44 procent af CSC's projekter til staten er forsinkede

22. februar 2012 kl. 10:429
44 procent af CSC's projekter til staten er forsinkede
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Ud af 9 it-projekter til over 10 millioner kroner har CSC haft leveringsproblemer og forsinkelser på fire af dem. Polsag-skandalen er ikke regnet med.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-kæmpen CSC har fået et ry for mest af alt at være leveringsdygtig i forsinkelser.

Og ser man på en ny opgørelse over statens it-projekter, er dette ry ikke kommet helt ud af den blå luft. Ud af 9 it-projekter til over 10 millioner kroner, er fire af dem nemlig ramt af forsinkelser, altså hele 44 procent.

Det viser oversigten fra staten, der i alt giver en status på 73 forskellige it-projekter.

Det er især leverancerne til Skat, som giver CSC problemer. Projektet 'Aktieavanceberegning', som har et budget på godt 30 millioner kroner, er blevet otte måneder forsinket siden maj 2011. Her lyder begrundelsen, at CSC har ’underestimeret opgaven’ og at leverancerne ikke er sket efter den aftalte tidsplan. Konsekvensen er, at de forventede gevinster kun i ’nogen grad’ kan realiseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to næste projekter 'Kvalitet i eIndkomst' og 'Pensionsbeskatning' er også forsinkede, henholdsvis 6 og 7 måneder siden sidste status i maj 2011. Her lyder begrundelsen kort, at CSC ikke har leveret til tiden.

'Én skattekonto' (Ekko) er også ramt af ballade. Projektet er et større kompleks til i alt 334 millioner kroner, hvor CSC ikke har formået at levere delprojektet 'Debitormotor' til tiden. Ifølge en status fra 2009, hvor opgaven kom i udbud igen efter fyring af den tidligere leverandør IBM, skulle 'Debitormotor' være klar til brug med systemet EFI ved udgangen af 2010. Hele EKKO-projektet skulle være afsluttet i første kvartal af 2012.

Men i den seneste opdatering til Folketingets finansudvalg, der kom kort før jul, var beskeden, at brugen af 'Debitormotor' til de andre, store it-projekter er udskudt på ubestemt tid. Det bliver tidligst engang i 2013, lød beskeden fra skatteminister Thor Möger (SF).

Problemerne med at få CSC til at levere til tiden har ført til, at Skat nu lader eksterne eksperter vurdere kvaliteten af CSC’s arbejde, og at kontrakten med CSC er strammet gevaldigt op.

»Skatteministeriet har gennemført et eksternt review af CSC’s leverancer, hvor der er konstateret en række kritisable forhold. Disse forhold arbejder CSC nu på at rette op og har siden vist væsentlige fremskridt. Samarbejdet med CSC fortsætter således, men på skærpede vilkår, der udover en tæt kontrol også indeholder en udvidet og forlænget mulighed for, at Skatteministeriet kan udtræde af samarbejdet,« skrev Skatteministeren i orienteringen til Finansudvalget.

Udover de it-projekter, der er i gang nu, måtte CSC se det 400 millioner kroner dyre it-projekt Polsag blive lukket ned, fordi Rigspolitiet havde mistet tålmodigheden med CSC. Efter flere års forsinkelse kunne CSC ikke få sagsbehandlingssystemet til at virke efter hensigten i løbet af et helt års pilottest på Bornholm, der er landets mindste politikreds.

Polsag fik dog kniven, lige inden at oversigten over statens it-projekter blev skrevet færdig, og indgår derfor ikke. Men sagen satte igen fokus på CSC's historik, og Dansk Folkepartis it-ordfører Dennis Flydtkjær stillede dengang et spørgsmål til Justitsministeriet om, hvilke andre projekter, som CSC har forsinket. Spørgsmålet er ikke besvaret endnu.

Også den digitale tinglysning blev ramt af CSC-forsinkelser på halvandet år og kom først i luften i efteråret 2009. De enorme problemer, der var med overgangen til digital behandling af sagerne, skyldtes dog ikke it-mæssige fejl, men en for lav kapacitet til manuel behandling af komplicerede sager. Forsinkelserne på CSC’s leverance var dog med til at gøre det svært for Domstolsstyrelsen at fastholde medarbejderne.

Se hele oversigten over statens it-projekter her:

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
25. februar 2012 kl. 18:34

CSC har igennem nu snart 20 år haft snablen langt nede i såvel offentlige som private pengekasser.

Utroligt at det har kunnet lade sig gøre - faktisk må man på een eller anden måde tage hatten af for dem.

For det er vel ikke således at deres laden og gøren for det meste har kun har kunnet lade sig gøre fordi flertallet af beslutningstagerne i projekterne i realiteten har været inkompetente og utroligt naive og kun bestridt deres poster i ly af opgangstider ?

9
25. februar 2012 kl. 23:27

Snart 20 år er nok at overdrive. Datacentralen af 1959 blev overtaget af CSC i 1996. Altså ca 15 år og vi var ikke glade ved overtagelsen. Men enten slugte IBM os eller også blev det CSC.

I de 23 år jeg var i Birkerødafdelingen (SKAT) var det maksimalt 5 procent af projekterne, der var forsinkede (under den såkaldte rammeaftale).

Men det er kun min subjektive opfattelse. Hvordan er din opfattelse af årsopgørelsen?

Mvh Bjørn

7
23. februar 2012 kl. 08:34

Det er sjovt som hele denne CSC hetz er gennemsyret af politiske ansvarsfraskrivlser, Ja der bliver benyttet metoder som adskillige gange er bevist ikke virker i IT udviklings projekter, vi har diskuteret gang på gang hvad CSC gør galt, men aldrig hvilke rammer CSC bliver udstukket af uvidene politikere og embedmænd der skal dække egen røv og have en syndebuk for egen inkompetance. Det vil uundåeligt ende med software der ikke lever op til forventningerne og er usammenhængene når den politiske vandfaldsmodel ruller.

3
22. februar 2012 kl. 13:50

Spild af MINE skatekroner - og alle jer andres.

Jeg fatter simpelthen ikke at man bliver VED med at vælge det lortefirma!

1
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den ons, 02/22/2012 - 11:58

Det er et resultat, som er omkring 50 % dårligere end gennemsnittet på 30 %.

Da CSC er en stor leverandør, virker det underligt, at de ikke holder sig tæt på gennemsnittet 30%. CSC skulle faktisk, på grund af deres store "ekspertise" og deres erfaringsmæssige større "kompetence", ligge væsentligt under den statistiske spredning.

50 % dårligere end andre, så er det måske ikke lige dem der bør kigges først på. Der er vel nærmest tale om, at det er uforsvarligt at vælge dem.

Nu er det på påfaldende, at man tager Pol-haløj ud af den statistik. Det må vel være relevant at tage med. Hvis man kigger på den økonomiske fordeling, så er det jo helt andre tal, især hvis man husker at kigge på statistikken inden POL-haløj blev trukket ud. I forbindelse med Statens fortjeneste, så har der for kort tid siden været en udfordring omkring restancer til Staten, hvor CSC var indblandet. Her skulle der være tale om et beløb et sted mellem 38 og 79 milliarder kroner. Indregnes det i en statistik hvor man kigger på økonomisk rentabilitet, vil det være vanskeligt at se CSC nogensinde kan komme op, på et for Danmark positivt resultat.

Men anyway, så kan man beskrive succes-fordelingen omkring opgaverne der tildeles CSC, som næsten 50/50.

Helt som at slå plat og krone.

De kan ikke engang komme op på at spille med, hvis der skal spilles lige eller ulige, med en enkelt terning.

Godt de beskæftiger sig binært med Data, og alle vores penge. Hvis de beskæftigede sig med anden infrastruktur, så skulle vi jo stadigvæk betale med huder, for at blive roet over Storebælt.

2
22. februar 2012 kl. 13:27

Kunne man forestille sig at årsagen til "Polsagen" ikke er regnet med ligger i, at de endnu ikke har overblik over hvorfor ting gik galt? det projekt skal nok blive medregnet senere.

4
22. februar 2012 kl. 14:40

Kunne man forestille sig at årsagen til "Polsagen" ikke er regnet med ligger i, at de endnu ikke har overblik over hvorfor ting gik galt? det projekt skal nok blive medregnet senere.

Oversigten rummer ikke kun it-projekter, der gik galt, men er en komplet samling af alle statens it-projekter til over 10 millioner kroner. Da Polsag blev aflivet, lige før rapporten blev klar, optræder Polsag ingen steder - det er jo ikke længere et 'levende' statsligt it-projekt.

vh.

Jesper, Version2

6
22. februar 2012 kl. 17:34

Jesper: Det var for sin vis heller ikke min pointe (selvom det måske lidt fremstod sådan). Oversigten rummer alle it-projekter i staten over 10 mio. også, så vidt jeg kan læse mig frem til, både kørende og afsluttede it-projekter. Hvorfor Polsag ikke er taget med i oversigten er så et åbent spørgsmål. Mit bud er, at der ikke er overblik over det, dvs. at det er et "gammelt" projekt hvor man først nu er gået i gang med at behandle det fra IT-Projektrådets side...?

http://www.digst.dk/da/Servicemenu/Nyheder/Nyhedsarkiv/Digitaliseringsstyrelsen/Pressemeddelelse-Statusrapportering-feb-2012

5
22. februar 2012 kl. 15:23

Det er altså kun "levende" projekter, der er medtaget - både nyigangsatte og gamle... Det må så betyde, at der også er medtaget en del projekter, som blot ikke er forsinket endnu, eller har jeg misforstået noget? Gad vide om forsinkelsesprocenten kommer under 100? ;-)