64 gigabyte Surface Pro har kun 23 gigabyte til rådighed

Køber du Microsofts Surface Pro-tablet med 64 gigabyte lagerplads, sluger Windows 8, præinstallerede standard-apps og programmet til systemgendannelse 41 gigabyte.

Windows 8 fylder, bunkevis af standard-apps fylder og programmet til at gendanne Windows 8 fylder.

Microsofts nye Surface Pro-tablet med 64 gigabyte indbygget lagerplads har så meget software installeret på forhånd, at brugeren i praksis kun har 23 gigabyte at boltre sig på, når tabletten tages i brug.

Det skriver TheVerge.com, som har fået bekræftet hukommelses-klemmen hos Microsoft selv.

Hvis man lægger pladsbehovet for Windows 8, de præinstallerede programmer, som hører med Windows 8-startpakken og programmet til at lave en fuld gendannelse af systemet sammen, lander man på 41 gigabyte.

Microsoft forsvarer fordelingen af lagerplads med, at brugerne vil være i stand til at frigøre ekstra lagerplads ved at skabe backup med en USB-nøgle og slette programmet til at lave systemgendannelse. Men selve Windows 8 kan man i sagens natur ikke fjerne.

Pro-udgaven af Surface, der kører en fuld Windows 8, lanceres den 9. februar i USA, mens danske kunder foreløbig kun kan vælge Surface RT, der kører en særlig udgave af Windows, der udelukkende kan køre tablet-apps hentet i Windows Store.

Danske kunder kan få fingrene i Surface RT fra den 14. februar, og prisen lyder på 3.999 kroner for en 32 GB model.

Læs også: Surface RT kommer til Danmark 14. februar: 3.999 kroner for 32 GB

Læs også: Anmelder: Surface Pro får lillebror til at ligne en fuser

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Jepsen

Ser ud til de forsætter hvor de stadig roder rundt på desktoppen, ud over et OS hælder de bunker af ragelse ind uanset om brugerne har brug for det og det der med giver værdi. Pt ser det mere ud til at være værdiforrængende og skabe dårligere bruger oplevelser...

 • 0
 • 0
Kevin Johansen

Hvem bruger dog det? :) Desuden kan man jo have diverse film, musik osv. liggende på en NAS eller streame det. Men generelt ville det da være bedre med end 320 GB SSD disc (så der var plads til både ungernes Sims8 + 20 expansions og Visual Studio, SQL Server, VMWare og et OS X image :D

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Så meget fylder min 3-4 år gamle Windows 7 installation. Som regel kan sådan en installation komprimeres ned til ommkring 3-4GB ved brug af Microsofts eget .WIM format, men det er selvfølgelig uden eksta applikationer og data dertil.

Jeg tror Microsoft kunne lette livet en del for deres kunder, hvis de som udgangspunkt selv medleverede en USB stick til re-installation o.a. Det kan ikke være så dyrt.

 • 0
 • 0
Thorvald Johannes Pedersen

Det er vel ikke det at Windows installationen fylder, der egentligt er problemet. Diverse præinstallerede programmer som man ikke har brug for kan man vel afinstallere som man altid har kunnet. Problemet ligger vel i at lagerpladsen på en tablet i sagens natur (stadig) er begrænset. Men efterhånden vil dette jo blive et mindre problem, da nye modeller formodentligt vil få mere lagerplads - akkurat som det sker på computere.

 • 0
 • 0
Kevin Johansen

Jarle, hvad er alternative OS'er? Hvis du tænker på iOS og Android er det ikke alternative OS....OS X, diverse Linux distro'er er derimod. Windows 8 Pro er et fullblown OS og bør aldrig sammenlignes med hverken iOS eller Android

 • 0
 • 0
Jacob Gregers Hansen

@Kevin Johansen Det er muligt, at fordi Win8 er et "fullblown OS", at det så fylder så mange GB.

Så kommer to naturlige tillægsspørgsmål: 1: Hvorfor skal "fullblown OS´er" fra Microsoft fylde så meget? 2: Hvorfor vælger man at smide et "fullblown OS", som optager det meste af pladsen, på en tablet? Hvorfor kan man ikke lave en mere koncentreret udgave til tablets?

