For 90 millioner kroner skal eksterne konsulenter redde Skats kriseramte EFI-system
Skats store it-system til inddrivelse af danskernes gæld til det offentlige fungerer stadig ikke efter hensigten. Nu skal der hentes eksterne konsulenter ind for at nå i mål, fremgår det af et nyt udbud fra Skat.
Skats EFI-system (Et Fælles Inddrivelsessystem) gik i luften i 2013 efter flere års problemer, men det er stadig kun dele af systemet, som fungerer som planlagt.
Forsinkelserne har betydet, at Skat har måttet opgive at inddrive gæld svarende til 900 millioner kroner.
Selv efter ibrugtagelsen af visse dele af EFI, har der været problemer med fejl i opkrævninger og rykkere. EFI har de sidste år ligget i det røde felt i opgørelserne over offentlige it-projekter i vanskeligheder.
Nu vil Skat altså forsøge at bringe EFI på ret køl ved at hente eksterne leverandører ind, efter først IBM og siden CSC, KMD og Capgemini har prøvet kræfter med Skats inddrivelser.
Rammen for udbuddet er mellem 20 og 90 millioner kroner, som skal dække over fire områder af projektet. Først skal Skat have hjælp til at sikre en effektiv projekt- og driftsorganisation. Det dækker over at få styrket ledelsen og styringen af udvikling og idriftssættelsen.
Dernæst skal der bruges teknisk bistand til hurtigt at få forretningskritiske dele af EFI til at fungere. Der skal således både hentes teknisk og analytisk ekspertise samt ledelseskapacitet til at få disse dele til at virke.
Det tredje led er en tilbundsgående analyse af EFI-systemet. Her handler det om at finde ud af, hvilke dele af EFI der kan sættes i drift, og hvor lang tid det vil tage, og hvad det vil koste. Denne del skal skaffe grundlaget for en handlingsplan, som Folketingets finansudvalg skal præsenteres for i marts 2015.
Endelig skal handlingsplanen implementeres i samarbejde med de nuværende leverandører.
Skat forventer, at de konsulentfirmaer, som byder på opgaven, har erfaring fra andre store, udfordrende it-systemer baseret på 'kompleks SOA-arkitektur'.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.