73.000 danskere ofre for identitetstyve

I 2012 fik 73.000 danskere misbrugt dankortoplysninger, oprettet falske profiler på nettet eller blev udsat for andre typer misbrug af personlige oplysninger. 54 procent mener, at it har skylden

Samlet fik over 73.000 danskere misbrugt personlige oplysninger af identitetstyve i 2012. Det er en klar stigning siden 2009, hvor tallet lød på næsten 48.000, viser en ny rapport fra Justitsministeriet og Det Kriminalpræventive Råd, DKR.

Samlet estimeres det at 73.420 danskere i 2012 var ofre for identitetstyveri. I rapporten inddeles identitetstyveri i tre kategorier, hvor der skelnes mellem betalingskort- og bankoplysninger, kørekort, pas og sygesikringskort samt adgangskoder til mail og sociale medier.

I de sager, undersøgelsen kigger på, fremgår det, at den første kategori udgør langt den største del af misbruget med 62 procent. Herunder følger de traditionelle ID-oplysninger som udgør 23 procent. Sidst udgør de digitale ID-oplysninger 15 procent.

Netop misbrug af de traditionelle ID-oplysninger er kommet i fokus, efter det kom frem, at Rigspolitiets kørekortdatabase i 2012 blev hacket i flere måneder, og flere millioner CPR-numre blev lækket.

Læs også: Tidslinje: CSC-hackersagen

Ifølge kriminolog Peter Kruize, der står bag rapporten, har knap to procent af voksne danskere været udsat for identitetstyveri inden for et år. Typisk er der tale om misbrug af betalingskort eller bankoplysninger.

Undersøgelsen fokuserer også på, om de personer, der har fået misbrugt deres oplysninger, har en idé om, hvordan oplysningerne er blevet misbrugt. Lidt over halvdelen mener, det er sket online.

Her mener 15 procent af de adspurgte, at det er sket ved malware. Samme procentsats gør sig gældende for de, der mener, at misbruget er sket gennem internethandel. 14 procent mener, der er via informationer, de selv har lagt på nettet, mens 10 procent mener, der er gennem en falsk e-mail eller internetside.

Mandlige studerende i størst risiko

Statistikken viser også, at 3,1 procent af mænd under 30 år fik misbrugt deres identitet i 2012, mens tallet for kvinder under 30 år er på 2 procent. For 30-49-årige har 1,7 procent af mændene fået misbrugt deres identitet, hvor tallet for kvinder ligger på 1,9 procent. For 50 år og derover er det igen flest mænd, der er udsat for identitetstyveri med 1,5 procent mod kvindernes 1,3 procent.

Den store forskel mellem mænd og kvinder under 30 år kan ifølge rapporten muligvis forklares med unge mænds adfærd på nettet.

Ifølge rapporten er der en sammenhæng mellem erhverv og offerrisiko. Således konkluderer rapporten, at arbejde har en dæmpende effekt på risikoen for at blive udsat for identitetstyveri. For mens misbrugsprocenten for studerende og arbejdsløse henholdsvis er 2,7 procent og 2,6 procent er tallet for personer i arbejde og pensionister henholdsvis 1,7 procent og 0,9 procent.

DKR har opsat 10 færdselsregler for sikker trafik på nettet, hvor det blandt andet fremhæves, at man bør sikre sit trådløse netværk, opdatere sin computer og bruge antivirusprogrammer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere