40-59-årige: Nej tak, lægen skal ikke have mine løbe- og fitnessdata

Hvor unge borgere gerne vil dele deres sundhedsdata med lægen, hvis det kan hjælpe på deres sundhed, er billedet anderledes hos de midalderende, viser undersøgelse.

En mindre, men klart defineret befolkningsgruppe ønsker ikke at dele deres sundhedsdata med lægen.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse blandt 1.006 danskere foretaget af Norstat på vegne af IT-Branchen.

Hos danskere i aldersgruppen 40-59-årige er hele 27 procent helt uenige i, at de vil dele data med lægen – også selvom det kan hjælpe dem med deres sundhed.

»I modsætning til SoMe-generationen, der ser det som noget helt naturligt at dele data, er den ældre generation mere datadelingsresistente. Det ligger ikke naturligt for den generation at dele sine data med andre, hvilket er en udfordring, da det netop er i den aldersgruppe, at mange livsstilsygdomme viser sig,« siger Freddy Lykke, der formand for IT-Branchens sundheds-it udvalg og direktør i Sirenia, ifølge en meddelelse.

Ifølge Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil er det netop i den midalderende befolkningsgruppe, at der er flest overvægtige, flest med et problematisk alkoholforbrug, og flest som er i dårligst fysisk form.

Med den udbredte skepsis skiller de 40-59-årige sig ud i forhold til befolkningen generelt, hvor 53 procent gerne vil dele deres sundhedsdata med lægen, hvis det kan hjælpe dem i forhold til deres sundhed.

Mulighederne for deling af sundhedsdata er ellers steget voldsomt med de mange devices som fitnessarmbånd, smartwatches og apps, der måler alt fra puls og søvnrytme til løbeturen og ens spisevaner.

En rivende udvikling, hvor langt de fleste danskere i dag har mulighed for at måle og følge et utal af sundhedsindikatorer på deres arm eller mobil.

Sundhedsdata er vigtige

Det kan være vigtige data om ens sundhed, anfører IT-Branchen. Får lægen indsigt i ens spise-, søvn- og motionsvaner, kan det være med til afhjælpe fremtidige sygdomme eller sikre, at man får den optimale genoptræning efter et sygdomsforløb.

»Vi har en helt unik mulighed for i langt højere grad at forhindre sygdomme og behandlingsforløb, hvis vi bruger de mange sundhedsdata rigtigt. Samtidig må vi også erkende, at man ikke kan behandle livsstilsygdomme som et brækket ben, der bare kan fikses på otte uger, men at vi netop med data i hånden kan forbedre rehabiliteringsforløbene ved at skræddersy dem til den enkelte patients virkelighed,« siger Freddy Lykke.

Typisk vil yngre generationer gerne videregive disse data til deres læge.

»Især unge mennesker, der er vokset op med at dele alt fra deres daglige tanker og humør til billeder af gåture og seneste måltid på sociale medier, vil også gerne dele deres sundhedsdata med lægen, hvis det kan hjælpe på deres sundhed. Og det er en god og sund indstilling at have,« siger Freddy Lykke, formand for IT-Branchens sundheds-it udvalg og direktør i Sirenia.

Udfordringen er dog, at de færreste læger i dag hverken kan håndtere disse data i deres systemer eller i det hele taget efterspørger dem.

»Vi udnytter slet ikke de kæmpe gevinster, som vi har mulighed for ved at dele vores data med sundhedssystemet. Det er ikke bare ærgerligt ud fra et samfundsmæssigt perspektiv, men også for den enkelte borger, der har mulighed for kortere sygdomsforløb,« udtaler Freddy Lykke.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Nielsen

Til kina, via mit kinesisk indkøbte ur, så jeg har ikke brug for fordyrende, og unødvendige mellemmænd. Som bare øger spredningen af data vilkårlige.

Noget andet tankevækkende er, om de unge også vil udvikle en sund skeptisk, over for det kommercielt drivende salg af sundhedsdata , når de bliver voksen og moden.

 • 10
 • 0
#2 Michael Nielsen

Så kommer forsikrings selskaber, m.v. og nægter at forsikre folk uden de får adgang til disse data, fordi så kan de minimisere deres risiko, ved feks ulykke, kritisk sygdom, m.v. Mens dem som har sunhedsproblemer står uden dækning, eller mulighed for dækning..

 • 16
 • 0
#3 René Nielsen

Hvem er det dog ” IT-Branchen” repræsenterer? Det er dæleme ikke mig der kunne finde på at komme med en så uvederhæftig påstand (om deling af sundhedsdata). Og jeg tvivler på at flertallet af mine IT-kollegaer kunne finde på at støtte deling af sundhedsdata.

Jeg er dog enig i unge mennesker er som unge mennesker altid har været. De tænker ikke langsigtet, og det var vel ikke anderledes da vi selv var teenagere, så der har vi som voksne en støt stigende undervisningsopgave.

Det er min oplevelse, at folk og især unge som deler information som f.eks. billeder, har en anden opfattelse af hvad delingen betyder og især hvem de deler med.

De unge er nok klarover at ”der er en pris at betale” ved f.eks. facebook, men ikke at man opgiver enhver ret til alt og da slet ikke til massiv deling uden for ”vennekredsen”.

Også er vi vel ved sagen kerne. At delingen af sundhedsdata skulle ske til ens læge og ikke forsætte videre til et kommercielt firma hvis økonomiske interesser jo er at fastholde individet i et afhængighedsforhold af deres produkter - og formentligt også yder en form for ”kickback” til lægen

Og så er jeg nødt til at korrigerer den udbredte misforståelse at det er samfundet som betaler for vor sundhedssektor. Det er forkert – og har været det lige fra den første gang det blev sagt.

Man er sygesikret i sin region og at betalingen herfor opkræves via skattebilletten og jeg er helt på det rene med at flertallet af befolkningen ikke ved det! Men gør det bare ikke anderledes, at uvidenheden dominerer.

Så mine data tilhører mig og jeg bestemmer hvem jeg vil dele dem med. Og på et eller andet tidspunkt, så kommer der også ”Lov og Orden” på sundhedsdata-området.

Desværre tror jeg at der skal et antal skandaler til før det sker.

 • 15
 • 0
#4 Nikolaj Bech

Og du bliver tilbudt alle mulige produkter, der skal afhjælpe potentielle problemer der antydes i data. Der er nok en meget stor risiko for at folk bliver endnu mere 'syge'.

Jeg vil meget gerne dele data, eller rettere begynde at indsamle data, i forbindelse med en konkret mistanke eller konkrete symptomer og i den forbindelse gerne dele med den læge der undersøger mig.

 • 7
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

... jo ikke mere samfundsborger, når man har rundet de 40, så det er jo sådan set irrelevant, hvad denne gruppe mener (ironi kan forekomme).

Man må så håbe, at fremtidens borgere ikke bliver klogere med alderen og fortryder - for så er det for sent.

"...hvor 53 procent gerne vil dele deres sundhedsdata med lægen, hvis det kan hjælpe dem i forhold til deres sundhed."

Hvilket er noget helt andet, end hvad lobbyister af enhver art indenfor dette område ( en af vor tids De syv plager") plejer at udlægge som at "befolkningen vil gerne dele sundhedsdata" (underforstået: Med hvem som helst, herunder ministre, kommunalarbejdere, diverse embedsmænd, allehånde forskere og medicinalfirmaer).

Og så er der jo altså lige det med, at lægen ikke mere har tavshedspligt - eller tavshedsret... Tvært imod tvinges lægen i stigende grad til at videregive disse data til alle mulige andre formål end " hvis det kan hjælpe dem i forhold til deres sundhed". Så hvad kan denne undersøgelse dybest set overhovedet bruges til - ud over at bekræfte, at befolkningen (jeg tillader mig alligevel at indregne de 40-59-årige) faktisk slet ikke er så positive overfor invaderingen af deres privatliv fra diverse forskeres og politikeres side, som disse helt ublu plejer at påstå?

Genomloven 2. behandles i dag: http://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20171/salen/99.aspx

 • 9
 • 0
#6 Cristian Ambæk

Lægerne og det danske sundhedssystem som helhed er ikke godt nok, til at jeg selv tænker at det vil have en gevinst for den enkelte borger at dele deres sundhedsdata.

Dette virker som endnu en "give me everything because i want it", end noget som er til borgere.

 • 10
 • 0
#8 Anne-Marie Krogsbøll

Nu fik jeg lige kigget en ekstra gang på statistikken i linket - og det ser da ikke meget kønnere ud for dem over 60 - eller jo - jeg synes netop, at det også der ser ret godt ud - der er stort set lige så mange skeptiske som i 40-59 år, og det er jo glædeligt.

Der er lidt flere "ved ikke" - hvilket jo i hvert fald ikke kan tages som udtryk for, at man gerne vil dele data. Man vil sikkert gerne vide lidt mere, inden man beslutter sig - og det tyder på en vis forsigtighed, hvor udfaldet måske lettest bliver "nej tak", hvis man får loyal oplysning om både fordele og ulemper. Et gæt fra min side. Men der er i hvert fald ikke belæg for at påstå, at den gruppe er positive eller ligeglade - der betydeligt flere "helt uenige" (22 %) end blandt de unge (12%).

Så der er betydelig mere skepsis ift. data og registre blandt de aldersgrupper, som faktisk har livserfaringer omkring uhyggelige former for misbrug af registre i forskellig sammenhæng rundt om i verden, end blandt de unge - som jo ikke har den slags livserfaringer - endnu!

Jeg håber ved Gud ikke, at de nogensinde får det.

 • 6
 • 0
#9 Hans Nielsen

Spørgsmålet "Løbedata" blev sikkert tage taget, ud af en helhed, fordi det lyder så uskyldigt. Selv om det ikke kun er hemmelige militære baser, som kan findes ud fra sådan data.

Hvad ville svaret være til " Må vi dele dine drikkevaner og problemer med dine børn og samlever, med din ex kone og arbejdsgiver" ?

Hvor er hele undersøgelsen, for der er vel ikke brugt penge og tid, på kun dette ene spørgsmål. Men de viser måske en anden holdning, om ikke skal frem ?

 • 9
 • 0
#10 Bjarne Nielsen

Og så er der jo altså lige det med, at lægen ikke mere har tavshedspligt ...

Præcis. Det er nemlig lidt af en stråmand, at tale om, hvorvidt vi vil dele vores data med vores egen læge. Det vil jeg godt. Men ikke så længe, at jeg ikke kan regne med fortrolighed.

Jeg er faktisk også på et tidspunkt blevet spurgt, om det var i orden, at de var to, fordi den ene var under oplæring. Selvfølgelig var det det. Jeg vil bare gerne vide, hvem det er, som er med på kigger, og have mulighed for at sige fra, hvis det bliver for meget for mig. Og det synes jeg egentlig ikke er et urimeligt krav.

 • 4
 • 0
#11 Anne-Marie Krogsbøll

Overskriften på pressemeddelelsen fra IT-branchen lyder: "Folk med potentielle livstilsygdomme vil ikke dele sundhedsdata med lægen – De andre vil gerne"

Er det bare mig, der finder den overskrift bare en anelse uforskammet? Er det ikke underforstået, at det er de samme dumme mennesker, som ikke kan finde ud af at passe på deres helbred, som også er så dumme at sige nej til deling af deres data?

Og er der faktisk belæg for denne påstand, hvis undersøgelsen blev lagt frem i sin helhed? Ved man faktisk, at det er de borgere med livsstilssygdomme, der siger "nej tak" - eller konkluder man bare på, at de tilhører en bestemt aldersgruppe, som naturligt nok har nået at få lidt flere livsstilssygdomme end de unge?

I øvrigt plejer vi disse sammenhænge at blive slået oven i hovedet med, at "Danske Patienter" (ofte personificeret i Camilla Hersom, som direkte siger, at man ikke skal bede om samtykke, for man risikerer, at borgerne siger "nej") selv siger, at danskerne gerne vil dele deres data.

Ud over at Danske Patienter (efter min opfattelse) er en lobbyistorganisation for medicinalindustrien - forklædt som patientorganisation - så fik Danske Patienter i 2016 en udbetaling af 172.800 kr. fra Sundhedsstyrelsen og 50.000 kr. fra "Departementet" (hvor meget de har fået fra diverse industrisponserede patientorganisationer og direkte fra industrien står hen i det uvisse, og er sikkert også svært at få indblik i).

Så næste gang jeg hører denne påstand om danskernes datagavmildhed fra Danske Patienter, så slår jeg en høj latter op.

 • 5
 • 0
#12 torben ibsen

Jeg var en dag med min kone til øjenlæge. Vi kom ind på det med IT, for han brugte mere tide på sin PC end på min kones øjne. - Han vidste godt, at man på en iPad kan zoome med to fingre, så man bedre kan se, hvad der står på skærmen. - Men han havde aldrig hørt om al den “Tilgængelighed” der findes i en iPhone for blinde, svagtseende og døve og dem med Parkinson. Så han anede ikke, at man (omtrent, selvfølgelig) kan klare sig næsten som normalt, selv om man er blind, hvis man har lært “Tilgængelighed” i tide. Min egen læge aner intet om IT og havde aldrig hørt om Apple og Sundhedsapp’en og den slags. Mange læger synes at have tilsluttet sig et ret håbløst nyt portal system, hvor man ikke engang skal bruge Nem-Id for at få adgang. Man skal sende en mail til klinikken, og så svarer sekretæren efter nogle dage, og så kan man logge ind. Selvfølgelig på et system, hvor der ikke er nogen steder, hvor man kan klikke på “Hjælp”. Det er den verden, hvor unge mennesker gerne vil sende deres data hen. Det er også den verden, hvor man på Region Syd hospitaler bliver bedt om at dele sine data med forskningsverdenen, bare fordi man skal have undersøgt sin ryg. Det præsenteres, som om man er tvunget til det. Men hvem (på denne hjemmeside) tror, at den verden er i stand til at modtage, opbevare og bruge disse data på en sikker måde? En dag vil der ske en personlig fejl (der vil blive kaldt “Vi er blevet hacket”), og så havner alle disse data på nettet. Hvor så forsikringsselskabernes IT gutter vil sidde og suge dem op i en frygtelig fart. VI ved, at de unge ikke bliver så glade, når deres nøgenbillder kommer frit ud på nettet. Hvad mon de så siger, hvis det pludselig også er deres røngtenbilleder?!

