4 svenske teleselskaber stopper telelogning efter EU-Domstolens afgørelse

Flere svenske internetudbydere vælger at trodse lokale love og stoppe overvågning af kundernes færden på nettet.

Telia, Tele2, 3 og den lokale internetudbyder Bahnhof er stoppet med at logge svenskernes internetfærden, stik imod den svenske lovgivning. Det skriver ZDNet.

Det sker, efter at EU-Domstolen dømte, at direktivet om telelogning af EU’s borgere strider mod borgernes grundlæggende rettigheder.

Læs også: Justitsminister klar til at ændre logningsregler

»Vi stoppede dataindsamlingen allerede timer efter EU-dommen torsdag den 8. april. Vi har også permanent slettet alle tidligere indsamlede data,« siger Bahnhof CEO Jon Karlung til ZDNet.

Bahnhof opfører sig altså i overensstemmelse med EU’s dom over logningsbekendtgørelsen. Selvsamme EU-domstol gav dog Sverige en bøde så sent som sidste år for ikke at have fulgt det EU-direktiv, som domstolen nu finder ulovligt.

Læs også: Svensk internetudbyder stopper overvågning efter EU-dom

Siden maj 2012 har det været lovpligtigt for Sveriges internetudbydere at logge kundernes data. Det indbefatter ifølge ZDNet kundernes lokationsdata fra mobilen, internettjenester, e-mails og internet-telefoni seks måneder tilbage i tiden.

Selvom Sveriges lokale lovgivning ikke har ændret sig, så har de svenske telemyndigheder meldt ud, at de ikke har tænkt sig at håndhæve logningsloven på grund af EU-Domstolens afgørelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Niels Elgaard Larsen

Og det kan ske:

Fra interview med kommissær Malmstrøm, Dagens Nyheder 8. april:

==
Commissioner Malmström has not
yet had time to study the court´s ruling in detail, and can therefore
not comment on whether Sweden could get a refund of the fine that the
country had to pay due to not implementing the Data Retention

directive in time.

Men hun har jo tænkt over det.

  • 0
  • 0
Peter Mærsk-Møller

Nu da de danske teleselkaber ikke selv kan finde ud af at beskytte deres kunder interesser og få stoppet sessionslogning, burde man så ikke kunne i det mindste få nedlagt fogedforbud mod sessionslogning på baggrund af dommenr fra EU-retten? Afgørelsen overtrumfer jo national lovgivning der retteligt er lavet med begrundelse i et ulovligt direktiv. Det er der jo ingen tvivl om

Regeringen har jo heller ikke problemer med at udbetale børnecheck på baggrund af en tolkning af, hvordan EU-retten ville afgøre sagen, skulle den komme for domstolen. Også selv om den ikke har et lovligt grundlag at udbetale pengene på, har den udbetalt penge alene med begrundelsen af en afgørelse ved retten ville gå imod såfremt pengene ikke udbetales.

  • 2
  • 0
Jesper Lund

Det er vist rigtigt, men er vi ikke blevet tudet ørene fulde de sidste par år at logningen skal opretholdes og en revision udskydes netop fordi logningen er Danmarks implementering af det nu ulovlige direktiv?

Direktivet har betydet at vi havde en EU-retlig forpligtelse til at udføre en del af logningen, groft sagt den del som ikke er sessionslogning. Sessionslogningen har altid været frivillig for Folketinget.

Nu hvor direktivet er væk, kan Folketinget fjerne det hele i morgen, hvis de vil. Der er ikke længere nogen EU-retlig forpligtelse.

Det spørgsmål som du stiller er om Folketinget er nødt til at fjerne den danske logning fordi direktivet er kendt i strid med EU-retten.

Her er svaret: it's complicated :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere