Lynhurtig telefoni i HD på vej: slut med at fortryde opkald

Næste år lancerer TDC Voice-over-LTE, der skulle give bedre lydkvalitet, skarpe videosamtaler, større app-integration og lynhurtige opkald. Men heller Ingen tid til at fortryde opkald længere.

I løbet af 2015 lancerer TDC Volte eller Voice-over-LTE. Det vil sige taleopkald via telekoncernens 4G-net. Et net, der i øvrigt i år er under heftig udbygning, og som TDC forventer dækker 99 pct. af befolkningen til februar næste år.

På et pressemøde kunne koncerndirektør i TDC Peter Schleidt blandt andet fortælle om virksomhedens planer for Volte.

»I det nye er det pakkebaseret, som IP-trafik. Det betyder, at når man ringer til hinanden, så tager det ikke seks sekunder, som det tager i gennemsnit for mobiloperatørerne, før den ringer i den anden ende. Den ringer [nærmest] i samme millisekund, man trykker på knappen, så man kan ikke nå at fortryde mere,« sagde han.

Derudover bliver 4G-taleopkaldene i HD-kvalitet, altså forudsat, der er en 4G-forbindelse i begge ender af kaldet. Hvis HD-tale på mobilen lyder bekendt, så er det, fordi flere teleoperatører, inklusive TDC, tidligere har lanceret HD-voice på 3G-telefoni. Forudsat håndsættet understøtter det.

Læs også: TDC-fif: Sådan kommer du på vores 3G-net, selvom telefonen viser E

Men HD via 3G forudsætter i dag også, at begge telefoner har en 3G-forbindelse hos samme operatør - det virker altså ikke på tværs af de danske operatører. Sådan er det ikke med Volte. Hvis operatøren understøtter det, så fungerer det ifølge Peter Schleidt på tværs af netværkene.

TDC fortæller, at det ikke er alle 4G telefoner som understøtter Volte. Mange af de terminaler (telefoner, mm.), som er på markedet i dag, er dog forberedte til Volte, som kan aktiveres igennem software-opgradering af apparatet.

Desuden byder Volte, med den noget lavere latency (forsinkelse) og højere båndbredde sammenliget med gængs 3G, også på mulighed for videoopkald i ordentlig kvalitet, fortalte Peter Schleidt.

Endeligt skulle Volte, der er IP-baseret, også give større mulighed for integration med apps på telefonen, end tilfældet er i dag. Som et løst eksempel nævnte Peter Schleidt en LinkedIn-profil, der popper op i kontekst med den person, der ringer. Men lod også forstå, at mulighederne er mange i forhold til app-integration.

Ingen bud på præcist hvornår

Han kunne ikke sige nærmere, hvornår i 2015 TDC forventer at kunne tilbyde Volte - og ej heller, om det bliver en tilkøbsydelse.

»Vores plan er at komme først, nu må vi se, om vi kommer først,« siger han.

Umiddelbart er der ingen af de øvrige tre operatører, der går med konkrete Volte-planer. I hvert fald ikke nogen, de vil ud med.

Kommunikationschef hos 3 Tanja Krebsø oplyser i en mail, at virksomheden arbejder på at kunne implementere det så hurtigt som muligt, men:

»Vi kan dog ikke på nuværende tidspunkt give et bud på, hvornår det kommer.«

Telias kommunikationsafdeling oplyser, at VoLTE indtil videre ikke er noget, virksomheden har valgt at prioritere.

Hos Telenor fortæller seniorrådgiver Tom Lehn-Christiansen i virksomhedens kommunikationsafdeling i en mail:

»Volte er noget, vi kigger på. Hvornår vi kommer med det, afhænger blandt andet af, hvordan situationen udvikler sig på terminalsiden, altså hvornår der kommer en kritisk masse af Volte-parate 4G-telefoner.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Madsen

Når de så har implementeret det så bliver de desværre nødt til at spærre for alm VoIP trafik, f.eks fra Skype, Viber, Whatsapp o.lign, selvfølgelig med en undskyyldning om at det ødelægger det for deres VoLTE.

Ja, eller at de så er tvunget til at fakturere samtaler via disse app's fordi det simpelthen er umuligt at skille det af i deres netværk fordi de slet ikke kan se forskel på den ene samtale i forhold til den anden.

Det ville være rart at teleselskaberne fatter at de på sigt bliver reduceret til data-selskaber som kun har een produktkategori som hedder data.

Man betaler for en båndbredde og for en mængde data og om man så bruger den til tale, data, "SMS", e-mail eller andet er lidt ligegodt.

 • 8
 • 0
Thomas Larsen

Så åbenlyst bliver det da ikke gennemført. Næ nej på grund af overbelastning af nettet bliver mobilselskaberne nødt til at prioriterere trafikken og her bliver deres egne taletjenester naturligvis prioriteret højest mens konkurrerende alternativer mærkeligt nok altid oplever hakken og udfald. Det skyldes formodentlig overbelastning af det samlede net men mærkeligt nok er det kun de konkurrerende VOIP-operatører der oplever det. Men det skyldes jo nok bare at sådanne tjenester er særligt tidskritiske og har ikke noget at gøre med konkurrencesituationen.

Og i øvrigt er det jo nu tilladt operatørerne at give særlige tjenester forrang i trafikken. Til gengæld skal vi ikke betale roaming-afgifter i de 2 uger om året vi er i Spanien og skal ringe hjem til Moster Oda.

 • 8
 • 0
Carsten Olsen

Engang 1980-1990 var Norden foran på mobilområdet. I (ca)2010 kom USA med og nu er de kommet lysår foran Danskerne på mobil området. (De har også fordel af mindre legacy) Det store spørgsmål bliver hvornår bliver vi blive overhalet af Kineserne og bliver vi hægtet helt af? (Danskerne, skal se at komme op i fart, inden Kineserene buldrer forbi os)

 • 0
 • 0
Henrik Holm

Kineserne er nok dem der er længst fremme på mobilområdet. De er allerede i gang med at teste VoLTE og implementere C-RAN (Et cloud baseret radio access network - http://en.wikipedia.org/wiki/C-RAN). Jeg tror der er en stor fremtid for C-RAN i og med at der bespares rigtig meget strøm, samt infrastuktur omkostninger. China Mobile har jo enorme midler at gøre godt med, de har som sagt 750 millioner brugere..

 • 2
 • 0
Martin Nielsen

Engang 1980-1990 var Norden foran på mobilområdet. I (ca)2010 kom USA med og nu er de kommet lysår foran Danskerne på mobil området. (De har også fordel af mindre legacy) Det store spørgsmål bliver hvornår bliver vi blive overhalet af Kineserne og bliver vi hægtet helt af? (Danskerne, skal se at komme op i fart, inden Kineserene buldrer forbi os)


Du må gerne uddybe lidt, for jeg kan ikke se hvordan USA er foran. Deres LTE dækning er godt nok bedre end i de fleste andre lande, men deres LTE hastigheder er på niveau med vores 3G hastigheder. Derudover er dækningen ikke særligt god i mange områder, hvilket har gjort femtocell meget udbredt i USA.

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Du må gerne uddybe lidt, for jeg kan ikke se hvordan USA er foran


De er foran med alt det nye, bl.a. VoLTE. Hvis man læser artiklen virker det nærmest som om TDC har "opfundet" VoLTE. F.eks. Verizon har VoLTE net der allerede kører i flere byer. VoLTE ender med at blive som en mailserver var 1990erne. I dag kan du vælge mellem mange forskellige fabrikater af mailservere og de har ingen sammenhæng med ISP/access-net. På længere sigt er det ligegyldig hvilke ISP du har hvis du kører VoLTE. VoLTE kan sagtens kører på f.eks. 3G, men det er en væsentlig fordel hvis du kører LTE da den lokale mast/celle bliver et autonomt net. (væsentligt ved f.eks. krig ulykke mm.) (normaltilstand er som alle andre mobilnet)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize