9 ud af 10 danske virksomheder mangler it-medarbejdere

11. november 2021 kl. 10:3015
9 ud af 10 danske virksomheder mangler it-medarbejdere
Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock.
En ny undersøgelse fra IT-Branchen viser, at 9 ud af 10 virksomheder efterspørger flere it-medarbejdere. Der skal oprettes flere studiepladser, siger direktør i brancheorganisationen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

9 ud af 10 danske virksomheder efterspørger flere it-medarbejdere, og over halvdelen af dem har måttet opgive at besætte stillinger, fordi de ikke har kunnet finde medarbejdere med de rette it-kompetencer.

Det skriver IT-Branchen, der er brancheorganisation for it- og televirksomheder, i en pressemeddelelse på baggrund af en ny undersøgelse blandt danske virksomheder.

»Efterspørgslen efter it-folk har aldrig været højere, og stort set alle virksomheder skriger efter folk, der kan være med til at løfte de mange digitale forretningsprojekter, som vi lige nu ser myldre frem i både det private og offentlige. Problemet er bare, at de folk ikke findes,« siger Natasha Friis Saxberg, der er administrerende direktør i IT-Branchen.

Konkret gælder det for 89,9 procent af virksomhederne i undersøgelsen, at de gerne vil have flere it-folk ansat, mens 58,6 procent har måttet opgive at besætte stillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi står med et erhvervsliv, der gerne vil invitere de unge til en jobfest, men de kan ikke komme med til festen, da politikerne effektivt har lukket døren til fremtiden. Man bliver nødt til at oprette flere fuldt finansierede uddannelsespladser, så antallet af pladser ikke bliver en flaskehals for vores vækst,« siger Natasha Friis Saxberg.

Forrige år fik 1.400 kvalificerede unge således nej til deres 1. prioritets-it-studie, da der ifølge IT-Branchen ikke var sat penge af til deres studiepladser.

Se resultaterne af undersøgelsen fra IT-Branchen her (downloader automatisk).

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
7. juni 2022 kl. 22:07

Det er noget så simpelt, som at arbejdspladsen er blevet mindre attraktiv pga. underbemanding for alle oven nævnte brancher. Dette gør, at alt fokus på arbejdspladsen er fastholdelses og stagnation. Karriere er derfor reserveret til dem flytter sig eller får sig manøvreret ud af hverdagspresset. Dette får folk til desperat søger alternativer til disse arbejdspladser eller gå ned med stress, hvis du er tilbage med det resterende hverdagspres, fra de flygtende eller sygemeldte. "Interesse timer" har i den grad også smadret arbejdpladserne for 'IT-folket'. Det er en så dårlig en salgsparameter til unge ny-uddannede: Forvent at blive 5-30% underbetalt i forhold til din arbejdstid. Som bonus har du ingen mulighed for mer-indtjeningspotentiale ved at arbejde over. Som ekstra-ekstra har vi skrevet ind i din kontrakt du ikke må arbejde med noget lignende i din fritid, uden vi som arbejdsgiver har givet dig lov først. Hvis du ikke laver "interesse timer" kan du ikke regne med at lave karriere hos os.

14
5. december 2021 kl. 18:17

en dåbs attest udstedt før 1985 er heller ikke i høj kurs skal jeg hilse og sige.

13
12. november 2021 kl. 08:39

Branchen har selv skabt problemet. Alt har skullet være lean og outsources, så den danske IT branche har fyret rigtigt mange mennesker de seneste 20 år. Til gengæld er man også holdt op med at tage nyuddannede ind og oplære dem som man gjorde tidligere. Så hvor foventer man folk skal komme fra ? Jeg får en del henvendelser på LinkedIn, og har også fået tilbud gennem bekendte i branchen. Så jeg ved at der er visse områder hvor der mangler folk. Uddannelsessystemet har også slået fejl et par gange. Eks. da datamatiker uddannelsen blev erstattet af en "pak computer ud og installer office" uddannelse, fordi det var hvad staten skulle bruge et år senere. Der bliver uddannet en masse mennesker i dag, men hvem har defineret hvad de skal lære ? Er det et samarbejde med virksomhederne ? Er der virksomheder der får indflydelse mod at forpligte sig til at aftage en hvis del af de uddannede ?
En ting er den akamdemiske uddannelse, noget andet er den mellemvarende uddannelse, hvor man skal ud og løse problemer fra dag 1

12
11. november 2021 kl. 23:53

... men spørger du arbejdsgiverne, fortæller de alle som en, at "det er er nogle andre, der søger". Hvem det er, ved ingen.

Jeg er også overbevist om, at det er den slags løgne, der fremføres af brancheorganisationer netop for bevare "arbejdsgivers marked", hvor man kan vælge og vrage blandt ansøgere og diktere lønnen.

Selv har jeg som ingeniør med 32 års erfaring indenfor IT (alt fra programmering til drift, database management, arkitektur projektledelse management) søgt i 4 år. Svarprocenten er 30. Spørger jeg recruiters, hvorfor jeg ikke får svar, fortæller de, at "hvis blot jeg havde udformet mit CV eller min ansøgning på en anden måde, så havde man måske gidet at læse det". Men derved siger man jo også, at der er masser af andre ansøgninger i bunken.

Selv har jeg oplevet en IT-udviklingschef, der smed 75% af ansøgningerne til udviklerstilling bort, ulæste. Han kunne ikke overkomme at læse den alle og udvalgte helt random en lille stak, som han ville gå gå videre med.

Nej, "mangel på arbejdskraft" er defineret ved, at "der er mindre end 100 ansøgere til hver stilling".

9
11. november 2021 kl. 22:25

Befolkningstallet i Danmark er stigende og uddannelse er gratis - dvs. der mangler hverken mennesker eller ressourcer til at uddanne dem.

Begge dele er et resultat af den venstreliberale politik vi har ført i årtier. Masseindvandring og høje skatter som giver gratis uddannelse til alle. Det burde være en opskrift på succes. Men hvordan kan der så mangle professionelle i så mange brancher?

Svaret er desværre politisk ukorrekt og feel-bad for de venstreliberale. Men desværre er befolkningen blevet øget med mennesker som mangler den vigtigste ressource af alle, nemlig IQ. Derfor er problemet uløseligt. Og mange forstår ikke, eller vil ikke forstå årsagen.

8
11. november 2021 kl. 20:37

Det er lidt mærkeligt at læse om så stor mangel. Jeg har selv været i IT branchen som både supporter og programmør i ca 20 år. Da jeg skulle finde nyt arbejde var det umuligt at finde noget. Der var hele tiden lige et eller andet omkring mine kompetencer der ikke var spot on. Man havde åbenbart ikke den store interesse i at skulle igennem noget oplæring eller også var problemet mere at jeg ikke havde en masse papirer på alt min erfaring. De meldte i øvrigt alle at de havde fået 50+ ansøgninger, så de kan da ikke være vildt desperate efter folk. Så nu er jeg i en helt anden branche.

7
11. november 2021 kl. 19:55

Lige nu er jeg ved at blive blæst omkuld af opfordringer til at søge job, som alle lige præcist har så hårdt brug for mit unikke skillset ... og der er næsten ikke grænser for, hvad der tilbydes ... men hvor var I for 1½ år siden, da jeg havde brug for jer? Det var en ørkenvandring.

Så nu er jeg her for dem, som dengang valgte at tro på mig.

5
11. november 2021 kl. 18:17

Pt. er der 1500 stillinger slået op på jobindex, der lugter af "it-medarbejder".

Det er da en del, men næppe 89.9% af danske virksomheder. Mon ikke sandheden nærmer er, at de gerne vil have oparbejdet en overkapacitet, så lønnen kan holdes nede...

4
11. november 2021 kl. 14:58

Måske skulle virksomhederne starte med at tage imod elever, hvis de gerne vil have uddannede folk.

Der står overalt at der mangles IT-folk, men kigger man på f.eks. Praktikpladsen.dk lige nu, så er der ikke én eneste virksomhed som f.eks. søger en Datatekniker med speciale i programmering ..

Men når de er uddannede, så vil de gerne have dem.

Det giver ikke mening :)

3
11. november 2021 kl. 14:22

Helt enig.

For sjovt nok, så er noget af det rigtig mange af "IT-virksomhederne" bryster sig af ord som: ungt-team, vil-du-gøre-karriere, og blah, blah, blah.

Men kommer der en kvalificeret ansøger, hvis dåbsattest er udstedt før 1975, så er behovet pludselig fraværende.

»Vi står med et erhvervsliv, der gerne vil invitere de unge til en jobfest, men de kan ikke komme med til festen, da politikerne effektivt har lukket døren til fremtiden. Man bliver nødt til at oprette flere fuldt finansierede uddannelsespladser, så antallet af pladser ikke bliver en flaskehals for vores vækst,« siger Natasha Friis Saxberg.

Udskyld mit franske, men det er da den værste gang mundlort at hælde ud - nu har erhvervslivet i årevis intet ansvar taget for at sørge for at ansætte nyuddannede, eller etablere lære/praktikpladser, men alligevel vi man prøve at tørre ansvaret af på den siddende regering (og deres forgængere).

Vi vil have samfundet til at betale det hele, så vi kan plukke efter forgodtbefindede - Vorherre bevares.

2
11. november 2021 kl. 14:05
  • flere it-folk, her og nu
  • vi skal have flere sygeplejersker
  • vi skal have flere læger
  • vi mangler også SOSU'er
  • vi skal bruge flere elektrikere
  • og vvs-folk, helst allerede fra i går
  • vi skal bruge ingeniører
  • egentlig mangler vi nok også murere
  • og forresten kan restauranter og barer ikke holde åbent hele natten, da der mangler tjenere og bartendere

Jeg har uden tvivl glemt 30-40 andre fag. Et eller andet sted skal vi jo til dels at prioritere, hvad der IKKE skal laves (skal vi have flere app's til at kunne et eller andet, der lige så godt kunne ordnes med f.eks. et metalskilt?), dels skal vi til at uddanne dem, der går tabt, fordi deres eneste fremtid synes at være bandelivet.

1
11. november 2021 kl. 13:14

Ja du kan ikke bare få en højtuddannet ekspert, i lige netop den teknologi du har en udfordring med, som kan træde øjeblikkeligt ind og rode dine kastanjer ud af ilden. Den slags mennesker kan være svære at finde, særligt på det helt rigtige tidspunkt.

Men der er stadig mange mennesker, med middel og gode IT kundskaber, der kan komme virksomhedderne til gode, og som kunne lokkes til nyt atraktiv job.

Virksomhedderne skal nok til at være mere fleksible, både på work/life balance, folk der ikke er på fuld tid, og på at medarbejdere ikke er født, med 10 år erfarign, i netop din virksomhedens teknolgiske udfordring.

Det gode ved IT medarbejderede generelt, er at de i stor omfang uddanner sig helt selv, hvis de får muligheden for det. Så det er ikke engang dyrt, eller specielt tidskrævende.

Så stop nu det evindelige piveri, tænk lidt mere utradiotionelt, og træk en bredere gruppe ind.
Der er f.eks. masser af UI, Web og support folk, der ikke har specielt travlt, og sikkert kan lære nye trick :)

Det kræver selvfølgeligt planlægning og dygtig ledelse. Jeg vil mene at det er her den helt store udfordring ligger.