6 ud af 10 virksomheder ender med konflikt i it-projekter

4. december 2012 kl. 09:03
Det går tit helt galt mellem kunde og leverandør i it-projekterne, viser en undersøgelse blandt de store danske virksomheder. Hos 59 procent har man haft en konflikt med en leverandør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Alt er fryd og gammen, når kontrakten på it-projektet bliver underskrevet. Men når deadlines bliver overskredet eller produktet dårligere end forventet, begynder kampen mellem kunde og leverandør om at få placeret aben.

Faktisk ender it-projekterne i danske virksomheder ofte så meget i hårdknude, at kunde og leverandør kommer i konflikt med hinanden og får advokater med ind i kampen. Det skriver foreningen Danske IT-Advokater i en pressemeddelelse.

Ifølge en undersøgelse, som foreningen har lavet blandt 100 af de 1000 største danske virksomheder, har seks ud af ti af de kontraktansvarlige oplevet, at et it-projekt endte med en konflikt. Mere sigende er det, at hver femte vurderer, at det går galt i mindst 10 procent af alle it-projekterne.

Hos tre ud af de 100 adspurgte firmaer ender mere end halvdelen af it-projekterne faktisk med en leverandør-konflikt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne opstår, fordi de to parter alt for tit ikke tager højde for, at noget kan gå galt, når de skriver kontrakten, lyder det fra advokat og bestyrelsesmedlem i Danske IT-Advokater Pia Jee Skou Eilertsen.

Der bliver ikke taget højde for, at it-projekter tit er meget komplekse og rummer mange risici, pointerer hun.

»Der kan naturligvis opstå konflikter i alle samarbejdsforhold. Men den frekvens, vi ser på it-området, er uacceptabel stor. Og det har enorme konsekvenser for både kunder og leverandører,« udtaler Pia Jee Skou Eilertsen i pressemeddelelsen.

Der er i forvejen en mediations-ordning hos Danske IT-Advokater, der kommer i brug, når projekter forliser og trådene skal redes ud bag efter. Men den ordning skal nu have selskab af endnu et redskab til at løse konflikterne. Lige nu arbejder foreningen derfor på en ny tvistløsning, hvor parterne kan søge hjælp tidligere i processen, når det begynder at gå galt.

»Det er lidt som et ægteskab - det skal jo helst gerne forløbe godt og lykkeligt, men sker det modsatte, er det vigtigt at få hjælp til at få tingene løst så smertefrit som muligt,« udtaler Pia Jee Skou Eilertsen.

##Analyse: It-projekter sender store virksomheder i konflikt med leverandører

59 % af kontraktsansvarlige i større danske virksomheder oplever, at it-projekter kører af sporet og ender i juridisk tvist eller konflikt. Og ofte med omfattende omkostninger for både kunde- og leverandørside. Danske IT-Advokater arbejder på ordning til tvistløsning.

Ideelt set burde både kunder og leverandører i it-relaterede projekter sørge for at eliminere risici i de allerførste faser af projekter - når kontrakten udarbejdes. Men erfaringen viser, at det desværre alt for ofte ikke sker. Mange undervurderer ganske enkelt, hvor komplekse deres projekter egentlig er. Og når kontrakterne ikke tager højde for hverken risici eller udnyttelse af muligheder, er det, at de ender i hårdknude.

Sådan fortæller certificeret it-advokat og bestyrelsesmedlem i Danske IT-Advokater, Pia Jee Skou Eilertsen, fra NOVI Advokater om baggrunden for den ordning, foreningen vil introducere i det nye år for at komme de nødlidende parter til hjælp. Og en ny analyse, som foreningen har gennemført i samarbejde med Analyse Danmark, dokumenterer det aktuelle behov.

59 % oplever konflikt

Analysen er foretaget blandt kontraktansvarlige i landets 1000 største virksomheder med deltagelse af 100 respondenter. 59 % har oplevet it-relaterede projekter ende i juridisk konflikt eller tvist. Og hele 21 % svarer, at det sker i mere end 10 % af deres projekter. Heraf angiver 3 %, at det sker i 25 % af projekterne og andre 3 %, at halvdelen af alle projekter ender i konflikt.

- Der kan naturligvis opstå konflikter i alle samarbejdsforhold. Men den frekvens, vi ser på it-området, er uacceptabel stor. Og det har enorme konsekvenser for både kunder og leverandører, påpeger Pia Jee Skou Eilertsen, og tilføjer:

- It-området byder på nogle ret komplicerede kontraktlige udfordringer, som kræver specialiseret indsigt i både jura og markedskutyme. Men det undervurderes igen og igen selv hos store virksomheder - og sågar også hos leverandørerne selv.

Analysen viser desuden, at kun 19 % af virksomhederne trækker på eksterne it-juridiske kompetencer - og at der blandt den resterende del kun er 28 %, der har it-juridiske kompetencer inhouse. Og selvom hoveddelen af virksomhederne oplever tvister og konflikter på område, svarer nøjagtig halvdelen alligevel, at de mener, at generelle juridiske kompetencer er nok, mens 30 % sågar angiver, at det ikke er relevant for deres virksomhed.

Hjælp til konfliktløsning

Danske IT-Advokater har allerede en mediationsordning, der kan hjælpe stridende parter i forliste it-projekter. Og hertil arbejder foreningen bl.a. med at introducere en ordning til tvistløsning i projekter, der er på afveje, så man kan løse konflikter i opløbet og få projekterne tilbage på sporet med færrest mulige omkostninger for de involverede parter.

- Det bedste vil naturligvis være, at konflikterne undgås. F.eks. ved at sikre, at man allerede i kontraktforhandlingerne får partnernes forventninger afstemt, så der ikke dukker kedelige overraskelser op i forløbet. Men er et projekt først på afveje eller endt i konflikt, er det vigtigt at have den rette assistance. Det er lidt som et ægteskab - det skal jo helst gerne forløbe godt og lykkeligt, men sker det modsatte, er det vigtigt at få hjælp til at få tingene løst så smertefrit som muligt, fortæller Pia Jee Skou Eilertsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger