70’er-it spænder ben for danske overlæger
»Lige nu sidder jeg og kigger på en frossen skærm.«
Peter Brown er overlæge på hæmatologisk klinik på Rigshospitalet. Han har tid til at tale med Version2, fordi det it-system, han skal bruge, gik ned for 25 minutter siden.
»Det er der, vi har alle vores patientjournaler. Jeg skal til at have en patient ind, og jeg kan ikke få fat i data. Og det sætter alting i stå,« forklarer Peter Brown.
Og han er langt fra alene i den situation.
En overvejende del af de danske overlæger oplever ting, der minder om det ovenstående. I en undersøgelse fra Overlægeforeningen svarer 84 procent af overlægerene, at it i høj eller nogen grad volder besvær i det daglige arbejde. Værst står det til i Region Hovedstaden, hvor 93 procent af de adspurgte ligger i denne kategori.
Et er de store problemer er ifølge centerdirektør på Rigshospitalet, Leif Panduro Jensen, at systemerne er på forskellige platforme og er udviklet af forskellige firmaer.
»Systemerne arbejder ikke sammen,« siger han og fortsætter:
»Det er mange forskelige systemer, som på skift er enten velfungerende eller dårligt fungerende. Men der er næsten altid nogle systemer, der halter derudaf. Og de hænger ikke så godt sammen, så man skal logge ind flere steder for at se patientens oplysninger. Man skal både logge ind for at se journalnotater, logge ind for at se patientens medicin, og logge ind for at se røntgenbilleder og så videre. Så det tager tid og er besværligt,«
Sminket it fra 70'erne
I Region Hovedstaden er det grundlæggende system designet i 70’erne. Derfra er sundhedssektorens it-systemer knopskudt i stor stil med medicinsystem, røntgensystem, laboratoriumsystem med flere.
»Det har fået noget sminke og kører bedre end dengang, men det er ikke grundlæggende lavet om,« siger Leif Panduro Jensen om systemet fra 70-erne, der udgør it-basen i regionen.
En undersøgelse fra november satte Danmark i toppen, når det kom til it i sundhedssektoren. Og ser man på funktionaliteten er Danmark også rigtig godt kørende, forklarer Leif Panduro Jensen. Men netop det kan være en del af irritationsmomentet.
»Man har ikke tænkt brugervenligheden godt nok ind, og vi kan se, der bliver spildt rigtig mange timer på systemer, der ikke fungerer,« siger centerchefen.
Spildtimer kender Peter Brown fra Rigshospitalet alt til.
»Det er stort set hver dag, at et eller andet system ikke virker. Det er bare et spørgsmål om hvilket,« siger han.
Nedetid er ikke hele problemet. Når systemerne kører kan svartiderne være meget lange, fortæller overlægen.
»Når der går et halv minut for hvert klik, så bliver det meget tungt, og nogen gang ender man med at udskyde at finde et prøvesvar eller andet, fordi man ikke har tiden,« siger Peter Brown.
Giver risiko for fejlmedicinering
Fordi det ikke er til at forudse, hvornår svartiden er lang, så bliver ventetid hurtigt til spildtid. Men it-problemer kan blive mere end besværligheder, fortæller Peter Brown.
»I forrige uge var medicinsystemet utilgængelig i tre-fire timer. Og det er problematisk, for når det først kommer op, så er der så mange justeringer, som man ikke kan nå at udføre, før næste hold møder. Og så er der risiko for fejlmedicinering,« siger overlægen.
Peter Brown understreger, at det ikke er noget, de har set eksempler på, netop fordi personalet er opmærksomt på, at det er en farlig situation og agerer efter det.
Overlægernes it-tilfredshed er en del af en større arbejdsvilkårsundersøgelse. Den viser også, at det går den forkerte vej, når det kommer til it i lægernes arbejde.
Mens det i 2011 var 21 procent af de adspurgte, der ikke oplevede it-besvær i arbejdet, er det tal i år faldet til 13 procent, viser undersøgelsen som 48,5 procent af landets 6.200 overlæger har deltaget i. Tallene viser ifølge Overlægeforeningen selv, at politikernes løfte om mere effektive systemer ikke er blevet indfriet. Danske overlæger er derfor henstillet til at vente på det store offentlige it-projekt Sundhedsplatformen, der efter planen skal komme om to år.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.