92-årig dement rusker i mobildækningsproblematik i danske yderområder

Borgmester i Odsherred Kommune ønsker bedre dækning ved at sænke prisen på telelicenser til gengæld for skærpede krav til selskaberne om at skabe bedre dækning. Politikere forholder sig passive, mens Teleidndustrien er imødekommende.

Da en 92-årig dement mand fra Odsherred i sidste uge forlod sit hjem og forsvandt, burde det have været så let at finde ham igen.

I stedet blev det dog alt andet end let, kommunen måtte sende helikoptere i luften, og den 92-årige mand fik med sin forsvinden prikket til en problematik, som mange mindre beboede kommuner kæmper med.

Normalt have det nemlig været let at finde frem til manden ved hjælp af den GPS-sender, han var iført, men dækningen på mobilnettet i området var så dårlig, at manden ikke var til at spore, og derfor måtte hele eftersøgningsmateriellet mobiliseres.
Nu vil borgmesteren i området have teleselskaberne og politikerne til at hjælpe med at lappe hullerne.

Det skriver Politiken.

»Det havde været et blink med øjet for os selv at finde borgeren, hvis der havde været ordentlig mobildækning. Men nu måtte politi og helikoptere lede efter ham hen over to dage. Det kunne jo have haft en tragisk udgang,« siger borgmester Thomas Adelskov (S) til avisen.

Han har sendt et brev til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og til teleindustrien med krav om, at priserne på statens telelicenser bliver sat ned til gengæld for skærpede krav til selskaberne. Det er den eneste måde, at selskaberne ønsker at investere i mobilmasterne, mener borgmesteren.

»Staten skal stille de rigtige krav og slække på forventningerne til indtjeningen fra licenser. Det er rart med en god sjat penge, men der er borgere, der lider under, at der ikke er ordentlig dækning,« siger Thomas Adelskov til Politiken.

Sidste år åbnede regeringen ellers for en pulje på 60 milliioner, som kommunerne kunne låne af til at udrulle bredbånd og mobildækning, ligesom kommunerne har fået bedre muligheder for at stille krav til dækning, når de sender aftaler i udbud.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, mener, at flere kommuner selv bør stille flere krav i deres udbud, før det vil give mening at skride ind fra national side.

»Redskabet er ikke blevet brugt ofte nok, og derfor er det svært at sige, om det har den ønskede effekt. Men derfor skal vi stadig stille krav til teleselskaberne som sådan, og det gør vi også løbende,« siger han.

Dette mener borgmesteren i Odsherred dog ikke vil hjælpe det store. Han henviser ifølge Politiken til kommuner i Nordjylland, der forgæves at opsat skærpede krav i deres udbud.

Borgmesteren kaster derfor bolden videre til teleselskaberne, som han mener også har et stort ansvar.

Direktøren for Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation, Jakob Willer afviser pure, at det skulle være teleselskabernes ansvar, at kommunen ikke kunne lokalisere den ældre, demente mand.

Dog tager han positivt imod Thomas Adelskovs opråb. Han vil derfor have arrangeret et møde mellem telebranchens rejsehold og Odsherred Kommune om mulighederne for at sikre bedre dækning, skulle det lyde i et svarbrev fra Teleindustrien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (97)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mogens Ritsholm

Det er klart at et fleroperatørsystem, hvor frekvenser tildeles ved auktion, vil føre til flerdobbelte investeringer og dårlig dækning af tynde områder.

Jeg sagde det allerede i mit høringssvar til IT- og Telestyrelsens høring af 17 juli 2009 over tildelingen af frekvenser til 4G af 17 juli 2009.

Men jeg blev anset som en tosse, og man gad end ikke kommentere mit udførlige forslag til at komme ud af problemet.

Fleroperatørsystemet har kostet over 20 mia. kr. for meget og givet en dårlig dækning.

Alligevel er det ikke telesektoren og telemyndighederne selv, der opdager problemet.

De råber bare op om kommunernes dårlige vilkår for master.

I Odsherred har kommunen faktisk stillet arealer gatis til rådighed for at opnå bedre dækning.

Men det kan ikke reparere den grundlæggende fejl ved fleroperatørsystemet.

 • 11
 • 1
#3 Jakob Steen-Petersen

Jeg forstår egentlig ikke artiklen: manden var udstyret med GPS-sender? Hvordan kommer mobildækningen så ind i billedet? Mig bekendt er GPS teknologi baseret på Satelitter mens Mobildækning er baseret på Mobilmaster?

Så altså hvis manden var udstyret med en GPS sender så har Mobildækningen ingen som helst betydning vel? Eller misforstår jeg det hele?

Bortset fra det så er jeg helt enig i at Mobildækningen er helt i hegnet i DK generelt, men altså lige det her eksempel er vist lidt for meget spin!

 • 0
 • 7
#4 Johnny Olesen

@Jakob Steen-Petersen: GPS enheden kommunikerer positionen tilbage til kommunen via SMS, og den kræver derfor en trådløs forbindelse. Af praktiske hensyn har man valgt en løsning der benytter SMS over 2G netværkene.

Det virkelig underlige ved den beskrevne sag er, at er det sådan set er udendørs 2G dækning fra TDC overalt i hele kommunen, og Telenor har næsten lige så fin dækning med nogle få undtagelser. Det burde ikke være muligt, at gå rundt i timevis uden at have nok 2G dækning til at modtage/sende en SMS med mindre han selvfølgelig er gået rundt i skovområderne omkring Ordrup.

Men helt seriøst - hvordan vil kommunen have teleselskaberne til at dække skovområderne, hvor nogle få hundrede meter skov total stopper alle 900/1800 MHz signaler?

Så hvorfor virkede GPS senderen så ikke? Var den løbet tør for strøm eller var den defekt?

 • 11
 • 1
#6 Peter Stricker

manden var udstyret med GPS-sender? Hvordan kommer mobildækningen så ind i billedet?

Udtrykket GPS-sender dækker sandsynligvis over en indretning, der har en A-GPS modtager og konstant udsender lokationsoplysninger.

A-GPS bruger mobilmasternes placering til at hjælpe med lokalisering, især under opstart, hvor der endnu ikke er fundet stabile GPS signaler.

Derfor har mobildækningen stor betydning for "GPS-sender"'ens præcision.

Edit: Det ser ud til, at Johnny har kendskab til den pågældende GPS-sender, og han har nogle vigtige detaljer med, som jeg ikke var klar over.

 • 5
 • 0
#7 Mogens Ritsholm

@Jakob Steen-Petersen: GPS enheden kommunikerer positionen tilbage til kommunen via SMS, og den kræver derfor en trådløs forbindelse. Af praktiske hensyn har man valgt en løsning der benytter SMS over 2G netværkene.

Jeg opfattede Jakobs indlæg som en morsomhed, fordi artiklen bruger udtrykket "GPS-sender".

Med risiko for misforståelse kan man også tilføje en anden morsomhed:

"Hvorfor brugte han ikke bare en ekstern antenne?"

 • 3
 • 2
#8 Palle Meinert

Så altså hvis manden var udstyret med en GPS sender så har Mobildækningen ingen som helst betydning vel? Eller misforstår jeg det hele?

GPS sender er dårlig formuleret. Man kan ikke sende via gps-signalet. Man kan bestemme positionen ud fra dem, men viderformidlingen af positionen til folk der skal have den oplyst kræver en form for data tilslutning som f.eks. mobil-dækning.

 • 8
 • 0
#9 Johnny Olesen

Udtrykket GPS-sender dækker sandsynligvis over en indretning, der har en A-GPS modtager og konstant udsender lokationsoplysninger.

A-GPS bruger mobilmasternes placering til at hjælpe med lokalisering, især under opstart, hvor der endnu ikke er fundet stabile GPS signaler.

Derfor har mobildækningen stor betydning for "GPS-sender"'ens præcision.

Blandet vi nu ikke lige tingene lidt sammen? A-GPS eller assistent GPS betyder jo i bund og grund bare at at GPS modtageren får hjælp til at udregne positionen via mobilmasterne.

I tilfældet med en GPS tracker, der sidder på en ældre person, så burde A-GPS være unødvendigt overhovedet, selvom det gør det langt hurtigere at finde en nøjagtig position.

Derfor har mobildækningen INGEN betydning for en GPS senders prostitution, sålænge man har tid nok, og relativt frit udsyn til himlen.

Hvis den demente derimod f.eks. er indendørs, så vil en A-GPS være at foretrække.

 • 1
 • 4
#10 Jakob Steen-Petersen

@Johnny Olesen Når jeg skriver at mobildækningen er helt i hegnet så baserer jeg det på praktisk erfaring. Fx er der visse adresser i 2840 Holte og 3460 Birkerød hvor det er helt håbløst. Og det er egentlig det der er pointen: DK er vel ikke større end at det burde være muligt at dække hele landet med fuld 4G?

Og ja det kan godt være at der er mange faktorer der gør sig gældende og at der fx kan være mange på netværket samtidigt etc. Men det er for mig som alm. forbruger blot en forklaring - dækningen halter stadig (eller skulle jeg måske sige Kapaciteten?).

Men i praksis er det ikke for godt.

 • 1
 • 1
#11 Johnny Olesen

Med risiko for misforståelse kan man også tilføje en anden morsomhed:

"Hvorfor brugte han ikke bare en ekstern antenne?"

Jeg vil faktisk hellere vide hvordan en dement mand kan gå rundt i timevis med en GPS tracker om anklen uden at have kontakt til et 2G netværk. Det burde være umuligt, men historien melder desværre ikke noget om, hvor manden blev fundet og hvor han har været henne.

Vi taler om nok signalstyrke til at kunne sende/modtage en SMS, og det kræver sgu næsten ingen signal.

Det er stort set umuligt i den omtalte kommunen med mindre den demente mand har rendt rundt i en skov, og i en skov er GPS'en heller ikke særlig hjælpsom.

Jeg hælder faktisk mest til den teori, at GPS trackeren er løbet tør for strøm, men det melder historien jo ikke noget om.

 • 5
 • 0
#12 Jakob Steen-Petersen

@Mogens Ritsholm Næh egentlig ikke en morsomhed, men måske blot uvidenhed. Jeg troede faktisk at det var muligt at udvikle GPS trackere som uden anden adgang end GPS adgang kunne findes? Men så har vi måske forklaringen på at det forsvundne fly ikke kan findes: der er ikke mobildækning, der hvor det er styrtet ned (se det var en morsomhed...)

 • 0
 • 0
#14 Johnny Olesen

@Johnny Olesen Når jeg skriver at mobildækningen er helt i hegnet så baserer jeg det på praktisk erfaring. Fx er der visse adresser i 2840 Holte og 3460 Birkerød hvor det er helt håbløst. Og det er egentlig det der er pointen: DK er vel ikke større end at det burde være muligt at dække hele landet med fuld 4G?

Og ja det kan godt være at der er mange faktorer der gør sig gældende og at der fx kan være mange på netværket samtidigt etc. Men det er for mig som alm. forbruger blot en forklaring - dækningen halter stadig (eller skulle jeg måske sige Kapaciteten?).

Men i praksis er det ikke for godt.

Du vil aldrig nogensinde kunne få mobildækning overalt, det er simpelthen en fysisk umulighed. Men mobildækningen i Danmark er fremragende sammenlignet med andre lande - både hvad angår indendørs og udendørsdækning.

Femtoceller/LTE relays desværre ikke er særlig udbredt i Danmark, selvom disse produkter vil kunne lukke mange små mobilhuller i de danske husstande.

Danmark er ganske korrekt ikke større end at mobilselskaberne bør kunne dække med 4G overalt. Faktum er blot, at det kun er omkring anslået 15% af danskerne der reelt har terminaler og abonnementer, der understøtter 4G. Derfor er den gængse teknologi lige pt. 3G, og 4G udrulningen er SLET IKKE færdig endnu. F.eks. har TT-netværket omkring 1500 mobilmaster med 4G og omkring 4000 3G mobilmaster. Den forskel er der fordi Telia/Telenor primært skal servicere de mange 3G brugere, selvom flere og flere skrifter til 4G.

Med hensyn til Holte og Birkerød så bør der være fin dækning i begge byer, men du kan/må ikke forvente 100% indendørsdækning overalt. Det kan teleselskaberne simpelthen ikke garantere, og det er her femtoceller/LTE relays kommer ind i billedet.

Jeg ved, at Holte er en af de områder, hvor TDC traditionelt ikke har haft den bedste dækning, og i Holte er TT-netværket de fleste steder markant bedre. Dette kan dog have ændret sig i løbet af de sidste på måneder, da TDC også har udrullet 4G på 800 MHz i Holte for ganske nyligt.

 • 0
 • 0
#16 Mogens Ritsholm

Hvis der nogenlunde ordentlig dækning og strøm på enheden kan man altid forsøge at trianglere fra nettets side og nogenlunde finde positionen.

Det er daglig rutine i den type sager.

Så enten har enheden været strømløs, eller der har kun været fremkommelighed fra højst en mast, og dermed også mange skyggezoner i landskabet. Så kan man naturligvis ikke triangulere.

 • 3
 • 0
#17 Johnny Olesen

Der var ingen dækning, selv om dine teoretiske beregnet dæknings kort viser noget andet.

Og så påstår jeg, at det ikke er korrekt. Sagen er, at hvis vi skal være realistiske, så er det langt mere realistisk at GPS senderen løb tør for strøm end at der manglede 2G dækning.

Alle og enhver kan jo tage en tur til Odsherrede kommune og selv gå en tur i det naturskønne (sommerhus-) område og drage sine egne konklusioner. Hvis man har et TDC abonnement i telefonen, så er der 2G dækning over alt med undtagelse af nogle skovområder syd for det omtale område.

 • 1
 • 1
#18 Johnny Olesen
 • 1
 • 0
#19 Peter Stricker

GPS enheden kommunikerer positionen tilbage til kommunen via SMS

Hvordan fungerer det? Begynder GPS enheden at sende SMS'er så snart dens position er udenfor et forudbestemt område? Jeg går ikke ud fra, at den sender SMS'er når der ikke er behov for det, og heller ikke, at den demente selv skal aktivere denne funktion.

Og hvor ofte og hvor længe sendes disse SMS'er? Normalt vil terminalen modtage en kvittering for afsendt SMS, men hvordan reagerer den, hvis der ikke kommer kvittering?

 • 0
 • 0
#22 Johnny Olesen

Hvordan fungerer det? Begynder GPS enheden at sende SMS'er så snart dens position er udenfor et forudbestemt område? Jeg går ikke ud fra, at den sender SMS'er når der ikke er behov for det, og heller ikke, at den demente selv skal aktivere denne funktion.

Og hvor ofte og hvor længe sendes disse SMS'er? Normalt vil terminalen modtage en kvittering for afsendt SMS, men hvordan reagerer den, hvis der ikke kommer kvittering?

Jeg tror faktisk du kan finde svar på de fleste af dine spørgsmål på denne side: http://dk.gloriamundicare.com/gps-care-tracker-til-sporing-af-demente-pe... En GPS tracker kan reagere, når den demente forlader et bestemt område.

Der findes et hav af forskellige løsninger, og hvilken løsning den omtalte kommune har valgt, det kan jeg kun gisne om. Her er en lille oversigt over nogle af mulighederne: http://www.hmi-basen.dk/r4x.asp?linktype=iso&linkinfo=22271806

En af de selskaber der udbyder GPS trackere er dette, hvor du kan læse en masse mere om løsningerne: http://www.safecall.dk/nyheder/38774/

 • 1
 • 0
#23 Johnny Olesen

Det tror jeg ikke, det vil bare være dyrt.

Og som Mogens Ritsholm pointeret, hvis der var stillet andre betingelser til grunde for licenserne, ind rent indtjening til staten, så ville vi kunne have haft en noget bedre dækning.

Se der kan vi for en gangs skyld være (næsten) helt enige Søren. Selv hvis Mogens Ritsholms forslag om ét fælles netværk blev fulgt, så ville der stadigvæk være mange meget meget små dækningshuller rundt omkring - specielt indendørs. Det er stort set umuligt at dække alle, men det er muligt at dække næsten alle - og næsten alle er allerede dækket i dag.

Problemet er blot, at de licenser, som teleselskaberne benytter, blev udstedt for mange år siden, og den gang havde man helt andre krav.

Kravene til dækning på 2G (900 MHz) er f.eks. kun en dækning af 95% af landet målt med en håndholdt telefon (2 watt) i 2 meters højde. Det var de krav, som staten kom med dengang tilbage i 1990'erne. Alle teleselskabernes mobildækning er i dag LANG bedre end statens krav.

På 3G (2100 MHz) er kravet faktisk kun en demografisk dækning på 80% af landet, og i dag har over 99% af landet 3G dækning.

Så når man klager over dårlig dækning, så er det lige værd at huske på, hvad vi (staten) rent faktisk har stillet af krav til teleselskaberne.

Ved de kommende licensauktioner har staten så mulighed for at stille skrappere krav til mobildækningen, ligesom staten gjorde ved 800 MHz licensauktionen, hvor TDC blev forpligtet til at levere en ekstra god (4G) dækning i en række specifikke postnumre - INKL. Odsherred kommune.

Ikke at forbedret 4G dækning vil hjælpe noget på en GPS tracker der benytter 2G... Men det er det der med valg af udstyr!

 • 0
 • 0
#24 Johnny Olesen

Det tror jeg ikke, det vil bare være dyrt.

Og som Mogens Ritsholm pointeret, hvis der var stillet andre betingelser til grunde for licenserne, ind rent indtjening til staten, så ville vi kunne have haft en noget bedre dækning.

Problemet er at udgangspunktet i Danmark er, at man indtil for få år siden ikke måtte dele netværk. Det står simpelthen i de licenser, som teleselskaberne fik tildelt, at de skulle lave en separat infrastruktur, og derfor ligger vi som vi har redt i Danmark. Så ja vi kunne have haft en bedre dækning, hvis vi havde tænkt os godt om tilbage i starten af 1990'erne, hvor vi liberaliserede telebranchen, solgte TDC og udstede licenser til hele fire mobilselskaber. Men nu er det fortid, og så må vi være realistiske og se fremad.

Mogens er fortaler for ét netværk, som alle teleselskaber så kan leje sig ind på. Det er en fin idé, som jeg personligt også gerne så indført, men det får vi ikke i Danmark - jeg tror simpelthen ikke ideen har sin gang på jorden.

Men vi får til gengæld med tiden nok to mobilnetværk i Danmark i stedet for 4 (og meget snart 3, når Telia/Telenor er helt færdige med sammenlægningen). Og engang ude i fremtiden, når kommer vi ned på to mobilnetværk, når ét stort udenlandsk teleselskab køber et af de danske teleselskaber.

Enhver som har et Telia eller Telenor abonnement har sikkert allerede oplevet, hvor stor en forskel sammenlægningen af de to netværk har gjort rigtig mange steder i landet, skønt netværket stadigvæk har nogle huller hist og her. Fakta er dog, at TT-netværket er SÅ meget bedre til specielt indendørs 3G dækning, at forskellen er som nat og dag i forhold til tidligere. Her ovre i Udkantsdanmark er dækningen blevet markant bedre - hvor der før kun var 2G dækning indendørs eller sporadisk 3G dækning, der er der nu fuld knald på 3G næsten alle steder - både i bil og indendørs.

 • 0
 • 1
#26 Erik Trolle
 • 1
 • 0
#27 Maciej Szeliga

Telebranchens bullshit om dækning ? Hvornår indser politikerne at dækning er noget som vurderes i forhold til landets areal og ikke i forhold til befolkningen ? Det nytter ikke at dække 99% af landets befolkning når det reelt kun dækker 70% af landets areal! NMT nettet havde bedre dækning (ja, jeg havde en Motorola DynaTac 900).

 • 2
 • 2
#28 Johnny Olesen

Når jeg skriver at mobildækningen er helt i hegnet så baserer jeg det på praktisk erfaring. Fx er der visse adresser i 2840 Holte og 3460 Birkerød hvor det er helt håbløst. Og det er egentlig det der er pointen: DK er vel ikke større end at det burde være muligt at dække hele landet med fuld 4G?

Og ja det kan godt være at der er mange faktorer der gør sig gældende og at der fx kan være mange på netværket samtidigt etc. Men det er for mig som alm. forbruger blot en forklaring - dækningen halter stadig (eller skulle jeg måske sige Kapaciteten?).

Men i praksis er det ikke for godt.

Omkring Holte... Du skal nok ikke forvente mirakler i Holte lige med det samme.

TDCs 4G udrulning er ikke gennemført i kommunen endnu selvom den skulle være gennemført i uge 20. Det skyldes, at Holte er en del af en grisk kommune, som tager fuldstændig ublu lejeindtægter for udlejning arealer til mobilselskaberne.

Så hvis du ønsker at vide, hvorfor der er ikke er perfekt mobildækning i Holte, så kan du ringe til kommunen og bede om aktindsigt.

 • 2
 • 0
#29 Johnny Olesen

Telebranchens bullshit om dækning ? Hvornår indser politikerne at dækning er noget som vurderes i forhold til landets areal og ikke i forhold til befolkningen ? Det nytter ikke at dække 99% af landets befolkning når det reelt kun dækker 70% af landets areal! NMT nettet havde bedre dækning (ja, jeg havde en Motorola DynaTac 900).

Sagen er blot, at hvis man følger de gængse måleteknikker, så er der >99% demografisk dækning og >97,5% geografisk dækning på 2G. Tallet for geografisk dækning er et par år gammelt, og det bør være højere i dag.

Der er vitterligt kun få områder, hvor der ikke er udendørs 2G dækning, hvilket Erhvervsstyrelsens rapport også slår fast med 7 tommer søm: http://erhvervsstyrelsen.dk/file/371539/oplevet_mobildaekning.pdf

Det er lige værd at bemærke, at siden rapporten blev lavet, der har TDC øget mobildækningen (og gør det forsat) og Telia/Telenor er i gang med at slå deres 2G net sammen, hvilket også vil give bedre dækning i flere områder.

Reelt set fandt Erhvervsstyrelsen fire mobilhuller, hvor ingen teleselskaber havde 2G dækning. Det ene af disse mobilhuller (Ulfborg plantage) skal TDC dække jf. deres 800 MHz licens.

Og nej du havde ikke bedre dækning med din Motorola DynaTac mobiltelefon - din hukommelse svigter. Men det er korrekt, at der nogle steder i landet var bedre NMT450 dækning i specielt skovområder, men 2G dækningen er i dag langt bedre de fleste steder. Lydkvaliteten er også utrolig meget bedre med f.eks. HD voice på 2G (Kun Telenor lige pt.)

 • 1
 • 1
#31 Johnny Olesen

Åh, jeg troede at vi havde mistet John Strand for evigt. Men hans ånd lever stadig videre.

Tja, fakta taler for sig selv. Prøv nu lige at undersøge sagen Peter i stedet for at skyde budbringeren. Ofte findes der helt rationelle og logiske forklaringer på tingen, hvis man sætter sig ned, og undersøger det nærmere. Jeg kan fortælle dig, at det slet ikke gør gør ondt at indrømme, at man tog fejl.

Problemet i Holte er en strid om, hvor mange penge kommunen skal tjene på at lade mobilselskaberne benytte kommunens bygninger. Og så længe kommunen ikke vil sætte lejeprisen ned, så bliver der ikke sat nyt udstyr op, og kommunens borgere må leve med en dårlig dækning.

Det bringer faktisk lidt minder frem om Ørslev sagen: http://www.tv2east.dk/artikler/en-hel-har-mistet-mobilsignalet

I nogle kommuner - ikke alle - er den alt overvejende problemstilling at det simpelthen ikke er rentabelt at opsætte udstyr pga. kommunernes grådighed.

Teleselskaberne kan sikkert finde på mange andre gode undskyldninger, men sålænge visse kommuner ser udlejning til teleselskaberne som et stort tagselv bord, hvor de selv kan fastsætte lejeprisen, så vil der være dele af landet, hvor mobildækningen forbliver elendig.

Taler vi derimod om dækning ude på landet, så er begyndelsen ofte en helt anden - nemlig at forretningsgrundlaget for en mobilmast er meget spinkel. Og for at modvirke dette, så har staten som sagt mulighed for i deres licenser, at stille specifikke krav til den geografiske dækning.

Min mening er , at det burde være ulovligt for kommunerne at tage penge for udlejning mobilmaster på offentlige bygninger/grunde. Det vil være det bedste for vores samfund, at griske kommunalpolitikers ensidige fokus på genvalg bliver tilsidesat af danskernes behov for stabil og billig kommunikation.

Men gør mig lige den tjeneste, at undersøge sagen Peter. Det ville højne debatten en del, hvis du ville fakta-checke mine påstande i stedet for komme med latterlige sammenligninger med en person der ikke deltager i debatten.

 • 0
 • 1
#32 Mogens Ritsholm

Mogens er fortaler for ét netværk, som alle teleselskaber så kan leje sig ind på. Det er en fin idé, som jeg personligt også gerne så indført, men det får vi ikke i Danmark - jeg tror simpelthen ikke ideen har sin gang på jorden.

Nej, mit forslag fra 2009 var, at der skulle udstedes to licenser til 4G med krav om ligeværdig adgang for alle mobiloperatører. Udvælgelsen skulle ske på basis af dækningsløfter via en såkaldt skønhedskonkurrence - og ikke auktion.

Staten bør gå foran i en uundgåelig udvikling. Nu sker i stedet det, at man først udsteder flere licenser via auktion, hvorefter selskaberne selv må igennem den smertefulde og dyre proces med konsolidering.

På længere sigt - når der er en mere direkte konkurrence mellem fastnet og mobil - kan man tillade konsolidering helt ned til et mobilakcesnet mod krav om ligeværdig adgang og dækning.

Det er sådan set samme historie med fastnet. Det ender alligevel med, at der kun bliver en netejer af distributionsnettet i det enkelte område. De forskellige fastnetteknologier vil ikke til evig tid være værdige alternativer for brugerne, og der bliver selvfølgelig ikke flere fiberbaserede distributionsnet ud til husstandene i samme område.

Teleteknologi udvikler sig hurtigt. Så må staten også justere sin politik i erkendelse af, at udviklingen går mod de facto monopoler eller duopoler for accesinfrastruktur for både mobil og fastnet.

Det skal man indse og kræve ligeværdig adgang til den tunge akcesinfratruktur til sikring af konkurrence, dækning og et pluralistisk udbud.

Det har man nægtet at indse.

Dansk telepolitik har sovet tornerosesøvn i håb om, at det nok løser sig selv.

Danmark kunne have været et foregangsland på teleområdet. Nu halter vi efter og bliver formentlig i bidder overtaget af andre landes teleselskaber uden mulighed for at kræve dækning og udbredelse af hensyn til befolkningen.

Det gør det ikke uden store omkostninger.

 • 3
 • 0
#33 Johnny Olesen

Nej, mit forslag fra 2009 var, at der skulle udstedes to licenser til 4G med krav om ligevrdig adgang for alle mobiloperatører. Udvægelsen skulle ske på basis af dækningsløfter va en såkaldt skønhedskonkurrence - og ikke auktion.

Okay, jeg indrømmer,at jeg ikke gennemlæste hele dit høringssvar, før jeg lagde ord i munden på dig. Dit forslag er altså to mobilnetværk med ligeværdig adgang for alle.

Så kan man ligeså godt spare pengene og bygge ét netværk fra starten. Hvad nytter det at have to LTE netværk på hver 4.000 mobilmaster, og med en masse små huller dækningen, når vi kunne nøjes med ét LTE neværk med 6.000 mobilmaster med ganske få i dækningen?

Men ja, vi ender nok op med to mobilnetværk med tiden, og det kommer til at koste milliarder af kroner for telebranchen. Spørgsmålet er så om de er spildte penge, da den intense konkurrence jo driver priserne ned. Det er jo ikke givet, at prispresset ville være lige så intensivt med kun ét fysisk netværk.

 • 0
 • 0
#35 Mogens Ritsholm

Det er jo ikke givet, at prispresset ville være lige så intensivt med kun ét fysisk netværk.

Jamen det er jo netop derfor, at jeg foreslog 2 licenser som udgangspunkt.

På sigt kommer man ikke uden om en prisregulering af de monopoler, der vil blive dannet.

Men man kunne have startet med at blande de vigtige krav til dækning og udbredelse ind i politikken.

Det har man nu afskåret sig fra i lang tid fremover.

 • 1
 • 0
#36 Johnny Olesen

Hvorfor tror du, at det vil blive resultatet af den skønhedskonkurrence, Mogens foreslår som alternativ til auktion?

Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål.

Det er billigere har køre med ét netværk sammenlignet med to, forudsat at man har de samme frekvensressourcer til rådighed.

Det er netop det, som vi ser med TT-netværket. Telia og Telenors samlede netværk havde over 5.000 mobilmaster, og det antal bliver skåret ned til omkring 4.000 når hele nettet er slået sammen.

Samtidig er dækningen dog blevet markant bedre, da hver mobilmast skal dække et mindre område og overlappende mobilmaster bliver taget ned.

Konsekvensen er bedre oplevet - specielt indendørs - dækning, bedre udnyttelse af frekvenser, markant højere kapacitet på den enkelte mobilmast og en markant besparelse for begge mobilselskaber.

Hvis vi i dag skulle starte helt fra bunden, så burde staten oprette et statsligt infrastruktur, hvor staten udliciterede hele driften på en 10 årig basis. I praksis ville det være f.eks. Huawei, NSN eller Ericsson, som ville stå for driften. Staten sætter rammerne for dækningen, kapaciteten osv. Så kunne de kommercielle teleselskaber leje sig ind på netværket.

Èt samlet mobilnetværk med 6.000 mobilmaster kosteffektiv kunne levere mobildækning til samtlige små flækker i Danmark, der ville få hver deres mobilmast, og at alle kystområder ville få mobildækning (hvis ellers naturelskerne ikke stiller sig i vejen).

 • 0
 • 0
#37 Lars F. Jensen

Den original artikel i Politiken http://politiken.dk/indland/ECE2332977/forsvunden-dement-udloeser-slagsm... viser et billede af en 'GPS-sender' af mærket TWIG Locator. http://www.twigcom.com/pages/en/twig-products/twig-locator.php

Det er en enhed der anvender GSM900/1800 båndet, så vi kan stoppe enhver tale om andre muligheder eller dækning for 3G/4G i denne konkrete sag.

En sådan enhed, der virker, er monteret, er tændt og har strøm vil være i forbindelse med en 2G mast for det aktuelle teleselskab.

Man kunne vel starte med at forlange, at kommunen/borgmesteren lavede en redegørelse for netop denne hændelse og en teknisk redegørelse for den aktuelle status af netop denne GPS enhed. Nu har jeg ikke haft tid/energi til selv at læse om opsætning af GPS enheden, men der er vel fx alarmbetingelser ol., der skal opsættes. Var dette gjort rigtigt af kommunen?

Den/han kunne også bede teleselskabet om en redegørelse for hvilke GSM mast(er), der har være kontaktet og hvornår.

Det ville vel også være relevant, at kommunen allerede før manden fik sin GPS, havde undersøgt dækningen i området omkring hans hus med det valgte teleselskab og den valgte GPS-enhed. Det kræver vel kun et par korte gåture væk fram mandens hus.

Det med at en borgmester bare råber op - 'Det virker ikke, det hele er noget lort' - uden selv at have lavet en rimelig indsamling af basisdate og tjekket at 'der er sat strøm til' - giver ikke mange point i min bog.

Nåh-jo - mange minuspoint.

Lars :)

 • 3
 • 2
#38 Johnny Olesen

Men man kunne have startet med at blande de vigtige krav til dækning og udbredelse ind i politikken.

Det har man nu afskåret sig fra i lang tid fremover.

Nej, det er altså en sandhed med modifikationer. Både frekvenserne på 1800 og 900 MHz skal i udbud igen inden 2020.

Hvis jeg ikke husker helt galt, så er den første auktion engang i 2016/17, så staten har et par år til at tænke over, hvilke krav der skal være.

Jeg synes personligt, at man skal stille krav om femtoceller/LTE relays i stedet for at stille krav til yderlig dækning. Hvis de danske teleselskaber generelt stillede femtoceller/LTE relays tilrådighed, så ville rigtig mange af klagerne over indendørsdækning være fortid.

 • 0
 • 0
#41 Johnny Olesen

Som sommerhuejer i Odsherred, der er ca 25.000, er tilstedværelsen indendørs af bare 3G meget ringe og data trafik nærmest ubrugelig. Det betyder at folk selv etablerer lokale net fra fastnet og relayer - og det skaber jo det rene klondike. /Stig

Bare lige et hurtigt spørgsmål Stig. Hvilket teleselskab benytter du, og er der 2G dækning? For du skriver jo om 3G dækning, og hvis den er elendig, så må der jo næsten være tale om enten 3 eller TDC.

 • 1
 • 0
#43 Palle Simonsen

En af mine på dette område mere vidende kollegaer har oplyst, at i Sverige betales teleudbyderne efter hvor mange km2 der dækkes mens i Danmark betaler man efter hvor mange personer der dækkes.

Hvis man på dette punkt gør som i Sverige burde problematikken givetvis forsvinde.

 • 0
 • 0
#44 Lars F. Jensen

En af mine på dette område mere vidende kollegaer har oplyst,...

Hvis man på dette punkt gør som i Sverige burde problematikken givetvis forsvinde.

Man betales ikke for at drive telenet. Man køber en licens til et frekvensområde, bygger et net og sælger sin mobil-service til kunder. Det er kun enkelte frekvensbånd, der er underlagt dækningkrav.

