6 ud af 7 danske virksomheder bruger smartphones forkert
Der bliver ikke langet mange ’gammeldags’ mobiltelefoner over disken længere i Danmark, hvor smartphones er blevet allemandseje.
Og på samme måde er virksomheder og den offentlige sektor hoppet med på vognen, så medarbejderne i dag som oftest får en smartphone, hvis de skal have en firmatelefon. Men hvor private brugere har kastet sig over en sand perlerække af applikationer, der giver adgang til de samme tjenester, de bruger på desktop-platformen, ser det mere begrænset ud i firma-sammenhæng.
Det viser den årlige undersøgelse af dansk brug af it, IT i Praksis, som udkom i sidste uge, udgivet af Rambøll Management og Dansk IT.
90 procent af de store, danske private firmaer udleverer i høj eller nogen grad smartphones og tablets til medarbejderne, hvor de kan tjekke arbejds-e-mail. I den offentlige sektor er tallet 83 procent.
Men på spørgsmålet, om der bliver brugt mobile apps til at få adgang til forretningssystemer, for eksempel ERP-systemet eller dokumenthåndtering, falder andelen brat.
Kun 3 procent af de private firmaer svarer ’i høj grad’ og 10 procent svarer ’i nogen grad’. De offentligt ansatte er på linje med henholdsvis 2 procent og 13 procent, der i høj eller nogen grad bruger telefonen til at få adgang til centrale it-systemer.
Resultatet imponerer ikke Dansk IT, der gerne så en meget mere aggressiv brug af den mobile platform.
»Nu er brugen af smartphones og tablets eksploderet og blevet hovedreglen. Men så er det mærkeligt, at vi ikke kan se et resultat af det,« sagde Carsten Nørgaard ved fremlæggelsen af IT i Praksis 2013.
Han er formand for Dansk IT og til daglig it-direktør i VP Securities.
Når nu medarbejderne får udleveret en lille computer i lommestørrelse, er der gevinster at hente ved at integrere de vigtigste systemer med den.
»Det er low hanging fruits at integrere forretningssystemer med smartphones og tablets. Det er et must at være med her,« sagde Carsten Nørgaard.
En decideret enterprise app store, altså en lukket butik kun med godkendte apps til firmabrug, har 8 procent af de private og 7 procent af de offentlige selskaber taget i brug.
Udover brugen af firmatelefoner er der også mange steder, medarbejderne kan bruge deres egne telefoner og tablets til at tjekke firma-e-mail. Her svarer 61 procent af de store danske virksomheder ja, mens det er 68 procent af de offentlige myndigheder - hvor det omvendt også er lidt mindre udbredt at udlevere telefoner til medarbejderne.
Og så er stationære computere faktisk stadig ganske udbredte, viser undersøgelsen. Omkring halvdelen af de private og offentlige selskaber bruger ’i høj grad’ bærbare computere fremfor stationære maskiner, mens lige over 30 procent svarer ’i nogen grad’.
Altså er der 14 procent af de private virksomheder, og 18 procent af de offentlige myndigheder i undersøgelsen, som fortrinsvis bruger stationære computere.
IT i Praksis er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 297 it-ansvarlige i den offentlige sektor og blandt de 500 største danske virksomheder.
