88 partier opstillet i hullet valgsystem: »Rent wild west«
Valgforsker sammenligner det nuværende system til digitale vælgererklæringer med Det Vilde Vesten. Det sker, efter at flere partier har omgået betænkningstiden på syv dage i forbindelse med afgivning af digitale vælgererklæringer. Vel at mærke uden at der er hjemmel i loven til at straffe de pågældende partier.
Det fortæller Berlingske Tidende, som har talt med professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, valgforsker Kasper Møller Hansen.
»Vi går en lang periode i møde, hvor den stærkeste bare kan bestemme. Der er rent wild west, der åbner en ladeport for at bryde loven. Dem med de største it-revolvere kan blive ved med at gennemhulle dette system, og dermed er der ikke lighed for loven. Dem, der vil følge loven, bliver straffet. Dem, der ikke vil, får en fordel – og kan ikke straffes,« siger Kasper Møller Hansen til Berlingske.
Som blandt andet Version2 tidligere har fortalt, så giver den nuværende lovgivning ingen sanktionsmuligheder overfor de partier, der omgår betænkningstiden på syv dage.
Kasper Møller Hansen fortæller til Berlingske, at Folketinget hurtigst muligt bør vedtage lovgivning, der lukker hullet. Eksempelvis ved at suspendere den gamle løsning og gå tilbage til det analoge system, indtil et nyt system, hvor hullet er lukket, er klart.
Berlingske fortæller, at der lige nu er 88 partier, der er oprettet i det hullede system til digitale vælgererklæringer.
Nyt system kræver NemID flere gange
Version2 har tidligere beskrevet, at udgangspunktet for det nuværende system til digitale vælgererklæringer er, at der skal gå syv dage, før en endelig vælgererklæring kan afgives.
Systemet bygger på en præmis om, at en potentiel vælger afgiver sin mailadresse til et parti, der ønsker at blive opstillingsberettiget til et folketingsvalg. Herefter sender partiet mail-adressen til Økonomi- og Indenrigsministeriets backend. Efter syv dage vender dette system tilbage med et link til vælgeren, som vedkommende så kan klikke på. Og nu kan den egentlige vælgererklæring afgives via NemID.
Flere partier har imidlertid omgået perioden på de syv dage ved bare at fodre backenden med mail-adresser, som partierne selv kontrollerer. Efter syv dage har partierne så en række links, der fører til en side, hvor den egentlige vælgererklæring kan afgives.
Og når potentielle vælgere bliver fodret med disse links, så kan vælgererklæringen afgives med det samme, og ventetiden på syv dage - hvor folk måske ville falde fra - er pist væk.
Det er meningen, at det nuværende system skal erstattes af en portal, hvor borgeren udover mail-adresse skal bruge NemID - eller tilsvarende - ved første kontakt til partiet. Dermed vil en mail-adresse altså ikke længere være nok. Og efter syv dage skal NemID så benyttes igen, før den endelige vælgererklæring bliver afgivet.
I en pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet fra marts i år hedder det, at »den nye portal skal udvikles og sættes i drift hurtigst muligt«.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.