4 ud af 5 malware-trusler mod smartphones rammer Android

28. august 2013 kl. 11:3312
I 2012 ramte fire ud af fem malware-trusler Android-baserede enheder, viser en amerikansk rapport. Derimod var Apples iOS kun mål for 0,7 procent af ondsindet software på mobile enheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En rapport fra det amerikanske ministerium for national sikkerhed viser, at styresystemet Android er den størst magnet for malware, da det i 2012 tegnede sig for 79 procent af rapporterede malware-trusler. Apples iOS holder sig næsten helt under radaren med kun 0,7 procent, skriver The Next Web.

I rapporten lyder de to hovedårsager ikke overraskende, at Android har en langt større markedsandel og dermed er mere eksponeret for malware, mens open-source arkitekturen også får skylden for systemets sårbarhed.

Blandt de fremhævede typer af malware, som rapporten advarer omkring er sms-trojanere, der sender sms-beskeder til dyre telefonnumre. Derudover er de såkaldte 'rootkits' også en stor bekymring, da de skjult for brugeren logger positionen og tastaturanslag, og således kan bruges til at gennemskue brugerens passwords.

Endelig er den tredje sikkerhedsbrist falske Google Play-opslag, som kan franarre brugeren følsomme oplysninger ved at foregive at være en legitim app.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten, der netop er blevet offentliggjort, var oprindeligt et internt dokument udarbejdet med henblik på at opfordre offentligt ansatte i USA til at opdatere deres Android-software til den seneste sikkerheds-patch.

I rapporten fremgår det, at 44 procent af amerikanere stadig bruger Android-versionerne 2.3.3 til og med 2.3.7, også kendt som Gingerbread-versionen. Denne forældede version af Android har flere kendte sikkerhedshuller, som er blevet lappet i senere versioner, og personer med denne opdatering opfordres kraftigt til at opdatere til den nyeste software, lyder det i rapporten.

Nokias næsten hedengangne system, Symbian, tegner sig for 19 procent og efterlader dermed en procent til de øvrige tre udbydere på markedet. Udover iOS er der tale om Windows Phone og BlackBerry der begge har været ramt i 0,3 procent af tilfældene. De resterende 0,7 procent er tilskrevet andre uspecificerede styresystemer.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. august 2013 kl. 15:01

Det er jo flot at skyde skylden på brugerne når det ikke kan lade sig gøre at opdatere telefonerne!

Jeg er super-glad for min Samsung Galaxy S (1). Men det skyldes kun at jeg har brugt 1-2 dage ultranørdet på at opdatere den... Det kan nemlig ikke lade sig gøre! Samsung holdt op med at lave opdateringer til den et par måneder efter jeg købte den - jeg kan jo bare købe den nye Galaxy S4! Not! Løsning: ny bootloader, install fra custom repair, ny android, CyanogenMod, find den rigtige version af GoogleApps - det var næsten umuligt! :(

HVORFOR tillader Google at alle leverandører laver hver deres android og holder op med at opdatere efter kort tid? Jeg er principielt for Android, men Google gør det svært :(

Og min fars HTC Desire er ikke understøttet af den nye Android. Så hvad skal vi egentlig gøre - købe noget nyt når det gamle virker?

11
29. august 2013 kl. 17:02

Nej, Samsung har skylden.

Du vil vel heller ikke klandre kernel.org for at Ubuntu ikke kommer med opdateringer ? (hvilket de jo gør:))

3
28. august 2013 kl. 16:53

Hver dag kommer nye sindrige opgørelser over hvor dårligt Android er. Jeg mistænker efterhånden mange af de såkaldte eksperter for at gøre dette, da ingen tjener penge på Android, og men får reklameindtægter fra både Apple og Microsoft.

2
28. august 2013 kl. 16:07

Til dette sludder kan jeg bare sige suk. Det er altsammen vrøvl fra ende til anden.
Jeg har nu haft Android telefoner i ca 5 år.Jag mangler endnu at se det første eksempel på noget det bare minder om et sikkerhedsproblem. (Og jeg har brugt lang tid på at undersøge alle mulige og umulige påstande)

open-source arkitekturen også får skylden for systemet sårbarhed

Rent vås. Jeg gider ingen gang kommenter på dette vås. Suk.

sms-trojanere, der sender sms-beskeder til dyre telefonnumre

Dette har intet at gøre med Android, brugerne bliver nødt til at tænke før de handler. Men iøvrigt er der kommet nogen grad af opdelte bruger kontoer med i Android version 4.3. Så sønnen der ejer mobiltelefonen ikke kan installere flere spil/baner på sin telefon før far/mor har logget sig ind, (på deres egen konto) og bestemt at han gerne må. Evt køb af apps/baner laves også på forældre kontoen. Brug afkreditkort / googlekonto foregår også på forældrekontoen. Dette kan nemt udbygges til at forældre kan bestemme hvem der kan sendes SMS til. F.eks. Kan man blackliste alle udenlanske numre.

Brug af SEAndroid er iøvrigt obligatorisk for alle i de øveste nivauer i US-gov. NSA regner dette for meget sikkert. De har jo også selv bygget SEAndroid. (og SELinux er det samme da alt sikkeheden ligger i Linux kernen i begge tilfælde)

8
29. august 2013 kl. 10:04

"Jeg har nu haft Android telefoner i ca 5 år.Jag mangler endnu at se det første eksempel på noget det bare minder om et sikkerhedsproblem. (Og jeg har brugt lang tid på at undersøge alle mulige og umulige påstande)"

Sample size of 1... FTW næsten

1
28. august 2013 kl. 15:14

På samme måde som Windows bliver angrebet meget mere end Linux så bliver android angrebet meget mere end Ios fordi der er så mange flere potentielle brugere at hacke.

10
29. august 2013 kl. 16:02

Ifølge StatCount forholder udbredelsen World wide sig på følgende måde:

Android: 38,34% IOS: 24,79% Symbian: 6,39% Windows Phone: 1,52%

Der er IKKE direkte sammehæng mellem udbredelse og Malware.

6
28. august 2013 kl. 19:18

Forklaringen med at et er markedsandelen af styresystemerne, der afgør malwaretruslen er skudt helt ved siden af - og minder mest af alt om en bortforklaring. I USA ligger Android og iOS stort set side om side. Alligevel står Android for 80%, mens iOS ligger under 1%. Det er altså en markant forskel. Tilsvarende ligger Symbian på 20%, til trods for at deres markedsandel i USA ligger under 5%.

"Hackere" vælger ikke det styresystem, der er mest udbredt, men det der er nemmeste at kompromitere.

5
28. august 2013 kl. 18:49

Android er den størst magnet for malware, da det i 2012 tegnede sig for 79 procent af rapporterede malware-trusler.

Apples iOS holder sig næsten helt under radaren med kun 0,7 procent,

Nokias næsten hedengangne system, Symbian, tegner sig for 19 procent

På samme måde som Windows bliver angrebet meget mere end Linux så bliver android angrebet meget mere end Ios fordi der er så mange flere potentielle brugere at hacke.

Ja, tallene i artiklen viser tydeligt at en direkte sammenhæng mellem udbredningen af platformen og forekomsten af malware.

Men tak til Android for at overtage stafetten fra Windows, og agere skydeskive for malware - så kan vi andre jo vælge platforme med ordentlige sikkerhedspolitikker, såsom iOS og Windows Phone og (næsten) slippe helt for det stads.