600 mio. kr. på højkant i europæisk x-factor for it-iværksættere

10. november 2014 kl. 13:3618
Der er 375.000 kr. kvit og frit til hver startup, der bliver optaget i konkurrencen. Temaet er internet of things og big data.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et nyt EU-program skal forsøge at sætte skub i de gode it-opfindelser på tværs af kontinentet ved at lade borgere fra hele EU konkurrere på deres idéer og iværksættergen.

Programmet FI-PPP fokuserer på opfindelser især inden for populære områder som internet of things (IoT), big data og koncepter, der opererer i skyen. Samlet er der knap 600 mio. kr. til rådighed til i alt 1000 idéer på tværs af Europa. Hver enkelt idé får 375.000 kr., hvis den bliver udvalgt, og får mulighed for at kvalificere sig til nogle finalerunder, hvor vinderne får 1,5 mio. kr.

»Formålet er at gøre EU mere konkurrencestærk og bygge infrastrukturen til fremtidens internet,« siger Mikkel Toft-Olsen, der er programchef for en af EU-projektets danske partnere Accelerace, til Version2.

Det behøver ikke at være etablerede virksomheder, der melder sig. Det eneste, det kræver, er en god idé, minimum et tremandshold og en god forretningsplan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er okay, man kun starter med en god idé, sålænge man bliver ved med at udvikle sig,« siger Mikkel Toft-Olsen.

Iværksætterne skal bruge en fælleseuropæisk udviklingsplatform

De 600 mio. kr. er fordelt over 16 acceleratorprogrammer på tværs af Europa, hvor iværksætterne får adgang til et bredt netværk og sparring for at udvikle idéerne.

Alle pengene går kvit og frit til iværksætterne, der således ikke giver afkald på nogen ejerandele for at få adgang til midlerne. Deltagerne forpligter sig dog til at deltage i programmerne og løbende udvikle virksomheden.

Danske iværksættere kan i princippet ansøge alle programmerne, men det er kun et mindre udsnit, der er tilgængelige i Danmark. Det gælder SpeedUp, IMPACT, SmartAgriFood2 og FABulous, hvor de gennemgående temaer blandt andet er smarte byer, miljø, energi, medier og landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udgangspunktet for at være med i konkurrencen er, at man skal benytte en særlig europæisk udviklingsplatform kaldet Fiware, der er blevet udviklet til formålet. Fiware består af en række konkrete værktøjer, også kaldet generic enablers, som blandt andet lægger nogle standarder for kommunikationen i et IoT-setup.

»Mange af de her elementer findes nok allerede, men det unikke er, at det er gratis, open source og til rådighed som del af en større infrastruktur,« siger Mikkel Toft-Olsen.

Det er nogle af de største it-virksomheder i Europa, der har udviklet værktøjerne, heriblandt IBM, SAP, Orange og Telefónica.

Hvis man som virksomhed ender med ikke at bruge Fiware-platformen vil man ikke udgå af konkurrencen, men man »skal gøre et ærligt forsøg«, siger Mikkel Toft-Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hver accelerator holder en finale blandt deltagerne, hvor hovedpræmien ligger på omkring 1,5 mio. kr.

Der er desuden tale om at lave en stor fælleseuropæisk finale, selvom det endnu ikke er blevet afgjort.

Deadline for tilmelding sker over de næste par måneder afhængigt af hvert program. StartUp Europe har deadline den 10. december.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=PVS632As4Jw]

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
11. november 2014 kl. 11:45

"FIWARE is an innovative library, a platform and a framework developed by 25 leading European IT companies"

Hvem?

13
11. november 2014 kl. 12:30

Hvem?

SAP er en af dem - jeg bemærkede at en af kontakt mail adressserne var @sap.de

Nu er det jo heldigvis almingelig kendt at SAP udvikler fantastiske værktøjer til opstartsvirksomheder i og med at de er opensource, lette at deploye, simple at bruge til små virksomheder og datamængder og kører på alle miljøer...

12
11. november 2014 kl. 12:27

IBM, SAP, Telecom Italia, Deutsche Telekom, Nokia Siemens, Ericsson, Alcatel, Intel, NEC, osv.

Jeg kan ikke lige finde en fuld liste.

9
11. november 2014 kl. 11:15

er hvad man læser ud af deres side. Og alt sammen i et API, der sikre mod vendor-lockin...

Det lyder alt sammen flot, men lidt for godt til at være sandt i min optik.

8
11. november 2014 kl. 09:38

Tak for interessen og jeres feedback på især kommunikationen rundt om FIWARE. Det er meget forståeligt med en vis sund skepsis når EU giver sig i kast med iværksætteri og teknologi. Forhåbentligt kan jeg svare på et par af spørgsmålene.

det er et program udtænkt og administreret af folk der ikke har skyggen af ide om hvordan opstartsvirksomheder fungerer.

. Konstruktionen er måske nok udtænkt af EU, men de 16 acceleratorer (http://www.fi-ware.org/accelerators/) bliver drevet af organisationer med rigtig meget iværksættererfaring. Præcis fordi EU er enig i, at de ikke er de rigtige til at understøtte iværksætteri. Fra vores involvering kan jeg sige at SpeedUpEurope (http://speedupeurope.eu/) blandt andet bliver drevet af os (Skandinaviens største Accelerator), STING (velrennomeret svensk Accelerator), E-Unlimited (som bl.a. driver Nordic Venture Forum og Olaf-Gerd Gemeinn (tysk serieiværksætter). I vores anden Accelerator INCENSe (http://incense-accelerator.com/) samarbejder vi med ENEL og ENDESA som er to kæmpestore sydeuropæiske Ulitily Providers, som begge driver deres egen corporate Accelerator.

Én ting er selve værktøjet som stadig er et mysterie

Fuldt forståeligt at indhold og formål ikke springer i øjnene. Som det også fremgår af videoen, så er det en ordentlig mundfuld man har kastet sig over (The Infrastructure for the Future Internet) og derfor bliver beskrivelserne meget svævende. "Værktøjet" består af +30 generiske moduler, som fungerer som byggeblokke til at bygge jeres softwareløsning. Modulerne er generiske og kan derfor bruges til at løse alverdens forskellige udviklingsudfordringer. Vi holder en teknologidag i starten af december, hvor vi flyver tekniske kompetencer ind til at hjælpe med at forstå udvalgte moduler.

Det er da useriøst at man skal bruge et eller andet bestemt framework til at opnå resultatet med - hvorfor er det at noget ideologi skal proppes ned i halsen på folk for, at man kan få lov at deltage?

Modulerne kan sagtens arbejde sammen med jeres eksisterende infrastruktur, så I bliver ikke 'låst i et framework'. Dog er ideen bag hele initiativet jo at give udviklere/iværksættere incitament til at gå igang med at bruge modulerne, så derfor kræves det at man gør brug af teknologien.

For de der tog programmerne seriøse var der mulighed for meget risikovillig kapital til at eksperimenterer med nye produkter / metoder, men desværre var der spundet et sæt bureaukratiske regler udover programmerne der sikrede, at fremdriften blev holdt nede.

Vi 16 Acceleratorer håndterer administrationen og bøvlet med EU og har som ambition at gøre forløbet så velfungerende som iværksætteren som muligt. Hensigten er at støtte op om iværksætterne med både teknologi, rådgivning og penge, så iværksætteren kan accelerere sin forretning. Jeg kan ikke love at det bliver bureaukrati-frit, men vi vil gøre vores bedste.

Her på falderebet:

17
11. november 2014 kl. 14:55

Dog er ideen bag hele initiativet jo at give udviklere/iværksættere incitament til at gå igang med at bruge modulerne, så derfor kræves det at man gør brug af teknologien.

Så med andre ord, det handler ikke en døjt om at EU gerne vil gøre noget godt for os iværksættere eller gerne vil forsøge at lave innovative ting med IoT, Big Data, Skyen osv. - det handler om at nogle store virksomheder gerne vil promovere et framework de har lavet i et eller andet samarbejde og nu mangler nogle use cases?

Et godt råd for fremtiden: Hvis man gerne vil lave noget for de små iværksættere, så lad være med at gå til IBM, SAP, etc. og få dem til at udvikle det for så er det da helt sikkert jordforbindelsen er røget inden projektet er kommet igang og vi skal belemres med al mulig irrelevant "enterprise arkitektur" ... åh i guder.

16
11. november 2014 kl. 14:43

Synes I ikke, at det er et stort problem?

Det er i hvert fald problematisk, men som så mange andre større og komplekse ting, så er der bare ikke er simpel forklaring, som tilfredsstiller alles informationsønsker.

Det er også derfor vi prøver at få opmærksomhed gennem artikler og debat som denne. Og aftenarrangementet i Founders House imorgen onsdag og deslige.

18
11. november 2014 kl. 15:03

Det er i hvert fald problematisk, men som så mange andre større og komplekse ting, så er der bare ikke er simpel forklaring, som tilfredsstiller alles informationsønsker.

Hvis det er "rigtige" iværksættere I reelt ønsker at adressere (jeg har lidt mine tvivl), så er det altså nødvendigt med helt klare og kontante udmeldinger.

Og et aftenarrangement i Founders House (eller et eller andet sted) er ikke den måde man får den travle og kreative iværksætter, med ti tusiunde tanker i hovedet, i tale.

Lige nu fremstår det hele, som jeg ser det, kun som en magnet på professionelle snake-oil producenter, hvis forretning er baseret på at suge så meget som muligt ud af fællesskabet kasse.

Der skal helt andre måder til hvis ikke det hele bare skal ende med 600 mio direkte i kloakken.

10
11. november 2014 kl. 11:32

Jeg er på ingen måde blevet en bønne klogere på hvad at dette går ud på, som jeg ser det ligner det en gang beskæftigelsesterapi for bureaukrater - så selv om jeg så har nok så mange gode ideer, nej tak.

Så hellere satse på at lave noget nogen vil købe, og eventuelt bruge kickstarter eller lignende til at opnå financiering

"Værktøjet" består af +30 generiske moduler, som fungerer som byggeblokke til at bygge jeres softwareløsning. Modulerne er generiske og kan derfor bruges til at løse alverdens forskellige udviklingsudfordringer. Vi holder en teknologidag i starten af december, hvor vi flyver tekniske kompetencer ind til at hjælpe med at forstå udvalgte moduler.

Hvorved filmen er knækket endnu før den er kommet ind i fremviseren.

Hvis man på forhånd låser sig fast til noget generisk værktøj (og det kan være nok så OS i dette spil), så afviser man også over 90% af de potentielle deltagere.

Det bør være fløjtende ligegyldigt om jeg udvikler i Fortran, Ada, Lisp, Ruby, Basic, C-et-eller-andet, Pascal, JAva, Brainfuck, Whitespace, APL, Assembler, maskinkode,.....

Bare resultatet er OS og veldokumenteret - det drejer sig om at løse opgaven mest effektivt, og hvis det eksempelvis skal munde ud i hurtigt software der skal bruges i en lille dims, så kan et monster gør-det-selv framework være den sikre vej til fiasko.

Vi har (lige oprettet) en Facebookgruppe for FIWARE interesserede i DK.

Oh, hvilken ironi, her er tale om et EU projekt, for at hævde EU, og gud dødemig om man så ikke opretter en Facebook gruppe.

5
11. november 2014 kl. 01:18

Det bliver massivt promoveret i startup-miljøet - og stadig kan ingen vist svare på hvad fi-ware egentlig er - eller fremvise en API spec :-)

Bliver spændende at se deltagerne - dem som commiter sig til at bruge en ukendt obskur EU API - skal nok blive en bragende "succes".

Er iøvrigt selv selvstændig i et startup - og kunne på ingen måde forestille mig at efterspørge eller bruge sådan en indrettet EU program... men sådanne programmer er typisk også indrettet til virksomheder uden et produkt eller ide - men som bare vil leve af støtte-penge og anden funding indtil ideen opgives....

Ps. ved sidste valg udførte amino.dk en uvidenskabelige poll - og der fik LA flertal i tinget hvis det stod til iværksættere - heraf kan man aflede noget af det som iværksættere efterspørger fra en stat/offentlig-myndighed.

6
11. november 2014 kl. 07:46

Enig,

Dette giver et mindre flashback til tidligere tiders ESPRIT og RACE programmer der da bestemt var sjove at deltage i (for dine skattepenge) men kun sjældent resulterede i brugbare produkter.

For de der tog programmerne seriøse var der mulighed for meget risikovillig kapital til at eksperimenterer med nye produkter / metoder, men desværre var der spundet et sæt bureaukratiske regler udover programmerne der sikrede, at fremdriften blev holdt nede.

7
11. november 2014 kl. 08:34

Det er da useriøst at man skal bruge et eller andet bestemt framework til at opnå resultatet med - hvorfor er det at noget ideologi skal proppes ned i halsen på folk for at man kan få lov at deltage?

1
10. november 2014 kl. 17:09

Efter at have set videoen har jeg stadig ingen ide om hvad fiware is, men til gengæld har jeg aldrig hørt så mange intetsigende buzzwords på en gang.

Den bedste beskrivelse jeg kan finde er fra deres about side:

*The platform aims to reduce obstacles and foster innovation and entrepreneurship in a variety of ways:

  • Offering a set of open APIs that allow developers to avoid getting tied to any specific vendor, therefore protecting application developer’s investment.

  • Providing a powerful foundation for the Future Internet, cultivating a sustainable ecosystem for:

  • Service providers: delivering new applications and solutions meeting the requirements of established and emerging areas of use.

  • End users and consumers actively participating in content and service consumption and creation.

FIWARE will respond to the demands of end customers as well as enterprises and organizations:*

Jeg kan til gengæld efter at have klikket lidt rundt og set nogle af videoerne konstatere at det er et program udtænkt og administreret af folk der ikke har skyggen af ide om hvordan opstartsvirksomheder fungerer.

2
10. november 2014 kl. 20:28

Hvis der er nogen der rent faktisk finder nogle API beskrivelser på FIWARE's ellers ... hmm ... udmærkede side, kan de så ikke poste links her?

3
10. november 2014 kl. 21:55

Her er lidt at starte på:http://catalogue.fi-ware.org/tools

Men man skal godt nok lede længe efter noget så blottet for indhold og fyldt med så mange buzzwords. Én ting er selve værktøjet som stadig er et mysterie, men informationen om selve "konkurrencen" er godt nok mere end almindeligt mangelfuld. Bare at finde noget der ligner en fornuftigt formuleret beskrivelse af hele projektet og detaljerne i de forsk. "programmer" er næsten umuligt.

4
10. november 2014 kl. 23:45

Her er lidt at starte på:
<a href="http://catalogue.fi-ware.org/tools">http://catalogue.fi-ware.org/tools<…;

Tak for linket, men efter at have læst det ved jeg stadig ikke hvad det er. Det ligner lidt et projektstyringsværktøj, og det ser ud til at det er noget jeg skal downloade og installere Det ser også ud til at det kan noget med tickets, tests, QOS, lave java klienter til webservices, performance evaluations, unit tests, og sikkert noget mere. Det skal vist også på en eller anden måde snakke med andre klienter, men der står ikke noget om hvordan eller hvorfor.

Under alle omstændigheder ligger det meget langt fra det en opstartsvirksomhed med en forretningsplan har brug for.

Clusterfuck...