92 procent af befolkningen har ingen ide om, hvad virksomheder bruger deres persondata til. Det viser en undersøgelse foretaget af Chartered Institute of Marketing (CIM), skriver BBC.
CIM spurgte mere end 2.500 forbrugere i et forsøg på at hjælpe virksomheder med at sælge mere over internettet. Resultatet viser imidlertid, at virksomheder har et problem, når det handler om at informere om brugen af data og vinde forbrugerens tillid.
57 procent af de adspurgte indikerede, at de ikke har tillid til den måde, som selskaber håndterer deres persondata. Hele 51 procent oplyste, at de var blevet kontaktet af selskaber, der havde sløset med deres data.
»Folk er nervøse over at dele personlig data. Frygt for datalæk og misbrug har fået dem i højeste alarmberedskab,« fortæller Chris Daly fra CIM.
Senest har Yahoo måttet bekende, at et ældre datalæk har ledt til, at data på 500 millioner brugere blev kompromitteret.
Forbrugerne i undersøgelsen var heller ikke tilfredse med den brug af data, de trods alt kendte til. 71 procent var utilpasse over at få tracket deres position gennem telefonens GPS, og de fleste kunne ikke lide at dele data fra sociale medier - noget, som indsamles af 44 procent af virksomheder.
Trods forvirring er der ikke en stor lyst til at læse de alenlange brugsbetingelser. Blot 16 procent indikerede, at de trofast læste sig igennem vilkårene til en tjeneste.
Virksomheder er nødt til at gøre deres datapolitikker mere gennemskuelige, hvis tilliden skal forbedres, vurderer CIM.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.