900 satellitter skal give hele kloden lyninternet

Virksomheden OneWeb har planer om at bygge en fabrik i Florida, der skal producere 900 satellitter. De skal give højhastighedsinternet i alle afkroge af verden.

OneWeb har en vision: De vil revolutionere verden ved hjælp af 900 satellitter, som skal bruges til at sende lynhurtigt internet ud til selv den fjerneste afkrog af Jorden.

Læs også: Facebook vil opsende internet-satellit til næste år

Søndag offentliggjorde OneWeb, at de er klar til at bygge en fabrik i den amerikanske delstat Florida, hvor de mange hundrede satellitter skal produceres.

Det skriver Reuters.

Projektet er støttet af blandt andet milliardæren Richard Bransons Virgin-selskab, ligesom staten Florida har støttet med omkring 20 millioner kroner. Coca Cola, Qualcomm, Airbus og satellitudbyderen Intelsat har også postet penge i projektet.

Læs også: ESA arbejder på interplanetarisk internet

OneWeb har indtil videre samlet 500 millioner dollars ind, svarende til knap 3,3 milliarder kroner.

Fabrikken skal bygges nær ved NASA’s Kennedy Space Center.

Manden bag OneWeb er den højt profilerede satellitpioner Greg Wyler, skriver Reuters.

Læs også: SpaceX vil levere internet fra 4.000 mini-satellitter

Projektet leder tankerne hen på Elon Musk og SpaceX’s projekt fra 2015, hvor de blev tildelt en milliard dollars fra blandt andre Google til at lancere en lignende rumbaseret internetløsning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Jönsson

Satellit Internet er brugbart ude i ørkenen, junglen, tundraen eller ishavet, hvor der er langt fra alt muligt andet. Har man først prøvet en forbindelse over satellit, så er det ikke noget man ønsker sig, hvis man kan undgå det.

Årsag: Ekstrem høj latency, da pakkerne først skal fra jorden ud til satelliten, derfra tilbage til jorden, og så måske nogen pakker retur igen. Det er ikke unormalt at se latency på 1000 ms på en satellitforbindelse.

Men kan de lave et produkt alle har råd til at købe, så skal de nok få solgt nogle forbindelser til nogle opdagelsesrejsende, bjergbestigere osv.

 • 0
 • 0
#3 Jan Jakobsen

Det med latency kan klart være et problem. Men der er jo kæmpe forskel på om her er tale om geostationære satellitter i en højde af 36.000 Km over jorden hvor signalet skal op og ned til for derefter at få svar tilbage = 4x 36.000Km = 144.000 Km som hurtigt er 500mS uden noget error handeling.

Men hvis nu satellitterne er i orbit som f.eks GPS satellitterne så er de måske kun 700 km oppe så taler vi om 4 x700 = 2.800 Km og har kan man måske komme ned på 0,1mS

Der er jo også en mulighed at satellitterne sender data mellem hinanden.

Klart ikke godt til FTP og gaming in bjergene men selv Skype vil fungere rimeligt ok.

Jeg er helt enig i at prisen vil være den afgørende faktor.

 • 0
 • 0
#6 Thue Kristensen

Men hvis nu satellitterne er i orbit som f.eks GPS satellitterne så er de måske kun 700 km oppe så taler vi om 4 x700 = 2.800 Km og har kan man måske komme ned på 0,1mS

Hvis lysets hastighed er 300.000km/s, så vil det tage 2.800km / 300.000km/s = 0,0093s ~= 0,01s = 10ms. Ikke 0,1ms som du siger. 10ms er selvfølgelig også acceptabelt til de fleste formål.

Når vi nu ved at de faktisk er i kredsløb 1200km oppe, så vil det tage 1.200km*4/ 300.000km/s = 4.800km / 300.000km/s = 0,016s = 16ms.

 • 0
 • 0
#8 Henrik Mikael Kristensen

Mon ikke man har langt større mulighed for at bestemme routing, fordi det er et sjældent tilfælde af et netværk med jævnt distribuerede knudepunkter?

Så i reglen kan man højst have N hops, hvor N er en halv gang rundt om Jorden, f.eks. herfra og til New Zealand. Umiddelbart får jeg 24 hops mellem her og New Zealand via fiberen.

Jeg tror der er et større problem i kun at have 900 satelitter, og dermed skal hver satellit kunne håndtere meget stor båndbredde, og satellitter over byområder vil være højere belastede. Men hvis satelliterne kan flyttes, kunne man frit placere flere satelitter i kredsløb over tid.

 • 0
 • 0
#10 Svend Nielsen

Hvis lysets hastighed er 300.000km/s

Nej, den hastighed gælder kun i vacuum. Så snart bølgen rammer atmosfæren sænkes hastigheden. Hastigheden afhænger af bølgelængden og atmosfærens sammensætning. Se: ftp://ftp.ngdc.noaa.gov/STP/publications/miscellaneous/afrl_publications...

'4' tallet i formlen skal nok erstattes af 'n*4'

Ja, det er overordentlig sandsynligt, og de 16mS bliver gennem atmosfæren nærmere til 20mS, og hvis 'n' ikke er 1 men f.eks. 4 (hvilket ikke er usandsynligt i 1.200 km. højde), så kravler latency lige så stille op på 80mS, hvortil skal lægges nogle mS for transport i kablet net på jorden.

Så latency er en udfordring også på LEO satellitter.

 • 0
 • 0
#11 Bo Zachariasen

Men hvis nu satellitterne er i orbit som f.eks GPS satellitterne så er de måske kun 700 km oppe så taler vi om 4 x700 = 2.800 Km og har kan man måske komme ned på 0,1mS

GPS satellitterne er i 20.000 km højde.

Konceptet skal ikke konkurrere med 3G, 4G eller wirede jordbaserede systemer. I store områder er der ikke engang almindelig mobil tale dækning medmindre man går op på en forhøjning 1 km væk og vejret er godt og man vender sig rigtigt. Den mobile Internet dækningen er E og efter 15 minutter har man fået hentet 3 små mails uden attachment...

Der er meget store områder som nærmest er i mørke og hvor latency på 1000 ms men en god stabil bit hastighed vil være et kæmpe fremskidt. Det skal man ikke glemme.

 • 0
 • 0
#13 Jens Jönsson

så kravler latency lige så stille op på 80mS, hvortil skal lægges nogle mS for transport i kablet net på jorden. Så latency er en udfordring også på LEO satellitter.

Man skal i hvert fald nok ikke forvente bedre latency end f.eks. 3G/4G, snarere tværtimod.

Man kan i øvrigt godt mærke at danskerne har taget 4G til sig. Jeg oplever nu jævnligt > 100 ms latency på 4G forbindelser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere