87 kommuner har ulovligt videreformidlet data om brugere

Illustration: Bigstock
Dansk lovgivning foreskriver, at danske kommuner skal have en databehandleraftale med tredjepartstjenester på deres hjemmesider. Men sådan var det i langtfra alle tilfælde, da Kommunen søgte aktindsigt i samtlige danske kommuner.

Når danskerne besøger kommunale hjemmesider, indsamles der oplysninger til tredjepart gennem eksempelvis Google Analytics eller anden tredjepartstjeneste. Men det kræver ifølge lovgivningen, at der skal foreligge en databehandleraftale.

Det har 87 ud af 98 kommuner imidlertid ikke levet op til, viser aktindsigter, som magasinet Kommunen har fået. Dermed har langt størstedelen af de danske kommuner ifølge Datatilsynet brudt persondataloven.

Efter aktindsigtsanmodningerne fra Kommunen fik flere kommuner travlt med at oprette databehandleraftaler. Det skriver Kommunen.

Læs også: Offentlige hjemmesider deler følsomme data om danskernes netbrug

Aktindsigterne viste, at kun to danske kommuner, Bornholm og København, havde databehandleraftalerne på plads, på trods af at Datatilsynet udførte tilsyn i 2016 og 2017 med dette som fokuspunkt.

Læs også: Styrelse om Google Analytics: Vi ved godt, der er etiske problemstillinger

Kommunerne benytter sig enten af Google eller Siteimprove, der indsamler oplysninger såsom IP-adresse. Visse kommuner har endda valgt at sende brugernes oplysninger videre til både Google og Siteimprove - men uden en aftale om, hvad de må bruge de indsamlede oplysninger til.

Andre oplysninger, som indsamles, er tid brugt på hjemmesiden, hvilke undersider der besøges, bevægelser med musen, hvilken hjemmeside brugeren kom fra, samt hvilken hjemmeside der besøges efterfølgende.

Kommunerne: Vi har været uopmærksomme

Et af problemerne i dette er ifølge IT-Politisk Forenings formand, Jesper Lund, at disse registreringer kan bruges af tredjepartstjenesterne til for eksempel at målrette reklamer til bestemte profiler. Der skal kommunernes hjemmesider helst blandes udenom.

Forklaringen på de manglende databehandleraftaler ligger ifølge kommunerne, i, at de har været uopmærksomme på, at lovgivningen på området foreskriver en databehandleraftale.

Læs også: Styrelse om Google Analytics: Man skal kunne regne med, at data ikke havner forkerte steder

Der venter ingen sanktioner, for offentlige myndigheder straffes ikke, selv om de overtræder persondataloven. Justitsministeriet har stadig ikke taget stilling til, om denne praksis skal fortsætte, når persondataforordningen indføres til maj næste år.

Google har sin egen aftale

Efter aktindsigterne fra Kommunen har flere af kommunerne som benytter sig af Siteimprove oprettet databehandleraftaler. Men de, der benytter sig af Google, har fået problemer, for Google vil ikke indgå den danske aftale.

I stedet har Google deres egen version, som ifølge dem selv lever op til både den danske og europæiske lovgivning på området.

»Vi har gjort det så nemt som muligt at indgå en databehandleraftale vedrørende brugen af Google Analytics. Ikke kun i Danmark men i hele EU. Det kan gøres med et enkelt klik. Det betyder så samtidig, at vi ikke indgår individuelle aftaler, men altså tilbyder en nem og tilgængelig standardaftale, som er i komplet overensstemmelse med dansk og europæisk lovgivning på området,« siger Googles kommunikationschef i Nordeuropa, Mark Jansen, gennem Googles danske PR-Bureau Geelmuyden Kiese.

Læs også: Sorø droppede Google Analytics: Vi ved ikke, hvad de gør med data

Det betyder, at kommunerne - hvis de vil fortsætte med at benytte sig af Googles tjenester - må acceptere Googles vilkår og ikke de danske. Det er problematisk, fordi der i Googles vilkår står en del uklare ting ifølge Jesper Lund. Kommunerne har dermed ikke mulighed for at vide, hvad data benyttes til, siger han til Kommunen.

Denne artikel er efter en korrektion af Kommunens artikel samt opråb fra Googles talsmand i Danmark, Geelmuyden Kiese, er citatet fra Googles kommunikationschef for Nordeuropa, Mark Jansen, tilføjet 5. september 2017 kl 11, samt at det nu fremgår, at Google nægter at indgå den danske aftale, fordi de mener, at deres egen lever fuldt op til dansk lovgivning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Tobias Nordahl

Det betyder, at kommunerne - hvis de vil fortsætte med at benytte sig af Googles tjenester - må acceptere Googles vilkår og ikke de danske. Det er problematisk, fordi der i Googles vilkår står en del uklare ting. Kommunerne har dermed ikke mulighed for at vide, hvad data benyttes til, siger Jesper Lund, til Kommunen.

Som læser sætter jeg altid pris på en god konklusion, så mine egne reflektioner fra læsningen, og journalistens egne tanker afstemmes, inden jeg bladre til næste artikel i rækken.

Her er der dog grund til at undre sig. Først og fremmest stilles der spørgsmålstegn til om kommunerne skal straffes i den nærmeste fremtid, men dernæst nævnes det, at det fra kommunernes side naturligvis er en ting, som man har overset (Er det ikke efterhånden den samme sang?).

Hvordan kan artiklen afsluttes med, at kommunerne i værste fald må godkende Googles mange betingelser? Selvom kommunerne kan danse let og elegant over de mange bøder, så kan de vel ikke aktivt vælge at bryde loven – helt bevidst?

  • 0
  • 0
Thomas Sevelsted

I forhold til dit spørgsmål om aktivt lovbrud, undre jeg mig også over hvordan dette kan fortsætte uden der gribes ind. Der linkes i artiklen til "kommunen(.dk)", som skriver:

"Det får dog ikke økonomiske konsekvenser for kommunerne, at aftalerne mangler. Det værste, der kan ske, er, at Datatilsynet udtrykker kritik af kommunen på sin hjemmeside.

– Offentlige myndigheder kan ikke straffes for at overtræde loven, siger Jesper Husmer Vang..."

Hvis dette har sin rigtighed, kan jeg undre mig over at kommunerne spilder tid og penge på at udarbejde databehandleraftaler i øvrigt...

  • 0
  • 0
Finn Christensen

Det betyder, at kommunerne - hvis de vil fortsætte med at benytte sig af Googles tjenester, må acceptere Googles vilkår..

Hvem siger de overhovedet skal benytte sig af Google, deres "spionage" + reklame.

Hvem siger, at kommunen skal se hvor deres borger kommer fra og klikker hen til (ref.), da betjening af borgeren er det vitale samt eneste væsentligt, medens snageriet blot er "nice to have" salgsblær, men det er slet ikke væsentligt.

Der findes dovne webudviklere, der uden at tænke og uden at ane noget om sikkerhed overhovedet blot anvender "gratis" Google- hjælpeværktøj m.fl., og så de andre der både er udvikler samt tænker sig om, og aldrig selv kunne finde på at opsætter unødvendigt 2. eller 3. parts snageri.

Tag dog at komme ind i år 2000 til vi andre.. blive seriøse med borgernes data - blive data-voksne derude i kommunerne.

Både borgmester samt andre folkevalgte kan i de kommende år blive vippet af pinden, fordi borgere bliver utilfredse med, at folkevalgte ikke tænker på og hverken "vidste" eller gad stoppe helt unødvendigt snageri fra Siteimprove og Google m.fl.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere