500 kroner blev til halv million: Fejl i it-system udbetaler kæmpebeløb til borgere

8. maj 2019 kl. 14:168
500 kroner blev til halv million: Fejl i it-system udbetaler kæmpebeløb til borgere
Illustration: PathDoc/Bigstock.
En it-fejl har betydet, at borgere i Region Syddanmark har fået udbetalt forkerte beløb i befordringsgodtgørelse. Flere borgere har fået op imod en halv million, hvor de blot skulle have haft 500 kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En fejl i et it-system har betydet, at borgere i Region Syddanmark har modtaget forkerte beløb i tilskud til transport til og fra sygehuse. Meget forkerte.

I flere tilfælde har borgere haft krav på bare 500 kroner, men it-fejlen har betydet, at de har fået udbetalt omkring en halv million kroner i såkaldt befordringsgodtgørelse fra regionen.

Borgerne har nu pligt til at betale pengene tilbage, og regnskabschef Johan Meyer beklager fejlen.

»Jeg vil gerne beklage de gener, det giver de borgere, der har fået udbetalt forkerte beløb. Det er selvfølgelig en fejl, som ikke må ske. Heldigvis har vi hurtigt opdaget fejlen. Vi er gået i gang med at ringe og skrive til de berørte borgere for at bede dem om at betale de udbetalte godtgørelser tilbage. Så hurtigt som muligt sender vi dem det korrekte beløb,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejlen er ifølge Region Syddanmark fundet i en midlertidig it-løsning, der bruges, mens regionen er ved at skifte økonomisystem.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
9. maj 2019 kl. 20:00

Jeg tror faktisk godt, at jeg kan få taget blodprøver ret lokalt. Det kunne jeg i hvert fald for et par år siden. Desværre opdagede jeg det først dagen efter, jeg var moslet til Randers.

6
9. maj 2019 kl. 14:46

Skal vi heraf konkludere at du ikke er en af dem, som har 85 km til nærmeste behandlingssted ? Transportgodtgørelse kunne, med en mere realistisk størrelse, give en ankueliggørelse af de Business-cases, som der diskuteres i andre artikler her på sitet. Når man feks. nedlægger skadestuer, påfører man klienterne + sandsynligvis nogle pårørende, en transportomkostning og et tidstab. Det er en samfundsomkostning, som man lader udvalgte borgere om at betale. Vi kan ikke have skadestuer overalt, men jeg tror længst vi har forladt det niveau, hvor der er en reel samfundsøkonomisk besparelse at hente. Blodprøver er iøvrigt et mønstereksempel. Tidligere kunne jeg få taget blodprøven på det lokale lægehus. Nu skal jeg tage en halv dag fri, for at køre til sygehuset, hvor jeg så kan blive hånet med et parkeringsgebyr.

5
9. maj 2019 kl. 13:03

Det er jo ”hen i hegnet” at DKK 500 bliver til DKK 500.000 og der er nok en eller anden konsulent som lige nu sidder ”med røde ører”.

Men at alle folk skal have betaling for at modtage planlagt behandling efter ”laveste befordringstakst”, er sgu da hul i hovedet! Det er jo ikke akut behandling vi taler om, men planlagt behandling som f.eks. at få taget blodprøve.

Var det ikke mere smart at man droppede helt befordringsgodtgørelsen og i stedet brugte pengene på dem som virkeligt har brug for det?

Som jeg ser på det, må det i udgangspunktet være folks pligt at møde op til behandling. Ellers skal der foreligge en lægelig afgørelse om f.eks. ”liggende transport” er påkrævet. Hvis en læge ikke har sagt god for det, så er det for egen regning man møder op.

En gang kemoterapi kan fint bestå af 15-20 behandlinger med rottegift og stråler – og når man har fået sådan en omgang, så ville en betalt ”liggende transport” være på sin plads.

Efter måske 5-8 behandlinger er håret væk, livsenergien er helt væk og alligevel skal man selv ”tage bussen” hjem. Alt sammen fordi alle skal ”behandles ens” – blodprøve som kemoterapi.

4
9. maj 2019 kl. 11:19

Alle kan få befordringsgodtgørelse for transport til behandling, hvis kriterierne er opfyldt? De kan bl.a. læses på diverse hospitalhjemmesider osv. Godtgørelsen vil svare til, hvad det koster at tage offentlige transportmidler. Uanset men selv kører i bil osv. Beløbet skal dog være > 60 kr.(så vidt jeg husker?) for ikke pensionister hhv. > 25 kr. pr. rejse for pensionister.

Det er totalt tåbeligt, at man kan sende DKK 500.000 til borgere i godtgørelses al den stund, at ingen kan oppebærer en så høj udgift. Ejheller hvis man har "sparet sammen" - været i behandling på livstid. Så langt kan man ikke køre og hermed bruge i tid i offentlige transportmidler for at komme til behandling. Igen en systemfejl af de helt store. Manglende test og validering.

Mvh.

2
8. maj 2019 kl. 15:45

Jeg kører selv to gang eom ugen - uden tilskud????

1
8. maj 2019 kl. 15:10

Det tror jeg ikke!