500 kroner blev til halv million: Fejl i it-system udbetaler kæmpebeløb til borgere

Illustration: PathDoc/Bigstock
En it-fejl har betydet, at borgere i Region Syddanmark har fået udbetalt forkerte beløb i befordringsgodtgørelse. Flere borgere har fået op imod en halv million, hvor de blot skulle have haft 500 kroner.

En fejl i et it-system har betydet, at borgere i Region Syddanmark har modtaget forkerte beløb i tilskud til transport til og fra sygehuse. Meget forkerte.

I flere tilfælde har borgere haft krav på bare 500 kroner, men it-fejlen har betydet, at de har fået udbetalt omkring en halv million kroner i såkaldt befordringsgodtgørelse fra regionen.

Borgerne har nu pligt til at betale pengene tilbage, og regnskabschef Johan Meyer beklager fejlen.

»Jeg vil gerne beklage de gener, det giver de borgere, der har fået udbetalt forkerte beløb. Det er selvfølgelig en fejl, som ikke må ske. Heldigvis har vi hurtigt opdaget fejlen. Vi er gået i gang med at ringe og skrive til de berørte borgere for at bede dem om at betale de udbetalte godtgørelser tilbage. Så hurtigt som muligt sender vi dem det korrekte beløb,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Fejlen er ifølge Region Syddanmark fundet i en midlertidig it-løsning, der bruges, mens regionen er ved at skifte økonomisystem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Per Larsen

Alle kan få befordringsgodtgørelse for transport til behandling, hvis kriterierne er opfyldt?
De kan bl.a. læses på diverse hospitalhjemmesider osv.
Godtgørelsen vil svare til, hvad det koster at tage offentlige transportmidler. Uanset men selv kører i bil osv.
Beløbet skal dog være > 60 kr.(så vidt jeg husker?) for ikke pensionister hhv. > 25 kr. pr. rejse for pensionister.

Det er totalt tåbeligt, at man kan sende DKK 500.000 til borgere i godtgørelses al den stund, at ingen kan oppebærer en så høj udgift. Ejheller hvis man har "sparet sammen" - været i behandling på livstid.
Så langt kan man ikke køre og hermed bruge i tid i offentlige transportmidler for at komme til behandling.
Igen en systemfejl af de helt store. Manglende test og validering.

Mvh.

  • 7
  • 0
René Nielsen

Det er jo ”hen i hegnet” at DKK 500 bliver til DKK 500.000 og der er nok en eller anden konsulent som lige nu sidder ”med røde ører”.

Men at alle folk skal have betaling for at modtage planlagt behandling efter ”laveste befordringstakst”, er sgu da hul i hovedet! Det er jo ikke akut behandling vi taler om, men planlagt behandling som f.eks. at få taget blodprøve.

Var det ikke mere smart at man droppede helt befordringsgodtgørelsen og i stedet brugte pengene på dem som virkeligt har brug for det?

Som jeg ser på det, må det i udgangspunktet være folks pligt at møde op til behandling. Ellers skal der foreligge en lægelig afgørelse om f.eks. ”liggende transport” er påkrævet. Hvis en læge ikke har sagt god for det, så er det for egen regning man møder op.

En gang kemoterapi kan fint bestå af 15-20 behandlinger med rottegift og stråler – og når man har fået sådan en omgang, så ville en betalt ”liggende transport” være på sin plads.

Efter måske 5-8 behandlinger er håret væk, livsenergien er helt væk og alligevel skal man selv ”tage bussen” hjem. Alt sammen fordi alle skal ”behandles ens” – blodprøve som kemoterapi.

  • 0
  • 10
Gert Madsen

Skal vi heraf konkludere at du ikke er en af dem, som har 85 km til nærmeste behandlingssted ?
Transportgodtgørelse kunne, med en mere realistisk størrelse, give en ankueliggørelse af de Business-cases, som der diskuteres i andre artikler her på sitet.
Når man feks. nedlægger skadestuer, påfører man klienterne + sandsynligvis nogle pårørende, en transportomkostning og et tidstab. Det er en samfundsomkostning, som man lader udvalgte borgere om at betale.
Vi kan ikke have skadestuer overalt, men jeg tror længst vi har forladt det niveau, hvor der er en reel samfundsøkonomisk besparelse at hente.
Blodprøver er iøvrigt et mønstereksempel. Tidligere kunne jeg få taget blodprøven på det lokale lægehus. Nu skal jeg tage en halv dag fri, for at køre til sygehuset, hvor jeg så kan blive hånet med et parkeringsgebyr.

  • 9
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere