8 millioner kroner til NemID på mobilen var ikke nok
Planen var, at danskerne skulle kunne bruge NemID til offentlige websider inden jul 2012. Men de løsninger, som kunne lade sig gøre, og som gav en sikkerhed på NemID-niveau, var for dyre.
Sådan skrev Version2 forleden, og indsigt i analysen af NemID på mobilen viser nu, at ’for dyr’ dækker over en pris på over 8 millioner kroner.
Det var nemlig Digitaliseringsstyrelsens budget for ’initiativ 9.1’, som kampen for at få NemID på mobile enheder bliver kaldt internt.
I en ekstern analyse, som Rambøll står bag, bliver en række forskellige løsninger vurderet på de tre parametre sikkerhed, brugervenlighed og økonomi. Og alle dumper på for høje omkostninger.
Rambøll har ikke givet et overslag på, hvad de ville koste, men konstaterer blot, at de er over budget. Til gengæld bliver der sat tal på de øvrige omkostninger i den offentlige sektor ved de forskellige løsninger, nemlig udgifterne hos for eksempel kommunerne eller Skat, som vil give borgerne adgang til selvbetjening via mobilen.
Det vil koste mellem 15 og 30 millioner kroner at få de forskellige NemID-tjenester i det offentlige tilpasset, så man kan logge ind med mobiludgaven af NemID, lyder overslaget for de løsninger, hvor borgerne skal downloade en NemID-applikation til mobilen.
Andre muligheder er at lave et web-interface til den eksisterende NemID-infrastruktur, som Nets DanID driver, hvilket i sagens natur ikke vil koste tjenesteudbyderne noget. En hybridløsning, der kombinerer de to tilgange, vil koste tjenesteudbyderne 5-10 millioner kroner, lyder vurderingen.
Prøver med lavere sikkerhedsniveau
Da det stod klart, at otte millioner kroner til at udvikle en mobil NemID-løsning ikke var nok, bestilte Digitaliseringsstyrelsen en ny analyse af løsninger, hvor sikkerheden var lavere end med NemID på desktoppen i dag.
I stedet for 2-faktor-sikkerhed, med engangskoden fra papkortet, overvejer Digitaliseringsstyrelsen at satse på en mobilløsning, hvor man kun skal bruge brugernavn og password. Sådan et login ville så kun give adgang til udvalgte tjenester.
Her ville to af løsningerne kunne klares for under 8 millioner kroner - men stadig med omkostninger hos tjenesteudbyderne, altså i resten af den offentlige sektor, på op til 30 millioner kroner ekstra.
Vælger Digitaliseringsstyrelsen i stedet at stå for en centralt udviklet mobil-applikation, der kører over DanID’s infrastruktur, ville det samlet koste mellem 20 og 29 millioner kroner.
Digitaliseringsstyrelsen har nu sat gang i en behovsanalyse for at få et billede af, om de billigere løsninger med lavere sikkerhed vil være nok til at dække behovet for NemID på mobilen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.