490.000 danskere endte med at blive fritaget for Digital Post

26. november 2014 kl. 12:1519
Hver tiende dansker, der modtager post fra det offentlige, har bedt om at blive fritaget for Digital Post. De første breve sendes ud nu.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danskere, som af forskellige årsager ikke har mulighed for at anvende Digital Post, kunne blive fritaget for at få en digital postkasse, da ordningen blev obligatorisk den 1. november. Det valgte i alt 490.000 danskere at gøre, oplyser Digitaliseringsstyrelsen ifølge en pressemeddelelse.

Det svarer til 10,3 procent af de 4,7 millioner danskere, der er over 15 år og modtager post fra det offentlige.

Det har hele tiden stået klart, at der ville være et antal danskere, som på grund af sygdom, handikap eller andre faktorer ikke kunne anvende Digital Post, og nu står det altså klart, at der stadig skal pakkes breve i kuverter til cirka en halv million danskere.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er det netop nu tid for de øvrige 4.270.000 danskere, som er tilmeldt Digital Post, at holde øje med den digitale postkasse, da det lige nu er tid til at udsende en række vigtige breve op til årsskiftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er især 760.000 danskere, som selv skal være opmærksomme på, om de modtager vigtige digitale breve, da disse 760.000 hverken har oplyst en e-mailadresse eller et mobilnummer til at modtage notifikationer fra Digital Post.

Tallene fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at de fleste borgere har valgt at oplyse en e-mailadresse, mens lidt færre har valgt at oplyse et mobilnummer. Mange har valgt at oplyse begge dele.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
1. december 2014 kl. 09:13

Man kunne have valgt at gøre det frivilligt at tilmelde sig. Frivilligheden ville, alt andet lige, betyde en mere positiv (min tese) indstilling fra den enkelte borger. Jeg synes jo der er åbentlyse fordele i ikke at skulle fidle rundt med papir i mapper.

Det ville selvfølgelig betyde en længere implementeringsfase over flere valgperioder...

19
3. december 2014 kl. 13:27

Jeg er helt enig i, at det skulle have været frivilligt at tilmelde sig og også, at der er utvivlsomme fordele.

Men jeg er så også en af dem, som har været flintrende ligeglade med udmeldingerne omkring Digital Post. Nu har jeg så dags dato modtaget papirpost om at have modtaget ny Digital Post og jeg bliver nød til at forholde mig til det. Jeg har besøgt både min A-kasse, jobnet og skat uden at skulle benytte nem-ID (brugt pinkode/passwords) for om muligt at gennemskue, hvem der har afsendt det E-brev. Der var ikke nogen meddelelser fra de tre nævnte institutioner. Da jeg ikke er på overførselsindkomst og da jeg har modtaget forskudsopgørelse fra Skat gennem Postdanmark med giroopkrævninger angående ejendomsskat, så formoder jeg, at det er en ligegyldig henvendelse måske min forskudsopgørelse i PDF format.

Jeg har derfor indtil videre valgt at blæse på denne henvendelse og jeg anser det som en æressag at sabotere Digital Post så meget som muligt, da jeg ikke gider at bruge nem-ID mere end højst nødvendigt som f.eks. til netbank.

15
28. november 2014 kl. 11:42

Det ville være mere interessant med et tal for hvor mange af de øvrige 4.270.000 danskere, som er blevet tilmeldt automatisk fordi de har forholdt sig passive...

Det skyggetal siger jo lidt mere om hvor mange der reelt ikke støtter projektet (eller bare er ligeglad)

16
28. november 2014 kl. 11:54

Det ville være mere interessant med et tal for hvor mange af de øvrige 4.270.000 danskere, som er blevet tilmeldt automatisk fordi de har forholdt sig passive...</p>
<p>Det skyggetal siger jo lidt mere om hvor mange der reelt ikke støtter projektet (eller bare er ligeglad)

Det er jo sagens kerne - der har ikke været mulighed for aktivt at tilslutte sig, kun besværlig opt-out.

Lad os lave et rent gæt og sige 20% aktivt ville have tilsluttet sig, så ville være ret svært at stå ved skåltalerne og fyre det sædvanlige selvhævdende ævl af.

Men nu kan man misbruge tallene, så det kan udlægges som en kæmpesucces at 89,7% af danskerne et "tilmeldt" digital post.

3
26. november 2014 kl. 15:33

Der er en stor risiko for at over en halv million danskere er blevet tvangsdigitaliseret, uden overhovedet at være bevidste om det:

Der er især 760.000 danskere, som selv skal være opmærksomme på, om de modtager vigtige digitale breve, da disse 760.000 hverken har oplyst en e-mailadresse eller et mobilnummer til at modtage notifikationer fra Digital Post.

Der er en stor risiko for at disse 760.000 personer ikke er i gruppen der på nogen måde er i stand til at benytte, eller har forholdt sig til de digitale løsninger.

Disse mennesker efterlades nu i et tomrum af episke dimensioner.

Skandalen venter kun på at bryde løs - og det kommer til at koste kassen, både i kroner og menneskelige omkostninger.

13
27. november 2014 kl. 11:42

der på nogen måde er i stand til at benytte, eller har forholdt sig til de digitale løsninger.

Ja, feks. har jeg fået afmeldt digital post for min mor, der hverken har komputer, eller internet.

Hun havde ikke selv gjort det, da hun rutinemæssigt ignorerer meddelelser om "digitalisering", da hun jo, som så mange andre er blevet spammet med henvendelser fra diverse foretagender, med påstande om miljøhensyn, og portobesparelser.

Hvis man ser det lidt ovenfra, så kommer der til at gå rigtig lang tid, inden omkostningen på den spamming har tjent sig hjem. I hvert fald umiddelbart.

Ser man lidt nøjere efter, så benyttes dette som en undskyldning for at pålægge gebyrer, og foretage konstante ændringer i forretningsbetingelser. Man håber åbenbart at kunne erodere kundernes position ubemærket, da ingen orker at gennemlæse disse betingelser flere gange om året.

14
27. november 2014 kl. 14:03

Hun havde ikke selv gjort det, da hun rutinemæssigt ignorerer meddelelser om "digitalisering", da hun jo, som så mange andre er blevet spammet med henvendelser

Jeg tror ikke, politikerne har forudset, hvilket kaos der bliver efter nytår, når de finder ud af, hvor mange danskere, der simpelthen har ignoreret alt om digital post indtil nu.

Jeg har selv undladt at timelde mig, da jeg ikke frivilligt vil forpligte mig til at holde øje med, hvad andre lægger i denne digitale ting, som i hvert fald ikke er min. Så vidt jeg er orienteret ville der så alligevel automatisk blive oprettet en digital postkasse til mig (ikke for mig), men det har jeg ikke set noget til...

Hvor mon den befinder sig? - ikke hos mig!

18
2. december 2014 kl. 12:06

Jeg tror ikke, politikerne har forudset, hvilket kaos der bliver efter nytår, når de finder ud af, hvor mange danskere, der simpelthen har ignoreret alt om digital post indtil nu.

Rettelse: Jeg skulle have skrevet efter 1. december, ikke efter nytår!

Sidder nu selv med en offentlig side, som jeg er tvunget til at bruge nemidlog-in på, og får konstant dette svar (det virkede dog en gang i går):

Warning: Unresponsive script

A script on this page may be busy, or it may have stopped responding. You can stop the script now, open the script in the debugger, or let the script continue.

Script: https://applet.danid.dk/init/KAAAAOXbgqF1Lz3Y2IE5zKKViHJ498r39dWInbb4VZRFfRLhitgme-Z7I6NPoOVI0uZN78zm;jsessionid=...

Dette er dog ikke digital post, men tvangsdigitaliseringen af offentlige "service"-ydelser generelt.

nemid = dumid

4
26. november 2014 kl. 15:48

Disse mennesker efterlades nu i et tomrum af episke dimensioner.

Jeg håber virkelig, nogen har lavet en plan for, hvad der skal ske i tilfælde af udeblevne svar. Hvis ulæste "mails" ikke registreres, og borgeren ikke kontaktes ad gammeldags kanaler, kan det i yderste konsekvens betyde, at Digital Post kommer til at slå mennesker ihjel.

2
26. november 2014 kl. 15:27

Hvor længe der går før vi hører om de første historier om folk som har misset en indkaldelse til en operation eller mister penge fordi de havde fået et brev de skulle respondere på uden at vide det.

eller dem der troede de var fritaget, men alligevel ikke var. Fik selv en bekendt til at aflevere en fritagelse blanket den 30. Oktober med fuldmagt, fik kvittering og det hele.

Men alligevel har jeg i dag modtaget et brev fra Digitaliseringsstyrelsen, "Tjek din post - du har modtaget Digital Post fra [min kommune]". Magen til den her blanket.

9
26. november 2014 kl. 20:17

</p>
<p>Du kan kommentere på Version2, men ikke lide at modtage Digital Post, hvorfor? Jeg har faktisk ikke ret meget i mod det.

Fordi jeg ikke har NemID fordi jeg ikke har villet acceptere det private firma som ejer NemID's brugerbetingelser.

Jeg har også fravalgt at have Java installeret da jeg anser det for at være det samme som at lade en ladeport stå på vid gab. (Jeg ved godt at de er gået over til Javascript, men det er først sket for ganske nyligt)

Grundlæggende bryder jeg mig ikke om NemID fordi det bruges som en "digital signatur" selvom det ikke overholder selv basale krav til en sådan.

Så længe de forlanger at have hele min digitale signatur liggende og kun vil lade mig have et papkort og en kode som kun skal bruges til at de kan identificere mig, så længe skal jeg ikke have NemID.

Giv mig kontrollen over hele eller dele af min digitale signatur og lav den så det virker både med Netbank og alt det andet og så kan vi snakke om det.

Så længe det er Nets SSO løsning så vil jeg gøre hvad der er muligt for at slippe for at være "kunde" der.

8
26. november 2014 kl. 16:54

Du kan kommentere på Version2, men ikke lide at modtage Digital Post, hvorfor? Jeg har faktisk ikke ret meget i mod det.

Fordi det er to helt, helt forskellige ting.

At du ikke har noget mod at din personlige post administreres af en NSA overvåget, privat ejet, pendant til Facebook må være dit problem - andre ser bare lidt mere alvorligt på sagen.

Og man er selv herre over hvad man skriver på Version2, det er noget helt andet end ikke selv at være herre over personlig post der ender i tvangsdigitaliseringens dybe hul.

1
26. november 2014 kl. 15:20

Hvor længe der går før vi hører om de første historier om folk som har misset en indkaldelse til en operation eller mister penge fordi de havde fået et brev de skulle respondere på uden at vide det.

Dem som hverken har meldt sig fra eller oplyst en mail adresse må vel være dem som måske ikke engang er klar over at der nu er noget der hedder digital post og at breve fra det offentlige nu pludseligt kommer i en helt speciel elektronisk postkasse som de ikke engang vidste eksisterede.