40 millioner kroner dyrt fejlskud udhuler it-firmas egenkapital

2. september 2013 kl. 06:294
40 millioner kroner dyrt fejlskud udhuler it-firmas egenkapital
Illustration: Hjemmeværnet.
Et fejlskud på 65.000 timer til Hjemmeværnets it-system er endt med et tab på på mellem 30 og 40 millioner kroner for konsulenthuset Proactive. Nu er egenkapitalen væk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

20.000 mandetimer var sat af til opgaven hos Hjemmeværnet, til en pris på 22 millioner kroner. Men i stedet er leverandøren Proactive endt med at måtte bruge 85.000 mandetimer, uden at få en krone mere for opgaven. Og det gør ondt.

»Det er ikke sjovt for en forretning som vores at gå så meget galt i byen, som vi gjorde her. Vi ender med et tab på 30 til 40 millioner kroner på det her projekt, når det hele er gjort op. Men vi står ved vores fejl og leverer det, som er aftalt,« siger Max Sejbæk, direktør for Proactive, til Version2.

Projektet, der er døbt ’HJV.DK version 2’ skal give Hjemmeværnets 48.000 frivillige et nyt værktøj til alt ’papirarbejdet’, der følger med for eksempel en øvelse. Den nuværende it-løsning er forældet og kilde til mange frustrationer.

Men da Proactive så opgaven og bød på den, var det uden at opdage, hvor meget arbejde det ville kræve at integrere til resten af Forsvarets it-systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi undervurderede fuldstændigt kompleksiteten i den infrastruktur, som Hjemmeværnet havde i forvejen. Vi kunne ikke læse ud af prospektet i udbuddet, at backend’en var så kompleks. Men vi er bundet af fastpris og skal levere løsningen, uanset om vi tog fejl eller ej,« siger direktøren.

Det er især Forsvarets SAP-systemer, der har givet problemer, men også mange andre afhængigheder til andre systemer, som det nyt it-system skal kobles på har drillet. Resultatet er blevet to års forsinkelse - nogle af månederne dog på grund af en ekstra buffer, Hjemmeværnet har lagt ind - og altså mere end fire gange så mange timer til projektet som planlagt.

I 2012 førte det til Proactives første underskud i mange år, på 6,2 millioner kroner. En stor del af firmaets egenkapital blev ædt op, og den eksterne revisor udtrykte bekymring for, om firmaet kunne fortsætte. Det ville i hvert fald kræve, at de andre projekter hos Proactive kørte som smurt, og at nye kom ind. Men sådan gik det også, og der er ingen fare for Proactives liv, fortæller Max Sejbæk.

»Den gode nyhed er, at vi er godt booket med opgaver, og at år til dato giver overskud. Vi forventer også et overskud samlet set i 2013. Men vi er også i 2013 påvirket af opgaven for Hjemmeværnet, så vi ville have fået et meget bedre resultat i år, hvis ikke vi havde haft det projekt,« siger han.

Ingen bekymrede kunder

Selvom revisoren i regnskabet for 2012 satte spørgsmålstegn ved Proactives forretning, har det ikke givet anledning til mistillid i markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selvfølgeligt er det ærgerligt med så stort et tab, og det har ramt vores egenkapital hårdt. Men vi har ikke mistet nogen kunder, ingen har udtrykt bekymring, og vores medarbejdertilfredshed er i top. Så det har været dyre lærepenge, men det er ikke noget, der truer vores eksistens,« siger Max Sejbæk.

Udover at få landet opgaven, der nu har planlagt levering i juni 2014, handler det nu hos Proactive om at lære af fejlene og bruge det fremover.

»Skal man tage noget positivt med herfra er det, at vi som virksomhed er blevet modnet og har fået styrket vores tilgang til at byde på offentlige projekter. Vi har lært rigtig meget om, hvordan man skal organisere sådan et projekt, og hvilke forbehold man skal tage, når man byder på et offentligt udbud,« siger Max Sejbæk.

Der har således ikke været tab på opgaver, som Proactive har fået ind siden det store projekt for Hjemmeværnet kom i hus, og der har heller ikke været en stor konflikt med kunden.

»Der skal to til tango, og vi skulle lige slibe hinanden lidt til. Men i dag har vi et fantastisk samarbejde med Hjemmeværnet, og vi glæder os til at kunne levere. Vi har også fået en kontrakt om en serviceaftale efter lancering. Så vi vil ikke pege fingre af Hjemmeværnet. De vil gerne have så meget, de kan for deres penge, og det kan man ikke klandre dem for,« siger Max Sejbæk.

Proactive er de senere år vokset og har knap 120 fastansatte og 40 tilknyttede konsulenter. Firmaet omsatte i 2012 for 95 millioner kroner.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. september 2013 kl. 11:50

Proactive kan ikke sige sikkert om der er 30 eller 40 mill de har tabt på projektet, men regner vi på begge muligheder, får vi et indblik i konsulentbranchens priskalkyler.

Beregnet indsats 20.000 timer a kr 1.100 = 22.000.000

  1. Reel indsats 85.000 timer kr. 730 = 62.000.000 (tab på 40mill)
  2. Reel indsats 85.000 timer kr. 612 = 52.000.000 (tab på 30mill) Vælger vi den højeste pris på konsulentfirmaets reele indsats nemlig 730 kr pr forbrugt time kan man se, at den beregnede fortjeneste pr konsulenttime er sat til 370 kr. ca 50%
1
2. september 2013 kl. 08:28

Av!

2
2. september 2013 kl. 08:40

Fuldkommen ret AV! - MEN jeg vil nu alligevel også give HJV en hel del af skylden. Det er så absolut ikke trivielt at lave EDI til eksterne specialbyggede systemer uden åbne snitflader. Men man kan så stille spørgsmålet om hvad deltagerne i udbuddet har gjort for at scope den del uden overhovedet at spørge ind til grænsefladerne i spørgeperioden. - Det ville da så sandelig være en naturlig del at HJV kom med noget brugbart info så deltagerne havde muligheden for at bare lave en tilnærmelsesvis ordentlig assessment af hvor meget tid der skal bruges på den del. De systemer er sikkert lavet temmelig langt tid før UBL og OIO blev indført i det offentlige.

3
2. september 2013 kl. 08:47

Uden at have indsigt i sagen så gætter jeg på det er en blanding af HJV der ikke har oplyst nok om systemerne da det blev stillet til udbud (eller at de rent teknisk har vidst hvad der foregik bag kulissen) og Proactive der ikke har spurgt grundigt nok ind. "Jeg skal bruge en bil!" "Så gerne, det bliver 200k" "Det var billigt! " "Her har du en Fiat Panda / VW Polo / Lada" "Jamen, vi skal køre 20 tons grus i timen fra grusgraven?!" "Det sagde I jo ikke noget om!" "Vi skal bruge en Unimog, og I betaler!" "Vi ses i byretten..."

/faceroll