I denne sag er der meget langt til at kritisere dækningen, så længe de tekniske forhold ikke er 100% afklarede og dækningen er målt i det området mellem den ældre mands sidst rapportere position, og hvor han blev fundet.

Konklusioner, uden en grunddig indsamling og analyse af informationer om alle forhold omkring sagen, adskiller sig ikke fra 'svindel og humbug'.

Lars :)

 • 0
 • 0
#45 Mogens Ritsholm

Det er på en måde korrekt.

I Sverige blev 3G-licenser tildelt efter en skønhedskonkurrence, og dem, der lovede størst dækning, fik licenserne.

Faktisk fik Telia ikke en 3G-licens, og der udspandt sig en lang diskussion om beregningsgrundlaget for dækning. Telia måtte derfor samarbejde Comviq for at komme med på 3G.

Nogle år senere opgav Orange, og deres licens i Sverige blev ledig.

I Danmark var der meget begrænsede dækningskrav til 3G, og licenserne blev solgt via auktion for i alt 4 mia. kr. Telenor blev sorteper, men fik sidenhen den licens, som Orange opgav i Danmark.

Så på en måde har du ret, selv om man ikke direkte får penge for dækning i Sverige.

For nyere frekvenstildelinger har Sverige også brugt auktion, men de har samlet set tilgodeset dækning bedre end Danmark.

 • 0
 • 0
#46 Johnny Olesen

For nyere frekvenstildelinger har Sverige også brugt auktion, men de har samlet set tilgodeset dækning bedre end Danmark.

Det hører vel lige med til historien, at teleselskaberne i Sverige langt tidligere fik mulighed for at dele netværk med hinanden, og at de også tidligere fik mulighed for at benytte lavere frekvenser til 3G/4G.

Det gør altså en væsentlig forskel i hvor langt teleselskaberne er i deres udbygningsplaner.

Dvs. de svenske teleselskaber fik et væsentligt forspring, og det forspring indhenter de danske teleselskab først i løbet af det næste års tid.

Vi ligger, som vi har redt i Danmark.

 • 0
 • 0
#47 Lars F. Jensen

Det hører vel lige med til historien, at teleselskaberne i Sverige....

Og at Sverige dækker mere end 10 gange så stort areal som Danmark, medens de kun er godt 1.5 gange så mange mennesker. Der er klart store næsten ubeboede områder i Sverige, hvor der er en meget ringe/ingen mobildækning. Ligeledes går trådløse signaler ikke bedre gennem svenske end danske skove.

Husk at en meget stor del af hele den svenske befolkning er samlet i de tre områder Mälerdalen, Göteborg området og Øresundskysten/Malmö.

Men indtil det er direkte eftervist, at der ikke med noget teleselskab er 2G dækning i og omkring den 92 årigs bolig, så vælger jeg at tvivle på, at manglende 2G/GSM dækningen har noget afgørende med denne sag at gøre.

Lars :)

 • 0
 • 0
#48 Chris Bagge

I diskussionen omkring dækning kommer der en del andre ting ind i billedet. Svenskerne har nok et mindre forkælet forhold til dækning og signalstyrke. I Sverige er ekstra antenne til mobilbrug en helt normal vare, lige fra en lille 'pind' til at koble til sit USB modem til meterlange 'river'. Antenner med op til 10 - 15 dB's forstærkning. Man er, uden for de store byer, ikke forvænt med at kunne sidde i sofaen med sin Smartphone.

M.h.t. dækningen i Holte/Birkerød området (hvor jeg selv bor) så er området til stor del dækket af skov der dæmper. Herudover har istiden sørget for at krølle landskabet passende. Det gør det selvfølgelig krævende at levere en god vare. Selv om

Derudover så er følsomheden for moderne telefoner, af æstetiske grunde, ikke særlig god. Føj så til, at vi bygger husene som mere eller mindre radiotætte kasser. Alukraft i væggene, og reflekterende metalfilm på ruderne (Energiglas).

 • 0
 • 0
#49 Palle Simonsen

Svenskerne har nok et mindre forkælet forhold til dækning og signalstyrke

På jagt i sverige kan jeg godt med rimelighed bruge min mobil uden ekstra antenne (Samsung S3 mini) Det samme kan jeg ikke på jagt i dk tæt ved Næstved. Nu er dette eksempel jo på ingen måde et empirisk studie i dækning, men beboelsestætheden i Næstved's nærmeste omegn er altså noget større end på grænsen mellem Småland og Skåne. Jeg har også uden for det jagtlige haft rig lejlighed til at køre rundt i det øvre Skåne / nedre Småland og der - igen uden det er den store Empiri - har der ikke været generende problemer med dækningen til alm. brug af mobilen.

 • 0
 • 0
#50 Johnny Olesen

På jagt i sverige kan jeg godt med rimelighed bruge min mobil uden ekstra antenne (Samsung S3 mini) Det samme kan jeg ikke på jagt i dk tæt ved Næstved. Nu er dette eksempel jo på ingen måde et empirisk studie i dækning, men beboelsestætheden i Næstved's nærmeste omegn er altså noget større end på grænsen mellem Småland og Skåne. Jeg har også uden for det jagtlige haft rig lejlighed til at køre rundt i det øvre Skåne / nedre Småland og der - igen uden det er den store Empiri - har der ikke været generende problemer med dækningen til alm. brug af mobilen.

Er det lang tid siden du havde denne oplevelse?

Lige umiddelbart er det eneste større område, hvor der måske ikke er fremragende dækning området lige syd for Næstved - altså omkring Basnæs. Her er det bedst at benytte TT-netværket. Telia og Telenor har for få uger siden slået deres netværk sammen i området omkring Næstved, og der burde faktisk være 2G indendørsdækning i det meste af området omkring Næstved.

Og så er vi igen tilbage ved de samme dumme spørgsmål; Hvilket teleselskab benytter du Palle, og har du prøvet med et andet?

Samsung S3 mini er en af de bedre smartphones mht. antenne, og du burde ikke oplevere større områder med manglede 2G dækning.

Du burde have fin udendørs 2G dækning omkring Næstved, sålænge du holder dig væk fra skovområder. Og hvis du benytter TT-netværket (Telia/Telenor), så burde du oven i købet have udendørs 3G dækning næsten alle steder omkring Næstved.

 • 1
 • 0
#52 Jens Jönsson

Og så er vi igen tilbage ved de samme dumme spørgsmål; Hvilket teleselskab benytter du Palle, og har du prøvet med et andet?

Ja, hver dansker bør have et SIM kort fra hvert af mobilselskaberne, som har egne master ;-)

Johnny, problematikken er jo at du kan have et selskab, som dækker fint 18/20 af de steder du befinder dig mest og mindre godt eller slet ikke 2/20 af de sidste steder....

Skifter du så er det bare andre 2/20 steder der dækkes mindre godt eller slet ikke...

 • 3
 • 1
#53 Johnny Olesen

Ja, hver dansker bør have et SIM kort fra hvert af mobilselskaberne, som har egne master ;-)

Johnny, problematikken er jo at du kan have et selskab, som dækker fint 18/20 af de steder du befinder dig mest og mindre godt eller slet ikke 2/20 af de sidste steder....

Skifter du så er det bare andre 2/20 steder der dækkes mindre godt eller slet ikke...

Det er helt korrekt Jens, og der er forskel på teleselskabernes dækning. Forskellen bliver dog mindre og mindre på TDCs og TT-netværkets 2G netværk dag for dag. Og det er faktisk ganske vigtigt at holde dette for øje. Når Erhvervsstyrelsen laver den tidligere omtalte dækningstest en gang til næste år, så vil en stor del af mobilhullerne hvor kun ét selskab dækker være dækket at mindst to selskaber. I praksis betyder det, at alle landets tre netværk vil have dækning næsten alle steder, da 3 har en roamingaftale med TDC.

Specielt Telia og Telenors 2G netværk er blevet markant forbedret i de områder, hvor de har lagt netværkene sammen - og Næstved området var faktisk det første område, som blev lagt sammen for nogle uger siden. Sammenlægningen af de to selskabers 2G netværk tager resten af 2014.

Telias pressemeddelelse kan læses her: http://nyheder.telia.dk/2014/05/19/telia-skriver-historie-i-nat/

Sammenlægningen vil ikke udrette mirakler, men ligesom med selskabernes 3G netværk, så vil sammenlægningen betyde at hver celle bliver mindre, og derfor bliver den oplevede dækning i de fleste tilfælde også forbedret.

Derfor bliver det vigtigt at spørge om, hvornår man præcist har haft disse dårlige oplevelser, da der er en god chance for, at man ikke længere vil opleve de samme problemer.

Når det er sagt, så har både TDC og TT-netværket stadigvæk nogle dækningshuller rundt omkring, men det er meget ofte indendørsdækningen der svigter. Udendørsdækningen svigter kun meget få steder - og det er specielt i skovområder eller i kystområder.

Et perleeksempel på dette er f.eks. Hesnæs på Falster, hvor der er en uheldig kombination af begge dele. Det e simpelthen umuligt at dække området med mindre teleselskaberne opsætter 7-8 GSM900/UMTS900 mobilmaster i området, hvilket er fuldstændig økonomisk uforsvarligt - og med garanti også umuligt at få lov til af miljøhensyn (og kystbeskyttelse).

Manglede mobildækning omkring Hesnæs har kostet menneskeliv.

 • 1
 • 0
#56 Johnny Olesen

Lidt data: Mobilselskab er 3 og Placeringen er øst-syd-øst ift. Næstved.

Hvis du benytter 3, så er spørgsmålet om du i det hele taget er røget over på TDCs 2G mobilnetværk, da din telefon normalt klamrer sig til 3G, når du benytter 3. Kørte du på 3s 3G netværk eller TDCs 2G netværk?

Hvis dit teleselskabs dækningskort viser dækning i det området, hvor du opleve problemer med at foretage opkald, så bør du fejlmelde området.

Bemærk at 3s dækningskort kun viser udendørsdækning.

3s netværk er sat op sådan, at din telefon med vold og magt forsøger at klamre sig til selskabets 3G netværk, og det kan give dig ringe dækning i cellens udkant sammenlignet med de 3 andre store teleselskaber. Dette er et velkendt problem, som man må leve med som kunde hos 3.

Den fuldstændige omvendte situation ses hos TDC. På TDCs netværk må man leve med, at 3G masterne har en begrænset rækkevidde, og at man derfor bliver - ganske aggressivt - bliver smidt over på 2G, når man kommer et stykke væk fra 3G mobilmasten.

Nej, det har du ikke chancen for at vide noget om, som almindelige dødelig kunde, men det ved du nu.

 • 0
 • 0
#57 Erik Trolle

I diskussionen omkring dækning kommer der en del andre ting ind i billedet. Svenskerne har nok et mindre forkælet forhold til dækning og signalstyrke. I Sverige er ekstra antenne til mobilbrug en helt normal vare, lige fra en lille 'pind' til at koble til sit USB modem til meterlange 'river'. Antenner med op til 10 - 15 dB's forstærkning. Man er, uden for de store byer, ikke forvænt med at kunne sidde i sofaen med sin Smartphone.

