6.301 danskere vil demonstrere mod ACTA-aftale om piratkopiering

Ligesom folkelige protester i USA fik lagt en kontroversiel stramning af ophavsretsloven på is, så vil danske aktivister nu forsøge at få lagt det europæiske modstykke i graven.

Flere tusinde danskere vil demonstrere mod EU's vedtagelse af den omstridte ACTA-aftale. I hvert fald hvis man skal tro antallet af tilmeldte på demonstrationens Facebook-side.

Her har foreløbig 6.301 Facebook-brugere givet tilsagn om, at de ønsker at deltage, og yderligere 2.750 har sagt, at de måske vil deltage.

Demonstrationen, som skal finde sted den 25. februar på Israels Plads i København, skal vise en folkelig protest mod ACTA-aftalen, som EU har underskrevet, og som skal endeligt vedtages af EU-Parlamentet til sommer.

ACTA-aftalen indebærer en række ekstra beføjelser til myndigheder i forbindelse med krænkelse af ophavsretten, og det frygter mange vil komme til at gå ud over ytringsfriheden på internettet.

Læs også: Dokumentation: Her er den kontroversielle ACTA-aftale

Aktivisterne sammenligner demonstrationen med dem, som for nyligt fandt sted i USA mod de to lovpakker SOPA og PIPA, som ligeledes handlede om stramninger af ophavsretsloven og blev mødt med massiv kritik, fordi lovforslagene kunne betyde, at websteder blev tvunget til at lukke, fordi enkelte brugere offentliggjorde links til andre websteder med ulovligt materiale.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Tom Paamand

At "6.301 Facebook-brugere har givet tilsagn om, at de ønsker at deltage" viser lige så meget om reel aktivitet, som når arbejdsløse trykker på Jobnets knap og "viser", at de søger arbejde. Al erfaring viser, at meget få af dem, der på Facebook trykker ja til aktivitet, nogensinde letter rumpen. Så overskriftens "vil demonstrere" er en misforståelse af virkeligheden - knaptrykkerne har blot markeret deres modstand mod ACTA.

 • 3
 • 1
#5 Thomas Kratz

Jeg gad også godt vide, hvor mange af dem som 'underskriver' reelt sætter sig ind i hvad de skriver under på? Jeg finder det tankevækkende så nemt man idag kan piske en stemning op. Det er uhyre nemt, man skal blot peppe tingene lidt op med advarsler om 'indskrænkning af den personlige frihed og ytringsfrihed', så skriver folk gladeligt under. Det er jo vigtige elementer, ikke? Så hvor godt har de sat sig ind i tingene, altså dem der sætter sig imod? Det er der ingen der stiller spørgsmålstegn ved.

Lad venligst være med at tolke dette som et forsvar for ACTA, for det er det ikke. Jeg vil hverken stemme for eller imod uden at kende sagen til bunds først.

 • 0
 • 2
#6 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Kommer vi til at kende den til bunds?

Allerede på overfladen lugter ACTA grimt, så man kan hurtigt forvisse sig om at den er værd at være imod.

Kan nogen skrive bare 5 positive ting at sige om den? Kan du give mig nogle få argumenter for HVORFOR vi skal have ACTA? Hvad du forventer ACTA løser eller har af positive effekter?

 • 1
 • 0
#8 Thomas Kratz

Kan nogen skrive bare 5 positive ting at sige om den? Kan du give mig nogle få argumenter for HVORFOR vi skal have ACTA? Hvad du forventer ACTA løser eller har af positive effekter?

Årsagen til jeg har fulgt lidt med i udviklingen af ACTA er, at counterfeit er et kæmpe problem inden for medicin, som vokser kraftigt år for år. Det skønnes at 700.000 mennesker dør årligt på ground af counterfeit 'medicin': http://www.policynetwork.net/health/media/fake-drugs-kill-over-700000-pe... Jeg har måske lidt svært ved at hidse mig op over forfalskede gucci tasker, men forfalsket medicin er i yderste konsekvens livstruende. Der er behov for koordineret international indsats for at komme problemet til livs, eller i det mindste mindske det. ACTA har indtil videre været eneste tiltag i denne retning, selv om processen har været under al kritik, det skal jeg være den første til at medgive.

 • 0
 • 0
#10 Thomas Kratz

Er det ikke allerede ulovligt at dræbe folk med forfalsket medicin?

I aller højeste grad, lige så vel som det er ulovligt at slå folk ihjel med terroraktioner, så er der behov for en decideret anti-terror lov?

Problemet er, at de eksisterende mekanismer har vist sig utilstrækkelige til at demme op om counterfeit.

 • 0
 • 2
#11 Paul M. Bendixen

Problemet med ACTA er ikke de ting de har indført for at dæmme op for Counterfeiting. Problemet er at RIAA og MPAA har skrevet nogle paragraffer til imens der var nogen der kiggede væk. Jeg er helt enig it at forfalsket medicin er et problem. I ACTA har det desværre bare ikke samme høje status som "fonogrammer" og screeninger af film. Som jeg læser ACTA består den af to dele: En reel del og en lobbydel, da man desværre ikke kan være for dele af ACTA er jeg nødt til at være imod hele ACTA. Tag endelig og læs aftalen (link i artiklen) 50 siders EU lovstof er en lille let sag (af EU stof at være) og det er ret tydeligt hvilke artikler der er blevet tilføjet og intet har med en "Anti Counterfeiting Trade Agreement" at gøre.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Lund

Problemet er, at de eksisterende mekanismer har vist sig utilstrækkelige til at demme op om counterfeit.

Hvad er de "eksisterende mekanismer" som har været utilstrækkelige, og hvordan skal ACTA gøre en forskel?

Jeg formoder at den forfalskede medicin primært bliver produceret i andre lande end dem som har underskrevet ACTA.

TRIPS aftalen (fra 1995), der også kræver en indsat mod forfalskede varer herunder medicin, er gældende i langt flere lande end ACTA (hvis den bliver ratificeret).

 • 1
 • 0
#13 Thomas Kratz

TRIPS har netop ikke kunnet dæmme op for counterfeit, som er en milliard industri der bare vokser og vokser - og det i eksplosivt tempo!

At counterfeit primært produceres i andre lande end dem som har underskrevet ACTA er rigtigt nok, men mindre relevant. Counterfeit producenter har for længst gennemskuet, at et 'lægemiddels' anseelse og troværdighed stiger, hvis det kommer fra Europa. Derfor shippes de fleste af denne type counterfeit via en europæisk hub, inden hovedparten sendes videre til Afrika og Sydamerika. Derfor har Europa et medansvar.

Asiatiske lande med Kina og Indien i front er de største syndere, og Kina og Indien har da også - ikke uventet - været de største modstandere af ACTA lige fra begyndelsen, langt inden der kom et konkret forslag på bordet.

Men der produceres skam også counterfeit indenfor EUs grænser. Den svenske lægemiddelstyrelse gjorde et grelt fund så sent som sidste år.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere