9 ud af 10 tager ikke backup

14. januar 2011 kl. 08:1123
9 ud af 10 tager ikke backup
Illustration: czarcats.
For mange private er backup en by i Rusland, viser en undersøgelse. Brugerne fokuserer på virus, selvom hver anden faktisk har mistet data inden for det seneste år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Billederne fra den ferie i Egypten og skoleprojektet, der nu har taget en måned at skrive og er lige ved at være færdigt, er bare nogle af de ting, som man kan miste, hvis harddisken står af, og man ikke har en backup.

Og det har de færreste. Det uafhængige site consumerstatistics.org har lavet en undersøgelse blandt 6.149 personer i 128 lande, og den viser, at 89,1 procent af de adspurgte ikke foretager regelmæssig backup.

Undersøgelsen viser også, at 67,1 procent af de adspurgte har prøvet at miste filer fra deres personlige computer. For 51,4 procent er det sket inden for det sidste år.

It-sikkerhedsfirmaet og backupleverandøren Bullguard kommenterer på undersøgelsen i en pressemeddelelse og kalder manglende backup for den største trussel imod datasikkerheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Backup er desværre gledet ud af forbrugernes bevidsthed. Det er sket i takt med, at computerne bliver bedre og bedre, og fokus har været på ondsindede vira. Men det viser sig, at hver anden forbruger har mistet data det seneste år, og at kun cirka 10 pct. regelmæssigt tager backup. Manglende backup er således en af de største trusler mod datasikkerheden i dag på trods af, at der findes effektive og billige løsninger, som helt eliminerer problemet,« udtaler Jan Nissen Petersen, fra sikkerhedsfirmaet BullGuard i en pressemeddelelse.

Der findes flere backupløsninger som er målrettet private. I marts sidste år testede Forbrugerstyrelsen en lang række backupløsninger til private. Se resultatet her.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. januar 2011 kl. 08:48

Jeg har aldrig oplevet et diskcrash eller lignende, men næsten alle mine data findes i 2-3 udgaver, bla på en NAS med RAID 5. En del ligger sågar også på en fysisk anden placering, da det jo i dag er nemt at opdatere en disk over nettet som står hos nogen man kender (gider ikke online-backup der koster en del i de datamængder).

Mange har en kopi liggende på CD'er eller DVD'er. Det er absolut ikke et medie jeg vil anbefale som eneste backup, men jeg tror det mest er uvidenhed der gør at folk ikke har ordentlig backup.

Harddiske koster jo efterhånden ingenting så det er ikke økonomi der kan bruges som undskyldning.

7
14. januar 2011 kl. 10:49

Jeg så i nat en udsendelse om Stieg Larssons stadigvæk ikke publicerede bog, som angiveligt ligger på en bærbar computer. Af udsendelsen fremgik det nærmest mellem linierne, at det var det eneste sted, manuskriptet lå.

Man må da håbe, der er en backup - hvordan skal det ellers gå Lisbeth Salander?

8
14. januar 2011 kl. 11:03

Fungerer ganske godt som en "setup and forget" løsning.

Derudover har jeg mine data på min NAS og bruger dens indbyggede rsync funktion til at tage backup til en USB disk og remote backup til min brors NAS.

9
14. januar 2011 kl. 12:17

Jeg købte i første omgang en USB harddisk, som ligge deponeret hos mine forældre. Når de kommer på besøg eller vi besøger dem kopiere vi ting over. Det er især vores familiealbum, som skal sikres.

Men jeg har store problemer: Den er for lille og vi har købt en ny. Jeg kan se vi bruger en masse plads på backups af backups (af backups...) så tingene kommer til ligge der mange gange...

Hvordan holder man i praksis styr på, hvad der ligger hvor og i hvilke kopier?

rsync er udemærket til at lave kopiering incrementelt, men løser altså ikke ovenstående problem.

10
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/14/2011 - 12:36

@Esben

Få fat i noget online backup - det er billigt og de fleste steder er der lige så meget plads tilgængeligt som du har HD plads i din desktop. Det tager selvfølgelig noget tid at uploade (første gang), men du slipper for at huske at tage diske med frem og tilbage (og det vil man på et tidspunkt helt glemme at gøre og så er det at datatab sker :-))

13
14. januar 2011 kl. 13:39

Hvad med sikkerhed? Jeg bryder mig faktisk ikke om at have mine private ting liggende på én eller anden server - i hvert fald ikke ukrypteret.

14
14. januar 2011 kl. 14:01

Hvis du har bekymringer om sikkerhed, så vælg en løsning hvor data krypteres (ordentligt) lokalt for så at blive sendt afsted.

Fordelen: Data kan ikke læses af andre eller manipuleres af andre - med mindre de har en opdagelse som det meste af kryptografi-forskerne ikke kender til. Med andre ord skal de løse et problem som formodes svært, enten teknisk eller matematisk.

Ulempen: Hvis du mister nøglen til dine data, så er de tabt.

Til Unix er Colin Percival's "Tarsnap" ret fornemt. Det giver dig grundliggende et tar(1) interface til amazons S3-cloud, men hvor data er krypteret ordentligt i din ende. Det lader dig også lave inkrementale backups - det på trods af at data er krypterede. Betalingen foregår som på et taletidskort forudbetalt og du betaler kun for mængden af data du har liggende.

En service som f.eks. Dropbox har ikke den samme sikkerhed. Beviset herfor er at de kender kryptografiske hashes af alle dine filer, så de ved indirekte hvilke filer du har adgang til - med andre ord sikres confidentiality ikke. Der er løsningen at GPG/PGP-kryptere dine data før du placerer dem der (og det der med nøglen gælder stadig - hav den skrevet ned i en bankboks, etc).

Man kan sagtens have data i forskellige risikogrupper. Så man kan vælge at kryptere de data som skal sikres mest, mens at mindre vigtige data ikke puttes i kryptoboksen.

15
14. januar 2011 kl. 14:24

En kompakt ekstern usb-harddisk på f.eks. 500 GB med mulighed for 256-bit kryptering og anvendelse af password, samt medfølgende backup software, kan jo købes i de fleste butikker for computertilbehør.

Denne løsning er langt mere overskuelig og enkel for de fleste end de forskellige online løsninger.

22
14. januar 2011 kl. 17:27

En kompakt ekstern usb-harddisk på f.eks. 500 GB med mulighed for 256-bit kryptering og anvendelse af password, samt medfølgende backup software, kan jo købes i de fleste butikker for computertilbehør.

For the record: Det giver ikke mening at snakke om "256-bit" kryptering uden at snakke om kryptoalgoritme :)

Ellers er jeg enig i at det er en fin ide - hvis man bare vurderer risikoen for brand. Det er egentlig nok hvis man bare bytter diske i familien eller med vennerne hvis man vil gardere sig mod det problem også.

23
15. januar 2011 kl. 10:37

Jeg tager backup ca. hver 14. dag på en ekstern HD, som til hverdag ligger i en skuffe på arbejdet.

Og til det, som ikke behøver ligge og fylde op på PC'en til daglig, har jeg endnu en HD, som bliver fyldt op med ting, som jeg ikke vil helt af med...

17
14. januar 2011 kl. 14:45

Jeg har 2TB data (som inkludere 6 PC backups). Derfor har jeg valgt min løsning, som er også meget overskuelig og enkel. Måske er jeg unormal? :o)

18
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/14/2011 - 14:49

Hvis det er 2 TB data som du ikke kan undvære så bør du tænke fjernbackup ind i dine backup rutiner.

19
14. januar 2011 kl. 15:01

Jeg ved det godt. Som en der ved en smule om IT, skammer jeg mig lidt.

20
14. januar 2011 kl. 15:42

Jeg kar en rimelig upload, men jeg gider stadig ikki vente på at uploaded flere gigabytes af billeder til en webtjeneste. Derfor er mine dokumenter, det eneste jeg har som remote backup. Det bruger jeg båge Google Docs og Dropbox til. Men jeg har dog alle mine billeder på en lille 2.5 tommer ekstern HD. Det koster ikke meget og er helt utroligt nemme at håndtere. Livet er for kort til besværlig backup.

21
14. januar 2011 kl. 17:22

Jeg har en gammel laptop, der kører Windows Home Server og klarer redundansen af alle vores data og den daglige backup af husets andre computere (det har sparet mig og konen for meget tid og besvær med vores firma-laptops, hvor vi både har oplevet et disknedbrud og en virus). På WHS maskinen kører også Wuala, som er endnu en løsning for online lager. Wuala har dog yderligere den vinkel, at man kan få lige så meget gratis lagerplads i skyen, som man vil udlåne til Wualas sky fra sin egen harddisk. Det betyder at jeg pt. har ca. 60 GB fotos og andre vigtige dokumenter liggende online - uden at det har kostet mig en krone! Den lagerplads du får online er dog også afhængig af serverens oppetid, men det hænger jo fint sammen med at jeg har softwaren kørende på min WHS maskine. Wuala klienten indeholder også backup-funktionalitet og drev-mapning af online lageret. Eneste problem er at klienten ikke kører som en service og heller ikke er helt stabil (hvilket er skidt for din oppetid). Men den er også stadig i beta.

16
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/14/2011 - 14:29

Men hjælper ikke noget som helst ved indbrud eller brænd.

12
14. januar 2011 kl. 13:27

Jeg havde en gammel PC (Athlon 3200+ single-core) som lå og lavede ingenting, så jeg installerede nogle store HDDs og Windows Home Server. Jeg må sige at denne server er meget nemt at administrere (via Remote Desktop Connection) og tager automatiske backups hver aften. Hvis en af mine PC'er (eller konens) dør, er det trivielt at genoprette systemet. Og ligesom en (kæmpe) NAS er alle ens film, musik, billeder, osv, tilgængelig på netværket. Ikke helt så sikkert som en online backup selvfølgelig, men jeg er super glad for den.

11
14. januar 2011 kl. 13:14

Jeg har TDC Webdisk (YouSee Webdisk) + mcafee online backup også har jeg 2 eksterne, men backup :)

Jeg har prøvet og miste alt engang før, så det må ikke ske igen :)

2
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/14/2011 - 09:07

men efter så er der kommet andre boller på suppen. (det skal lige siges at de heldigvis ikke rendte med vores stationære pc eller backup disk så alle billeder af ungerne og sourcecode osv var intakte)

Siden da kører jeg med backup 3 steder. Time Machine som hovsabackup, rsync til NAS (og snart remote NAS) samt Mozy Backup af digitalbilleder. Alle backups kører automatisk og er ikke afhængige af at jeg skifter medier eller flytter data rundt på USB diske. Og nøj hvor er jeg glad for 60/60mbit fiber når der skal tages backup.

Services som Mozy, keepit osv. koster ca 40 kr pr md som jeg nok ville mene at de fleste ville have råd til (og har man under 30-40gb data, så er Amazon S3 billigere). Jeg vil også mene at der slet ikke er tale om backup før man har backuppen (en af dem) ude af huset. Og før man går i selvsving omkring kryptering så skal man lige stille sig selv spørgsmålet: Hvad er værst for mig at der er nogen der måske læser mine data, eller at jeg helt mister mine data?

3
14. januar 2011 kl. 10:18

Jeg bruger crashplan og har i dag omkring 125GB af dokumenter og især billeder og video i backup på denne måde. Alt det HD video jeg filmer "backer" jeg up i orginal kvalitet. Billeder og video i dag fylder efter hånden meget, så jeg har købt mig plads uden grænse. Men det kræver en fornuftig upload at have en god oplevese med hastigheden, når det er meget store filer der laves backup af. Tak for fiber og 50/50mbit.

http://b5.crashplan.com/consumer/store.vtl

5
14. januar 2011 kl. 10:41

Der er noget der tyder på at sikkerheds branchen har fundet ud af at der snart ikke er mere mammon at hente på guldægget Windows?. Så de nu er nødt til at finde nye trusler at bekæmpe? -ellers bliver sikkerheds branchen bare overflødig? - uha uha /;-}

6
14. januar 2011 kl. 10:45

Jeg har fået installeret TDC Webdisk, men selvom jeg kun bruger den til e-post, er den EXTREM langsom. Der kan gå flere minutter mellem hver fil den uploader. Er der andre, der har erfaringer med den? Til alt andet tager jeg sjældnere backup ved total klon af min HD.

4
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/14/2011 - 10:28

mht crashplan så kan det anbefales at man tager fat i deres support efter oprettelse og beder om at blive flyttet til et EU datacenter - det hjælper en del på hastighed.