 • 6
 • 0
#13 Jan Damkjær

Der er noget der tyder på dette bare er en data mand der øjner chancen for at tjene penge på disse data. Der står i artiklen. "Udfordringen er dog, at de færreste læger i dag hverken kan håndtere disse data i deres systemer eller i det hele taget efterspørger dem."

det kunne tyde på Lægen ikke har noget at bruge disse data til. Går jeg til lægen med udslet på den ene arm, hvad hjælper det så at han kan se min puls ligger over middel når jeg er ude og jogge.

 • 7
 • 0
#16 Frithiof Andreas Jensen

Mon dog? Forsikringselskaberne forstår både volatilitet og statistik.

Deres forretning er at de har en stor "porteföjle" af forsikrede som betaler en ström af penge, til gengäld så findes der en risiko for at en af policerne pludseligt koster nogle millioner. Hvor tit forskellige uheld sker, det har man statistiske modeller på og det sätter man prämien efter så det jävner sig ud.

Hvis forsikringselskaberne nu reducerer antallet af forsikrede til en udvalgt skare af "premiegäs", som BigData-modellerne siger själdent har et uheld, så beväger man sig snart ud i hvor gyldig statistikken egentlig er når man mindsker sin population. Måske er der korrelation? Måske er der ikke längere en normalfordeling?

Hvis man optimererede sin livsforsikring til kun at däkke folk der årligt til La Santa Sport så risikerer man samtidigt at forsikre folk der flyver meget i privatfly eller er millardärer som körer Tesla eller som flyver gamle Russiske Jetfly for sjov eller som bliver stukket ned i Köbenhavn over et Rolex ur.

De "bedste, mindst risikable" kunder kunne alligevel hurtigt give en overraskelse på bundlinien. Fordi statistikken ikke holder.

 • 1
 • 0
#17 Finn Christensen

Hvor tit forskellige uheld sker, det har man statistiske modeller på og det sätter man prämien efter så det jävner sig ud.

Du omtaler Aktuar[1] faget. Er en skrap matøk uddannelse for kvikke personer med stor dumpeprocent og frafald. Det er en mindre flok, hvor de gode og efterspurgte har en fremragende og høj gage.

Vedrørende sundhedsdata, så ligger jeg også i alderskassen 40++, og vil ikke se et eneste fitnessarmbånd, smartwatch eller "sundhedsapp" her i huset. Jeg er et menneske og ikke hverken en gris eller tremmekalv.

Samt kunne heller aldrig lade de kittelklædte mfl. få adgang til mere end nødvendigt for en konkret behandling. Personlige data burde være mellem min læge/sygehus evt. nære slægtninge og mig og ingen andre - punktum.

Men snageri fra flere ikke lægelige uvedkommende er desværre etableret.

De ulovligt indsamlede DAMD-data[2] i region Syddanmark til og med 2014, og alle krumspringene for at bibeholde borgernes data fortæller historien om Dannevangs tilstand.

Tag selv lige en hurtig søgning efter "DAMD" her på v2 - en trist historie.

Den m a n g l e n d e følgesletning i samtlige udtrukne registerdata, de lå hos forskerne, fortæller selv de ukyndige, at systemet herhjemme ikke mere er ærligt samt forlængst (før år 2014) har mistet den troværdighed vi kunne forvente.

Resultatet er blevet - klap i, det er mine og kun mine data, som kun overlades til troværdige behandlende læger :)

[1] ..https://www.ug.dk/job/erhverv-og-job/akademiskarbogledelse/natvid/aktuar [2] ..https://www.version2.dk/artikel/laeger-frygter-misbrug-af-forskeres-adga... [2] ..http://www.version2.dk/artikel/vedtaget-ved-lov-ulovligt-indsamlede-damd...

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere