Det skal være slut med, at TDC graver dit fortov eller mark op i januar for at lægge bredbåndskabler ned - og at Waoo gør nøjagtig det samme måneden efter.
Samtidig skal bredbåndsfirmaerne være langt bedre til at deles om de rør til bredbånd, som allerede ligger klar i jorden.
Sådan lyder et af i alt otte nye forslag fra Socialdemokraternes i oplægget ‘Internet og mobiltelefoni til alle,’ som partiet fremlægger torsdag. Forslagene skal være med til at sikre, at borgere i Danmarks yderområder får en god og stabil bredbåndsdækning.
»Bredbåndsudbyderne skal koordinere nyt gravearbejde til bredbånd bedre og deles om de rør, som allerede ligger i jorden. Det ville sænke anlægsudgifterne i landets yderområder markant. Det er en af måderne at bringe bredbånd til Danmarks yderområder,« siger Trine Bramsen, it-ordfører fra Socialdemokaterne.
Og hun følger op:
»I dag er det typisk sådan, at TDC og andre firmaer lægger flere rør ned, end firmaerne bruger. Det gør, at der findes en masse tomrør, som står ubrugte hen. Tomrør, som TDC eksempelvis kunne leje ud til Waoo eller andre, som flere borgere kan få bredbånd. Alt andet ville være spild,« uddyber Trine Bramsen.
De otte nye forslag er en overbygning på Trine Bramsens kommentarer onsdag, hvor hun meddelte, at staten bør tvinge TDC og andre udbydere til at lægge bredbånd ned i Danmarks yderområder, hvor dækningen i dag er ringe eller ikke-eksisterende.
Garantiordning skal forhindre skandaler
Et andet af Socialdemokraternes forslag går på, at telebranchen skal oprette en garantiordning, som den, der kendes fra rejsebranchen.
Det betyder, at hvert bredbåndsfirma skal indbetale et beløb til garantifonden, der skal kunne dække konkurser, som det, der ramte 40.000 Skyline-kunder i foråret 2012.
»Telebranchen er åbenbart ikke selv villig til at oprette en garantiordning, som kunne stille kunderne langt bedre. Det foreslår Socialdemokraterne derfor, at staten tvinger branchen til,« fortæller Trine Bramsen til Version2.
Socialdemokraternes oplæg kommer midt i en ophedet debat om, hvordan bredbåndsudbyderne får bredt hurtigere og bedre forbindelser ud til at større antal danskere - primært borgere, som bor i Danmarks yderområder.
Borgerne, der præcis som den øvrige del af befolkningen i stigende grad tvinges til digital kontakt med kommunen, når de skal indmelde rollingerne i børnehave, bestille nyt sundhedskort og teenagerbørnene skal tilmeldes en ungdomsuddannelse.
»Både som politikere og bredbåndsbranche må alle kæmpe for, at de her borgere ikke kobles total af. Det kan vi ikke byde de her mennesker. Og dårlig internetdækning er jo heller ikke ligefrem noget, der trækker nu internetbaserede virksomheder til områderne. Det skal der laves om på,« siger Trine Bramsen til Version2.
Foruden forslaget om bedre deling af infrastruktur og den nye garantifond, bakker Socialdemokraterne op om de stramninger af markedsføringen for bredbånd, som træder i kraft 1. marts 2013.
Derudover skal internetdækning i tog forbedres markant, og på sigt gøres gratis for alle togpassager.
Du kan læse alle otte forslag fra Socialdemokraterne her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.