Det er lidt det samme som et sidde i en kano, og så smider Microsoft 4 elefanter ned i kanoen, og du går til bunds. Så spørger du, hvorfor pokker Microsoft gør det, og Microsoft svarer "Jamen det er jo hele FIRE elefanter? Hvad havde du regnet med?"

Steve Ballmer: "Industrien vil RIGTIGT gerne køre Windows Vista - Deres computere er bare ikke hurtige nok"

Det er Microsoft-logik, så det basker :)

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Så kommer to naturlige tillægsspørgsmål: 1: Hvorfor skal "fullblown OS´er" fra Microsoft fylde så meget? 2: Hvorfor vælger man at smide et "fullblown OS", som optager det meste af pladsen, på en tablet? Hvorfor kan man ikke lave en mere koncentreret udgave til tablets?

 1. For bagudkompatibilitet vil jeg tro, DLLer i forskellige revisioner.

 2. Surface er der i 2 udgaver. 1 med et fuldt X86 kompatibelt OS i form af Windows 8 Pro, og en anden version med det til ARM designede Windows 8 RT.

Jeg stødte i øvrigt lige på et link om at Windows 8 RT og Office 2013 skulle fylde 12GB i alt. Andetsteds så jeg, at en Ubuntu installation typisk ville fylde 5GB (jeg har ikke verificeret noget af det selv).

Min personlige holdning er, at det her er fuldstændig ligemeget. Om Surface bliver en success eller ej, er egentlig underordnet. Spørgsmålet er, om Windows 8 bider sig fast, p.t. er der ikke alternativer for dem der vil have samme UI design for deres telefon, PC og tablet.

Skal vi køre hele det her "modern computing" igennem er det jo nærmest ligemeget med hvor meget lager man har lokalt, det hele skal jo i skyen alligevel :-P En ting er sikkert, de store masser der afgør det her slag, de har ikke en bønne forstand på noget af alt det her alligevel.

 • 0
 • 0
Thomas Petersen

har haft denne i en uges tid og er blevet ret glad for den. den har 64GB 1.8Ghz Atom, 32bit win8 pro. Der var fra start 28GB ledig, nu må vi se om den bliver fyldt op efter længere tids brug :) ellers er der plads til et ekstra micro sd. Har ikke prøvet det tilhørende tastatur eller dock endnu

 • 0
 • 0
Lars Persson

"24GB- Så meget fylder min 4 år gamle windows-installation". Har du husket at regne alt med som ligger i ikke-windows mappen? Jeg har to HDD i min lenovo w700. Der ligger KUN windows på den ene (60GB SDD). Der er 12GB fri plads efter rensning.

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Har du husket at regne alt med som ligger i ikke-windows mappen? Jeg har to HDD i min lenovo w700. Der ligger KUN windows på den ene (60GB SDD). Der er 12GB fri plads efter rensning.

Det, der er "Windows", som ikke er medregnet er swap fil og muligvis nogle enkelte ting i "ProgramData" (ved ikke, om det er windows, eller applications der ligger sine data der. Brugerprofiler, inklusive Appdata, fylder ikke så meget inden man fylder applikationer på).

WINSXS diret har jeg til gengæld ikke taget højde for hard linker DLLerne der ligger deri, d.v.s. folderen fyldere mindre end der angives i Explorer. Det er en folder under c:\windows

Jeg har downloadet et program (CTTS), der skal kunne vise den reelle size on disk + clusterstørrelsen for c:\windows.

Så giver det for min arbejds PC 26,3GB + swap fil - men det er, som sagt, for min arbejds PC, som når jeg måler det inkl forkert angivelse af WINSXS fylder 31,7GB. Den maskine jeg nævnte tidligere, var min private maskine, der ved forkert optælling af WINSXS diret gav 24GB, så jeg går ud fra det er lidt mindre.

Anyways, CTTS, som kan vise den rigtige størrelse på c:\windows (for min arbejdsPC), melder følgende.

Brutto: 208089 Dateien, 48821 Ordner 32,8 GB (35.257.616.287 Bytes) Hardlinks: 55047 Dateien 6,47 GB (6.956.251.345 Bytes) Komprimiert: 12 Dateien Unkomprimiert: 9,54 MB (10.010.060 Bytes) Komprimiert: 3,53 MB (3.703.458 Bytes) Durchschnittliche Kompressionsrate: 63.0% Alternate Data Streams: 9 Streams in 9 Dateien und 0 Ordnern 234 byte (234 Bytes) Total: 153051 Dateien und Streams, 48821 Ordner 26,3 GB (28.295.058.574 Bytes)

Inklusive Cluster-Verschnitt: 26,6 GB (28.598.722.560 Bytes)

Deroveni, kan vi så ligge swap filen, som skalerer efter hvor meget RAM jeg sætter i. D.v.s. den er 4GB pt.

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Jeg har to HDD i min lenovo w700. Der ligger KUN windows på den ene (60GB SDD). Der er 12GB fri plads efter rensning.

Side note. Har du husket at trække Appdata, Microsoft Office cache samt din brugerprofil (der indeholder documents, musik, video, downloads m.m.) fra?

Måske har du flyttet disse filer, til en anden partition. Det har jeg selv gjort.

Hvis du ikke har, er det hvad du finder under c:\users

 • 0
 • 0
Tonni Pedersen

Men der er da ikke andre end Microsoft, der kan finde på et smide et "full blown" os på en tablet, for hvad fa.... skal man bruge det til. Ligesom man heller ikke lægger en Office pakke på en tablet. Selv med det gummitastatur/cover der er på en "full blown" Windows tablet, bliver det da aldrig nogen fornøjelse at arbejde på sådan en sag. En tablet er til at medbringe på farten - checke/besvare mails - skrive et mindre referat el.lignende (selvfølgelig på Google Doc's/Office 365), læse den bog man aldrig fik læst derhjemme. Hertil anvender anvender man Android, IOS eller tilsvarende systemer. Men det forstod Microsoft heller ikke sidste gang da de forsøgte sig med tabletter, der blev et megaflop.

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Selv med det gummitastatur/cover der er på en "full blown" Windows tablet, bliver det da aldrig nogen fornøjelse at arbejde på sådan en sag.

Du kan også få et rigtigt tastatur på.

Se: http://synergizmo.com/wp-content/uploads/2012/08/microsoft-surface-keybo...

Touchpaden er dog for lille i mine øjne, men måske forventer man at folk primært anvender touchscreen, hvis det er.

En Surface Pro ville potentielt kunne samle notebook, tablet og desktop PC i én maskine.

Tag den med på farten som notebook, og vær stadig produktiv med de applikationer der anvendes i firmet.

Hav den klar som tablet, til hurtigt at trække frem og se på.

Dock den i et eller andet, når du er tilbage ved dit skrivebord, og du har alt dit sædvanlige periferi udstyr.

Surface Pro er navnligt nem at anvende i eksisterende infrastruktur, da det jo bare er en tyk klient på slankekur. Så, det kræver egentlig ikke de store tilpasninger, og er et indkøb ligesom alle andre indkøb af tykke klienter, blot med den forskel, at du kan give den til f.eks. den salgsmedarbejder der efterspørger noget slankere, smartere som stadig kan vise hans powerpoint slides uden han skal sætte sig ind i noget nyt. Det vægter nogle gange tungere, end mange IT folk, og særligt dem der ikke arbejder med brugerne direkte, altid er klar over.

Så kan man bashe det så meget man vil, men ovenstående er traditionelt noget Microsoft har levet højt på at servicere, så jeg kan sagtens forstå, at de har det som en del af deres nuværende strategi også.

 • 0
 • 0
Ivo Santos

Nu er der som sådan ikke noget problem med at Microsoft lægger et desktop os på en tablet pc, for havde Microsoft for eksempel brugt windows xp samt office 2003, ja så havde der sikkert ikke været noget problem. Problemet er at Windows nu om dage er så oppustet at det næsten ikke kan stå af sig selv, og der er lige præcis det jeg ser som det grundlæggende problem.

Microsoft bliver simpelt hen nødt til revolutionere sig selv, og så er de nødt til at designe operativ systemer som fylder mindre og er en del mere strømlignet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere