64 danskere er blevet digitale borgere i Estland

Enkelte danskere har udnyttet, at Estland nu gør det muligt at få en digital estisk identitet og oprette virksomheder i landet uden at opholde sig fysisk på stedet.

Estland er det første land i verden til at tilbyde såkaldte digitale opholdstilladelser til udlændinge uden at man behøver at opholde sig fysisk i landet på noget tidspunkt.

Ordningen blev indført i december 2014, og siden da har omkring 5.500 udlændinge fra 150 forskellige lande benyttet sig af tilbuddet, heriblandt 64 danskere.

»Det er især yngre digitale iværksættere, der benytter sig af tilbuddet til at oprette virksomheder i Estland,« siger direktøren for e-borger-programmet, Kaspar Korjus, der dog ikke kan udtale sig konkret om, hvorfor de 64 danskere har valgt at blive e-borgere i Estland.

Med et estisk e-borgerskab er det muligt at få adgang til hele landets digitale infrastruktur, hvilket blandt andet kan bruges til at åbne bankkonti, virksomheder og underskrive dokumenter elektronisk.

Det hele skulle være muligt at gøre uden fysisk at opholde sig i Estland, ifølge Kaspar Korjus. For at blive godkendt som e-borger skal man dog en tur forbi den lokale estiske ambassade og gennemgå et baggrundstjek.

Estland har været igennem en omfattende digitalisering, og de fleste af landets tjenester er nu tilgængelige online. Det gælder ikke mindst kommunal- og parlamentsvalgene, der har foregået elektronisk siden henholdsvis 2005 og 2007.

Alle landets tjenester er koblet op til en fælles infrastruktur kaldet x-road, der deler information på tværs af myndigheder. Den offentlige sektor har derfor fået et påbud om, at den kun må bede borgerne om en oplysning én enkelt gang - herefter må de forskellige myndigheder selv dele oplysningerne med hinanden.

»Det tager kun 18 minutter at oprette en virksomhed elektronisk,« siger Kaspar Korjus.

Derudover kan man for omkring 1.000 kr. om året via nettet købe sig til en fysisk adresse i Estland, som det kræves for at oprette en lokal virksomhed.

Alligevel er Estland ikke nået helt dertil, hvor det hele kan klares fra skyen. Indtil videre bliver man stadig nødt til at rejse fysisk til Estland for at få oprettet en bankkonto. Men det regner den estiske e-borger-direktør med vil blive løst en gang i fremtiden.

Giver ikke 0 pct. i skat som tidligere påstået

Det kan umiddelbart være svært at forstå, hvad en dansker skulle få ud af at blive e-borger i Estland.

Med det danske Nemid, er det allerede muligt at underskrive dokumenter elektronisk og de fleste andre tjenester er også tilgængelige digitalt i Danmark.

Men på et springende punkt adskiller de to lande sig: virksomhedsskatten. Estlands lave skat er tidligere blevet brugt som et af argumenterne for at tiltrække e-borgere til landet:

»Vi har været i stand til at opbygge et fuldt digitalt samfund med 0 pct. virksomhedsskat og andre fordele, som gør det attraktivt for virksomheder,« sagde Estlands it-direktør, Taavi Kotka, til Version2 under lanceringen af e-borger-programmet i 2014.

Læs også: Estlands tilbud til digitale iværksættere: e-borgerskab og 0 pct. i skat

Dette argument viser sig dog ikke at holde i praksis. For selvom man bliver estisk e-borger giver det ikke automatisk adgang til alle skattefordelene.

»Vi vil ikke indsamle de andre landes virksomhedsskatter, så du betaler skat der, hvor din forretningsaktivitet finder sted,« siger Kaspar Korjus.

Som e-borger får man heller ikke fysisk opholdstilladelse i Estland og har heller ikke automatisk ret til at stemme ved valgene.

Er du blevet estisk e-borger, eller kender du nogen, som er? Version2 vil gerne høre fra dig på ecl@version2.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ole Laursen

Absolut ikke ekspert på området, men det korte af det lange er så vidt jeg har forstået at hvis man er dansker og driver en virksomhed fra Danmark, så regner Skat (i Danmark) den for at være dansk, og så er man skattepligtig her, ligegyldig hvor man har indregistreret virksomheden.

Et forsøg på at omgå det er skatteunddragelse og skal naturligvis straffes. Hvis man er tvivl, så kan man nok blot spørge Skat. Jeg tror f.eks. ikke det er nok at man har en udviklingsafdeling i Estland; hvor hovedsædet befinder sig har en betydning.

  • 2
  • 0
#3 Yoel Caspersen Blogger

Skattepligten for selskaber afgøres af, hvor selskabet er indregistreret, og hvor ledelsen har sæde - dvs. hvor den reelle ledelse af firmaet finder sted. Se Selskabsskattelovens §1, stk. 1, nr. 1 og samme lovs § 1, stk. 6:

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=169477&exp=1

Skattepligten forsvinder således ikke af at flytte registreringen af selskabet til Estland, hvis ledelsen af selskabet forbliver i Danmark.

Der kan dog være andre fordele ved at flytte selskabet - mulighed for aktionærlån m.v. Måske en revisor kan uddybe dette?

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere