91 folketingspolitikere får offentliggjort CPR-nummer

19. juni 2014 kl. 10:0213
91 folketingspolitikere får offentliggjort CPR-nummer
Illustration: Folketinget TV.
Aktivister fortsætter med at offentliggøre CPR-numre. Alle 91 politikere, der stemte for loven om Center for Cybersikkerhed, har nu fået deres CPR-numre lækket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kampagnen med CPR-chikane mod folketingspolitikere er nu blevet udvidet til over halvdelen af medlemmerne. 91 politikere fra Christiansborg har nu fået lækket deres CPR-nummer på nettet. Det skriver Politiken.

Det sker efter sigende som en protest mod vedtagelsen af loven om Center for Cybersikkerhed, og det er netop de 91 politikere, der var til stede i salen og valgte den grønne knap, så loven blev vedtaget, som nu bliver hængt ud.

Blandt politikerne er flere ministre, herunder justitsminister Karen Hækkerup og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, som har ansvaret for netop CPR-systemet. Også den socialdemokratiske it-ordfører, Karin Gaardsted, er blevet ramt og fordømmer aktionen. Hun mener dog ikke, at det er et stort sikkerhedsproblem.

»Jeg tilhører ikke dem, der bliver så forfærdeligt foruroligede over, at CPR-numre bliver lækket. I sig selv er det ikke rigtig farligt, det, de har gjort. Hvis sikkerhedssystemerne virker, kan man ikke bruge CPR-nummeret i sig selv til noget som helst. Jeg bryder mig ikke om, at de gør sådan nogle ting her, og jeg understreger også, at vi er i en tid, hvor vi skal gå de her ting igennem. Men vi skal ikke gå i panik,« siger hun til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CPR-chikanen begyndte for en uge siden med offentliggørelse af CPR-numre og andre data om SF’s folketingsgruppe, og siden har aktivisten Lars Kragh Andersen offentliggjort CPR-numre for forsvarsminister Nicolai Wammen og statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Det har Margrethe Vestager kaldt ’en smagløs aktion’, men hun siger også i en skriftlig kommentar, at vi ikke skal gøre personnummeret til mere, end det er, nemlig ’et glimrende system, som samfundet har stor gavn af’. Det er der ingen grund til at ændre på - til gengæld er der opstået myter om, hvad CPR-nummeret kan bruges til, skriver hun.

CPR-nummeret er fortroligt, men skal ikke opfattes som en pin-kode eller et password, udtalte hun. I stedet skal virksomheder og myndigheder bede om NemID-login, hvis de skal sikre sig en persons identitet, lyder meldingen.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
19. juni 2014 kl. 14:34

Vi vil snart se en tilføjelse til "offentlighedsloven" der betyder at man i særlige tilfælde ikke behøver offentliggøre hvem der har stemt for og imod i folketinget.

6
19. juni 2014 kl. 13:08

Jeg tilhører ikke dem, der bliver så forfærdeligt foruroligede over, at CPR-numre bliver lækket. I sig selv er det ikke rigtig farligt, det, de har gjort.

Fantastisk. Så det er sådan "forkert" farligt. Så jævnfør proportionalitetsprincippet skal straffen for at lække andre personers CPR-nr være...?! kr. 500 i bøde?

Det har Margrethe Vestager kaldt ’en smagløs aktion’, men hun siger også i en skriftlig kommentar, at vi ikke skal gøre personnummeret til mere, end det er, nemlig ’et glimrende system, som samfundet har stor gavn af’. Det er der ingen grund til at ændre på - til gengæld er der opstået myter om, hvad CPR-nummeret kan bruges til, skriver hun.

Blandt de seneste års nye produkter på forsikringsselskabernes hylder, findes forsikring i tilfælde af identitetstyveri. Måske fordi nogen har gjort cpr-nummeret til mere end det er?

Men okay, nu skal man passe på med at forholde sig til virkeligheden, når man er en ministeriel "brugtvognforhandler", der soler sig i den spin-doktorerede sandheds ulidelige klare lys.

1
19. juni 2014 kl. 11:44

Google har ikke fundet det endnu :-)

3
19. juni 2014 kl. 12:21

https://www.google.com/?q=Karen+Hækkerup+Margrethe+Vestager+SSN+pastebin

Men hvorfor er det så Vestager ikke sørger for at få lovgivet på området så CPR bliver gjort ulovligt til at verificere en person - vi har midlet (om midlet er godt kan vi så diskuttere efterfølgende), så hvorfor bliver der ikke gjort noget ved det fremfor at blive ved med at spilde tid på at lappe huller i stedet for at få løst problemet. Fjern muligheden for at CPR på nogen måde holder juridisk, så skal banker, telefonselskaber og andre nok rette ind i løbet af ganske kort tid...

4
19. juni 2014 kl. 12:51

Men hvorfor er det så Vestager ikke sørger for at få lovgivet på området så CPR bliver gjort ulovligt til at verificere en person

Det må vel være op til den enkelte at vurdere hvad der skal til, for at verificere en persons identitet. For nogle er navnet nok. For andre e-mail adressen. For en tredje telefonnummeret. Ingen af disse er mere eller mindre sikre end CPR nummeret. Skal de så også forbydes som verifikationsmetoder?

5
19. juni 2014 kl. 13:00

Det må vel være op til den enkelte at vurdere hvad der skal til, for at verificere en persons identitet. For nogle er navnet nok. For andre e-mail adressen. For en tredje telefonnummeret.

Ja, men ansvaret skal så også ligge hos den der foretager vurderingen - så hvis jeg ringer til en bank og siger: Dav, jeg er Lars Larsen, kan du ikke lige overføre en million til denne konto, så er det altså op til bankmanden at være sikker på at han taler med den rette.

Om det så er fordi han kan genkende stemmen, eller stiller nogle spørgsmål, eller noget helt tredie, er for så vidt ligegyldigt - men han må aldrig foretage vurderingen kun på grundlag af fire "magiske" cifre!

Og hvis der er bøvl bagefter, så er det op til bankmanden (eller hvem det nu er) at løfte bevisbyrden - ikke offeret!

Ingen af disse er mere eller mindre sikre end CPR nummeret. Skal de så også forbydes som verifikationsmetoder?

Det er en stråmand.

2
19. juni 2014 kl. 12:20

Overvej en anden søgemaskine, for eksempel den indbyggede i en populær spand til at kopiere ting over i.

10
19. juni 2014 kl. 18:02

Hint - kig på Anders Kvists svar.

Så nu har jeg kigget på hans svar og blev ikke en millimeter klogere! Anders laver jo bare en google-søgning lige som Leif Neland også gør, men Kristian foreslår en anden søgemaskine - mit spørgsmål er blot hvad er navnet på den søgemaskine han hentyder til (noget med en indbygget populær spand)? Og lad nu være med at komme med flere hints - bare navnet på søgemaskinen - den er vel ikke så farlig at man bliver forstenet eller retsforfulgt af at skrive navnet - eller hva'?

11
19. juni 2014 kl. 18:57

Anders laver jo bare en google-søgning lige som Leif Neland også gør

Ja, men er du stadig overbevist om, at Leif's konklusion er den rigtige?

Jeg fulgte Anders' link, og fandt en masse cpr numre på Pastebin. Så navnet på den søgemaskine, jeg brugte var Google. Der er også et søgefelt inde på Pastebin, men det så jeg ikke nogen grund til at anvende, når nu Anders havde fundet numrene via Google.

12
19. juni 2014 kl. 19:18

Der er også et søgefelt inde på Pastebin

Fint Peter, jeg kan læse mellem linjerne på dit svar at den hedder Pastebin, det var bare det jeg ville vide - jeg var slet ikke interesseret i at finde de cpr-numre, det var mere det der med "en populær spand" der vagte min interesse ;) - tak for hjælpen