65 år gammel og pludselig uden job: Efter 17 år måtte ingeniøren børste støvet af sit cv
»Jeg er ikke så gammel,« siger Jon Eirik Nygård på telefonen til det norske it-medie Digi.no.
Da han som 65-årig og med en lang it-karriere bag sig pludselig stod uden job, så han ikke alderen som en hindring.
Ikke desto mindre gik datteren Guro Nygårds opslag på Linkedin to år senere viralt i Norge. »Hvem vil ansætte mig nu, to år før pensionering?« spurgte hun retorisk på vegne af sin far.
Frygten for at blive stemplet som færdig føltes nok velkendt for mange. En halv million mennesker har set opslaget.
»Det irriterer mig, at holdningen til seniorer er, som den er: At man bliver kørt ud, før man er klar til at være det,« siger Marie Synnøve Fuglesang, der er sektionsleder for integration i Helseplatformen – det norske modstykke til Sundhedsplatformen – og Jon Eirik Nygårds ikke længere helt nye chef.
Mistede jobbet
I 2017 var Jon Eirik Nygård en af 332 norske medarbejdere i virksomheden Evry, der skiftede til IBM, efter at den internationale gigant overtog store dele af driften i 2015.
To år senere, i 2019, klarede IBM-tjenester sig dårligt, og virksomheden annoncerede massefyringer.
Jon Eirik Nygård blev tilbudt en fratrædelsespakke.
»Den takkede jeg gnavent ja til,« siger han.
Efter sommerferien begyndte arbejdet med at finde et nyt job, 17 år efter at han sidst havde indsendt en jobansøgning. Han undersøgte markedet og fandt flere mennesker, der søgte efter den ekspertise, han vidste, han havde.
Jobsøgende for første gang i 17 år
»Jeg troede, jeg havde ekspertisen, men jeg har været sjusket med at dokumentere det og tage certificeringer. Så jeg besluttede mig for at starte der,« siger Jon Eirik Nygård.
Efter en Prince2-certificering på eget initiativ begyndte han at søge job, med hjælp fra sin datter Guro.
»Han sendte mig noget gammelt rod af et cv. Flere sider fyldt med Times New Roman størrelse 9,5 - som jeg ikke forstod,« skriver datteren på Linkedin.
Jon Eirik Nygård fik hjælp til at skærpe ansøgningerne og prale lidt mere af sig selv.
»Man kan ikke være bange for at fortælle, hvad man kan, det var jeg ikke særlig god til,« siger han.
En af de ting, der har ændret sig på 17 år, er netop kravet om certificeringer, mener han. Før var det nok at sige, at du vidste noget, nu har du brug for papirerne til at bevise det.
»Har du jævnligt certificeringer, viser du også, at du har evnen og viljen til at lære noget nyt.«
Fik job i Helseplatformen
Han tror, at det at han på eget initiativ har taget en certificering og dermed udvist motivation og vilje til at lære, er en vigtig årsag til, at han fik job som integrationsanalytiker i Helseplatformen.
Helseplatformen integreres med omkring 80 forskellige andre systemer.
Teamet af integrationsanalytikere skal analysere, specificere, konfigurere og teste integrationerne. Nogle gange er der behov for ændringer i tredjeparter, som også kræver både koordinering og testning.
Men når gennemtrækket i it-branchen er så stærkt, er ansættelse af seniorer på ingen måde en kortsigtet løsning, mener Marie Synnøve Fuglesang.
»Den store fordel er, at de har stor erfaring. Og så ved man, at dem, der søger noget nyt, når de er over 60 år, er motiverede til at arbejde. De kan ofte vælge ikke at arbejde,« siger hun.
Derudover er de ofte stabile. En 60-årig kan have otte år tilbage af sit job, hvilket er længere, end mange 30-årige i branchen vælger at blive i hver stilling.
»Der er komplekse ting, vi arbejder med, og det er meget vigtigt at have folk, der har erfaring, ekspertise, og som bliver et par år. Jeg tror ikke, at det er en kortsigtet løsning at ansætte folk over 60 år,« siger hun.
Kan du se nogen ulemper ved at ansætte seniorer?
»Ja, den ekstra ferieuge. Nej, ved du hvad, det kan jeg faktisk ikke se nogen ulemper ved,« svarer Marie Synnøve Fuglesang, der kun har gode ord at sige om Jon Eirik Nygård.
Vigtig ressource
Selvom du har passeret 60, har du kompetencer, der kan bruges, mener Jon Eirik Nygård.
»Hvis det ikke bliver brugt, er det at smide noget over bord, som samfundet kunne drage fordel af, især nu hvor der er så stor efterspørgsel efter arbejdskraft,« siger han og understreger, at ikke alle er egnede til at arbejde til langt over 60 år.
»Men de, der vil og mulighed for det, skal have lov til det.«
Nygård har ingen konkrete planer om at gå på pension, og Sundhedsplatformen lader medarbejderne være i arbejde, indtil de fylder 72 år.
»Jeg synes, det er både inspirerende og udviklende at arbejde med alle de meget kompetente, både unge og ældre, som vi har i Sundhedsplatformen,« siger Jon Eirik Nygård.
Hvilke råd har du til andre, der måske føler, at de er over sidste salgsdato?
»Det første er at komme over det, at du har nået en hvis alder, og erkende, at du har kompetencer, der er værdifulde. Det næste er at orientere sig i markedet og finde ud af, hvad der er efterspørgsel efter og få dokumenteret, ved certificeringer eller lignende, den ekspertise, du har. Hvis man har stor erfaring og er villig til at lære, er det ikke så kompliceret at få taget nogle certificeringer,« siger Jon Eirik Nygård.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.