5G komplicerer brugen af teledata i straffesager

26. september 2019 kl. 08:199
5G komplicerer brugen af teledata i straffesager
Illustration: josefkubes, BigStock.
Med 5G-netværk vil det i fremtiden blive endnu mere kompliceret at bruge teledata som beviser i straffesager, lyder det fra Europol.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Snart bliver 5G-netværk rullet ud i Danmark, og det kan føre til, at det bliver endnu mere kompliceret at bruge teledata som beviser i straffesager. Derfor har Europol været ude for at advare om, at det i fremtiden vil blive sværere for politiet at identificere og lokalisere telefoner.

Det fremgår af rapporten 'Do criminals dream of electric sheep', der blev udgivet i juli.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Rapporten viser, at Europol ved, at der bliver kæmpe udfordringer med at bruge logning i forhold til 5G, fordi systemerne bliver meget mere komplekse. Det kan jeg kun bekræfte,« siger Torben Rune, der er teleanalytiker og flere gange har været indkaldt som teledata-specialist i straffesager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med 4G er en telefon kun aktiv på ét netværk ad gangen, men hvis signalet for eksempel er dårligt, så søger telefonen hen mod en anden mast.

Når 5G-netværket introduceres, vil telefoner kunne tilgå flere master og netværk på samme tid, så forbindelsen altid er bedst muligt.

Dermed skal brudstykker fra en samtale eller dataforbindelse sættes sammen fra flere netværk.

Torben Rune tror, at problemerne begynder, når anden version af 5G-netværket rulles ud – den såkaldte 'standalone'.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
27. september 2019 kl. 09:42

Hvor er mon fortørnelsen over, at nogle medborgere overtræder loven i en sådan grad, at det i det hele taget er nødvendigt at bruge teledata mod dem i en retssag.

Det var så lige dagens stråmand!

Der er ingen her der bifalder kriminalitet, men forventer at politiet gør et rigtigt stykke politiarbejde, hvilket bla. betyder at de skal lette røven fra kontorstolen og ikke sidde og lave ukvalificeret fiskeri i teleoplysninger som per definition ikke kan være andet end fejlbehæftede, eller direkte misvisende.

En af de store fejl er at man sætter lighedstegn mellem et dødt objekt (telefonen) og en person, selv om enhver med en IQ over 20 godt kan se at det er en umådelig farlig konklusion.

Herudover, i fortsættelse af dit usympatiske rant, så har ingen af disse sager jo noget med teleoplysninger som så at gøre, dvs. forbryderne har jo ikke lavet kriminalitet mod telesystemet, så det det med "nødvendigt at bruge teledata mod dem i en retssag" er rendyrket nonsens, da det er en total misforståelse i forbindelse med opklaring af kriminalitet.

Det værste er, at de rigtig dygtige kriminelle helt sikkert godt ved hvordan de skal holde sig under radaren, men de ved så sandelig sikkert også godt, hvordan de kan misbruge systemet til at lægge mistanken over på andre.

TIlbage står vi med et masseovervågningssystem som primært har sin berettigelse i et totalitært samfund.

6
26. september 2019 kl. 22:45

..Nu er det ikke sjovt længere:https://politiken.dk/indland/art7389985/Telefejl-er-endnu-v%C3%A6rre-end-antaget

Hvis 5G så ligefrem kan forværre problemet, er det svært at forestille sig, at det overhovedet kan bruges til noget fremover.

Det begynder at ligne et mønster med disse offentlige skandaler: Når de meldes ud første gang, kan man lige så godt med det samme gange omfanget med 3-4, for de bliver altid meldt alt for udramatisk ud ift., hvad det reelle omfang er.

5
26. september 2019 kl. 12:53

Som Wikipedia gør opmærksom på, så betragtes teledata og teleoplysninger som synonymer

Hvorfor så ændre betegnelsen væk fra en indarbejdet og lovfastsat norm?

I øvrigt er artiklen på wikipidia smækfyldt med fejl.

https://da.wikipedia.org/wiki/Teledata_(jura)

Der blev f.eks. ikke fremsat lovforslag om logning før efter 9/11. Der er ikke nogen overvågningslov fra 2007 osv.

Det er ikke normgivende, at nogen skriver noget på wikipidia. Især ikke, når kvaliteten er så ringe.

4
26. september 2019 kl. 11:58

Som Wikipedia gør opmærksom på, så betragtes teledata og teleoplysninger som synonymer, så der er ikke tale om at nogen skal ændre noget, andet end måske dig.

2
26. september 2019 kl. 11:37

Ikke desto mindre forekommer ordet teledata, i dets nuværende betydning, i Retsudvalgets betænkning af 31. maj 2012. Det er derudover et almindeligt anvendt juridisk begreb, både herhjemme og i udlandet. Mon ikke bare du skal lade juristerne selv bestemme, hvordan de vil bruge ordet.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=142260

1
26. september 2019 kl. 11:03

Det hedder ikke teledata, men teleoplysninger.

Teledata var betegnelsen på en tjeneste, der leverede data som skærmbillder via et simpelt modem. Det blev introduceret første gang i 1982 i et flerårigt forsøg og genindført kommercielt i 1993 og nedlagt få år efter.

Teleoplysninger er i lovgivningen (retsplejeloven og telelovgivning) betegnelsen på oplysninger om din teleanvendelse, der udleveres fra teleudbydere. Og ordet bruges ikke til andre formål.

Så skal vi ikke bruge det reserverede ord, når det nu har været brugt i over 40 år.

Jeg ser, at nogle fjolser allerede har lagt den forkerte betydning af teledata på wikipidia her i 2019. Hvad mener genierne så det hed i de forudgående 40 år?

Det er korrekt, at 5G giver nogle udfordringer for teleoplysninger - bl. a. fordi mobilenheden kan benytte flere master samtidigt.

Men det udvider sådan set bare teleoplysningerne og giver teoretisk mulighed for bedre stedbestemmelse.

Man skal hele tiden huske, at teleoplysninger ikke er en tjeneste, men et krav om at udbyderen gemmer visse oplysninger, der behandles eller genereres ved b rug af telekommunikation.

Ingen siger, at teleoplysninger skal give den bedst mulige stedangivelse - herunder ved brug af flere master eller net.

Teleoplysninger er kun rudimenter af spor fra objektets færden via de oplysningr, som udbyderen har gemt.

Og man har under alle omstændigheder ikke teleoplysninger fra de perioder, hvor telefonen er slukket eller på anden måde inaktiv.

Så hverken dansk politi eller Europol skal drømme om at gøre teleoplysninger til en egentlig tjeneste ved f.eks. at kræve brugen af flere master i 5G udnyttet til at kræve, at operatøren stedfæster mobilen nøjere.

Det må politiet selv gøre i sager, hvor det kan have betydning.