Der er så mange formodninger inden for mobilt netværk. Det er sådan at jeg bor 3.5km inde i en skov i det nordlige Skåne. Og jeg har rimelig 3G og 4G dækning inde i mit hus. Jeg bor i et tyndt befolket område, men masten er der for at dække en hovedvej der er ret trafikeret.

Nu vil jeg slet ikke tale om Sverige generelt, fordi der er stor forskel på Nordland og det sydlige Sverige.

Men her i Skåne er min opfattelse at vi har bedre netværk end på Sjælland, og jeg formoder at det er et spørgsmål om tid før Sjælland har lige så godt netværk som vi har.

Jeg har en 3G telefon og sætter jeg den henne i mit vindue og bruger den som hotspot så har jeg en 12/4Mbps ned/op og rimelige svartider. Men disse forhold har jeg ikke haft altid, de er kommet inden for de sidste 1½ år. Jeg ville kunne få 4G hvis jeg havde udstyret. Jeg har valgt LTE fra fordi 3G dækker mit behov i øjeblikket. Jeg har haft det på prøve, men jeg ville bruge mine penge på noget andet.

Men min opfattelse er, at Danmark først vil nå det niveau i starten af 2015. Og når sammenligner Sverige og Danmark, så er man ikke lige langt fremme i hele Sverige som vi er i Skåne og Gøteborg området og nær andre større byer i Syd. Og syd er fra lidt nord for Stockholm og sydpå.

Men kører jeg en tur, hvor jeg bevæger mig ind over landet herovre, så kan jeg også finde huller ligesom i DK, men er jeg nær større veje så er der god dækning og i byerne er den rigtig god.

Jeg hjælper blandt andet en kammerat som bor på en skråning ned mod Mølleåen i Farum og har haft frygtelig dækning, men det er ændret inden for de sidste 3-4 måneder.

Nettet er under udbygning så vent med at klag til de er færdige.

 • 0
 • 1
#58 Lars F. Jensen

Men her i Skåne er min opfattelse at vi har bedre netværk end på Sjælland, ... Jeg ville kunne få 4G hvis jeg havde udstyret. Jeg har valgt LTE fra fordi 3G dækker mit behov i øjeblikket. ..., men jeg ville bruge mine penge på noget andet.

Men min opfattelse er, at Danmark først vil nå det niveau i starten af 2015. .... Nettet er under udbygning så vent med at klag til de er færdige.

Du kan ikke tale om et bedre netværk, men fire - nu tre - selskaber, der hver driver 3 netværk i 4 forskellige frekvensområder og med 3 forskellige teknologier. Hvilke selskab og hvilke frekvens og generation mobil taler vi om i Farum?

Denne artikel handler kun, at kunne sende en SMS meddelelse fra udendørs over et 2G netværk.

Det er rigtigt, at Sverige var lidt foran med at give licens til LTE800, og at vor 3G dækning længe var låst til 2100 MHz båndet. Men Sjælland og det meste af Danmark er nu slet ikke dårligt udbygget. TT har allerede sammenlagt deres 3G/4G net og arbejder med at sammenlægge resten af deres 2G net netop nu.

TDC har allerede udbygget deres net, så kun få dele af det sydøstlige Sjælland mangler og kommer til August. Men TDC har meget længe haft en meget fin 2G dækning.

Vil man imidlertid som du bo ude i skoven og fx gå på jagt SØ for Næstved, skal man naturligvis vælge teleselskab mere efter den bedste dækning og mindre efter den billigste tilbudspris. Ja, bor man fast ude i skoven, er det da indlysende at vælge det selskab, der har den nærmeste mast.

Men din bemærkning om at forblive på 3G, fordi du hellere vil bruge penge på noget andet er helt central i debatten om udbygning af bredbånd i det hele taget. Alle vil naturligvis have mest muligt bredbånd, hvis det er gratis. Men der skal for rigtigt mange mennesker næsten ingen ekstrapris til, før 'de lige ser tiden an', og 'det går jo nok alligevel'

Det kan eller vil vilde 'gadget freaks' ofte ikke forstå. Men når du, der skriver her på version2, tænker 'ikke lige nu' til 4G, hvordan kan nogen så tænke, at de mange med meget mindre brug af internettet skulle fare til lommerne og opgradere hurtigt.

I dit tilfælde er der endda ret sikkert en stor fordel ved at investere i bedre udstyr (en 4G telefon) og sikkert endnu mere ved at opsætte en router og en antenne på en mast, rettet mod motorvejen og telemasten.

Lars :)

PS! Men du har ganske ret i at man ikke skal klage over udbygningen nu, når den er i god gang og er klar om kort tid. Så skal man naturligvis vente og se resultatet først.

 • 0
 • 0
#59 Peter Stricker
 • 0
 • 0
#60 Erik Trolle

Du kan ikke tale om et bedre netværk, men fire - nu tre - selskaber, der hver driver 3 netværk i 4 forskellige frekvensområder og med 3 forskellige teknologier. Hvilke selskab og hvilke frekvens og generation mobil taler vi om i Farum?

Nu drejer dette her sig om TDC, da min kammerat har TDC gennem sit firma, og de er ved at sætte 2 master op ude i hans område og det kan mærkes. Han har ikke før kunne tale i mobil indendørs og ude skulle han p på kanten af Mølleå dalen.

Denne artikel handler kun, at kunne sende en SMS meddelelse fra udendørs over et 2G netværk.

Det er jeg helt klar over, men der skrives jo så meget her i debatterne. Som jeg skrev tidligere er en af mine rigtigt gode venner forhandler af sådan nogen GPS tracking systemer og han har prøvet meget af på markedet og der er himmelvid forskel på produkterne. Jeg har ikke selv prøvet noget af og hjælper ham kun med en hjemmeside. Jeg ved intet om det produkt som artiklen omhandler. Jeg ved at han sammen med nogen andre laver flådestyring og afmærkning af entreprenør materiel. Og han sælger også til det offentlige som omtalt i artiklen. Men jeg hører ikke fra ham at der er specielle problemer med dækning 2G og sms området.

Det er rigtigt, at Sverige var lidt foran med at give licens til LTE800, og at vor 3G dækning længe var låst til 2100 MHz båndet. Men Sjælland og det meste af Danmark er nu slet ikke dårligt udbygget. TT har allerede sammenlagt deres 3G/4G net og arbejder med at sammenlægge resten af deres 2G net netop nu.

TDC har allerede udbygget deres net, så kun få dele af det sydøstlige Sjælland mangler og kommer til August. Men TDC har meget længe haft en meget fin 2G dækning.

Nu er det et stykke tid siden at jeg har været på Næstved kanten selvom jeg har familie dernede, så vil ikke rodes ind i den debat. Det er selvfølgelig ganske subjektivt, men der hvor jeg kommer i Danmark og Sverige virker min telefon altså bedre her i Sverige, jeg har færre udfald selv i meget mere kuperet terræn.

Men din bemærkning om at forblive på 3G, fordi du hellere vil bruge penge på noget andet er helt central i debatten om udbygning af bredbånd i det hele taget. Alle vil naturligvis have mest muligt bredbånd, hvis det er gratis. Men der skal for rigtigt mange mennesker næsten ingen ekstrapris til, før 'de lige ser tiden an', og 'det går jo nok alligevel'

Jeg er Android freak og har en mobil Huawei Ascend P1, som jeg er meget glad for, og den skal mindst holde en 2-3år mere. Det udstyr jeg havde på prøve var et LTE modem fra min Operatør, som er Comviq et Tele2 foretagende. Men vi har fortrydelses ret på 14 dage her i det svenske, så jeg returnerede det. Jeg havde ellers planlagt at lave 2 antenner til det, men de droppede også loftet på data så det blev uinteressant for mig. Det er det som sker her i det Svenske. Så selvom LTE ville have været et rigtigt godt alternativ for mig så et dataloft på 10GB uinteressant. Nu har det slet ikke noget med pris at gøre, min udbyder har enhedspris på data til alle teknologier.

Det kan eller vil vilde 'gadget freaks' ofte ikke forstå. Men når du, der skriver her på version2, tænker 'ikke lige nu' til 4G, hvordan kan nogen så tænke, at de mange med meget mindre brug af internettet skulle fare til lommerne og opgradere hurtigt.

Jeg er nok det man kalder mere end en 'gadget freak' fordi jeg er IT nørd. Jeg bruger mine enheder til meget mere end hr. og fr. Almindelig. Jeg har i mit område 12/4Mbps ned/op og det er ved bare at stille min telefon hen i et vindue som WiFi hotspot. Nu er det sådan, at der ikke er forskel på abonnementet hos min udbyder, det er op til mig at vælge det rigtige udstyr. Men jeg klarer mig fint på 3G som nørd. I det hele taget interessere mobil telefoni mig meget lidt, det er data jeg har brug for. Så mobil telefoni, sms og mms bruger jeg ikke. Skal jeg sende en sms kan jeg benytte min Voip udbyder i England. I det hele taget er det tosse at have flere telefonsystemer, mine apps giver mig samme telefon på min IP-telefon hjemme på skrivebordet og på min PC og på min Android telefon. Det meste telefoni sker over hans apps enten over 3G eller Wifi og Skype og andre kommunikationstjenester virker, fint. LTE er sikkert fint at have, men jeg bruger bare ikke penge på noget nyt udstyr når jeg har noget der virker. For bare at fortælle hvor meget nørd jeg er kører alt min kommunikation fra min mobil telefon over en OpenVPN tunnel til et netværk 100/100 fiber hvor jeg har en firewall stående, så når jeg er ude i verden, kører al min trafik den vej igennem fra min Android telefon. og jeg er client på en OwnCloud server på samme net som er hos en af mine venner.

I dit tilfælde er der endda ret sikkert en stor fordel ved at investere i bedre udstyr (en 4G telefon) og sikkert endnu mere ved at opsætte en router og en antenne på en mast, rettet mod motorvejen og telemasten.

Jeg tænkte over det før operatørerne i Sverige sænkede deres datalofter. Da jeg overvejede det var dataloftet 50GB nu er det 10GB, og de eneste som jeg kunne finde der havde mere var "3" og de er dårlige i mit område, så begrænser de mig i brugen at netværket, som gør dem ganske uinteresantet. Så jeg forsætter med min langsomme, men yderst stabile ADSL2+ flatrate. Jeg har overvejet et mobilt LTE modem, men jeg har ikke brug for det.

Men hvis der er nogen skulle have lyst til at lege med antenner, så er der her en DIY opskrift her: http://goo.gl/V4U2RO og vil man ikke flås totalt på færdige antenner, så er der en webbutik nede ved Hamborg som jeg er blevet anbefalet: http://goo.gl/yAyv8k

 • 0
 • 1
#62 Johnny Olesen

Når det er sagt, så er andre steder i Odsherred kommune, hvor der er reelle dæknings problemer INDENDØRS, hvilket denne artikel beskriver: http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Sjaelland/2014/07/09/100405.htm

Artiklen nævner dog intet om, hvilke telefon der blev brugt, udover at det var en "god mobiltelefon", og så det står jo enhver frit for, at tolke om familien har en iPhone 4S (elendig antenne) eller en Sony Z1 (God antenne) eller måske en helt 3. slags telefon. Dernæst nævner artiklen heller intet om, hvilke teleselskab der blev benyttet. TDC, 3 og Telia lover udendørsdækning på adressen og Telenor mener ikke, at deres netværk dækker adressen.

Familiens oplevelse kan man ikke komme udenom, og da området ligger relativt langt fra nærmeste mobilmast, og samtidig er fyldt med træer, så er der ingen grund til at betvivle families oplevelse af situationen. Den udendørsdækning virkede dog - som forventet.

Altså igen en situationen som kunne være undgået, hvis teleselskaberne tilbød f.eks. en femtocelle løsning. Lad os håbe, at mindst et af teleselskaberne snart gør noget ved det, så også private kan købe en femtocelle.

Det kunne jo være et passende krav, eftersom Odsherrede kommune netop har fået mulighed for at låne en masse penge af staten, og så må vi håbe, at Odsherrede kommune formår at bruge lånet til at skaffe bedre mobildækning i de områder, hvor der reelt mangler mobildækning. http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Sjaelland/2014/07/09/123350.htm

Jeg elsker specielt dette citat - det er lige til at skrige af grin over: -"- Vi er glade for at vi får lov at låne nogle penge til at opstille mobilmaster, så vi kan presse teleselskaberne til at sætte antenner op. Men vi havde søgt om fem millioner kroner, og et eller andet sted er det ikke fair, at det er skatteborgerne, der bliver nødt til at finansiere en bedre mobildækning, siger Thomas Adelskov."

Men det er helt fair, at flere af landets kommuner opkræver mange penge for leje af grunde til opstilling af mobilmaster eller når mobilselskaberne sætter udstyr op på kommunale bygninger??? Moral er godt - dobbeltmoral er dobbelt så godt.

 • 1
 • 2
#63 Peter Stricker

Så jeg tror ikke på, det ikke er muligt at sende en sms herfra, mener Jakob Willer.

Men hvorfor render Jakob Willer rundt med fire mobiltelefoner? Var det ikke en idé at medbringe en GPS-sender (for nu at genbruge den betegnelse) og se, om der bliver sendt en sms?

Turens tjek viste dog ingen helt døde punkter.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=You%27re+Holding+It+Wrong

 • 1
 • 0
#64 Peter Stricker
 • 1
 • 2
#65 Lars F. Jensen

Og så kom realitetschecket: ..... ....men der er stadigvæk dækning. Så jeg tror ikke på, det ikke er muligt at sende en sms herfra, ...

 • Hvorfor prøvede de ikke at sende flere SMSer via den anvendte teleselskab, når de nu var på tur ?
 • Hvornår får vi data fra teleselskabet om kontakt-tidspunkter og kontakt-master ?
 • Hvorfor har det ikke været afprøvet forud, når man nu selv har tvivlet på dækningen?

Uanset om man mener der skulle være dækning, så kan man da ikke lade en 92 årig bo alene, hvis man ikke er rimelig sikker på dækningen i en ring rundt om hans bolig. Det har man vel tjekket.

Man kan ikke gå ud fra noget som helst, der rigtigt er vigtigt uden at tjekke, ellers kommer Murphy alt for tit.

Lars :)

 • 0
 • 0
#66 Lars F. Jensen

Når det er sagt, så er andre steder i Odsherred kommune, hvor der er reelle dæknings problemer INDENDØRS, hvilket denne artikel beskriver: http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Sjaelland/2014/07/09/100405.htm

Artiklen nævner dog intet om, hvilke telefon der blev brugt, udover at det var en "god mobiltelefon", og så det står jo enhver frit for, at tolke om familien har en iPhone 4S (elendig antenne) eller en Sony Z1 (God antenne) eller måske en helt 3. slags telefon. Dernæst nævner artiklen heller intet om, hvilke teleselskab der blev benyttet. TDC, 3 og Telia lover udendørsdækning på adressen og Telenor mener ikke, at deres netværk dækker adressen.

Familiens oplevelse kan man ikke komme udenom, og da området ligger relativt langt fra nærmeste mobilmast, og samtidig er fyldt med træer, så er der ingen grund til at betvivle families oplevelse af situationen. Den udendørsdækning virkede dog - som forventet.

Hvordan kan det være at familien ikke kendte til den dårlig indendørs dækning før de havde brug for at ringe 112 ?

Rettidig omhu er jo noget man gør - og ikke kun tom snak.

Flytter man ind i et hus uden fastnet (eller fast internet med IP-telefoni), så må man da sikre sig, at man har en mobil-telefon og en teleudbyder, der dækker i ens faste omgivelser.

Men i modsætning til den gamle mand på den anden side af Odsherred, så ville en femtocelle rigtigt installeret sikkert her have gjort en forskel.

Nu er denne sag 18 mdr gammel, og der er sket meget med flere af nettene siden dengang. Det fremgår af artiklen, at det regnede kraftigt. Det er en kendt sag at netop store træer med våde blade slet ikke er befordrende for bla UHF signaler. Lige overfor huset her er der mange store træer, hvis man skal tro den lokale Home's luftfoto.

Der kommer aldrig mobilsignaler, der kan trænge gennem selv små skove.

Lars :)

 • 0
 • 0
#67 Johnny Olesen

Det er da vist kun dig og den unævnelige, der kan se det sjove i at man beder kommercielle udbydere af mobiltelefoni om, selv at afholde udgifterne til denne forretning.

Ah... Det er vidst en grov overfortolkning af, hvad jeg rent faktisk skrev.

De kommercielle udbydere afholder selvfølgelig udgiften til opsætning af deres udstyr, og til leje af plads til dette udstyr, når dette f.eks. opsættes på PRIVAT grund.

Men er det rimeligt, at en kommune på den ene side klager over manglende mobildækning, og på den anden side indkræver penge for opsætning af teleselskabets udstyr på kommunens bygninger?

Et fremragende på en sådan kommune er Lemvig kommune, som ligesom Odsherrede kommune tidligere har langet ud efter teleselskaberne.

Lemvig kommune tager f.eks. 25.000 kroner om året for at lade et mobilselskab opsætte en mobilantenne på et plejehjem.

 • Har kommunen nogle udgifter ved at lade teleselskabet sætte mobilantennen op på plejehjemmeet? NEJ!
 • Har kommunen bekostet ekstra for at kunne lade teleselskabet sætte en mobilantenne på plejehjemmets tag? NEJ!
 • Koster det løbende noget ekstra for kommunen? NEJ!
 • Er det en fordel for kommunens borgere, at teleselskabet kan levere ekstra kapacitet i området omkring plejehjemmet? ET KLOKKEKLART JA!

Lemvig kommune som med den en hånd fortæller, at de måtte droppe et telemedicin projekt pga. dårlig mobildækning, og som med den anden hånd indkræver 25.000 i årlig leje pr. mobilantenne. HYKLERI!

 • 0
 • 0
#68 Lars F. Jensen

Det er da vist kun dig og den unævnelige, der kan se det sjove i at man beder kommercielle udbydere af mobiltelefoni om, selv at afholde udgifterne til denne forretning.

De eksempler der har været fremme, har nu meget lignet, at kommunen har udnyttet sit 'tilladelsesmonopol' til at forlange 10+ gange mere end normal lejepris for alle de gode 'bakketoppe'.

Lars :)

PS! 100 mill. over 2 år er jo legetøj og ikke brugbare beløb til andet end politiske betalinger.

 • 0
 • 0
#69 Peter Stricker

Hvordan kan det være at familien ikke kendte til den dårlig indendørs dækning før de havde brug for at ringe 112 ?

Rettidig omhu er jo noget man gør - og ikke kun tom snak.

Det er en kendt sag at netop store træer med våde blade slet ikke er befordrende for bla UHF signaler.

Nu er det jo muligt, at familien har udvist rettidig omhu på en solskinsdag, og ikke lige har radiobølgers penetrering af vådt løv som deres spidskompetence.

Jeg har aldrig testet om min mobiltelefon kan ringe op til 112. Er det uforsvarligt af mig?

 • 1
 • 0
#70 Lars F. Jensen

Jeg har aldrig testet om min mobiltelefon kan ringe op til 112. Er det uforsvarligt af mig?

Men du har ganske sikkert ringet til alle mulige andre numre og blevet ringet op fra mange andre. I både godt og dårlig vejr. I denne sammenhæng er det jo radiobølge dækningen og ikke mobil-centralernes evnet til at finde et 112 service center, der er afgørende.

Lars :)

 • 0
 • 0
#71 Peter Stricker

De kommercielle udbydere afholder selvfølgelig udgiften til opsætning af deres udstyr, og til leje af plads til dette udstyr, når dette f.eks. opsættes på PRIVAT grund.

Jamen, det er da fint, at private kan få en lille ekstraindtægt ved udleje at plads til mobilantenner. Men så kan jeg da også forestille mig, at du med det samme ville fare i blækhuset og råbe "statsstøtte" og "skatteyderbetalt", hvis det offentlige gik ind og konkurrerede med de private på dette område.

 • 0
 • 0
#72 Peter Stricker

I denne sammenhæng er det jo radiobølge dækningen og ikke mobil-centralernes evnet til at finde et 112 service center, der er afgørende.

Ja, hvad ved jeg om det? Jeg har lige fundet ud af, at mit telefonselskab takserer mig for opkald til 70-numre, selvom det ikke er overtakserede numre. Og der er nok også flere detaljer i mit abonnementforhold, hvor jeg bare antager i stedet for at undersøge.

Men tak for oplysningen. Så tror jeg at jeg vil undlade at teste det.

 • 0
 • 0
#73 Johnny Olesen

Jamen, det er da fint, at private kan få en lille ekstraindtægt ved udleje at plads til mobilantenner. Men så kan jeg da også forestille mig, at du med det samme ville fare i blækhuset og råbe "statsstøtte" og "skatteyderbetalt", hvis det offentlige gik ind og konkurrerede med de private på dette område.

Jo, men her er det jo så lige, som man kan påstå, at en kommune tager brødet ud af munden på en privataktør. Og der er svaret i næsten alle tilfælde nej.

Vi har mig bekendt ingen virksomheder i Danmark udover Teracom (Boxer TVs ejer), som med rette vil kunne klage over unfair konkurrence. Og med de få master de har til rådighed, langt fra der hvor danskerne har behov for mobilkommunikation, så skal man virkelig have de liberale briller for at kunne finde noget konkurrenceforvridende.

At en kommune passivt stiller sine eksisterende bygninger tilrådighed for mobilselskaberne, er ikke mere konkurrenceforvridende end når en kommune stiller f.eks. skoler eller idrætshaller til rådighed for en fodbold cup.

Det interessant er dog, at kommunerne også skal give tilladelse til opsætning af mobilmasten. Dvs. en kommune kan effektivt blokere for opsættelsen af mobilmaster på både offentlig og privatgrund. Det er dermed som at sætte ræven til at passe høns.

Denne detalje glemmes dog alt for tit at journalisterne, når de i deres iver for at beskrive verdenssituationen ses fra kommunernes synsvinkel og/eller den lille mands.

Det skal dog siges, at telebranchen og kommunerne mig bekendt har fundet en løsning mht. udregning af en fair lejepris på omkring 150 kroner pr. KVM2. plus lidt til administration. Så fremadrettet vil kommunernes ublu lejepriser nok blive markant mindre, og det vil forhåbentligt smitte af antallet af mobilmaster til glæde og gavn for alle danskere med en smartphone.

 • 0
 • 0
#74 Johnny Olesen

PS! 100 mill. over 2 år er jo legetøj og ikke brugbare beløb til andet end politiske betalinger.

