4 ud af 5 lærere klager over dårlig netforbindelse

Brugen af it i folkeskolen bliver spoleret af for langsomt internet og bærbare computere, der ikke virker. Kommunerne lover at forbedre forholdene.

Læreren har gjort sig umage med at udtænke nye måder at bruge it i undervisningen på, og et klassesæt med bærbare computere er blevet delt ud til eleverne.

Men når de gode intentioner skal omsættes til praksis i undervisningen, snubler de alt for ofte i tekniske problemer som manglende trådløst internet. Det viser en undersøgelse, som magasinet Folkeskolen står bag.

For eksempel svarer 78 procent af lærerne, at der er problemer med hastigheden og adgangen til det trådløse netværk. Og 81 procent mener, at computernes hastighed og tilstand er et problem.

Det betyder helt konkret, at de første 20 minutter af en undervisningstime hurtigt kan gå med bare at få computerne tændt og koblet på nettet.

Læs også: Hver femte kommune har ubrugelig wifi i klasselokalerne

»Mange af computerne virker så dårligt, at meget af timen går med at forsøge at komme ind på det langsomme net, og eleverne skal starte forfra flere gange, fordi det ikke kan lade sig gøre. Pludselig skal computeren opgraderes midt i ens time, hvor det program, man regnede med at skulle bruge, ikke er på computeren,« skriver en af de 501 lærere, der deltog i undersøgelsen.

En anden skriver: »Jeg mister lysten til it i undervisningen, når det næsten hver gang ikke virker alligevel – manglende trådløst net, maskiner, lokaler, tavler.«

Det tekniske udstyr på skolerne er kommunernes ansvar, og hos Kommunernes Landsforening, KL, kan man godt se problemet. Kommunerne har forpligtet sig til at levere stabilt trådløst internet til alle skoler senest 2015, og det mener KL vil ske.

Samtidig advarer Danmarks Lærerforening mod såkaldte ’glimmerprojekter’, hvor en kommune for eksempel køber et stort antal iPads eller vil have interaktive tavler i alle klasselokaler.

Læs også: Odder Kommune efter iPad-satsning i skolen: Vi kan godt skifte platform

Den slags investeringer giver kun mening, hvis den følges op med en plan for, hvordan udstyret skal bruges, og der også bliver afsat ressourcer til den del, lyder det fra foreningens formand, Anders Bondo Christensen.

Se hele undersøgelsen på Folkeskolen.dk (pdf)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Cristian Ambæk

Hvis man har en folkeskole med 3 klasse lokaler for hvert klassetrin. Og hver klasse har lad os sige 20 elever + 1 lære. Så er det måske fra 3-4 klasse og op efter 63 trådløse forbindelser pr klassetrin. Som måske ligger mere eller mindre side om side. Det er da ikke optimalt at bruge trådløs teknologi til så mange forbindelser. Samtidig med at den laveste fællesnævner bestemmer hastigheden og trådløs er half-duplex. Selvom at man deler det op mellem flere AP,s.

Hiv kabler og sæt da en RJ-45 boks, stylet i hvert bord. Og så kan man som mulighed koble sig fra kabel til trådløst / remote desktop hvis man skal vise nogle noget eller tage maskinen med rundt.

Virker uholdbart.

  • 0
  • 0
Christian Nobel

ET. Desværre mangler der en generel forståelse af hvordan trådløse netværk fungerer og faldgrupperne ved trådløse netværk.

I bund og grund er trådløse netværk noget l... da det er et delt medie baseret på laveste fællesnævner, og det er uforudsigeligt da det er baseret på radiobølger og risiko for interferens.

TO. Hvorfor pokker tager folkeskolen ikke og kommer af med den berøringsangst der er over for Linux - hvis man lavede nogen LTSP netværk, så ville man kunne benytte de eksisterende maskiner som klienter og de lange boottider mv. ville være historie.

Der ville være formuer at spare i dels at undgå nyindkøb af udstyr (og spar mig for vrøvlet om en ny pc bruger mindre strøm, det er dels nonsens, dels er det hamrende ligegyldigt da LCA betragtningen er langt vigtigere), og dels i de sparede licenser, plus det der fjums med opgraderinger midt i timen ikke ville forekomme. Og så er det meget bedre sikret mod pillefingre og hærværk.

  • 1
  • 0
Venligst Slet Min Bruger

Hej Christian,

Husker jeg forkert, eller var det ikke dig, der havde lavet en løsning med tynde klienter i en butikskæde?

I så fald synes jeg, og det er skrevet i ramme alvor, at du skal tage den op med kommunaldirektøren (eller hvem der nu bestemmer den slags) og fortælle dem lidt om hvilke beløb, der er at spare.

Elevers behov nu til dags er vel simpel tekstbehandling, lidt præsentationer, internet og andet, der absolut ikke kræver en Office-licens.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere