4K og OLED til slankere bærbare i 2016

Mellem de selvkørende biler og droner på CES ser pc'en ud til at få lidt mere opmærksomhed med især nye skærmteknologier efter et par års famlen efter et modsvar på Apples iPad.

'Elektronikmekka' eller 'gedemarked' er begge rammende beskrivelser for verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, som netop nu finder sted i Las Vegas.

Med nogle få nævneværdige undtagelser (blandt andet Apple) er det hér, elektronikproducenterne flokkes for at vise det nyeste frem inden for opvaskemaskiner, smartphones, tv-apparater og dimser, der end ikke lader sig kategorisere.

Fordi det hele er samlet på ét sted, er CES en glimrende lejlighed til at prøve at danne sig et overblik over, hvad der generelt rører sig i branchen.

Det, der trækker de helt store overskrifter i år, er selvkørende biler. Det er ikke en hyldevare, men både bilproducenter og de store it-giganter prøver at markere sig.

Sidste år vakte Audi opsigt med en bil, der næsten kørte hele vejen til Las Vegas uden førerens hænder på rattet.

Sådan en funktion har Tesla-ejere i løbet af året fået som en softwareopdatering, så i år skal der mere til at imponere. Den overordnede tendens er: Det går hurtigt, og alle vil være med. Derfor vil teknologien formentlig være moden længe før, lovgivning, vejudstyr og trafikkultur er klar.

Du kommer til at kunne læse mere om selvkørende biler i næste uge på Version2 og Ing.dk.

De sidste par år har wearables også fået en del opmærksomhed, og flere producenter har annonceret nye udgaver af deres smartwatches, men der er tale om videreudvikling af produkter, der stadig prøver at finde deres form som andet end fitness-udstyr.

Den største nyhed på dén front er måske, at det roste Samsung Gear S2 nu kommer til at virke med iPhone.

Pc'en er tilbage med OLED

Til gengæld tyder årets CES på, at der måske kan komme lidt nyt liv i pc-markedet. De seneste 10 år har vi ganske vist fået billigere ultralette bærbare, tablet-hybrider og hæderlig batteritid. Men pc'en har ikke formået at vække begejstring på samme måde, som smartphones og Apples iPad i samme periode, og salgstallene har været dalende.

Både Lenovo og HP har nu annonceret nye bærbare pc'er i den dyre ende af skalaen, hvor det er muligt at få en skærm baseret på OLED i stedet for LCD. Det giver potentiale for en bedre oplevelse af kontrast og farvedybde.

Læs også: Lenovo-topmodel er første bærbare med OLED-skærm

Microsoft ser også ud til at have fået slået Surface fast som et betydningsfuldt produkt i pc-kategorien efter en lidt omtumlet start. I hvert fald har Samsung i samarbejde med Microsoft skabt en tablet, der kombinerer Surface med Samsungs Galaxy-tablets, ifølge GeekWire.

Der kommer også et større udvalg af bærbare pc'er med en kampvægt på under ét kilogram i størrelser helt op til 15 tommer, som eksempelvis LG gram 15.

Til gengæld er der færre fantasifulde bud på, hvordan man skaber en hybrid mellem en bærbar og en tablet. Her ser producenterne ud til at være tilfredse med tre løsninger: klik-af-og-på (som blandt andet Asus Transformer), tablet med tastatur-cover (som Microsofts Surface Pro), samt folde-modellen (som Lenovo Yoga).

Skærme med 4K-opløsning er også fast inventar i den dyre ende af produkterne. Vi har endnu til gode at se de første 8K-skærme, men det kan meget vel blive næste års hit for de bærbare, selvom dette års tv med 8K-opløsning nok ikke havner i den gennemsnitlige elektronikforretning ude ved Ringvejen.

Vi kommer ikke uden om Internet of Things

Internetkøleskabet spøger igen. I år er det Samsung, som med Family Hub Refrigerator forsøger at løse det helt store problem med 'smarte' køleskabe, nemlig at holde styr på køleskabets indhold. Tidligere bud har eksempelvis været, at alle madvarer skulle udstyres med en RFID-chip, men det har fortsat lange udsigter.

Samsungs løsning er at tage fotos med tre kameraer af indholdet, hver gang døren lukkes. Man kan så se de opdaterede billeder på sin smartphone. Billedet fortæller imidlertid intet om, hvorvidt mælkekartonen er faretruende tæt på tom, og der kan sagtens gemme sig en ekstra pakke smør bag ketchupflasken. Men til gengæld har man et køleskab med en 21 tommer indbygget tablet.

Samsung har også et komfur med indbygget wifi, så man kan tænde ovnen via en app. Hvis man ignorerer de potentielle sikkerhedsfarer ved dén funktion, så kan den hjælpe dem, der altid er i tvivl om, hvorvidt de nu huskede at slukke for kogepladen.

Det kan appen bekræfte, og har du glemt at slukke, så er det bare et klik væk.

Problemet med de internetforbundne hvidevarer i hjemmet er fortsat, at det er vanskeligt at pege på, præcis hvad forbrugerne får ud af det her og nu, i forhold til hvad de risikerer på længere sigt.

Det kan man blandt andet læse om i dette Wired-interview fra CES med Glenn Reid, som har ambitioner om at skabe vaskemaskinernes svar på Teslaen.

De vilde bud på fremtiden

Virtual reality har fået en del opmærksomhed de seneste par år og har da heller ikke været fraværende på CES. Den mest interessante nyhed på dén front er nok en opdateret version af HTC's VR-brille Vive, som er blevet udstyret med et kamera. Det gør det muligt at bruge briller til ikke blot virtual reality, men også augmented reality.

Det er nok mest interessant for udviklere og forskere, som endnu prøver at finde ud af, hvordan teknologien kan anvendes, for der er en umiddelbart uforenelig modsætning mellem at kunne bevæge sig i en kunstig, virtuel verden og at bevæge sig i den virkelige verden, suppleret med virtuelle objekter og information, påpeger Techcrunch.

Intel havde fornøjelsen af at være vært for åbningsarrangementet på CES, som normalt byder på de mest spektakulære fremtidsbud. Her havde Intel givet mikrocomputeren Curie og sensorteknologien RealSense hovedroller, og traditionen tro skulle teknologien demonstreres.

Det kan være svært at gøre spændende, så Intel havde valgt at bruge musikere udstyret med sensorer og computere i stedet for instrumenter. Resultatet er beskrevet meget malende af journalisten fra The Verge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017