Tja, det kommer an på hvad de 100 millioner kroner bliver brugt til. Som jeg har forstået det, så kan kommune også bruge pengene til at lave passiv infrastruktur, som de kan stille tilrådighed for mobilselskaberne.

Man kan sagtens lave 150-200 stk. 48 meter gittermaster og fundering for 100 millioner kroner, og så mange reele områder med dårlig dækning er der altså ikke i Danmark. En kommune som f.eks. Lemvig kan måske finde 5-6 områder med lidt god vilje, hvor de kunne opsætte en gittermast.

 • 0
 • 1
#75 Johnny Olesen

Men hvorfor render Jakob Willer rundt med fire mobiltelefoner? Var det ikke en idé at medbringe en GPS-sender (for nu at genbruge den betegnelse) og se, om der bliver sendt en sms?

Jakob Willer render rundt med fire mobiltelefoner, for at kunne se forskellen mellem de 4 forskellige netværk. Teleselskabernes dækning er ikke ens, og derfor ville det heller ikke nytte ret meget, hvis han rendte rundt med en TDC telefon og påstod, at der var fin dækning, for så ville borgmesteren fluks påstå, at problemet skam var med de andre tre teleselskabers dækning.

Jakob Willer demonstrerede på en ganske almindelig lavpraktisk måde, at hvis ens telefon er af fornuftig kvalitet, så ville den kunne bruges i det område, hvor kommunens GPS ikke virkede.

Dermed er den logiske konklusion, at kommunen burde undersøge dens udstyr noget bedre før den giver andre skylden.

Men alt dette vidste Odsherredes borgmester på forhånd, og derfor var gåturen mere et mediespin, hvor både teleindustrien og kommunen kunne vaske hænder i linselyset, og da ingen af de tilstedeværende journalister havde den tekniske indsigt, og så blev de svære spørgsmål ikke stillet.

Journalisterne kunne jo f.eks. have spurgt Odsherrede kommune om ikke hele denne sag er en logisk konsekvens af kommunens politik omkring at minimere antallet af mobilmaster i kommunen, en politik der først blev ændret sidste år.

Og så kunne journalisterne stille teleindustrien spørgsmålet om de manglende femtoceller til private.

 • 2
 • 0
#76 Peter Stricker

Jakob Willer demonstrerede på en ganske almindelig lavpraktisk måde, at hvis ens telefon er af fornuftig kvalitet, så ville den kunne bruges i det område, hvor kommunens GPS ikke virkede.

Der har været påstande fremme om, at den mest sandsynlige forklaring skulle findes i manglende batteri i "GPS-senderen". Jeg ville have forventet at Jakob Willer, som repræsentant for teleindustrien, havde en interesse i undersøge, eller ligefrem underbygge, denne påstand. Men den chance har han jo forspildt ved at medbringe terminaler, der muligvis har bedre antenner end "GPS-senderen".

Dermed er den logiske konklusion, at kommunen burde undersøge dens udstyr noget bedre før den giver andre skylden.

Ja ja, alle demente bør udstyres med en 12 meter antenne med indbygget femtocelle.

Men alt dette vidste Odsherredes borgmester på forhånd, og derfor var gåturen mere et mediespin, hvor både teleindustrien og kommunen kunne vaske hænder i linselyset, og da ingen af de tilstedeværende journalister havde den tekniske indsigt, og så blev de svære spørgsmål ikke stillet.

Den eneste i selskabet, der må forventes at have telekommunikation som en af sine spidskompetencer, er Jakob Willer. Så nu kan jeg forstå på dig, at hans konklusioner blot er at betragte som spin.

 • 0
 • 0
#77 Lars F. Jensen

Dermed er den logiske konklusion, at kommunen burde undersøge dens udstyr noget bedre før den giver andre skylden.

Alt andet ville da være da helt amatøragtigt. Man må da indlysende have undersøgt om udstyret konkret virkede med tilstrækkelig margin.

Men alt dette vidste Odsherredes borgmester på forhånd, og derfor var gåturen mere et mediespin, hvor både teleindustrien og kommunen kunne vaske hænder i linselyset.....

Men man kunne jo have lavet en egentlig målerapport uden pressen og med prof måleudstyr.

.... kommunens politik omkring at minimere antallet af mobilmaster i kommunen, en politik der først blev ændret sidste år.

Hvad og hvor kan man finde oplysninger om disse tidligere regler og evt. konkrete afgørelser, hvor en masteposition er blevet afvist.

Og så kunne journalisterne stille teleindustrien spørgsmålet om de manglende femtoceller til private.

Vel ikke så relevant netop her. Jeg forstår måske godt, at teleselskaberne ikke er helt trygge ved fri adgang til sådant udstyr (der kan sende).

Lars :)

 • 0
 • 0
#78 Lars F. Jensen

"Dermed er den logiske konklusion, at kommunen burde undersøge dens udstyr noget bedre før den giver andre skylden."

Ja ja, alle demente bør udstyres med en 12 meter antenne med indbygget femtocelle.

Sådan noget vrøvl.

Hvis udstyret ikke virker og andet udstyr heller ikke virker, så kan han bare ikke bo netop på det sted - så enkelt er det.

Kan man ikke klare sig selv, må man naturligvis i rimelig grad tilpasse sig rimelig krav fra kommunen eller andre, der kan og vil hjælpe.

Her synes det mig mest at være en meget lidet kompetent kommune, der blot siger: 'Hovsa - kan det ske?'.

Lars :)

 • 1
 • 0
#79 Johnny Olesen

Jakob Willer demonstrerede på en ganske almindelig lavpraktisk måde, at hvis ens telefon er af fornuftig kvalitet, så ville den kunne bruges i det område, hvor kommunens GPS ikke virkede.

Der har været påstande fremme om, at den mest sandsynlige forklaring skulle findes i manglende batteri i "GPS-senderen". Jeg ville have forventet at Jakob Willer, som repræsentant for teleindustrien, havde en interesse i undersøge, eller ligefrem underbygge, denne påstand. Men den chance har han jo forspildt ved at medbringe terminaler, der muligvis har bedre antenner end "GPS-senderen".

Jakob Willer repræsenterer teleselskaberne, og han taler derfor deres sag. Han skal selvfølgelig ikke stå på mål for kommunens udstyr, men han skal blot vise, at det er urimeligt, at klage over teleselskabernes dækning i den aktuelle sag. Og det gjorde han glimrende på både skrift og på TV.

På den anden side så havde borgmesteren jo også en fremragende lejlighed til at tage en GPS tracker på armen, og vise at den ikke virker i praksis. GAD VIDE HVORFOR HAN IKKE GJORDE DET? Det var det der med mediespin, pege fingre og at vaske hænder.

Men alt dette vidste Odsherredes borgmester på forhånd, og derfor var gåturen mere et mediespin, hvor både teleindustrien og kommunen kunne vaske hænder i linselyset, og da ingen af de tilstedeværende journalister havde den tekniske indsigt, og så blev de svære spørgsmål ikke stillet.

Den eneste i selskabet, der må forventes at have telekommunikation som en af sine spidskompetencer, er Jakob Willer. Så nu kan jeg forstå på dig, at hans konklusioner blot er at betragte som spin.

Nej, hovedet ikke men forstår du hvordan medieverdenen fungerer? Journalister - de fleste af dem - har nærmest et kald, som siger at de skal beskytte de svage. Derfor går journalister næsten per instinkt efter en vinkling på sådanne sager, at det er synd for den lille mand.

Journalisterne er derfor mere interesseret i fortælle deres læsere/lyttere/seere om én konkret sag end at kigge overordnet på hele situationen. Derved bliver en kompleks problemstilling skildret meget sort/hvid, og alle nuancer og detaljer går tabt for læseren/lytteren/seeren.

Det er også derfor en 92 årig dements forsvinden præger mediebilledet i stedet for at fokusere på de generelle problemer, som alle teleselskaber står overfor, med kommuner der ikke vil give tilladelser til nybyggeri, kommuner der tager ublu priser på opsætning af mobilantenner og problemerne det giver, når staten skal have milliarder i licenser.

Jakob Willer er en yderst intelligent person med et utroligt medietække (han er trods alt gammel i gårde), og han kender godt spillet, og derfor kommer han også med nogle fine citater til pressen, som ingen journalister behøves stille uddybende spørgsmål til.

Og så bliver man lige nød til at pointere, at Jakob Willer ikke stiller op til et sådan medieevent fordi han synes det lige kunne være spændende. Han stiller op fordi borgmesteren i Odsherred kommune offentligt har givet teleselskabernes hele skylden. I sådanne situationer bliver teleselskaberne nød til at tale med én stemme og det er Jakob Willers job. Og det job indebærer at kalde borgmesterens bluf, og samtidig forsikre læserne/lytterne/seerne om at telebranchen skam tager problematikken seriøst - hvilket den også gør.

 • 1
 • 0
#81 Jens Jönsson

Nu er det jo muligt, at familien har udvist rettidig omhu på en solskinsdag, og ikke lige har radiobølgers penetrering af vådt løv som deres spidskompetence.

Det troede jeg ellers netop var spidskompetencen for en middel normal dansk familie ;-) Er det ikke det første der står om i lærebøgerne i folkeskolen ?

Jeg har aldrig testet om min mobiltelefon kan ringe op til 112. Er det uforsvarligt af mig?

Heller ikke jeg. Det tangerer manglende omhu og det der er værre.... Vi bør skamme os :-)

 • 0
 • 0
#82 Johnny Olesen

.... kommunens politik omkring at minimere antallet af mobilmaster i kommunen, en politik der først blev ændret sidste år.

Hvad og hvor kan man finde oplysninger om disse tidligere regler og evt. konkrete afgørelser, hvor en masteposition er blevet afvist.

Jeg ved faktisk ikke, om der findes noget om det på kommunen hjemmeside, men det har været velkendt i årevis i branchen, at Odsherrede kommune sammen med en håndfuldt andre kommuner (blandt andet Aarhus kommune) var umuligt at samarbejde konstruktivt med, da de havde en bestemt indstilling til opsætning af nye mobilmaster.

Jeg har hørt (fra egne kilder) om problemer i Odsherrede kommune før, og Jakob Willer skrev faktisk også om det på Twitter tidligere i dag: https://twitter.com/jakobwiller/status/486864913705349122

Og så kunne journalisterne stille teleindustrien spørgsmålet om de manglende femtoceller til private.

Vel ikke så relevant netop her. Jeg forstår måske godt, at teleselskaberne ikke er helt trygge ved fri adgang til sådant udstyr (der kan sende).

Lars :)

Nej, en femtocelle ville ikke kunne redde en dement mand, der er udstyret med en GPS tracker, der ikke kan sende en SMS i områder, hvor en almindelig telefon sagtens kan fange signal.

Telia giver allerede i dag femtoceller til udvalgte erhvervskunder, og det har de gjort i årevis. Telia lovede faktisk at lancere en femtocelle til private sidste år, og TDC varslede også femtoceller til private "meget snart". Det løfte løb teleselskaberne fra...

 • 0
 • 1
#84 Johnny Olesen

Men alt dette vidste Odsherredes borgmester på forhånd, og derfor var gåturen mere et mediespin, hvor både teleindustrien og kommunen kunne vaske hænder i linselyset.....

Men man kunne jo have lavet en egentlig målerapport uden pressen og med prof måleudstyr.

Det lyder på papiret som en enorm god ide, men ingen journalist vil læse en rapport. Det ville være nytteløst rent PR mæssig.

Da Erhvervsstyrelsen udgav dækningsrapporten over mobilhuller sidste år fokuserede medierne udelukkende på de fire mobilhuller rapporten konkludere der var. De fleste medier gjorde ikke engang den mindste indsats for at fortælle og forklare deres læsere omkring de mange andre mobilhuller rapporten faktisk afdækkede.

Det eneste større medie, der rent faktisk nogensinde har taget problemstillingen med dårlig mobildækning alvorligt er TV2. De lavede for et par år siden en hel serie artikler omkring problemstillingen med dårlig mobildækning. TV2s problem var blot, at deres indsamlede datamateriale var af så ringe karakter, at journalisterne burde være blive fyret for direkte manipulation og vildledning af deres læsere. Men det er blot lidt sur galle fra mig, og det har sådan set ikke noget med emnet at gøre.

 • 0
 • 1
#86 Johnny Olesen

Og hvornår indførte kommunen denne politik Jens?

Sidste år ?!?!

Det er nemlig korrekt - og hvis jeg husker korrekt så var det faktisk først i andet halvår 2013, at kommunen introducerede sit tilbud.

Det er da fint af Odsherred kommune, at de nu tilbyder gratis leje af f.eks. jord til mobilmaster, men det er bare MANGE år for sent. Og disse mange spildte år kommer til at plage kommunen indbyggere og turister i flere år frem i tiden. Med det antal sommerhuse der er i kommunen, så burde alle afkroge af kommunen være dækket af mobilselskaberne, for det har de en klokkeklar økonomisk interesse i. Vi taler om 26.000 sommerhuse - sammenlignet med andre kommuner så burde Odsherrede kommune have mindst 50% mobilmaster end i dag.

Men Odsherred kommune ligger som de har redt, og det er bare vigtig at pointere. Det er ikke synd for Odsherred kommune, de kunne have gjort noget ved sagen for mange år siden, men det undlod de.

Teleselskaberne planlægger flere år ud i fremtiden, og så hjælper det ikke så meget, når en kommune efter års snøleri pludselig vender rund på en tallerken og tilbyder mere favorable vilkår.

Det vil vare årevis, før effekten slår igennem.

Den sammenlægning TT-netværket kører på 2G siden, der endnu ikke kommet til Odsherred kommune, og TDCs massive udbygning af UMTS900 og LTE800, der heller ikke er kommet til Odsherred kommune endnu, vil få en langt større her og nu effekt.

 • 0
 • 1
#88 Johnny Olesen

Fis.... Sådan var verden ikke skruet sammen og det ved du udemærket godt.

Nej, sådan ER verdenen skruet sammen Jens.

Fordi en kommune pludselig tilbyder gratis leje af jord, så smider et teleselskabs netværksdirektør ikke om sig med pengene. Den slags er planlagt år ud i fremtiden, og Odsherred kommune skal ikke forvente at f.eks. 3 pludselig får en hjerneblødning og opsætter 10 ekstra mobilmaster på 6 måneder, fordi kommunens tilbud er attraktiv.

Alle de danske teleselskaber kører efter 3-5 års planer, og disse planer bliver ikke pludseligt ændret markant, fordi et teleselskab kan spare et par hundrede tusinde kroner.

På sigt kan Odsherreds tilbud måske virke, men skaden er sket og det kommer til at tage et stykke tid at rette op på den. Det samme kan man sige om Aarhus, som også er plaget af hele bydele med dårlig indendørsdækning fra forskellige teleselskaber.

Det kan tage 5 år, det kan tage 2 år, men det er altså ikke noget der lige bliver fikset i efteråret, fordi kommunen finder en gulerod frem.

 • 1
 • 1
#89 Lars F. Jensen

Det er ikke synd for Odsherred kommune, de kunne have gjort noget ved sagen for mange år siden, men det undlod de.

Det vil vare årevis, før effekten slår igennem.

Vælgerne får de politikere de stemmer på, og der er da en dyb logik i, at vælgerne så også skal underholdes med og tage ubehagelighederne ved disse politikeres tvivlsomme beslutninger.

Jeg hører jo til dem, der mener, at vælgerne hårdt og kontant skal opleve konsekvenserne af populistiske politikeres dumheder. Det er vel næsten den eneste værn demokratiet har mod 'de lette løsningers politikere'.

.... og TDCs massive udbygning af UMTS900 og LTE800, der heller ikke er kommet til Odsherred kommune endnu, vil få en langt større her og nu effekt.

Ifølge yousee er deres nye net kommet til postnummer 4540 i uge 20 (midt maj). Men uden flere master ændrer det vel ikke meget på 2G dækningen i området. TDC mangler meget at få opdateret både mastedatabasen, men deres eget dækningskort er netop blevet opdateret. http://daekning.tdc.dk/privat.html Der er klart områder uden dækning og bla større sommerhusområder uden indendørsdækning.

Men det er mig fortsat ikke sandsynligt, at en velfungerende 2G enhed på en person der bevæger sig, ikke kan få sendt SMS beskeder.

Jeg forstår fortsat ikke, at der ikke er fremlagt en liste over hvilke master den omtalte GPS enhed har haft kontakt med - og hvornår.

Lars :)

 • 0
 • 0
#90 Jens Jönsson

Nej, sådan ER verdenen skruet sammen Jens.

Fordi en kommune pludselig tilbyder gratis leje af jord, så smider et teleselskabs netværksdirektør ikke om sig med pengene. Den slags er planlagt år ud i fremtiden, og Odsherred kommune skal ikke forvente at f.eks. 3 pludselig får en hjerneblødning og opsætter 10 ekstra mobilmaster på 6 måneder, fordi kommunens tilbud er attraktiv.

Alle de danske teleselskaber kører efter 3-5 års planer, og disse planer bliver ikke pludseligt ændret markant, fordi et teleselskab kan spare et par hundrede tusinde kroner.

På sigt kan Odsherreds tilbud måske virke, men skaden er sket og det kommer til at tage et stykke tid at rette op på den. Det samme kan man sige om Aarhus, som også er plaget af hele bydele med dårlig indendørsdækning fra forskellige teleselskaber.

Det kan tage 5 år, det kan tage 2 år, men det er altså ikke noget der lige bliver fikset i efteråret, fordi kommunen finder en gulerod frem.

Johnny, jeg har svært ved at tro på at en direktør for et mobilselskab sætter sig hen i hjørnet og er barnesur. Hvis han kan få bedre dækning i et området, efter der er lavet ændringer hos en kommune, så skulle han da være tåbelig hvis han ikke ser på sagerne. Især hvis det er noget der kan give goodwill og glade/flere kunder...

Så er det da muligt at man har 3-5 års planer. Så kan de nok revurderes på de punkter.

Kan næppe forestille mig det er så firkantet som du fremstiller det, men du er måske direktør for et af de danske mobilselskaber ?

 • 0
 • 0
#91 Lars F. Jensen

Kan næppe forestille mig det er så firkantet som du fremstiller det, men du er måske direktør for et af de danske mobilselskaber ?

Så ved du intet om hvordan det foregår - og nødvendigvis må foregå - i et stort firma.

Når man har ansvar for flere tusinde master, så er der stort intet som man bare lige gør - alt skal ind i planer og det koster som ofte en krig at fare ud og ændre noget på det kortere eller blot mellemlange sigt.

Det er tit man siger - det kan vi lige ordne - men al erfaring siger, at det er en usikker, farlig og dyr måde at arbejde på.

Se på de 900.000 CPR numre, der slap ud. Grundlæggende skete det, fordi man ville skyde en genvej udenfor den normale procedure for at indhente en forsinkelse.

Men resultatet blev en helt utilladelig fejl.

Man kan ikke administrere mange enheder uden at det 100% sker efter bestemte procedure og tidsplaner.

Lars :)

 • 0
 • 0
#92 Jens Jönsson

Så ved du intet om hvordan det foregår - og nødvendigvis må foregå - i et stort firma.

Jeg ved tydeligvis ligeså lidt som både Johnny og dig :-)

Jeg kender til én situation, hvor der kom en mast op og et par måneder efter var TDC der og ville gerne leje sig ind på masten. Jeg ved også at dem der har rejst masten ikke har haft kontaktet TDC, det var TDC der kontaktede dem, så noget tyder da på at TDC har et godt øje med omgivelserne i de områder de har dårlig dækning og kan reagere forholdsvist hurtigt. Ihvertfald hurtigere end det Johnny skitserer...

 • 2
 • 0
#93 Johnny Olesen

Der er selvfølgelig ingen regler undtagelse, og selvfølgelig kan teleselskaberne også arbejde hurtigt hvis der lige er mulighed for at opsætte en enkelt ellert to mobil master her og nu - det er der mange eksempler på.

Men flere års efterslæb på 10-15 sites bliver ikke lige fikset i løbet af 3 måneder fordi kommunen pludselig er blev mør og velvillig.

 • 0
 • 0
#94 Johnny Olesen

Der er selvfølgelig ingen regler undtagelse, og selvfølgelig kan teleselskaberne også arbejde hurtigt hvis der lige er mulighed for at opsætte en enkelt ellert to mobil master her og nu - det er der mange eksempler på.

Men flere års efterslæb på 10-15 sites bliver ikke lige fikset i løbet af 3 måneder fordi kommunen pludselig er blev mør og velvillig.

 • 1
 • 0
#95 Lars F. Jensen

"Jeg kender til én situation,....."

Men flere års efterslæb på 10-15 sites bliver ikke lige fikset i løbet af 3 måneder fordi kommunen pludselig er blev mør og velvillig.

Og der er mange andre kommuner, hvor TDC allerede har planlagt mange nye master for at kunne opfylde deres 4G dækningskrav. TT har også mange nye mastepositioner planlagt.

Det er ikke ganske smart, hvis kommuner ikke forstår, at man skal vise sin velvilje før planerne er lavet og før disse helt eller delvist frosset i fx kontrakter med underleverandører.

Når det er sagt, så synes det mig, at der er lovligt mange huller i Odsherred på TDCs nye dækningskort (efter 4G kina-nettet). Nu er lige den del af Odsherred, hvor den 92 årige bor, ikke et af de 207 postnumre med krav om 4G dækning, men fx 4500 (bla Strandhuse) er med.

Ordrup Næs er et område med mange (sommer)huse og dermed mange kunder, så der sker vel unde alle omstændigheder noget der.

Lars :)

 • 1
 • 0
#97 Lars F. Jensen

Fårup Sø området er helt ude i mørket Såvel på 2G som 3G området.

Hvilket net bruger du? hvilken telefon? på søen, langs bredden eller i skovene ?

Udsagn af typen 'det hele er noget lort' kommer man ingen vegne med, og det skal man bestemt heller ikke!

De fleste steder er der 2G dækning i det mindste til tale/SMS og mange steder 3G. Inde i eller bag skove kommer der nu nok aldrig nogen god dækning.

Men 7300 Jelling er med i de postnumre, hvor man inden udgangen af 2015 skal have 99.8% 4G dækning ved huse, sommehuse og virksomheder udendørs. Dem er der så meget få eller ingen af rundt det meste af Fårup sø.

http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/internet/ECE1670394/her-er-pos...

Lars :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere