400.000 krypto-ejere frygter svindel, der kan koste dem millioner

26. april 2021 kl. 09:2512
400.000 krypto-ejere frygter svindel, der kan koste dem millioner
Illustration: David McBee / Pexels .
Efter en tyrkisk CEO af krypto-platformen Thodex har lukket siden og er rejst ud af landet, frygter de 400.000 brugere at miste, hvad der svarer til flere millioner danske kroner. Landet har nemlig forbudt handel med valutaerne efter d. 30. april 2021.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Op mod 400.000 brugere af en tyrkisk kryptovalutaforhandler, Thodex, frygter, de er blevet franarret, hvad der svarer til millioner af kroner, efter ejeren af platformen midlertidigt har lukket siden og er rejst ud af landet.

Det skriver Business Insider.

I onsdags lukkede Faruk Fatih Ozer, CEO hos Thodex, platformen ned, og skrev en besked til brugerne om, at platformen ville være utilgængelig i fire til fem dage, fordi man er i gang med at forhandle et muligt partnerskab:

»Verdensberømte banker og fonde, hvis navne vi vil offentliggøre, når aftalerne er på plads, har interesse i at investere i vores virksomhed og har foreslået et partnerskab i noget tid,« skriver man på hjemmesiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For at gennemføre denne proces, er vi nødt til at tilbageholde overførsler indtil salgsprocessen er gennemført.«

Derefter har det tyrkiske medie Demiroren offentliggjort et billede af CEO’en, der er på vej ud af landet. Nu har en advokat, som repræsenterer flere af brugerne, meldt Faruk Fatih Ozer til politiet.

Beskeden om salgsprocessen står stadig på hjemmesiden sammen med en ny meddelelse om, at brugerne ikke skal falde for negative nyheder på internettet.

Historien kommer i kølvandet på de tyrkiske myndigheders beslutning om at forbyde al handel med kryptovaluta i landet, som træder i kraft d. 30. april 2021. Derfor kan Faruk Fatih Ozers flugt betyde milliontab for de tyrkiske kryptovaluta-ejere.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
29. april 2021 kl. 01:03

"Hvis du bruger en hardware wallet så kunne jeg reverse engineere den og finde dens svagheder. Jeg ville sikkert indkøbe en håndfuld og lede indtil jeg fandt en svaghed. Måske ville jeg bestikke en af designerne til at give detaljer."

Det er jeg ret sikker på at der er ret mange der allerede prøver eller har prøvet når det kommer til hardware wallets så vis du virkelig mener at du kan det så synes jeg at du skulle prøve :)

Jeg er ret sikker på at ledger nano har nogen gode bug bounty programs som du kunne løse

10
29. april 2021 kl. 00:45

"lad os nu sige at jeg indkøbte en 4-5 zero day hacks mod windows eller linux. Dem kunne jeg bruge til at sprede min malware. Når du så en dag satte en USB stick i din almindelige computer så kunne mine malware hoppe ned på sticken"

Du har fuldstændig ret i det du siger men jeg er heldigvis noget mere forsigtig i forhold til den almindelige borger så at sige når det kommer til deling af usb sticks

Mit usb stick med vigtige informationer vil aldrig nogensinde blive puttet i min computer jeg fx spiller på .... Eller den bærbar jeg læser nyheder fra osv, jeg har et usb stick til hver og et OS jeg har, og alle mine operation systemer er på hver sin harddisk, jeg er meget påpasselig med sådan nogen ting lige netop fordi ting som usb spreading kan forekomme, jeg vil ikke engang bruge et usb stick vis jeg ved det har været i en andens person computer

9
29. april 2021 kl. 00:14

Jeg tror vi er noget mere end to der bruger "softwaren"Jeg tror allerede der er smidt mange penge og mange forsøg på at lave hacks til hacke krypto wallets på regeringens side vis det er den slags software du mener

Jeg er ganske sikker på at regeringer har andet at lave end at forsøge at cracke crypto wallets. Hvad skulle værdien være? Med lad os nu sige at jeg indkøbte en 4-5 zero day hacks mod windows eller linux. Dem kunne jeg bruge til at sprede min malware. Når du så en dag satte en USB stick i din almindelige computer så kunne mine malware hoppe ned på sticken. Senere når du satte sticken i din cryptocurrency computer så kunne jeg infecte den. Og tilbage den anden vej med hemmeligheder om din wallet (som du jo er nødt til at åbne hver gang du bruger den).

Hvis du bruger en hardware wallet så kunne jeg reverse engineere den og finde dens svagheder. Jeg ville sikkert indkøbe en håndfuld og lede indtil jeg fandt en svaghed. Måske ville jeg bestikke en af designerne til at give detaljer.

Ovenstående svarer ret godt til det Stuxnet lavede for at samle viden om det iranske atomprogram. Jeg synes at huske et estimat på ca. 300 udviklere om at lave Stuxnet. Hvis din software eller hardware wallet beskytter fx. bitcoin til en værdi af ca. 10 mia. DKK på verdensplan, så kunne avancerede hackere godt investere 100 mio. i at lave et hack. Hvis det virker er der potentielt en 100 gange større gevinst når det rulles ud ...

Der er også en dusør fra IRS hvis du kan tracke en monero transaction $500,000

Det er ikke noget problem at lave en 100% untraceable cryptocurrency. Det er er heller ikke noget problem at lave en 100% traceable cryptocurrency. Det svære er at lave en der er traceable men hvor det er tilpas svært til at menigmand ikke kan gøre det ...

8
28. april 2021 kl. 04:07

"Og så længe I kun er to der bruger softwaren"

Jeg tror vi er noget mere end to der bruger "softwaren"Jeg tror allerede der er smidt mange penge og mange forsøg på at lave hacks til hacke krypto wallets på regeringens side vis det er den slags software du mener

Der er også en dusør fra IRS hvis du kan tracke en monero transaction $500,000

Men jeg giver dig stadig ret i det du siger :)

7
27. april 2021 kl. 12:56

Jeg åbner kun for min wallet når jeg skal sende et beløb. Den findes ikke online og kun på én maskine.

Og så længe I kun er to der bruger softwaren og ingen af jer har investeret hele jeres pensionsopsparing i bitcoins så er der intet problem. Men hvis nu der er mange der bruger softwaren og der dermed er mange penge i at lave et hack ... så kan man komme uden om dine guards.

Prøv at læse op på Stuxnet hacket. Det blev sandsynligvis lavet af et eller flere landes efterretningstjenester som var villige til at smide rigtigt mange penge deri. Hvis der er ligger milliader af kroner/dollars/euro/bitcoins beskyttet af en bestemt hardware eller software så giver det mening at investere i at lave et hack. Hvis man altså er ligeglad med loven ...

Det er faktisk ret nemt at passe på sine kryptos vis man bare har en ekstra bærbar man KUN bruger til fx at trade med og ikke åbner alt muligt mærkeligt på den :)

Det samme gælder dit setup.

6
26. april 2021 kl. 17:56

Jeg åbner kun for min wallet når jeg skal sende et beløb. Den findes ikke online og kun på én maskine.

4
26. april 2021 kl. 13:56

Ufatteligt hvor mange ærgrelser, jeg er blevet forskånet for. I år kan jeg vist kun ærgre mig over den rabatkupon, jeg glemte at bruge.

3
26. april 2021 kl. 13:22

"Det er slet ikke nemt at passe på cryptocurrency."

Det er faktisk ret nemt at passe på sine kryptos vis man bare har en ekstra bærbar man KUN bruger til fx at trade med og ikke åbner alt muligt mærkeligt på den :)

Og selvfølgelig henter en wallet så man ikke har kryptos stående på en exchange i tilfælde af at der skulle gå noget galt på den exchange man vælger at bruge

2
26. april 2021 kl. 12:28

Der er mange der har lært det på den hårde måde, inklusiv mig. Når du holder krypto valuta, så hold dem hos dig selv, ellers er du ikke sikker på at det er dig der ejer de

Hvis en for dig ukendt gruppe af mennesker siger at de har et hardware token eller en software stack der kan passe på dine penge ... vil du så stole på dem? Vel vidende at evt. backdoor vil give adgang til dine penge?

Hvis et stykke teknik er eneste barrierer mellem hackere og mia. af kroner/dollars/bananer/bitcoins så vil samme hackere være villige til at investere ganske mange penge i at gennembryde barrieren. Det er slet ikke nemt at passe på cryptocurrency.

1
26. april 2021 kl. 12:08

Hvis en for din ukendt gruppe af mennesker siger vi skal nok passe på dine penge, vil du så lade dem holde flere mio. af dine penge, vel vidende at du ikke har kontrol med hvad de bruger dem til, eller om de har lyst til at betale dem tilbage?

Det skal du naturligvis heller ikke gøre bare fordi de kalder sig en krypto børs, heller ikke selvom der er mange andre der gør det.

Der er mange der har lært det på den hårde måde, inklusiv mig. Når du holder krypto valuta, så hold dem hos dig selv, ellers er du ikke sikker på at det er dig der ejer dem ?