60-årig programmør anklager Google for aldersdiskrimination

Halvdelen af alle de ansatte hos Google er under 29 år, hvilket er 14 år yngre end resten af branchen. Ældre får en unfair behandling af it-giganten, lyder anklagen.

Det stereotype billede af en Google-ansat som en ung programmør er ikke helt ved siden af virkeligheden. Og det har sine konsekvenser for de ældre personer i branchen, som enten er ansat eller forsøger at få job hos søgemaskinegiganten, hvis man skal tro anklageren bag et søgsmål mod Google.

Det skriver amerikanske Computerworld.

Anklageren er en softwareingeniør ved navn Robert Heath, der var 60 år, da han tilbage i 2011 ansøgte om at få et job hos Google. På trods af ‘højst relevante kvalifikationer og erfaring’ ifølge anklageren, der også sagde, at han var blevet anset som en ‘stærk kandidat’ hos Google, fik han alligevel ikke jobbet. Og det har nu givet anledning til et sagsanlæg i Google’s hjemstat, Californien.

Robert Heath anklager Google for aldersdiskrimination og benytter sig blandt andet af statistikken om, at halvdelen af Google’s ansatte i 2013 var under 29 år. Til sammenligning er halvdelen af alle computerprogrammører i USA under 43 år, fremgår det i søgsmålet ifølge Computerworld.

Sagsanlægget er et såkaldt class-action lawsuit i amerikansk lov, altså en slags gruppesøgsmål, hvor den enkelte sagsøger repræsenterer en bredere befolkningsgruppe, her de ældre softwareprogrammører.

Google har i forbindelse med retssagen udtalt:

»Vi tror, at kendsgerningerne vil vise, at denne sag ikke har hold i virkeligheden, og vi har har i sinde at forsvare os selv på det kraftigste.«

Læs også: Besøg: I strømpesokker hos Googles danske udviklerafdeling

Historien går på, at Robert Heath blev kontaktet af en rekrutteringsperson fra Google, da virksomheden stod og manglede en programmør med erfaring inden for C/C++ og Java.

»Ud fra din erfaring, tror jeg du vil være en stærk kandidat til at komme og arbejde for Google og tilføje værdi,« skrev rekrutteringspersonen hos Google til Heath ifølge Computerworld.

Selve interviewet foregik dog ikke helt efter bogen, ifølge anklageren.

For det første kom intervieweren 10 minutter for sent til interviewet, der var et såkaldt teknisk telefon-interview. Derudover talte han kun knebent engelsk og brugte en telefon på medhør, som gjorde, at den ikke fungerede ordentligt.

Alligevel afviste intervieweren at bruge et headset, selvom Heath bad ham om det.

Derefter fulgte en række misforståelser.

Robert Heath skulle skrive et kort computerprogram, der kunne løse et problem, som interviewen havde givet ham, og da han skulle vise resultatet, foreslog han at sende det via email eller Google Docs. Det afslog intervieweren, som i stedet bad Robert Heath om at læse koden op via telefonen. Men på grund af den dårlige lyd, kunne intervieweren ikke forstå det, som der blev læst op, skriver Computerworld.

Det endte med, at Robert Heath ikke fik jobbet.

Han mener selv, at han var yderst kvalificeret til jobbet. Han har en bachelorgrad i datalogi og har arbejdet for IBM, Compaq og General Dynamics ifølge Computerworld. Derudover har en en ‘master certification’ i Java med en test score, der var højere end 96 pct. af de tidligere testdeltagere ifølge it-mediet.

»Det uproportionalt lave antal af ældre medarbejdere og historikken med diskriminerende bemærkninger hos Google er tydeligt bevis for aldersdiskrimination,« siger Heath’s forsvarer Daniel Low fra advokatfirmaet Kotchen & Low i en pressemeddelelse ifølge Computerworld.

»Vi håber, at dette sagsanlæg vil være med til at sætte en stopper for den diskriminerende adfærd hos Google, og at det vil bremse diskrimination i branchen,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Brian Hansen

Der er mange flere faktorer der spiller ind, end kompetence niveauet, når man søger en stilling. Det burde en mand med 40års erhvervserfaring også indse. Og ja, alderen er også en faktor. De unge kan man nemmere forme og sætte sit præg på, er mere up to date på den nyeste teknologi og så skal de helt sikkert ikke have så meget i løn ;) Hvis man i 40år kun har arbejdet hos 3 store og gammeldags giganter, så tror jeg de fleste er kørt ud på et sidespor der kan være at redde sig ind fra.

 • 1
 • 13
#2 Erik Løth

Hej

Og ja den holdning du lægger for dagen her er jo det tydelige bevis på diskriminination af folk som har været på arbejdsmarkedet i mange år.

Glæd dig over at der var nogle som var på arbejde da du skulle have din uddannelse, så der var råd til den.

Ud over dette er det min opfattelse at en balanceret gruppe af mennesker når længst, så slipper alle de unge også for at begå de samme fejl som man har set ikke dur. Et af de bedre eksempler er at man i mainframe dagene havde styr på backup, redundans m.m. Jeg møder stadig i dag produkter hvor man ikke har taget ordentlig stilling til disse basale problemstillinger.

Man må jo så håbe at du kan holde dig på 30 resten al livet ellers ser det sku sort ud.

Mvh Erik L.

 • 16
 • 2
#3 Janus Knudsen

Lad os da straks sætte EU-kommisionen i værk.

Hvad bliver det næste, at der er flere udviklere der er højere end n-gennemsnit.

Jeg har meget svært ved overhovedet at se logikken bag, udover at der skabes flere arbejdspladser indenfor advokat-blodsugende-igler.

Kom igen...

 • 2
 • 9
#4 Janus Knudsen

Glæd dig over at der var nogle som var på arbejde da du skulle have din uddannelse, så der var råd til den.

og ja... ellers havde der jo sket det forfærdelige, at folk pludselig skulle tilegne sig viden på egen hånd.

Ren ragnerok.

Erik, det er jo regulært vrøvl og det kan du sikkert selv høre. Du minder mig alt i alt om de mennesker der undskylder det høje skattetryk med at uden skat ville alle ligge på gaden og dø.

Eminent vrøvl fra en Stockholm-syndrome ramt.

 • 2
 • 14
#5 Rasmus Kaae

Jeg tænker at han skød sig selv i foden ved at nægte at følge instrukserne om Google doc i interviewet. Ved sådan en virksomhed er det formentlig vigtigt at vise at man kender deres værktøjer eller er villig til at forsøge.

Det har i mine øre ikke så meget med alder at gøre.

 • 0
 • 9
#8 Jn Madsen

Min erfaring er at i virkeligt teknisk "tunge" stillinger, der er erfaring et plus.

Det kommer helt an på jobbet,- men der er stillinger der kræver hård hud på hænderne, masser af erfaring og en "ro på mellem ørene" - når det virkeligt strammer på.

Men det kommer helt an på stillingen.

 • 1
 • 0
#9 Peter Tagesen

Hvis man i 40år kun har arbejdet hos 3 store og gammeldags giganter, så tror jeg de fleste er kørt ud på et sidespor der kan være at redde sig ind fra.

Du har masser af tid foran dig til at blive klogere. Det er da positivt. For om mange år vil du krølle tæer over din holdning, som jeg har citeret dig for. :)

/reklame/ Siger jeg, som er 42 år, videnmæssigt mange lysår foran de unge på mit hold på grundforløbet som IT-tekniker... Så hvis der er nogle i hovedstadsområdet, der kan bruge en gammel øgle, som jeg, i en stilling som IT-teknikerELEV med speciale i enten programmering eller infrastruktur, så sig endelig til. Jeg har tilskud bundet op i r*ven og er forøvrigt ganske normal. :P /reklame/

 • 9
 • 1
#10 Bent Jensen

Kan manden ikke være hørehæmmet, det er jo noget som for det meste kommer med alderen. Samt grunden til at han ikke kunne "overkomme" telefoninterview, samt efter hans egen mening, at den kørte af sporet.

Som privat må man også ansætte hvem man har lyst til, og hvis man har et ungteam, er det ikke sikkert man passer ind. Hans optræden under telefonsamtalen kunne have diskvalificere ham mere, end hans test.

"Hvis man i 40år kun har arbejdet hos 3 store og gammeldags giganter, så tror jeg de fleste er kørt ud på et sidespor der kan være at redde sig ind fra.

Du har masser af tid foran dig til at blive klogere. Det er da positivt. For om mange år vil du krølle tæer over din holdning, som jeg har citeret dig for. :)"

Peter Tagesen Det ser da ud som det er det samme her hjemme, det er åbenbart ikke mange der kan bruge de fyret fra CSC. Når man ser at det gamle Kommunedata laver deres egen uddannelse linje. De spiskompetancer man skal bruge et sted er jo heller ikke altid noget som tæller et andet, her tænkes det ikke kun på viden. Vil da selv, nu jeg er ved at runde de 50, ikke lede efter job i en ny startet virksomhed, hvor time tallet måske er 50+ med mange interesse timer. +++

Men vil nok mene, at et nej til en jobsamtale leder til en retssag om hans alder, netop viser at han slet ikke var den rette til jobbet.

 • 1
 • 4
#11 Andreas Bach Aaen

Der er væsentlig flere unge programmører ansat hos Cannonical (selskabet bag Ubuntu Linux) end der er hos Redhat.

Lad os sige, at jeg gerne vil købe et stykke klippestabilt server styresystem. Jeg vil have stabilitet frem for fede nye features. Vil jeg så vælge firmaet med de unge løver eller firmaet med de erfarne programmører?

Vi kan nu begynde at overveje hvilke services Google serverer for os med deres unge hold.

 • 4
 • 1
#12 Henrik Winther Jensen

Det er godt nok et emne ser kan få folk op barrikaderne :-)

Det handler jo ikke om den enkelte ansøger men om at et toneangivende og stort firma har en skæv aldersfordeling. Den slags ordner man med advokater i USA, og held og lykke med det!

Man kunne filosofere om det her (aldersfordelingen i Google) er et udtryk for to ting:

Angsten for det ukendte, unge ledere i Google er bange for at ansætte ældre medarbejdere fordi de frygter at de er klogere end dem selv.

Ideen om at medarbejdere er en hyldevare, at en medarbejder er beskrevet ved en række mærkater som vækker lysten til at købe. F. eks. alder, kendte teknologier osv. I virkeligheden er success og fiasko jo hovedsageligt afgjort af om medarbejderen passer ind i gruppen, og det er som regel ikke mærkaterne der afgør dette men personen, gruppen og den proces der finder sted EFTER ansættelsen.

 • 1
 • 0
#13 Christian Nobel
 • 0
 • 0
#15 Hans-Michael Varbæk

Bent Jensen:

Kan manden ikke være hørehæmmet, det er jo noget som for det meste kommer med alderen. Samt grunden til at han ikke kunne "overkomme" telefoninterview, samt efter hans egen mening, at den kørte af sporet.

Jeg snakkede med en fra Spanien, og han havde også sin telefon på medhør imens han skrev notater på sin computer. Forbindelsen var generelt dårlig, mens hans engelsk niveau var middel. Så det lyder da meget normalt at det er sådan de gør til at starte med, og ikke at det er ham amerikaneren der har dårlig hørelse. Ham jeg snakkede med var muligvis også forsinket men det betød ikke noget for mig.

Det lyder dog som om, at ham amerikaneren ikke kom til de efterfølgende interviews. (Telefon interviewet er kun til screening, som de færreste består. Mere kan jeg dog ikke sige.)

 • 0
 • 0
#16 Bent Jensen

Så det lyder da meget normalt at det er sådan de gør til at starte med, og ikke at det er ham amerikaneren der har dårlig hørelse.

Det er jo netop der for at han kan have en dårlig hørelse. Hvis du har meget svært ved at forstå hvad der bliver sagt, kan hele det efter følgende bliver ødelagt. Har du aldrig prøvet at guide vej i telefon på en dårlig linje eller tilsvarende. Den med alderen naturlige nedsatte hørelse, gør det svært at forstå tale, især hvis denne også er af dårlig kvalitet, og begge ikke taler på deres modersmål. Som mange kineser, der kan skrive og forstå perfekt engelsk, men du kan bare ikke forstår dem.

Med hensyn til medhør, så er det hvis sparet på det forkerte. Et godt trådløs headset til telefon eller som her sikkert IP telefon via PC, det er endnu billigere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere