Åbne videoformater står over for ny patenttrussel

Illustration: Nationalbanken
Fremtiden er uvis for de royalty-fri codecs AV1 og VP9.

Patentpool-selskabet Sisvel ønsker at samle aktører, som har patenteret opfindelser, der benyttes af de åbne videoformater AV1 og VP9. Det oplyste selskabet i en pressemeddelelse denne uge.

Brugen af fuldstændig åbne og royaltyfrie standarder har været en af de vigtigste succesfaktorer på indholdssiden på nettet. Selv om der har været en del forsøg, er det kun undtagelsesvist, at proprietære eller royaltybelagte teknologier har haft succes på nettet, og da kun fordi de åbne alternativer endnu ikke har eksisteret eller været gode nok. Flash og videocodecen H.264 er eksempler på dette.

Der er i udstrakt grad bred enighed blandt de mest centrale teknologiselskaber om, at det åbne net er vejen at gå også i fremtiden.

Bred alliance

Derfor er en række af disse aktører gået sammen i Alliance for Open Media (AOMedia) om at udvikle en fælles, åben og royaltyfri standard til videokomprimering, altså den nævnte AV1. Den bygger for øvrigt på den anden åbne og royaltyfri videocodec, som nævnes i begyndelsen af artiklen, VP9.

En del af målet med AOMedia er at skabe et videoformat med gode nok egenskaber til, at det i praksis kan erstatte branchestandarder som H.264 (AVC) og H.265 (HEVC), som ikke er royaltyfrie.

Baseret på andres opfindelser?

Problemet med nye videoformater, som med megen anden teknologi, er, at de ofte bygger på opfindelser, som er blevet lavet tidligere. Mange af disse innovationer er stadig patenterede, og i en del tilfælde tilhører disse patenter virksomheder eller personer, som ønsker at håndhæve disse rettigheder.

Dette fik Google at mærke for nogle år tilbage, efter at selskabet i 2010 havde opkøbt On2 Technologies og selskabets VP8-teknologi, som VP9 og AV1 er videreudviklinger af. Google måtte derudover købe sig fri fra patentkrav håndhævet af MPEG LA samt bekæmpe krav fra andre påståede rettighedshavere, som ikke var medlemmer af MPEG LA.

Søger flere

Nu kan det altså være ved at ske igen. Sisvel har lanceret to separate platforme eller patentpooler til videokodning, henholdsvis for VP9 og AV1.

Disse platforme skulle efter sigende allerede inkludere patentporteføljer, som ejes eller kontrolleres af selskaber som JVCKenwood, NTT, Orange, Philips og Toshiba IPR Solutions. Sisvel ønsker, at flere skal deltage.

Det kan ende i slåskamp

Eventuelle royaltykrav til software og distribution af AV1-kodet indhold vil utvivlsomt være negativt for støtten og brugen af codecen. For eksempel har Firefox aldrig haft indbygget understøttelse af patenterede medieformater, men kan udnytte operativsystembiblioteker, som tilbyder sådan understøttelse.

I et interview med nyhedstjenesten IAM siger Sisvel-chef Mattia Fogliacco, at han regner med, at lanceringen af patentplatformene vil blive godt modtaget af alle aktørerne i økosystemet.

Det er flere potentielle udfald af et sådant krav. Blandt udfaldene er, at AOMedia-partnerne bestrider kravene, for eksempel ved at henvise til egne patenter, som dækker det samme.

Og det er ingen beskeden mængde patenter, som Adobe, AMD, Apple, Cisco, Google, IBM, Intel, Microsoft, Nvidia og de øvrige AOMedia-medlemmer har til sammen. Hvert af disse selskaber har garanteret, at de ikke vil håndhæve disse patentrettigheder i forbindelse med AV1 eller andre teknologier, som AOMedia står bag.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ole Tange Blogger

Bl.a. derfor.

Problemet med nye videoformater, som med megen anden teknologi, er, at de ofte bygger på opfindelser, som er blevet lavet tidligere.

Dette vil ofte være misvisende. Det sker ret tit, at man uden kendskab til patentet får samme ide. I de tilfælde bygger det ikke på "opfindelser, som er blevet lavet tidligere," men der er istedet sket en uafhængig parallel udvikling. Og i modsætning til ophavsret, så dække patenter selve ideen og ikke blot værket. Så man kan ikke bare skrive koden om og gøre det samme med noget andet kode. Man er istedet nødt til at gøre noget andet.

 • 13
 • 0
#3 Finn Christensen

..alle de dyre jurister..

Jurister gør blot det, som de bliver betalt for som i nær alle fag, og selv du og jeg tager mod betaling for arbejdet.

Det nævnte er dog ingen undskyldning for de mange alt for dyre banditter i habitter et al, som ikke kan bruge ½ kg. hakket kalv og flæsk, en pose æbler og fire bananer til noget, men helst ser sig i selskab med den ene og rene hersker penge

Værdien af moral og etik blive gerne omvendt proportinalt beløbets størrelse i utallige handlinger og situationer... underligt nok jo flere penge jo større summer jo flere "dypper næbbet".

Vi er kun analoge aber[1] med tøj på, hvor fornuft[2] vs egennytte ikke er en medfødt del.. nogle kom hertil fra en fjern planet kaldet Greed ..https://en.wikipedia.org/wiki/Greed#/media/File:The_worship_of_Mammon.jpg ;)

[1] ..https://en.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens#/media/File:Homo_sapiens_line... [2] Bl.a. evne til at tænke klart, bedømme situationer rigtigt og træffe kloge beslutninger..https://ordnet.dk/ddo/ordbog?entry_id=11014905&query=fornuftighed

 • 0
 • 0
#4 Kasper Hovgaard

For mig at se er Sisvel i færd med at etablere sig som en juridisk-organisatorisk hub for opportunister og deciderede patenttrolde: https://www.iam-media.com/market-developments/sisvel-launches-new-video-... ... Selv om de hævder, at de skam kun tillader "seriøse" deltagere i søgsmåls-klubben.

VP9 har eksisteret i 6-7 år, men det er naturligvis først nu, hvor AV1 er på vej til at blive en global videostandard, at Sisvel fyrer op under anklagerne.

Dette totale ressourcespild ku' ha' været manet i jorden forlængst, hvis ikke vi havde haft så ufatteligt uduelige og/eller korrupte politikere.

@"... Men der eksisterer jo ikke softwarepatenter" Denne britiske softwarepatent-advokat (som naturligvis elsker dem) opruller hele historien bag softwarepatenter - og forklarer hvorfor den juridiske tilføjelse "... som sådan" reelt tillader softwarepatenter [og derfor gør dette juridiske arbejdsområde til et slaraffenland for advokater]. https://www.ipeg.com/but-you-cant-patent-software/

Angiveligt startede historien om patenter med, at kongemagten skulle bruge flere penge til krig og derfor desperat ledte efter nye kapitaliserings-objekter, der kunne sælges til datidens storkapital-folk.

 • 3
 • 0
#5 Simon Rigét

Værkshøjden (graden af kreativitet og nyskabelse) er ofte ekstremt lav på software i USA. Men hele verden betaler for advokaternes ædegilde, uden nogen form anden for nytteværdi, end at de kom først, med en selvindlysende tanke.

 • 3
 • 0
#6 Kasper Hovgaard

Sisvels talsperson, Mattia Fogliacco, nægter at oplyse, hvilke patenter, der skulle være overtrådt, og han har åbenbart ikke tænkt sig at oplyse yderligere de næste tre måneder: https://www.reddit.com/r/AV1/comments/b93spk/interview_with_sisvel_ceo_m...

Normalt lader jeg tvivlen komme folk til gode. Men i dette tilfælde skammer jeg mig ikke det mindste over at stemple manden som en simpel bandit i habit.

Hans foretagende (Hjemmesiden ser ud som noget, der er smækket op i huj og hast: http://www.sisvel.com/news-events/news/mattia-fogliacco-named-ceo-of-sis...) ... ligner en patenttrold, som håber på, at de pengestærke aktører, som alle bakker op om AV1, ikke kan leve med usikkerheden og får kolde fødder og tilbyder ét eller andet form for forlig.

Det er nok for meget at håbe på, at fyren også bliver juridisk straffet for at spilde folks tid og fremadrettet bliver stemplet som en svindler. Men han er da én af de typer, som gør verden til et dårligere sted at leve.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere