5 simple tip til at optimere dit wifi

15 kommentarer.  Hop til debatten
Der er er en række ting, du kan gøre, hvis du vil forbedre din trådløse hastighed.
9. november 2015 kl. 17:15
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Godt internet er som elektricitet eller drikkevand; du lægger først for alvor mærke til det, når det ikke er der eller virker dårligt. Især trådløst kan det være svært at få den maksimale internetforbindelse ud af din router. Her er derfor fem hurtige tip til at optimere din trådløse potens.

Før man skyder skylden på routeren eller selve den trådløse forbindelse skylden, bør man køre en speedtest over ethernetkabel. Hermed får man et mere retvisende indtryk af, hvilken hastighed man reelt set får fra internetudbyderen. Du kan blandt mange andre bruge denne anerkendte test.

1. Stil din router et bedre sted

Sikr dig, at din router står nogenlunde centralt, er hævet en meters penge over gulvet og ikke står i nærheden af andet elektronik, der kan obstruere dit signal. Det kan være alt fra mikrobølgeovne til diverse trådløse dimser. Derudover kan især betonvægge fuldstændig molestere ethvert signal.

2. Smid din gamle skodrouter ud

Som al anden elektronik bliver routere uddaterede. Undersøg, om din router understøtter den nyeste wifi-standard, 802.11ac. Gør den det, burde alt være udmærket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Routere, der opererer efter ældre standarder, vil aldrig kunne hamle op med sine nyere modparter. Derudover vil nye routere som udgangspunkt være mere sikre. En ny all-round router koster i omegnen af 600 kroner, og betaler man for et forholdsvis hurtigt internet, er det altså ikke på routeren, man skal spare.

Hvis du køber en ny router, så sørg for, at den understøtter ipv6, og at den eventuelt kan foretage simpel logning. Logningen er især vigtig, hvis du har været udsat for DDoS-angreb og er interesseret i at lukke bestemte ip-adresser fremadrettet.

3. Indstil antennerne rigtigt

Dine antenner står sandsynligvis lige op i vejret alle sammen. Men i stedet bør du variere vinklerne. Har du to antenner, så læg den ene ned, mens den anden står op. Nok ser det fjollet ud, men står de begge op, kunne du næsten lige så vel kun have en enkelt antenne.

Prøv dig eventuelt frem for at finde den optimale vinkel - også selvom din router kun har interne antenner. I så fald kan du undersøge, om dit signal bliver bedre til bestemte devices, hvis den hænger på væggen.

4. Ændr din wifi-kanal

Bor du i byen eller i et lejlighedskompleks, er det ganske sandsynligt, at din router strides med dine naboers routere om at levere det reneste og stærkeste signal. Den fejde koster bits per sekund og kan ofte endes ved at skifte kanal. Langt de fleste routere har muligheden for at skifte kanal indbygget i deres webinterface.

Der er forskellige mobilapplikationer, der kan scanne dine omgivelser for wifi-net ved at undersøge, hvilke kanaler der er mest overrendte. Blandt andet Wi-Fi Analyzer til Android eller Network Analyzer til iOS. Bemærk, at din router oftest bruger hovedkanalen og de to kanaler henholdsvis over og under. Så hvis du kan se, at kanal 12 og 13 bruges af hele din opgang, bør du for eksempel skifte til 10 eller 15.

De mobile apps tager umiddelbart kun afsæt i wifi-signaler og ikke alle de andre trådløse signaler, der kan minimere antallet af pixels på Netflix.

5. Spar på dit wifi

Sidst, men bestemt ikke mindst bør du tilslutte alt, hvad tilsluttes kan på ethernet. På den måde sikrer du den hurtigste og mest stabile forbindelse til de kablede devices og forbeholder din trådløse kapacitet til dine mobile enheder.

Nogle billige routere kan desuden have svært ved at holde styr på mange ip-adresser, især trådløst. Hvis det er helt galt, kan du i flere webinterfaces prioritere forskellige ip-adresser.

Har du flere tips og tricks? Del dem i kommentarfeltet herunder eller send os en mail

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
11. november 2015 kl. 11:18

Nu bor jeg på en gård og man kan bruge det der hedder setup, hvis man støjer for meget

13
11. november 2015 kl. 10:17

Jeg købte en wifi repeater for at få bedre signal i køkkenet og det virker udmærket

12
10. november 2015 kl. 14:04

som regel som en simpel pisk på en kvart bølgelængde

Det passer meget godt med at mine ekstra Linksys-antenner er dobbeltlængde af de gamle, så de kommer op på en halv bølgelængde. Og det virker, skulle jeg hilse at sige. Måske handler det mere om at disse antenner bedre kan fange signalet fra klienten?

11
10. november 2015 kl. 13:42

Ændrer antennelængden reelt på hvilken effekt der sendes med ?

Antennelængden ændrer intet på den effekt der kommer fra senderen - eller rettere, hvis den har et forkert standbølgeforhold, så er der en risiko for at effekten bare brændes af i varme.

Herudover, så er de fleste antenner på WiFi enheder simple halve dipoler (bølgelængden er 12,5 cm), som regel som en simpel pisk på en kvart bølgelængde, så mange gange er de der dimser der ligner en edderkop der ligger på ryggen bare rent blær, hvor funktionen af den lange antenne primært at at fjerne pisken fra selve kassen, hvilket kan øge effektiviteten lidt.

Hvis man skal trække mere ud af antenne skal man til at lave den retningsbestemt (hvilket absolut kan give god mening, afhængig af forhold).

9
10. november 2015 kl. 09:46

Det lader desværre til at der mangler en basal (samt også en dybere) forståelse for hvordan CSMA/CA virker.

For det første er man nødt til at gøre sig klart, at med mindre man bor på en øde ø, så er det en rigtig dårlig ide at optrappe krigen, da man risikerer kun at gøre ondt værre.

I mange urbane områder er æterforureningen allerede så grel, at det i praksis er svært at får et WiFi netværk til at være stabilt og pålideligt - og i det spil er repeatere/extendere kun med til at gøre situationen værre.

For det andet er man nødt til at forstå at WiFi er et delt (radiobårent) medie, IKKE switched, hvor dagsordnen sættes ud fra laveste fællesnævner - således hjælper det ikke spor med en superduper hurtig router, hvis en klient sidder for langt væk og kun lige kan få forbindelse og måske kun kan opnå en hastighed på 1Mbps eller mindre.

Endvidere kan signalstyrken være så lav, at andre klienter får svært ved at høre den, hvorfor de begynder at "tale i munden" på den - resultatet er en nedadgående skrue. Og i det spil kan man ikke basere sig på kollisions detektering som på et kabel, men må udelukkende forholde sig til at (man tror) der ikke er nogen der taler før man begynder.

For det tredie, så skal man være meget varsom med routere der beslaglægger flere kanaler, som f.eks. 11n, da der er en risiko for at alle i hele nabolaget generes - og det samme problem kan man løbe ind i på på 5GHz båndet med AC routere, hvor der worst case lægges beslag på alle 4 almindeligt tilgængelige kanaler.

Rådet om at smide den gamle "skodrouter" ud er desværre alt, alt for primitivt.

For det fjerde, så er man nødt til at indse at der skal to til at danse tango - det nytter således ikke kun at fokusere på hvordan accesspunkterne opfører sig, men man skal også forholde sig til klienternes adfærd i randzonen. Det betyder at to klienter som begge sidder langt fra deres respektive ap, men tæt på hinanden, populært sagt kan bekæmpe hinanden, med det resultat til følge at begge netværk trækkes ned.

For det femte skal man være klar over at kanalerne ikke har en lodret flankestejlhed, hvilket i praksis betyder at en kanal på 2,4GHz breder sig udover nabokanalerne - ca. 20 dB lavere på den nærmeste nabo, hvilket sagtens kan overdøve et signal fra en router (eller klient) der ligger noget væk, hvorfor der ideelt kun kan være 3 samtidige netværk.

Og rådet om at bruge kanal 15 er eklatant nonsens, al den stund der dels kun er op til kanal 14 overhovedet, dels må der kun bruges op til kanal 13 i Europa - i USA endda kun op til kanal 11, hvorfor man kan løbe ind i problemer med klientudstyr der kommer fra USA, hvis man bruger kanal 12 eller 13.

Det kan afgjort være en god ide at foretage en kanalscanning, f.eks. med WiFI analyser på en Android dims, for at undgå de mest oplagte ulykker, men man skal bare være klar over at det ikke viser noget om klienterne. Her kan man så f.eks bruge Kismet, men man skal stadig være opmærksom på at det kun afspejler en del af sandheden, da der dagen efter kan blive koblet en klient på som ændrer billedet radikalt.

WiFi er slet ikke så simpelt som det desværre gøres til.

Btw - hvordan "blamerer" man en router?

8
9. november 2015 kl. 21:55

Til gengæld kan man til ældre routere (Linksys f.eks.) tilkøbe nogle heftige Kaninører som kan buste alle andre på samme kanal langt ad h. til.
Signalet på min 54GL er dobbelt så stærkt som fra en 54GL med standardantenner.

Det kan man, men jeg er ret sikker på at det konverterer dit WiFi AP til en ulovlig støjsender, da du sandsynligvis overskrider grænseværdierne for hvor kraftigt du må sende på de kanaler. Desuden er det kun en løsning der virker så længe alle andre i området ikke gør det samme. Hvis de gør det, så har du bare hævet støjgulvet til et niveau hvor dit AP ikke normalt opererer, og derved er der større risiko for at ramme svagheder. Resultat: Det virker ca. lige så godt som at tisse i bukserne for at holde varmen.

Det er i øvrigt også derfor at næste større revision af standarden efter .11ac ikke fokuserer på højere throughput, men mere på stabilitet og plads til flere enheder indenfor signalets rækkevidde.

6
9. november 2015 kl. 21:02

Rækkevidden på en ny router og en 3-4år gammel model er i øvrigt den samme, der er ikke sket en dyt på den front.

Det er ikke helt rigtigt. De nye routere understøtter beamforming, hvilket forbedrer rækkevidden en del.

Blot fordi den ikke har AC betyde det ikke at det er en skodrouter.

Ja og nej. Hvis alle dine enheder understøtter .11ac, så vil du sandsynligvis få noget ud af en upgrade. Om ikke andet så fordi beamforming i .11ac (og visse af de nyeste .11n routere) giver et mere stabilt signal. Samtidig så er der mere tid til andre enheder hvis man kører med de højere hastigheder, især hvis det er noget der giver et mere stabilt signal med færre retransmissioner. Det hele fylder jo på linket. Men nej, det behøver ikke at være en skodrouter bare fordi den er gammel. Dog er det min erfaring at routere har en tendens til at blive mere ustabile når de har kørt i nogle år.

5
9. november 2015 kl. 20:48

Kør på 5 GHz båndet, hvis dit device har mulighed for det. Kun dér kan du opnå fuld 801.11ac hastighed

Rettelse: Kun der kan du køre 802.11ac. Punktum. .11ac kører overhovedet ikke på 2.4GHz båndet.

båndene er så brede at du kun behøver én kanal for at opretholde forbindelsen til routeren, ikke fem som på 2,4 GHz.

Mig bekendt er der 10MHz mellem kanalerne på 5GHz båndet, men de er nummereret som om der var 5MHz, så det kun er de lige kanalnumre der bruges. Men hvis man bruger .11ac, så er kanalerne jo noget bredere. Helt op til 160MHz, men de fleste stopper vist ved 80MHz. Det betyder at der alligevel skal holdes noget margin til andre netværk.

Fordele ved 5 GHz: Brede kanaler, høj hastighed

I tæt bebyggede områder i byerne er der faktisk en fordel, som umidelbart ligner en ulempe. 5GHz har kortere rækkevidde, hvilket betyder at der er færre af dine naboers wifi der kan nå ind og forstyrre dit wifi. Det er selvfølgelig kun en fordel så længe dit wifi rækker nok til din egen bopæl.

4
9. november 2015 kl. 20:31

så hvis du kan se at kanal 12 og 13 bruges af hele din opgang, bør du for eksempel skifte til 10 eller 15.

Kanal 15 findes ikke. Højeste kanal nummer i 2.4GHz båndet er 13 i Europa (Japan tillader kanal 14, men det er vist ikke andre AFAIK).

3
9. november 2015 kl. 18:36

Når I nu har ranglistet rådene med 1, 2, 3, 4 og 5 - så burde man da vente med af udskifte, til man har forsøgt de andre råd først.

Blot fordi den ikke har AC betyde det ikke at det er en skodrouter. Råder bør derfor være det sidste.

2
9. november 2015 kl. 18:20

Har sikkert været ganske god, men der er mange faktuelle fejl: 2: En ny router giver ganske rigtigt adgang til AC, men hvis dine enheder ikke understøtter det er du lige vidt. DDoS rådet er direkte i modstrid med begrebet DDoS, måske journalisten skal læse op på det til næste gang :) Rækkevidden på en ny router og en 3-4år gammel model er i øvrigt den samme, der er ikke sket en dyt på den front.

3: Producenten foreskriver hvordan dine antenner skal sidde, og sådan er det bare. De har en bestemt form og længde, alt efter funktion. Min Netgear R7000 skal f.eks. have de to midterste lodret, og de to yderste i 45 graders vinkel fra lodret. Stiller du dem anderledes svækker du signalet.

1
9. november 2015 kl. 18:02

Kør på 5 GHz båndet, hvis dit device har mulighed for det. Kun dér kan du opnå fuld 801.11ac hastighed, desuden er båndet langt mere forstyrrelsesfrit end det overrendte 2,4 GHz bånd og båndene er så brede at du kun behøver én kanal for at opretholde forbindelsen til routeren, ikke fem som på 2,4 GHz. Fordele ved 5 GHz: Brede kanaler, høj hastighed Ulemper ved 5 GHz: Dårligere til at trænge igennem bygninger end 2,4 GHz. Kan være et problem hvis dit device står langt fra routeren og der er nogle tykke jernbetonvægge den skal igennem.