824.000 har downloadet smittestop-appen: Ministerium melder om bremsede smittekæder

Illustration: Version2
»Et effektivt redskab,« konkluderer Sundhedsministeriet på baggrund af en undersøgelse, hvor smittestop-brugere melder at have fået hjælp af appen.

Siden lanceringen i midten af juni er den danske Smittestop-app blevet downloadet 824.000 gange, oplyser Sundheds og Ældre-ministeriet i en pressemeddelelse.

Det fremgår ikke af ministeriets meddelelse, hvor mange af de downloads, der har resulteret i en aktiv installation af appen, der er aktiveret og har de nødvendige adgange til eksempelvis bluetooth.

Læs også: Sundhedsministeriet overvejer at åbne kildekoden til Smittestop-app

I alt har 209 brugere af appen meldt sig smittede med Covid-19, hvilket har ført til, at deres kontakter efterfølgende er blevet adviseret og bedt om at få foretaget en test. Hvor mange brugere, der er notificeret, fremgår ikke af ministeriets tal.

Ministeriet har dog fået en indikation af, at notifikationerne når frem og at de stopper smittekæder. Gennem en spørgeundersøgelse i perioden 7.-28. juli har ministeriet været i kontakt med 48 danskere, der efterfølgende er blevet testet på baggrund af advarslen fra appen. Heraf var kun to også blevet kontaktet af den manuelle smitteopsporingsenhed i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs også: Irsk smitteapp tre gange billigere end dansk

På den baggrund konkluderer ministeriet, at appen faktisk hjælper med at nå borgere, der ellers ikke var blevet testet, fordi de har været i kontakt med en smittet, de ikke kender.

»Det har været målet, at appen skal fungere som et digitalt supplement i vores indsats for smittesporing – og det er en god nyhed, at vi nu også har tal for, at appen virker og hjælper til at finde ukendte kontakter. Appen vil selvfølgelig få større effekt, jo flere der vælger at downloade og bruge den aktivt, og derfor opfordrer jeg til, at alle, som kan, downloader appen,« siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke ifølge pressemeddelelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens

Betyder det så at folk der er bekendt med at de er smittede, har installeret app’en, registreret sig som smittede, efterfølgende er gået “ud i byen” og smittede andre, som efterfølgende er blevet notificeret om mulig smitte og derefter blevet testet og gået i karantæne?

Eller er det muligt, at folk har meldt sig syge for længe siden og faktisk er raske, og ergo aldrig har været tæt på at starte smittwkæder?

Lyder mærkeligt, hvis man aktivt skulle registrere sig som smittet og så efterfølgende gå ud og risikere at smitte andre.

 • 3
 • 6
#2 Jacob Larsen

Betyder det så at folk der er bekendt med at de er smittede, har installeret app’en, registreret sig som smittede, efterfølgende er gået “ud i byen” og smittede andre,

Ikke nødvendigvis. Det var i hvert fald ikke intentionen. Normalt burde den jo give besked til alle der har været tæt på telefonen i mindst 15 minutter indenfor 14 dage før den positive test. Så hvis folk først installerer efter den positive test så ødelægger de den jo lidt.

 • 7
 • 0
#3 Bjarne Nielsen

Så hvis folk først installerer efter den positive test så ødelægger de den jo lidt.

Hvordan? Hvis de følger rådet og isolerer sig, så er der kun en dagsnøgle at uploade, og den låser ikke nogen kontaktnøgler op (fordi isolationen lissom går ud på at undgå kontakt, så der kan ikke udveksles nogle kontaktnøgler).

Så det eneste, som så "ødelægges lidt" er en i forvejen tvivlsom statistik.

Det er selvfølgelig muligt, at man installerer app, holder et corona party, og så melder sig smittet (1). Så er vi vist ude på at teoretiske overdrev, der hvor vandrehistorierne trives, men bevares her ville appen nok kunne gøre en forskel, især hvis deltagerne ikke vil deltage i konventionel smittesporing.

Men det er heller ikke usandsynligt, at nogle først installererer appen, når de virkelig begynder at føle sig sløje, dvs. efter at de har kunnet smitte et stykke tid, og inden de får taget sig sammen til at blive testet. Her må man håbe, at de også tager andre ekstra forholdsregler for ikke at sprede smitten yderligere (mundbind, ekstra hygiene, påbegyndelse af isolation).

Og så er det klart, at der heller ikke her vil være nogle smittekæder at bryde. For selvom de havde været i nærheden af en anden på en måde, så der er blevet smittet, og selv hvis den anden allerede havde appen, og selv hvis kontakten var sket på måde, som appen havde kunnet regnet det med (den del er heller ikke en triviel hurdle), så vil de ikke kunne advares, for der er ikke ingen app og derfor ingen dagsnøgle at uploade, endsige mulighed for at udveksle kvarters-kontaktnøgler.

Ad (1): Af tekniske årsager, så vil smittemeldingen gælde resten af dagen med, så man kan i teorien installere app, straks melde sig smittet, og så gå og møde folk resten af dagen; de vil så stadig få en melding. Fortsætter man med at møde folk næste dag, så er det ikke dækket af den første smittemelding, og de vil derfor ikke få besked af deres app (men så er man allerede i isolation, right?). Jeg ved ikke, om man kan melde sig smittet flere gange på samme smittetest, men jeg tvivler - det vil kunne åbne for at man kunne gå og sprede skræk og rædsel i en periode efter at man var blevet frisk igen - og hvis man isolerer, så er der ingen grund til opfølgende smittemeldinger.

 • 3
 • 1
#4 Bjarne Nielsen

Normalt burde den jo give besked til alle der har været tæt på telefonen i mindst 15 minutter indenfor 14 dage før den positive test.

 1. Kun alle som har installeret app, og som også bruger den i situationen.
 2. tæt på er et relativt mål; BT kan under omstændigheder have meget lille rækkevidde, så det kan være "meget tæt på".
 3. hvorfor 15 minutter? Det er korrekt at kontaktnøglerne ruller sammen med BT id, og det sker et sted imellem hver 10. og 20. minut, men jeg er ikke bekendt med, at man skal kunne se to på hinanden følgende kontaktnøgler, før appen advarer. Er du?
 4. De 14 dage er kun, hvis appen har været aktiv i de 14 dage. For begge parter. Ellers er der huller i suppen.

Jeg tror at du med "normalt burde" mener "ideelt set".

 • 3
 • 1
#6 Bjarne Nielsen

Fordi det er sundhedsstyrelsens definition af en kontakt med smitterisiko. Har intet med app teknik at gøre.

Fair nok. Jeg tænker bare, at det er rimeligt ligegyldigt, hvad SST definerer, hvis app teknik ikke gør det muligt. Det ville i så fald ikke være første gang, at teknik kommer til at stå i vejen for ønsketænkning...

Men måske kan teknikken (uanset SSTs definitioner) mere end jeg tror?

 • 3
 • 1
#8 Bjarne Nielsen

Imponerende at det er lykkedes at få så lidt funktionalitet til at fylde 103MB.

"I have made this longer than usual because I have not had time to make it shorter."

Der er vist utallige eksempler i vores branche på ufærdige løsninger, grænsende til prototyper, som er gået live før tid, og som man så bare må leve med, trods alle gode løfter og intentioner.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er forbeholden, men det er egentlig ikke så meget ovenfor den givne inkarnation; det er mere fordi at jeg ikke kan se, hvordan man på nogen måde kan overvinde de fysiske og tekniske begrænsninger med en app, og få noget fornuftigt ud af det.

Og jeg er kynisk nok til at være overbevist om, at havde vi ikke haft denne app, så ville presset for at opfinde den være uimodståeligt stort, grænsende til politisk uomgængeligt. Så det vigtigste er, at der er en app, som er "god nok", og som ikke kommer til at stå i vejen for langt mere virksomme tiltag - og skulle den få en smittet eller to til at gå en dag eller to tidligere til test, uden at sprede alt for megen unødig skræk og rædsel, så klapsalver herfra.

Efterhånden er jeg efterhånden kommet frem til, at den nuværende app opfylder dette til fulde; i tilbageblikket klare lys, kunne ting måske nok være gjort bedre, men den slags indsigt indfinder sig per definition først, når det er for sent. Så lad nu være med at skovle flere penge i det hul, der er masser af bedre ting at bruge dem på. Vi har en app, og så er alle glade, right?

PS: Det betyder ikke, at jeg ikke er alt for pedantisk til at kunne modstå chancen til en hurtig diskussion om tekniske finurligheder - og her er denne og de andre lignende apps veritable guldgruber!

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere