4½ minutter er nok for bærbar-tyven

EMC World: Det tager kun 4½ minut for en tyv at kopiere harddisken fra en bærbar pc, og det er grund nok til at kryptere alle bærbare, mener EMC.

LAS VEGAS: Du skal flyve over Atlanten og kan derfor lige så godt bruge turen til at få noget arbejde fra hånden. I forvirringen ved sikkerhedskontrollen glemmer du, at du var nødt til at lægge din bærbare pc i en bakke for sig selv. Et øjebliks uopmærksomhed og dine fortrolige data er faldet i de forkerte hænder.

Det er en situation, som ikke bare er et tænkt scenarie. Hver dag glemmer folk bærbare pc'er i taxier eller får dem stjålet fra deres biler.

Og tyvene er ikke altid kun interesserede i hardwaren. De oplysninger, der ligger på pc'en, kan i visse tilfælde være endnu mere værdifulde.

»Teknologien er nået dertil, hvor det kun tager tyven 4½ minut at kopiere en harddisk på 80 gigabyte, efter de har stjålet den i lufthavnen,« siger it-sikkerhedschef Roland Cloutier fra EMC.

Derfor tror han, at diskkryptering vil blive standard for alle bærbare pc'er.

Flere harddiskproducenter har udviklet krypteringsmoduler, der er en del af hardwaren på disken. Samtidig leverer eksempelvis Microsoft også værktøjer til softwarebaseret diskkryptering i visse versioner af Windows Vista.

Problemet med diskkryptering er, at det ofte sker på bekostning af ydelsen. Det er derfor, at harddiskproducenterne vil indbygge hardwareunderstøttelse for kryptering, fordi det kan gøre krypteringen hurtigere.

Det er dog langt fra en model, der vil fungere i alle systemer.

»Jeg tror ikke, det vil være en god idé med komplet diskkryptering, og specielt ikke på hver enkelt disk hver for sig, i storagesystemer med flere diske,« siger Roland Cloutier.

Chefanalytiker Rob Enderle fra Enderle Group tror heller ikke på modellen med komplet diskkryptering andre steder end eksempelvis de bærbare pc'er.

»Sikkerheden er nødt til at være knyttet til selve dataene. For hardwareproducenterne kan jeg godt se, at indbygget kryptering er interessant, men jeg tror, omkostningerne i både ydelse og penge er for høje til at kryptere alle harddiske,« siger Rob Enderle.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Peter Andersen

»Teknologien er nået dertil, hvor det kun tager tyven 4½ minut at kopiere en harddisk efter de har stjålet den i lufthavnen,« siger it-sikkerhedschef Roland Cloutier fra EMC.

Er det ikke ligegyldigt om det tager 4½ eller 45 minutter at kopiere de værdifulde data? Eller er det bare for tidligt på morgenen for mig til at forstå hvordan hastigheden kan være en faktor?

 • 0
 • 0
#9 Ove Andersen

Det er meget godt, men bærbare SATA 2 harddiske kan normalt kun læse op til omkring 50-60 MB/s..

Du skal op i noget SAS i raid 0 for at opnå hastigheder på 300 MB/s.. De populære WD Raptor diske er kun oppe omkring godt 100 MB/s..

Korrekt, det er ikke så vigtigt om det er 4½ eller 45 min.. Men når der står 4½ min, må der være en forklaring..

Btw. så har eSATA en teoretisk max overførsel på 300 MB/s.. De kommer ikke op i nærheden af dette (har jeg i hvert fald ikke set noget udstyr der kan?).

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Jeg har en overgang brugt en PC med krypterede harddrives. Mægtigt smart men hvis jeg var logget på kunne data jo fint kopieres til et eksternt drev, men hvis min maskine ikke kan bootes fra USB, eller andet ekstert medie uden password, og lockup virker, så er den eneste måde at flå disken ud af maskinen, og kopiere rub og stub, for derefter at sætte den tilbage. Og det er ... svært på 4½ minut, så ka man sku lige så vel bare hugge den maskinen altså

 • 0
 • 0
#11 Claus Stovgaard

Tror det scenario der opstilles i artiklen er, hvor man får fat i maskinen, piller harddisken ud (På min laptop vil det indebærer at dreje en skrue 180 grader og trække den ud), tilslutter den til medbragt udstyr og laver en kopi af denne. Sætter disken tilbage, og sørger får ejeren får maskinen retur.

Jeg tror ikke helt på den kan gøres på 4½ minut, men 10 minutter vil nok ikke være umuligt.

 • 0
 • 0
#12 Thomas Juul

Claus Stovgaard:

tilslutter den til medbragt udstyr og laver en kopi af denne

Jeg kan ikke helt se hvad dette skulle hjælpe på overførsel af data med den hastighed artiklen beskriver.

Hvilken type udstyr vil du forbinde disken med for at hive data ud med 300 mega Byte pr. sekund?

Min laptop har en 7200 disk, og der ligger transfer raten på ca. 45 MB/s.

Jesper Stein Sandal: Har du en reference?

 • 0
 • 0
#14 Thomas Sørensen

Jeg forstår ikke helt den her artikel.

 1. Hvis en bærbar bliver snuppet hvem kopiere den så og levere den tilbage. Vi lden ikke blive hugget eller afleveret med det samme.

 2. Hvis det er den amerikanske security de tænker på, så er det formodet at NSA har backdoors til alt.

Og fremfor alt: 3. Det er de færreste der har så vigtige data at det er andet en et irretationsmoment hvis de bliver stjålet. Virksomhedens strategi plan, værdier og seneste teambuilding er IKKE særlig interessante data.

De få der har vigtige data ved iøvrigt også at man har en bærbar til hjemme og en når man rejser til USA eller Rusland og de tidligere sovejtiske lande.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere