430.000 danske husstande skal dele wi-fi med andre kunder

8. marts 2013 kl. 11:1739
Kabel-tv-selskabet Yousee sætter nu gang i et forsøg med delingen af trådløse forbindelser. Projektet begynder i Varde, men kan udbredes til samtlige 430.000 kunder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det TDC-ejede kabel-tv-selskab Yousee sætter nu gang i et forsøg, som kan ende med, at en halv million af selskabets kunder skal dele deres trådløse forbindelser med andre kunder. Det skriver Berlingske Business.

Yousee vil sammen med Varde Antenneforening teste muligheden for, at de enkelte husstandes trådløse router kan få ekstra kapacitet, så andre YouSee-kunder ud over beboerne i husstanden kan bruge forbindelsen.

»Dette vil være en ekstra funktionalitet, som man selvfølgelig ikke skal betale ekstra for. Rent praktisk lægger vi et nyt bredbåndsprodukt oven på, hvad man allerede har. Har man f.eks. en 20 megabitforbindelse, lægger vi yderligere 10 megabit på, så den almindelige bredbåndsforbindelse overhovedet ikke påvirkes,« siger udviklingsdirektør Anders Blauenfeldt, YouSee, til Berlingske Business.

»Selvfølgelig vil man også kunne melde sig fra, men erfaringer fra andre lande viser, at meget få ønsker at melde fra,« siger direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et lignende tiltag finder man hos vores store nabo sydpå, hvor Europas største teleselskab, tyske Deutsche Telekom, netop har indgået samarbejde med spanske Fon. Det giver tyske kunder adgang til otte millioner Fon-hotspots i for eksempel Frankrig, Storbritannien og Holland, skriver Berlingske Business

Direktøren erkender over for avisen, at dækningen vil være ret spredt. Derfor skal Yousee nu finde ud af, selskabet bliver nødt til at lave et dækningskort, eller om kunden blot skal søge efter »YouSee Wifi«.

Yousee sætter forsøget i gang til juni, og det kommer til at løbe i tre måneder frem i samarbejde med de cirka 4.000 bredbåndskunder hos Varde Antenneforening.

YouSee har omkring 430.000 husstande som bredbåndskunder.

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
39
12. marts 2013 kl. 15:56

Fon er jo et system af gæstekanaler, med lidt administrtion ovenpå. Det har jeg undgået i flere år ved at lave min egen gæstekanal, helt gratis. - Dejlig nemt, man ikke skal finde pw frem når der er venner eller besøgende. Måske lidt naivt, men jeg har aldrig mærket nogen extra belastning af den grund her i rækkehuskvarteret.

37
11. marts 2013 kl. 13:57

Jeg synes YouSee først skulle forbedre deres nuværende netdækning. Det trådløse net jeg har fået leveret gennem TV stikket her på Frederiksberg er for svagt og falder ud, specielt tidligt på aftenen, hvor alle bruger det. De vil ikke lade mig slippe ud af kundeforholdet før efter et halvt år, selvom nettet fra starten af har været uacceptabelt ringe. Naboernes TDC o.a. net er stærkere i min lejlighed end YouSee's installerede. Derfor har de nogle tekniske udfordringer, som de først burde ordne!

35
11. marts 2013 kl. 12:19

Tvivler på de får implementeret seperate IP adresser for et VLAN og tror ikke loggingfunktionaliteten på selve routeren (hvis nogen overhovedet) bliver noget værd.

Logging funktionen ville nok (hvis nogen) være en ip adresse som loggen så bliver skrevet til. Ville da ikke håbe man bare lagde en log lokale på et consumer produkt hvis man implementerer sådanne løsninger.

1: giver ikke totalt set bedre dækning med internet?

Kan kun se det som en fordel i udlandet, da de europæiske regler for taksering af 3G nettet er absurd dyre. Så hvis YouSee har aftaler i udlandet om at du kan logge på wifi udstyr, så "giver det bedre dækning med nettet".

2: giver "mindre hul igennem til data", at naboen og jeg deles om min router, og hvad mit kobber kan trække, end hvis naboen selv installerede en router og dermed trak på sit eget kobber?

Som artiklen skriver. Hvis du(din ISP) fik denne mulighed. Så ville de passende opgradere din linje til at trække de ekstra data. Så du ikke "mærker" det.

4: får ejeren af WiFi-routeren noget for at stille det til rådighed i andre lande/steder hvor det allerede bruges - eller "nasser" teleudbyderen på deres kunder?

Godt spørgsmål.

Tarveligt med negativ stemme på "Dette lyder fffeeedddttt" uden at skrive hvorfor :(!

34
11. marts 2013 kl. 11:31

Jeg har lige brug for lidt hjælp til at gennemskue det omtalt produkt/projek :o

Er det korrekt opfattet at produktet:

1: giver ikke totalt set bedre dækning med internet?

2: giver "mindre hul igennem til data", at naboen og jeg deles om min router, og hvad mit kobber kan trække, end hvis naboen selv installerede en router og dermed trak på sit eget kobber?

3: giver YouSee (i dette tilfælde) mulighed for at tilbyde sine kunder at kunne komme på nettet "alle steder" med en WiFi-enhed uden mobilt bredbånd (ligesom når sønnike kobler sin iPhone på min WiFi-router når han er på besøg og dermed "nasser" på mig :) --- sagt på en anden måde: Hvis YouSee samarbejder med andre lande/udbydere, kan en YouSee-kunde på farten, her eller i udlandet, blot koble op på en WiFi, og dermed have "global dækning"?

4: får ejeren af WiFi-routeren noget for at stille det til rådighed i andre lande/steder hvor det allerede bruges - eller "nasser" teleudbyderen på deres kunder?

33
11. marts 2013 kl. 11:20

Hurra for censur lovgivning og antipiratkopiering aktioner. "Jamen mit TDC hotspot er åbent for alle".

Tvivler på de får implementeret seperate IP adresser for et VLAN og tror ikke loggingfunktionaliteten på selve routeren (hvis nogen overhovedet) bliver noget værd.

32
11. marts 2013 kl. 09:19

Som jeg læser det, så foregår ved at en kunde har et yousee produkt, f.eks. 20Mbit/s med et yousee AP. Yousee ligger så f.eks. 10Mbit/s oveni denne forbindelse og gør at en anden husstand kan logge på dette AP?

Jeg kan godt se at jeg skal have backtrack iso,et og mit hacker AP frem og injecte nogle netværk.

De AccessPoints yousee (og alle andre ISP,s bruger) er så dårlige at det ikke ville tage lang tid at komme igennem sikkerheden og få enten #fuld kontrol over enheden. #adgang til det trådløse signal (og de VLANs der måtte være).

Derefter kan man give en venlig besked der forklare disse mennesker lidt omkring deres AP, sikkerhed og at det dummeste i verden er at dele sit AP af sådanne en kvalitet med andre. Tænk lige over at disse AccessPoints er et "delt-medie". Den laveste fællesnævner er den hurtigeste hastighed.

Lad os sige du deler et N og G netværk(ikke så ualmindeligt). Hvis jeg logger på med et netkort af G standard og sætter hastigheden på kortet ned til 1 Mbit/s. Så kører alle på netværket 1 Mbit/s som den hurtigeste hastighed, selvom at de har N netkort eller ej. Thats how it works. Og så kan vi snakke dårlig signal styrker mm, ryster på hoved.

Enjoy YouSee kunder xD

27
10. marts 2013 kl. 13:51

"Dette vil være en ekstra funktionalitet, som man selvfølgelig ikke skal betale ekstra for."

Tænk?! ... skal man ikke? Det var da pænt af TDC. Når de er så flinke, så kan det da være der ligefrem heller ikke er nogen, der får den ide at kræve de betaler for at stille deres udstyr op på folks matrikler, som reelt er fuldstændig urelateret til det kundeforhold folk måtte have med dem.

18
9. marts 2013 kl. 08:05

Det er ærgerligt at YouSee ikke ser ud til at være innovative og hvis servicen ikke kan noget nyt, så kunne de lige så godt indgå samarbejde med Fon.com, som er meget innovativ.

Et samarbejde med Fon vil også sikre at deres 430.000 kunder, kan komme på nettet i deres ferie (forudsat at der er en Fon router i nærheden). Hvis YouSee starter 430.000 Fon-puntker i Danmark, er der helt sikker også mange som selv vil hoppe med på vognen - hvilket også kommer YouSee kunder til gode, da det så ikke kræves at der er YouSee i nærheden.

Jeg ville også ønske at DSB hoppede med på Fon-vognen. Det er jo fint med gratis Wi-Fi i S-toget, men turister har ingen adgang i dag, da det kræver et dansk mobilnummer. Her kunne Fon være en fin løsning, som vil sikre at turister også kan komme online.

22
9. marts 2013 kl. 13:15

Jeg ville også ønske at DSB hoppede med på Fon-vognen. Det er jo fint med gratis Wi-Fi i S-toget, men turister har ingen adgang i dag, da det kræver et dansk mobilnummer. Her kunne Fon være en fin løsning, som vil sikre at turister også kan komme online

DSB kunne også bare droppe kravet om et dansk mobilnummer. Formålet er sikkert identifikation af kunden (?), men der er ikke noget krav om dette i logningsbekendtgørelsen. Kundeoplysninger skal kun registreres, hvis dette sker af anden årsag for eksempel behov for fakturering.

Sagt med andre ord: DSB kunne smække et åbent AP op i deres tog, hvor der ikke blev registreret anden kundedata end ligegyldige MAC adresser på klienternes trådløse netkort, og stadig overholde logningsreglerne.

25
10. marts 2013 kl. 09:32

Kundeoplysninger skal kun registreres, hvis dette sker af anden årsag for eksempel behov for fakturering

Hej Jesper

Ja, hvis en udbyder ikke har en oplysning, skal den heller ikke logges, selv om det kræves efter logningsbekendtgørelsen. Og det er ikke forbudt at udbyde en tjeneste på en sådan måde, at logningspligtige oplysninger ikke eksisterer. Anonyme taletidskort f. ek.s, hvor man slet ikke kan registrere kundens identitet.

Men omvendt er det ikke sådan, at man kun skal logge data, der registreres af andre grunde. Det afgørende er, at oplysningerne har været i udbyderens besiddelse. Måske er denne besiddelse kun kortvarig uden at oplysningen i øvrigt føres til et register af andre grunde.

Spørgsmålet om hvornår en teleudbyder har en oplysning var faktisk det mest diskuterede under udvikling af direktivet. Det endte med følgende formulering:

"data, som genereres eller behandles af udbydere af offentligt tilgængelige elektroniske kommunikationstjenester eller af et offentligt kommunikationsnet inden for deres jurisdiktion, når de leverer de pågældende kommunikationstjenester"

Som omtalt står der netop ikke, at det skal være registreret af andre årsager.

Men læg også mærke til ordet "offentlig".

Jesper. Kan du ikke kontakte mig via sociale medier, så jeg kan uddybe forklaringen. Jeg har bemærket din interesse for logningsreglerne, og du er kommet godt ind i det.

vh

Mogens Ritsholm

29
10. marts 2013 kl. 14:21

Men omvendt er det ikke sådan, at man kun skal logge data, der registreres af andre grunde. Det afgørende er, at oplysningerne har været i udbyderens besiddelse. Måske er denne besiddelse kun kortvarig uden at oplysningen i øvrigt føres til et register af andre grunde.

Tak for korrektionen.

Jeg troede at jeg citerede fra et brev fra Justitsministeriet til en hotspot udbyder (som jeg engang har fundet på internettet), men jeg huskede forkert.

Hvis andre skulle være interesseret, er den præcise formulering i brevet

Oplysningerne om navn og adresse på brugerne vil - i overensstemmelse med bekendtgørelsens anvendelsesområde - alene skulle registreres, hvis de er kendte for udbyderne eller genereres eller behandles i udbydernes systemer.

Så hvis en hotspot udbyder sender en aktiveringskode per sms, skal mobilnummeret registreres, selv om det strengt taget ikke gemmes af andre årsager end logningsbekendtgørelsen.

31
10. marts 2013 kl. 21:33

Så hvis en hotspot udbyder sender en aktiveringskode per sms, skal mobilnummeret registreres, selv om det strengt taget ikke gemmes af andre årsager end logningsbekendtgørelsen.

Nej for der er en udtømmelig liste over oplysninger der skal registreres.

Den relevante tekst finder vi i §5 stk 2 og 3. Bemærk at referencer til telefonnummer ikke er brugerens mobilnummer, som jo ikke er en del af kommunikationen når vi taler om WiFi. Faktisk er det lidt uklart hvad det er for et telefonnummer de snakker om, men jeg antager at det kan være mobilnummeret på en 3G/4G forbindelse.

Ergo er det kun brugeridentitet, navn og adresse, samt fysisk placering af AP og MAC-adresse på computeren der skal registreres ved WIFI. Og brugeridentitet, navn og adresse skal kun logges hvis udbyderen faktisk er i besiddelse af disse jævnfør § 1. Udbyderen er ikke tvunget til at indføre en brugeridentitet eller til at udspørge brugeren om navn og adresse.

Stk. 2. En udbyder af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester til slutbrugere skal endvidere registrere følgende oplysninger om en brugers adgang til internettet

  1. den tildelte brugeridentitet,
  2. den brugeridentitet og det telefonnummer, som er tildelt kommunikationer, der indgår i et offentligt elektronisk kommunikationsnet,
  3. navn og adresse på den abonnent eller registrerede bruger, til hvem en internetprotokol-adresse, en brugeridentitet eller et telefonnummer var tildelt på kommunikationstidspunktet og
  4. tidspunktet for kommunikationens start og afslutning.

Stk. 3. Udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester til slutbrugere, der udbyder trådløs adgang til internettet, skal endvidere registrere oplysninger om det lokale netværks præcise geografiske eller fysiske placering samt identiteten på det benyttede kommunikationsudstyr.

26
10. marts 2013 kl. 12:00

Jesper. Kan du ikke kontakte mig via sociale medier, så jeg kan uddybe forklaringen. Jeg har bemærket din interesse for logningsreglerne, og du er kommet godt ind i det.

Mogens, vi er nok mange her inde, der har mere brug for en forklaring af logningsreglerne, end lige Jesper Lund. Så kunne du ikke bare forklare det her, så vi andre også kan lære noget?

Og når du skriver sociale medier, så havde du vel ikke forestillet dig, at Jesper Lund ville kontakte dig på Facebook?

30
10. marts 2013 kl. 14:27

Og når du skriver sociale medier, så havde du vel ikke forestillet dig, at Jesper Lund ville kontakte dig på Facebook?

OT: det er egentlig et godt eksempel på hvor svær individuel kommunikation er blevet i disse social media tider. Hvad hjælper det at den ene er på Facebook, og den anden på Freenode, hvis der ikke er noget overlap i det nye walled garden internet? Facebook er for "avanceret" til mig, men jeg gav det dog en chance på Linkedin. Men for at sende en privat besked skulle der enten betales med $$$ eller tonsvis af personlige oplysninger, sigh!?

19
9. marts 2013 kl. 09:09

Det er fint med FON men hvem har så ansvaret for den danske terrorlogning?

20
9. marts 2013 kl. 11:55

Fon er spansk, så logningslovgivningen er den samme. Hvis en tredje person laver noget ulovligt, vil det dog blive logget igennem din internetforbindelse, men via Fon kan man finde tilbage til bagmanden.

21
9. marts 2013 kl. 13:03

Fon er spansk, så logningslovgivningen er den samme. Hvis en tredje person laver noget ulovligt, vil det dog blive logget igennem din internetforbindelse, men via Fon kan man finde tilbage til bagmanden.

Nej, logningslovgivningen er ikke den samme i Danmark og Spanien, da Danmark har valgt at overimplementere logningsdirektivet på flere punkter, herunder sessionslogningen (der slet ikke er et krav i direktivet). Der er mange yderligere logningsproblemer i Danmark, specielt ved tiltag som dette hvor du på kommerciel basis deler en internetforbindelse med andre.

Jeg kender ikke den spanske logningslovgivning, men jeg har for nylig kigget på Østrigs lovgivning. I Østrig skal man som i Danmark logge den tildelte IP adresse til kunden, svarende til § 5 stk 2 i vores logningsbekendtgørelse (og direktivet), men dette krav gælder kun hvis kunden tildeles en offentlig IP adresse. Hvis en internetudbyder i Østrig bruger CGN, eller hvis der er tale om et hotspot ala McDonalds, skal der ikke logges noget i Østrig. Det giver god mening, da flere kunder deler den samme offentlige IP adresse, og et IP-adresse spor fra en ekstern serverlog vil alligevel ikke pege på en enkelt kunde (formålet med § 5 stk 2 og den tilsvarende bestemmelse i direktivet er at kunne spore kilden til en kommunikation).

I Danmark kan oplysninger fra sessionslogningen (måske) bruges til at spore kilden til en kommunikation i de tilfælde hvor flere kunder deler en offentlig IP(v4) adresse (ala CGN), men det er ikke nødvendigvis tilfældet, da der ikke skal hæftes kundeoplysninger på sessionslogningen jf. § 5 stk 1 i logningsbekendtgørelsen. Og sessionslogningen er under alle omstændigheder et særligt dansk krav.

I forhold til dansk logning er spørgsmålet hvordan Fon trafik rammer internettet?

Virker det som et gæstenetværk, hvor der er et separat gæste-SSID uden adgang til LAN siden (enten lavet med to VLANs, eller ved at blokere trafikken til LAN IP adresser som mit Unifi AP gør), men hvor trafikken rammer internettet med din offentlige IP? Eller bliver Fon trafikken sendt via VPN el.lign. til Fon's eget netværk, hvorfra den så bliver afleveret til internettet med en helt anden IP adresse?

I førstnævnte tilfælde vil "din" offentlige IP adresse dukke op i diverse server logs og sessionslogningen (i Danmark), selv om det er Fon trafik. I det andet tilfælde vil trafikken være helt adskilt, og en Fon IP vil dukke op i server logs. Efter den danske sessionslogning vil der blive logget VPN trafik til Fon. Men derudover vil Fon formentlig være forpligtet til at lave sessionslogning m.v efter danske regler når de opererer som internetudbyder i Danmark.

24
10. marts 2013 kl. 08:32

Som sagen er fremlagt fra Yousee, må det være yousee, som er udbyder, og de skal dermed logge både IP-identitet og sessionslogning. Yousee stiller jo særlige transmissionsressourcer til rådighed og de varetager adgangskontrollen.

Fons konstruktion kender jeg ikke. Men som jesper helt korrekt siger, er det spørgsmålet om det skal betragtes som gensidig gæstfrihed eller en formelt udbudt offentlig teletjeneste.

23
10. marts 2013 kl. 02:38

Okay, jeg troede faktisk at reglerne var 100% ens i hele Europa.

Som udgangspunkt er jeg selv i mod alt den logning, der alligevel ikke kan bruges til noget.

17
9. marts 2013 kl. 02:56

Har man en ADSL forbindelse hos franske SFR kan man tilbyde andre SFR kunder og alle FON kunder at bruge ens trådløse router.

Brugerne skal logge på, så der er ikke problemer med at man ikke ved hvem der har forsøgt noget ulovligt.

Fordelen for brugeren er at man så er medlem hos FON og kan få gratis WiFi over store dele af verden

16
8. marts 2013 kl. 15:58

.. jeg ikke lige forstår - hvad er TDC's incitament for at gøre dette?

Jeg mener jo at have en hørt en mægtig alvidende, såkaldt teleanalytiker, udtale at 3G og 4G er guds gave til menneskeheden, og det kan bruges på bunden af Merianergraven, bare man ikke bruger en niche telefon.

9
8. marts 2013 kl. 13:20

Når der bliver sprøjtet en masse APs ud, som allesammen er sat op til kanal 6!

Det her virker mere som et krampagtigt forsøg fra telefantens side på at opfinde en ny uundværlig "service", i stedet for de koncentrerede sig om at levere bredbånd af ordentlig kvalitet.

10
8. marts 2013 kl. 14:55

"... i stedet for de koncentrerede sig om at levere bredbånd af ordentlig kvalitet."

Sorry, men IHMO så leverer Yousee strålende bredbånd... forbløffende både udfra stabilitet, hastighed, features (bridging, port 25 åbning... desværre ikke ipv6 endnu) og kompetence i supporten... (ting jeg bestemt ikke ville forvente for de andre selskaber i telefant koncernen)...

Og nej, jeg har ikke andre interesser i Yousee end at være en glad kunde gennem flere år...

11
8. marts 2013 kl. 15:29

Sorry, men IHMO så leverer Yousee strålende bredbånd... forbløffende både udfra stabilitet, hastighed, features (bridging, port 25 åbning... desværre ikke ipv6 endnu) og kompetence i supporten... (ting jeg bestemt ikke ville forvente for de andre selskaber i telefant koncernen)...

Jeg har ikke belæg for at udtale mig om hvorvidt Yousee er dårligt, men forholder mig mere til at jeg personligt (og som i mine øjne betegner kvalitet) bare gerne vil have råt internet, symmetrisk, fast ip, ingen port eller protokol begrænsninger og uden underlige dikkedarer. Efterfølgende kan underholdning som tv og andre sjove ting være noget man køber af hvilken service provider man nu ønsker.

Hvis man nu eksempelvis kun vil benytte Netflix, hvorfor skal man så have TV proppet ned i halsen?

Man kan så diskutere om det er hønen eller ægget, afhængig af om folk først havde Yousee som kabeltv, og så fik internet efterfølgende, men der hvor man bruger Yousee som argumentation for bredbåndsudbredelse mener jeg det går galt.

Det må så være hvad det er, men en ukritisk udrulning af APs der, ligesom de routere TDC kunder får, bevidstløst er sat op til kanal 6, det skal nok give problemer.

8
8. marts 2013 kl. 13:18

Den eneste ulempe jeg kan se ved det her er at der kun er en hvis båndbredde til rådighed på hver kanal (frekvens), som et trådløst netværk benytter. Et trådløst AP (eller router) med flere SSID'ere kan typisk ikke benytte separat kanal til hvert SSID. Derfor deles den trådløse båndbredde, hvilket betyder at én gæst på YouSee SSID'et kan optage så meget båndbredde at det for YouSee kunden kan sløve forbindelsen.... I et almindeligt parcelhus kvartér, vil der nok ikke være de store problemer med det, hvorimod den YouSee kunde der deler sit trådløse net og bor i lejlighed lige ud til gågaden og den populære café nedenunder måske kan opleve problemer.

7
8. marts 2013 kl. 13:18

Den eneste ulempe jeg kan se ved det her er at der kun er en hvis båndbredde til rådighed på hver kanal (frekvens), som et trådløst netværk benytter. Et trådløst AP (eller router) med flere SSID'ere kan typisk ikke benytte separat kanal til hvert SSID. Derfor deles den trådløse båndbredde, hvilket betyder at én gæst på YouSee SSID'et kan optage så meget båndbredde at det for YouSee kunden kan sløve forbindelsen.... I et almindeligt parcelhus kvartér, vil der nok ikke være de store problemer med det, hvorimod den YouSee kunde der deler sit trådløse net og bor i lejlighed lige ud til gågaden og den populære café nedenunder måske kan opleve problemer.

6
8. marts 2013 kl. 13:18

Den eneste ulempe jeg kan se ved det her er at der kun er en hvis båndbredde til rådighed på hver kanal (frekvens), som et trådløst netværk benytter. Et trådløst AP (eller router) med flere SSID'ere kan typisk ikke benytte separat kanal til hvert SSID. Derfor deles den trådløse båndbredde, hvilket betyder at én gæst på YouSee SSID'et kan optage så meget båndbredde at det for YouSee kunden kan sløve forbindelsen.... I et almindeligt parcelhus kvartér, vil der nok ikke være de store problemer med det, hvorimod den YouSee kunde der deler sit trådløse net og bor i lejlighed lige ud til gågaden og den populære café nedenunder måske kan opleve problemer.

4
8. marts 2013 kl. 12:54

Så vidt jeg forstod kilden, så bliver det lavet på det oprindelige udstyr, dvs. din yousee router får bare lagt et ekstra SSID ind og så bliver traffikken ledt igennem et VLAN ud på internettet. Og du får ekstra båndbredde til at dække merforbruget.

Jeg er enig i de sikkerhedsmæssige bekymringer. Der er også nogle juridisk bekymringer, f.eks. hvem er ansvarlig når det "offentlige" VLAN bliver benyttet til en forbrydelse?

5
8. marts 2013 kl. 13:09

Så vidt jeg forstod kilden, så bliver det lavet på det oprindelige udstyr, dvs. din yousee router får bare lagt et ekstra SSID ind og så bliver traffikken ledt igennem et VLAN ud på internettet. Og du får ekstra båndbredde til at dække merforbruget.

Måden at lave det på er netop f.eks. et separat VLAN med eget SSID. Hvis kabel-modem også understøtter VLAN, så mærker brugeren ikke at der surfes og bruges båndbredde, da de 2 net er adskilt.

Jeg er enig i de sikkerhedsmæssige bekymringer. Der er også nogle juridisk bekymringer, f.eks. hvem er ansvarlig når det "offentlige" VLAN bliver benyttet til en forbrydelse?

Der vil i sådan et setup ikke være nogle sikkerhedsmæssige bekymringer for kunden som sådan. Den ansvarlige vil selvfølgelig være YouSee, da det er deres net. Jeg vil tro at du får fat i en captive portal, hvis du forbinder til det offentlige SSID...

Personligt synes jeg det er en genial idé. Kan ikke forstå at FON ikke er mere udbredt. Jeg synes YouSee bør tilmeldes sig FON og ikke lave deres eget net. Ved at benytte FON, får mange flere brugere adgang til nettet.

13
8. marts 2013 kl. 15:42

Der vil i sådan et setup ikke være nogle sikkerhedsmæssige bekymringer for kunden som sådan. Den ansvarlige vil selvfølgelig være YouSee, da det er deres net. Jeg vil tro at du får fat i en captive portal, hvis du forbinder til det offentlige SSID.

Jeg er enig, hvis hotspot kunderne får en anden offentlig IP end du gør, eller en privat IP i et CGN setup (ellers er det noget IPv4 svineri).

Hvis hotspot kunderne får samme IP som dig (blot adskilt i to VLANs på LAN siden), vil man kunne lave en præcis geolocation registrering af de IP adresser som YouSee kunderne benytter, hvilket er uheldig ud fra et privacy synspunkt.

15
8. marts 2013 kl. 15:47

Jeg er enig, hvis hotspot kunderne får en anden offentlig IP end du gør, eller en privat IP i et CGN setup (ellers er det noget IPv4 svineri).

Det er nok tvivlsomt om Yousee skulle være i stand til at mobilisere så mange IPv4 adresser, så mon ikke der bliver tale om noget CGN, hvilket også vil give mere mening hvis vi taler captive portal.

At det så kan blive overmåde komplekst fsva. den herlige logningsbekendtgørelse er så en anden sag.

2
8. marts 2013 kl. 12:05

Ah, jeg kan se dette fra den oprindelige kilde:

De to net er teknisk adskilt, så der ifølge YouSee ingen risiko er for, at man udefra kan få adgang til den enkelte kundes eget private net. De to er helt adskilt.

3
8. marts 2013 kl. 12:17

Teknisk adskilt og/eller fysisk adskilt? Personligt ville jeg ikke give adgang til andre via det udstyr som jeg bruger på mit private net, er der en fysisk forbindelse så kan der altid skabes en forbindelse fra det offentligt til det private. Hvordan tænder TDC sig med support når der opstår problemer med udstyret? Hvorledes med strøm, betaler TDC den hvis der er tale om fysiske ekstra enheder?

Indrømmet tanken er da meget god og sympatisk men, jeg ville takke nej af rent sikkerhedsmæssige grunde.

1
8. marts 2013 kl. 11:59

Nogen der ved om de har tænkt sig at tilføje et ekstra SSID med et specielt VLAN til de andre kunder?

Ellers kan jeg da se en del sikkerheds-problemer i det forslag?