60 procent af de danske virksomheder forventer et kontantløst samfund om 10 år

Illustration: R_Tavani/Bigstock
Et stort flertal af forbrugerne foretrækker at betale uden kontanter, f.eks. med mobilbetaling. Kontanterne kan være helt på vej væk.

6 ud af 10 af virksomheder mener, at Danmark vil være kontantløst inden for 10 år. Hver 5. mener at det vil ske inden for 5 år.

Det viser undersøgelsen Intrums European Payment Report 2019, som baserer sig på data fra 11.856 virksomheder i 29 europæiske lande, herunder 528 i Danmark, for at få indsigt i betalingsadfærden samt den finansielle sundhed hos europæiske virksomheder.

»Mønter og pengesedler er for mange et levn fra fortiden. Selvom vi langtfra lever i et kontantløst samfund, tyder alt på, at vi bevæger os i den retning,« siger Jens Hjortflod, adm. direktør hos Intrum i Danmark, ifølge en pressemeddelelse.

Udviklingen er allerede godt i gang. Spørger man forbrugerne om, hvilke betalingsmetoder de ynder at benytte, siger 8 ud af 10, at de benytter sig af mobilbetaling.

Hver fjerde i Intrums undersøgelse siger, at de betaler med mobilen mindst en gang om ugen, eller oftere.

Selvom betaling via mobiltelefonen er ved at være godt etableret, er netbank den elektroniske betalingsform, som de fleste bruger – hele 95 procent af danskerne i undersøgelsen anvender netbank.

Cyberangreb den største trussel

2 ud af 5 virksomheder frygter dog samtidig, at et kontantløst samfund vil øge risikoen for cyberangreb. Generelt anses cyberangreb som den største trussel i et elektronisk betalingssamfund. Hver 5. forudser yderligere transaktionsomkostninger som en negativ følge af et samfund uden fysiske penge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Niels Madsen

Gad vide i hvor høj grad bankerne aktivt skubber i retning mod afvikling af kontanter? Kunne det tænkes at de fx. gratis leverer elektroniske betalingsløsninger til de festivaler som nu afviser kontanter, mod at disse netop lover ikke at ville modtage kontanter?

Fx. Tinderbox nægtede i år at modtage kontanter, selvom det viste sig at de hverken havde søgt om eller fået dispensation.

 • 12
 • 1
#4 Kenn Nielsen

Gad vide i hvor høj grad bankerne aktivt skubber i retning mod afvikling af kontanter?

De skubber helt sikkert på. Men der er andre ubehagelige udsigter ved det kontantløse samfund.

Pludseligt får vi finansverdenens pendant til børnepornofilteret. Vupti nu kan du ikke "komme til" at sende penge til ISIS. Jaahh - det kan vi alle støtte op om.

Og pludseligt kan du ikke sende penge til: WikiLeaks Stram Kurs 24nyt.dk Nye Borgerlige Klaus Riskær Den korteavis Alternative medier uden den rigtige sociale forståelse. Velgørende organisationer der ikke politiserer osv...

Bare se på de lande vi anser for værende kulturelt "på linie" med vores.

Sølvpapirssnak i dag. - lad os se tilbage om 5 år.

K

 • 14
 • 1
#5 Lars Petersen

Og pludseligt kan du ikke sende penge til:

Tommy Robinson. Han blev smidt ud af Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, men det betød ikke så meget, da det bare var kommunikationskanaler. Rigtig slemt blev det først da han blev banned fra Visa, Mastercard, American Express, Paypal og Stripe, så han ikke kunne modtage økonomisk støtte.

Hvis man er politisk uening med nogen, så skal man bare lukke deres kommunikationskanaler og forhindre dem i at modtage økonoisk støtte. Det er slet ikke nødvendigt at debattere mere. Og når det sker, ved vi at enfant terrible har ret.

 • 9
 • 0
#7 Lars Wive Marcussen

Kom direkte fra 9 måneder i Hamburg, hvor ja ikke alle tog kort og dem der gjorde havde et mindste beløb, til nu på 4 måned i Stockholm, hvor jeg har brugt kontanter én gang, til et toilet besøg, men Sverige forsøger også at blive kontantløs fra 2023 Se https://sweden.se/business/cashless-society/ Så hvis Sverige kan vise at det har skåret drastisk i den sorte økonomi, er det vel kun et spørgsmål om at partierne ser på om de får nogen kontanter til valgstøtte, inden Danmark også vil indføre det. Og jeg vil ikke savne kontanter til andet end at kunne give gaver til børn og låne en indkøbsvogn. Men kan de danske politikkere finde en samlet løsning på problemerne ? så finansinstitutioner ikke må blacklistte modtagere, små betalinger bliver helt/næsten gratis, rejsekortet kan levere et personligt regnskab som skat vil godtage, etc.

 • 1
 • 3
#8 Kenn Nielsen

Tommy Robinson. Han blev smidt ud af Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, men det betød ikke så meget, da det bare var kommunikationskanaler. Rigtig slemt blev det først da han blev banned fra Visa, Mastercard, American Express, Paypal og Stripe, så han ikke kunne modtage økonomisk støtte.

Mnjaa... Problemet er faktisk stort, når du >>bare<< bliver smidt af kommunikationskanalerne.

Det svarer nærmest til at du nægtes en forsvarer i en sag om bagvaskelse.

Hvis du søger på Tommy Robinson på Youtube, så myldrer det frem med "hit-pieces" fra de etablerede medier. Det nærmeste du kan komme på en rimelig fremstilling af ham, er ved at søge på Tommy Robinson oxford union, hvor han giver en rigtig god fremstilling af sig selv.

K

 • 1
 • 1
#9 Anne-Marie Krogsbøll

... at holde fast i, at verden er analog. Samfundet skal være for alle - ikke kun for de stærkeste. At nedlægge mulighederne for kontanter, vil skabe problemer for mange borgere - herunder systemkritikere, som vi ikke kan afvise at få hårdt brug for i en ikke så fjern fremtid.

At nedlægge mulighederne for at betale med kontanter, er at tvinge alle i armene på digitalituret, overvågningskapitalisterne og Singularity University.

Og derudover gør det os som samfund utroligt sårbare - hvor nemt er det ikke for onde kræfter at vælte et rent digitalt betalingssystem? Og hvad sker der så?

Verden er analog - og det skal den blive ved med at være. Det digitale skal være en overbygning på verden for dem, som har de lyster og evner - ikke fundamentet.

 • 2
 • 1
#10 Christian Nobel

Så lad os gøre alle betalinger digitale, men under forudsætning af at ALLE betalinger/pengeflytninger beskattes med 5%, uden undtagelse!

Og nå jeg mener alle, så mener jeg alle, ikke noget med at toppen af kransekagen eller virksomheder kan undslippe - så kan vi afskaffe alt hvad der hedder personskatter og punktafgifter.

Men mon det lige vil ske - næppe, for det kan jo risikere at ramme flødeskummerne.

For når finanssektoren og "virksomhederne" er så forhippede på dette, så er det vist mere fordi de vejrer morgenluft, for når først alle er tvunget ind i dette system, så er den uendelige gebyrskrue opfundet, og hvilke samfundslag mon det er det kommer til at koste dyrt - næppe banditterne i habitter i finansbranchen og lignende.

 • 2
 • 2
#11 Christian Nobel

Jeg er harmdirrende.

Jeg havde er kortvarigt ansættelsforhold i 2017 hvor jeg ikke selv kunne administrere pensionsindbetalinger, men blev tvunget ind i en ordning i Skandia.

Det var ikke så meget der blev indbetalt, så min saldo ultimo 2017 var på 2.152 kr.

I dag fik jeg så et brev fra Skandia, hvori de skriver:

"Ved en gannemgang af Skandias systemer har vi konstateret at din pensionsordning uden indbetaling er så lille, at den ifølge vores regler skal udbetales. Gebyret for udbetaling er 1548 kr (!!!!). Der er imidlertid ikke opsparet tilstrækkeligt på pensionsordningen til at betale gebyret, og din pensionsordning er derfor blevet lukket uden udbetaling."

Dels må gebyret anses for at være fuldstændig grotesk, dels mangler der stadig 604 kroner i regnestykket.

Da jeg så kikkede på en opgørelse fra sidste år, så tager Skandia 479 kr om året for administration, investering (i hvad, direktionslønninger?), samt rådgivning (hvilken?).

Mao, de fastsætter et arbitrært gebyr, og har groteske omkostninger, hvorfor de selv kan fastsætte hvornår de skal konfiskere folks midler.

Det er tyveri og svineri af værste kaliber - jeg har ikke mere med Skandia at gøre, men jeg vil anbefale alle at kikke på deres pensionordninger og se om de også er "kunder" hos det svindelforetagende.

 • 5
 • 1
#12 Kenn Nielsen

Rigtig slemt blev det først da han blev banned fra Visa, Mastercard, American Express, Paypal og Stripe, så han ikke kunne modtage økonomisk støtte.

Rent faktisk blev han først banned fra Stripe, da han var i gang med sin valgkampagne. Tænk lidt over dén ! Og da "kommunikationskanalerne" ikke tillod ham at komme til orde, købte han pamfletter til husstandsomdeling. Men selvom han havde betalt det britiske postvæsen for omdeling, så nægtede postmand-per - åbenlyst - at omdele dem. Og ingen gjorde noget. Tænk lige lidt mere over dét ! K

 • 2
 • 0
#13 Johan Johansen

Som det bliver nævnt er kontanter helt klart noget man foretrækker i Tyskland. Sidst debatten var opppe sagde man, at betalingerne hed 80 % kontant og 20% kort i Tyskland og lige omvendt i DK. Skulle man i DK vælge at afskaffe kontanter vil der stadig være mange gode grunde til at folk ligger inde med euro i stedet uden at der nødvendigvis er noget der peger på sort økonomi. Selv bor jeg tæt på den dansk/tyske grænse og mit bud er, at evt. sort økonomi i dette område højst vil skifte valuta (hvis det da ikke allerede er tilfældet). I det hele taget er tyskerne ikke så forhippede på at lave digitale spor som vi danskere åbenbart er helt vilde med. F.eks. er Facebook ikke nært så udbredt i Tyskland som her i Danmark. De har jo også tidlige prøvet at myndighederne ville kigge dem over skulderen og følge med i alt hvad de foretog sig.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere