9 ud af 10 danske sites kører på Open Source CMS

5 kommentarer.  Hop til debatten
9 ud af 10 danske sites kører på Open Source CMS
Illustration: Drupal.
Over 90 procent af de danske CMS-systemer er open source, men ser man på de største virksomheder og offentlige instanser, så er open source fraværende.
14. juli 2011 kl. 13:04
errorÆldre end 30 dage

Open source er populært, når det gælder systemer til indholdsstyring af hjemmesider. Over 90 procent af danske hjemmesider anvender et open sourcesystem til styring af indhold. Det viser en opgørelse som Peter Sejersen fra Jboye.dk har udarbejdet på baggrund af tal fra CMS World Map og en vurdering af, om det enkelte værktøj er relevant som CMS for en større organisation. Sejersen har således fravalgt populære produkter som eksempelvis Frontpage og Adobe GoLive fra sin liste.

Ifølge Peter Sejersen er der syv open source CMS’er på listen over de ti mest anvendte CMS’er.

De bruges på over 46.000 hjemmesider og steder, hvilket ifølge Sejersens tal svarer til knap 91 procent af tilfældene.

Top10 over de mest anvendte CMS ser således ud - * markerer open source CMS:

NummerSystemAntal
1.WordPress*18593
2.Joomla*12724
3.TYPO3*7671
4.Drupal*3617
5.Umbraco*3248
6.Sitecore1976
7.Dynamicweb1225
8.Tangora612
9.Plone*500
10.Synkron429

(Kilde: CMS World Maps oversigt over CMS’er på .dk-domæner, juli 2011)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Sejersen har også kigget på, om de store danske virksomheder har taget open source til sig i tilsvarende omfang, men det er der ikke meget, der tyder på. En undersøgelse af de 50 største virksomheder, hvoraf det lykkedes Sejersen at fravriste valg af CMS fra de 41 viser, at open source kun er i brug i fire tilfælde eller lige under ti procent. Microsoft er til gengæld meget populær med og har fat i 16 af virksomhederne, hvilket vil sige 39 procent.

Sejersen har også kigget på de danske kommuner og her er billedet det samme. Ud af de 98 kommuner er det kun fem, der bruger open source til styring af indhold på kommunehjemmesiden. Ingen regioner bruger open source CMS. Ud af Danmarks 19 ministerier bruger kun 3 af dem open source CMS – her er især Sitecore og Microsoft dominerende, skriver Peter Sejersen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
11. august 2011 kl. 11:10

Jeg vil give Bo ret i at WordPress er godt til mindre websites, men det er nu mindst ligeså godt til store websites efter min mening.

Vi arbejder med WordPress 80-90 % af tiden i WebCoders, og vi har endnu ikke været udsat for en opgave som vi ikke kunne løse i WordPress. Det er nok også derfor WordPress de seneste år er blevet et mere og mere populært CMS, der er vildt mange gratis plugins og det giver mange muligheder for specielt nye brugere uden den store erfaring.

Vi skrev en mindre artikel omkring WordPress's fremgang på verdensplan tilbage i Januar. Hvis det skulle have nogens interesse findes den her: http://webcoders.dk/wordpress-cms/

3
14. juli 2011 kl. 15:11

Talgrundlaget for den her opgørelse virker en anelse usikkert. Iflg. CMS World Map er der ca. 200.000 Drupal-sites. Det passer ikke rigtig med Drupals egne tal, som er bygget på sites der checker drupal.org efter nye opdateringer: http://drupal.org/project/usage/drupal – der er ca. 400.000. Dertil skal så lægges de sites der har opdateringschecket slået fra. Det er selvfølgelig ikke alle Drupal-sites der er offentligt tilgængelige, men det forklarer ikke en halvvering i antallet af registrerede.

Det er mest Drupal jeg beskæftiger mig med, og der kommer ofte nye undersøgelser frem som tipper Drupals global markedsandel til alt mellem 1% og 5%.

Det er faktisk ret svært at lave den her slags målinger, og det er nok mest af alt metodiske forskelle der gør at variansen er så høj mellem de forskellige undersøgelser. Derfor bør de nok også tages med et gran salt…

4
15. juli 2011 kl. 13:34

Mikkel, har du nogen info på hvor de 1-5% kommer fra? Jeg har kun set det refereret som "According to Dries" eller lign.

Der er ingen tvivl om at Drupal har været i kraftig vækst over de sidste år, men de tal der virker mere som marketing fra Acquia's side end reelle brugbare tal.

Alle de tal jeg har set som bygger på crawling og ikke ekstrapolering ligner dem der er angivet her.

5
15. juli 2011 kl. 14:13

Det er ikke kun Dries' egne tal jeg er stødt på, men de tal han kommer med er faktisk crawler-baserede: http://buytaert.net/building-blocks-of-a-scalable-web-crawler

Jeg har ikke lige de seneste tal ved hånden, men for et års tid siden lå de målinger på 1-2% af de crawlede sites.

De andre tal jeg har set er givetvis ekstrapoleringer, blandt andet fra Alexa's målinger, uden at jeg lige har et link ved hånden (der cirklulerer ret meget igennem http://drupal.org/planet/ på en uge, og jeg bookmarker ikke det hele).

Jeg tror egentlig også bare at jeg savner en mere respektfuld omgang med talmaterialet. CMS World Map har beviseligt en kraftig underrapportering af Drupal-sites. Om det skyldes at de mangler at indeksere større dele af internettet, en fejl i deres algoritme der skal afgøre hvilket system et site bruger eller en helt tredie ting er jo svært at gisne om.

1
14. juli 2011 kl. 13:59

Til mindre sider er Wordpress suverænt - let at bruge og med så mange forskellige plugins, der lynhurtigt kan installeres, at man tror det er løgn.