41 klinikere skal teste ny EPJ-system til én milliard kroner i Region Syddanmark

14. december 2017 kl. 05:122
41 klinikere skal teste ny EPJ-system til én milliard kroner i Region Syddanmark
Illustration: Region Syddanmark.
Leverandører har tre dage til at overbevise testgruppe om, at netop deres tilbud på en EPJ-løsning til Syddanmark er den, der bør vinde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

25 klinikere er senest ved udgangen af denne måned udpeget til at evaluere de tilbud på en ny EPJ-løsning til én milliard, som tikker ind til Region Syddanmark i forbindelse med et udbud.

Udbudskonkurrence i Syddanmark

Følgende tre leverandører er blevet prækvalificeret til EPJ SYD:

  • CGI Danmark A/S med Cerner Ireland Ltd. som underleverandør.
  • Cambio Healthcare Systems A/S med Cambio Healthcare Systems AB, Royal Phillips og Accenture A/S som underleverandører.
  • Systematic A/S med Capgemini Sogeti Danmark A/S som underleverandør.

Følgende to leverandører er ikke valgt til den videre proces

  • CSC Scandihealth A/S med CSC Airline Solutions A/S, CSC Computer Sciences Limited og It Corporate solutions Spain, SLU som underleverandører.
  • Epic Systems Corporation med NNIT A/S som underleverandør.

Det fremgår af mødereferater i styregruppen bag EPJ SYD, som Version2 har fået aktindsigt i.

De 25 evalueringsansvarlige fra klinikken supplerer 16, som i forvejen er udpeget, således at evalueringsgruppen af klinikere i alt vil udgøre 41.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hver af de tre leverandør har tre dage til at vise løsningen frem. Region Syd har prækvalificeret CGI, Cambio og Systematic som hovedleverandører af EPJ SYD.

Som omtalt tidligere på Version2 deltager amerikanske Epic, som står bag Sundhedsplatformen i Østdanmark, ikke i udbuddet, idet selskabet blev valgt fra som leverandør i den endelige udbudsrunde.

Fakta om EPJ SYD

EPJ SYD bliver en fuldt dækkende EPJ-løsning for hele Region Syddanmark og bliver således det primære it-arbejdsredskab for omkring 26.000 brugere. EPJ Syd kommer til at bestå af kerneelementerne journalhåndtering, medicinering, rekvisition og svar fra laboratorie- og billedsystemer, patientadministration og booking.

I Region Hovedstaden deltog 18 klinikere tidligt i et forløb over to uger med afprøvning af Sundhedsplatformen.

I det såkaldte It-eksperimentarium (ITX), som simulationslokalerne på Herlev Hospital blev kaldt, blev arbejdsgange gennemprøvet i evalueringen af løsningerne fra hhv. Cerner, IBM og Epic.

Ud over det deltog 500 klinikere fra Region H og Region Sjælland anonymt i en spørgeskemaevaluering efter en to-timers præsentation af løsningerne.

Metoden giver de bedste forudsætninger

Om en sådan større evaluering finder sted i Region Syd er ikke oplyst. Men regionen mener, man har valgt den bedste proces:

»Region Syddanmark har valgt en fremgangmåde, hvor et antal klinikere får gennemgået tilbudsgivernes løsninger i mindre grupper og hvor klinikerne er tæt på processen. Det giver de bedste forudsætninger for at vurdere løsningernes brugervenlighed og sammenhæng, hvilket er formålet med demonstrationerne,« skriver projektleder Helge Præstgaard Carlsen, Region Syddanmark, i en kommentar til Version2.

Evalueringen af EPJ SYD vil efter planen blive gennemført til marts næste år. Hertil kommer forskellige forberedelses- og opsamlingsaktiviteter.

Regionen understreger, at klinikerne ikke må få den opfattelse, at et nej fra deres side til en bestemt løsning ikke nødvendigvis kan udelukke en leverandør:

»Det endelige resultat af udbuddet er en sum af evaluering af mange emner/forhold, og det er vigtigt, at dette kommunikeres ud til de deltagende klinikere. Der er ingen elementer, som har 'veto-ret',« fremgår det af et mødereferat for styregruppen bag EPJ SYD.

Konkret beskrives det, at deltagerne skal læse udbudsmaterialet og hvert af tilbuddene grundigt igennem. Desuden skal de notere mangler/uklarheder, og endelig skal man mødes og drøfte eller opnå enighed om findings og formulere input til forhandling på området, fremgår det af materialet.

Desuden skal de leverandører, der har afleveret et endeligt tilbud, foretage en demonstration af en række beskrevne patient- og brugerrejser, inden kontrakten indgås.

Region Syddanmark forventer at kunne træffe en endelig beslutning om en vindende leverandør i foråret 2018. Det er regionsrådet i Syddanmark, der træffer den endelige beslutning om, hvem der skal levere EPJ SYD.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. december 2017 kl. 14:46

Een af de fundamentale anker mod Sundhedsplatformen er, at det er for besværligt, tidskrævende, uhensigtsmæssigt, at udføre en række (mange ?) af dagligdagens funktioner - hvilket blandt andet resulterer i reduceret produktivitet. Javel.

Skulle en evaluering mon så ikke omfatte et tidsstudie for et betydeligt antal væsentlige dagligdags funktioner ? Det som i it-sprog ville hedde use-cases. Altså, hvis 80% af sundhedspersonalets tid bruges på f.eks. 20% af samtlige, mulige, funktioner, så er det vel disse funktioner som især bør afprøves for funktionalitet, brugervenlighed og komparativ tidsforbrug. Iøvrigt, kan det være meget værre: 90% på bare 10% procent af funktionerne - glipper det, så er det jo en katastrofe in spe.

Er der en misforståelse i artiklens fremstilling, ELLER har Region Syd overset noget helt fundamentalt ? (eller allerede besluttet sig, så det hele er uden betydning).

1
14. december 2017 kl. 19:57

https://www.cgi.dk/nyhed/cgi-traekker-sig-fra-epj-udbud-i-region-syddanmark

Meget interessant udvikling. Måske har de fået at vide de ikke har en chance, så de tror på det, og så vil de ikke bruge krudt på det videre forløb naturligvis.

Selv hepper jeg og tror på Systematic A/S med deres Midt-EPJ. Det er altså for mig at se det klare oplagte valg, idet det er udviklet i Danmark for danskere. Det er over sine børnesygdomme. Jeg lavede en meningsmåling blandt læger som arbejder med det system. 95% var meget tilfreds Midt-EPJ. Til sammenligning kan jeg nævne, at 17% var ekstremt utilfreds og 67% meget utilfreds med Sundhedsplatformen, det ganske forfærdelige dysfunktionelle IT-system vi stakler herover i øst Danmark hænger på. Og ja, I kan tro vi er rigtig mange, som er dødelig misundelige på de heldige som arbejder i Region Midtjylland.

På sigt mener jeg vi bør kun have et godt EPJ i hele Danmark. Det er sindsygt vi køre med vildt mange forskellige i et så lille land som Danmark. Så Midt-EPJ ender med at blive DK-EPJ. Se det er en vision, som kan gøre en helt glad.