68.000 simkort skal overvåge Københavns drikkevand

Til september bliver et nyt system sat i drift som via en sværm af simkort, skal holde øje med drikkevandet til de københavnske virksomheder.

Nu udstyrer Københavns Energi en del af drikkevandsforsyningen i hovedstaden med 68.000 simkort, som både skal aflæse og overvåge drikkevandsforsyningen til de københavnske virksomheder. I første omgang skal teknologien primært bruges til måleaflæsninger.

Det er planen, at systemudrulningen begynder omkring september, mens simkort nummer 68.000 først forventes at finde vej til vandmålerne senest til efteråret 2009. Simkorts-delen af overvågningsløsningen bliver leveret af TDC.

»Man kan forestille sig, at hvis der lige pludseligt er et forbrug, der overstiger en bestemt værdi, så får man en alarm om det. Så man kan opdage lækager og andre ting,« siger konsulent ved TDC Business Nordic Peter Halk Jensen til Version2.dk.

Telekommunikationen foregår via mobilnettet og GPRS gennem TDC's secure mobil-løsning, hvilket betyder, at kommunikationen sker i en MPLS-sky.

»Per definition er mobilnettet jo krypteret, så al den stund, at trafikken kører i mobilnettet er der jo ingen sikkerhedsrisiko. Og når man kombinerer det med secure-mobil løsningen, så kører det jo i et lukket netværk,« siger Peter Halk Jensen.

Maskine-til-maskine(m2m)-løsningen fra TDC åbner også mulighed for, at man kan sende en SMS til enhederne, som eksempelvis kan afbryde en pumpe, men den kommunikationsform er Peter Halk Jensen ikke specielt begejstret for bliver brugt i Københavns Energis tilfælde.

»Det er noget, vi er ved at diskutere i øjeblikket, for vi vil egentlig gerne have lukket ned for det hos leverandøren af boksene. Det er af sikkerhedsmæssige grunde. SMS'en kører uden om det lukkede netværk,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anders Nielsen

Og så gik man naivt og troede, at overvågning af vores drikkevand var noget, vi havde startet for adskillige årtier siden. Jeg tror i øvrigt ikke, der sker meget ved at smide 68000 SIM-kort i drikkevandet, et SIM-kort kan jo ikke meget af sig selv...

  • 0
  • 0
#2 Deleted User

Blev interesseret i artiklen, da der stod, at det var SIM kortet, der forestod overvågningen. Det antydede, at der var tale om en eksisterende GSM installation, der nu skulle udvides med avancerede SIM kort. Selv om det overhovedet ikke forklares i artiklen, fremgår det, at det bare er en ganske almindelig GSM overvågning. I brønden sidder altså noget udstyr, der måler nogle data i drikkevandet og sender data til en central computer via en indbygget GSM (mobil) telefon. Den rigtige overskrift vil da være "Drikkevand overvåges via GSM nettet", men det er ingen nyhed, den teknologi har været kendt i årevis. Hvis det rent faktisk havde været SIM kortet, der overvågede havde det derimod været spændende, Der er udbydere, der nu begynder at sætte ekstra udstyr på SIM kort, f.eks. en Zigbee radio (Telecom Italia), og hvorfor ikke også sensorer? Så vil SIM kortet (strømforsynet af mobiltelefonen) kunne have sine helt egne applikationer, der kunne køre selvstændigt eller efter behov anvende mobiltelefonen. Venligst /Jens Lyngsø

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere