80 pct. af Linux-kode skrives af virksomheder

Langt de fleste af Linux’ kerne-programmører bliver betalt for deres arbejde på styresystemet, viser nye tal fra Linux.

Kernen i open-source-styresystemet Linux, den såkaldte Kernel, skrives i dag primært af programmører, der bliver betalt for deres arbejde. Blandt de såkaldte gatekeepers, der godkender ny kode, dominerer de betalte programmører endnu mere og kun fem procent af gatekeeperne er frivillige. Det viser nye tal fra Linux ifølge Ieee Spectrum.

Linux forklarer blandt andet tendensen med, at virksomheder, der laver mobile enheder og embedded systems viser stigende interesse for Linux. Det gælder blandt andet Linaro, Samsung og Texas Instruments, der alle bidrager væsentligt til koden.

Den største enkeltstående gruppe bidragydere er stadig de frivillige programmører efterfulgt af Redhat og Intel.

Linux’s kernel er i de seneste versioner vokset betydeligt, afslører tallene fra Linux. Version 3.0 indeholdt under 15.000 linjer kode mens version 3.10 indeholder omkring 17.000. Væksten skyldes blandt andet, at de seneste versioner er tilpasser SSD-drev og understøtter mikroprocessorer, der blandt andet benyttes i mobile enheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Nicklas Jacobsen

nu jeg ikke helt klar over hvor meget asm koden fylder total. Men resten som er skrevet i C kunne jo teoretisk set godt samles i en fil, og samles på en linje. Man ender selvfølgelig med en meget stor kerne som kun kan compiles på en måde. Eller tager jeg fejl her?

 • 0
 • 0
#7 Helge Svendsen

Mit gæt er, at dem der bliver betalt for det, primært skriver device drivers til Linux Kernel. Der er jo tonsvis med. Dvs. alle de hw producenter, der udvikler linux drivere til deres hw tæller med her.

Ville det ikke være mere interessant at høre, hvor meget der bliver lavet i selve kernel borset fra Device Drivers?

Eller er der taget højde for det i undersøgelsen? I så fald er det imponerende.

 • 1
 • 0
#8 Sune Marcher
 • 0
 • 0
#12 Jesper Poulsen

Tror ikke Microsoft folkene har samme problemer med Nvidia som os :(

Det er ikke Microsofts skyld. Det er nVidias skyld.

Windows' NT-kernel kan stadig ikke finde ud af det hvis du skifter basal hardware ud mellem to opstarter. Linux er fuldkommen ligeglad. Alt detekteres på ny ved hver opstart. NT kan ikke klare sig uden registry. Det er kun muligt at skifte bundkort uden vrøvl på en NT-maskine hvis de to bundkort er 100% identiske. Med Linux er det muligt at skifte chipset-leverandør uden problemer. Jeg har tilmed skiftet VIA -> nVidia -> AMD på samme installation uden problemer af nogen art.

 • 6
 • 3
#15 Ivo Santos

Grunden til at man ikke sådan lige bare kan skifte mellem diverse bundkort er primært fordi windows kræver at harddisk controlleren altid er den samme, og da både Amd, og Intel kører med forskellige controller alt efter hviken chipset de har brugt så er den bedte løsning at installere en PCI controller og bruge den i stedet for den indbygget. Jeg vil dog gerne give de fleste ret i at en windows installation burde kunne starte op uanset hvilken harddisk controller der sidder i bundkortet ligesom linux.

 • 2
 • 0
#19 Ivo Santos

Nu om dage er den slags ikke noget problem da alle cpu'er har mere end en kærne, måske hvis man år fra atom cpu til en anden cpu type, men da jeg ikke arbejder med atom og lingende cpu typer ved jeg det simpelt hen ikke. da jeg ikke har nok kendskab til den pågældende cpu type. For 10 år siden kunne det godt være et problem, er jeg næsten sikker på, dog er det noget jeg aldrig har prøvet, for teoretisk kan det være et problem at gå fra en multi cpu bundkort til et bundkort som kun indholder en cpu, her tænker jeg ikke på nutidens multikærne cpu'er, det jeg tænker på er i forhold til de cpu'er der fandtes for mere en 10 år siden som for eksempel Intel Pentium III processorer.

 • 0
 • 0
#20 Christian Nobel
 • 2
 • 0
#21 Sune Marcher

Det er kun muligt at skifte bundkort uden vrøvl på en NT-maskine hvis de to bundkort er 100% identiske.

Eller hvis du afinstallerer drivere først, hvilket gør at nødvendige drivere vil blive detected ved næste opstart, og du dermed undgår INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE BSOD'en.

Ja, det er mere omstændigt, til gengæld spares der lidt tid på autodetection. Derudover er det nok lidt et levn fra ikke-PnP dagene, hvor det kunne være farligt at forsøge at autoprobe for devices. Og, hånden på hjertet, hvor mange "normale" folk skifter jævnligt motherboard til en helt ny type? :-)

 • 0
 • 0
#25 Sune Marcher

Eller hvis du afinstallerer drivere først, Det kræver at bundkortet virker inden det udskiftes.

Jep. Jeg vil dog skyde på at man, hvis bundkortet er stået af, normalt vil have en replacement der i det mindste kører med samme chipset? Selvom et afbrændt bundkort self. kan være et godt argument for at opgradere sin rig.

Det er dog også muligt at ordne sådan en situation, det kræver dog lidt roden rundt. Enten bruger du et 3.parts værktøj der kan hjælpe dig (Paragon Virtualization Manager, f.eks.), eller du kan google dig frem til hvordan du mounter registry hive på en anden maskine og nulstiller de rigtige entries.

Besværligt, helt bestemt - men umuligt er det ikke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere