kunne vi lige så godt tale latin,« siger it-vejlederen.
Ved at bruge en cloud-baseret løsning som Google Apps, har eleverne altid deres dokumenter, uden at blive stoppet af at have gemt et dokument på den lokale harddisk på en lånemaskine. Og så er der opstartstiden.
»Vi har nogle Lenovo R60-maskiner (fra 2006, red.) med Windows XP, som godt kan bruge 20 minutter på login på AD’et. Med Chromebooks tager det 15-20 sekunder, og så har eleverne alt det, de var i gang med, på deres personlige skrivebord med det samme. Går deres personlige computer ned, kan de få en ny og fortsætte fra præcist samme sted,« siger Kim Østergaard Christiansen.
Netværket virker fint
Meldinger om dårlige netværksforbindelser på landets folkeskoler tror han også meget handler om situationen, når alle elever skal logge på AD’et samtidigt. Men det skal selvfølgeligt grundlæggende være i orden.
»Vi er opmærksomme på, at det kræver et godt netværk, og vi har lige opgraderet vores bundswitche til gigabit. Men tidligere har det fungeret fint, når eleverne har haft deres egne computere med, så jeg vil skyde på, at det kommer til at forløbe rigtig fint med Chromebooks også,« siger han.
Ved at bruge Google Apps i stedet for traditionelle kontorpakker har lærerne også fået et meget bedre værktøj til skolebrug, mener Kim Østergaard Christiansen.
»Det er et helt fantastisk pædagogisk værktøj, som er meget behageligt at arbejde med. Eleverne kan dele deres dokumenter med dem, de vil, og jeg kan følge med i, hvad de laver, og hvor langt de er nået, uanset hvor de er på skolen. I stedet for at de afleverer et produkt, jeg så retter, kan jeg skrive kommentarer ind i dokumentet i et langt mere dynamisk samarbejde,« siger han.