3F Østfyn sendte medlems beskyttede navn til voldelig ekskæreste
Fagforeningen 3F Østfyn har sjusket med et medlems følsomme personoplysninger i en grad, der kan få meget alvorlige konsekvenser, og derfor får organisationen nu alvorlig kritik af Datatilsynet, skriver myndigheden i en pressemeddelelse.
Den 28. maj sidste år anmeldte 3F Østfyn et brud på persondatasikkerheden, efter man ved en menneskelig fejl havde afsløret et medlems nye navn til en voldelig samlever.
Medlemmet havde skiftet navn og adresse og fået begge oplysninger beskyttet i cpr-registeret for at kunne skjule sig fra sin voldelige eks. Vedkommende havde gjort situationen meget klar over for fagforeningen, da de nye oplysninger skulle registreres i 3F Østfyns system.
Men det var kun navnet, som blev opdateret, og så gik det galt, da 3F sendte sit medlemsblad ud. Magasinet – med borgerens nye navn – endte nemlig på medlemmets gamle adresse, og her boede den voldelige samlever, som fik kendskab til navnet.
Mangler sikkerhed
Datatilsynet giver alvorlig kritik, da 3F Østfyns manglede ordentlig sikkerhed omkring registreringen af oplysninger.
Det CRM-system, som data på medlemmerne bliver registreret i, bruger automatisk den sidst kendte adresse på et medlem, når vedkommende tilvælger navne- og adressebeskyttelse i cpr-registreret.
Fagforeningen manglede procedurer, der kunne sikre mod den type menneskelige fejl, som medarbejderne kan risikere at begå, når systemet ikke tager højde for, at et medlem har skiftet adresse.
Datatilsynet foreslår, at systemet kunne opsættes med en automatisk advarsel, som gør medarbejderen opmærksom på, at der er tale om beskyttede oplysninger.
3F Østfyn har oplyst tilsynet, at man blandt andet vi gennemføre en oplysningskampagne for at skærpe opmærksomheden på risikoen og sikre mod lignende brud fremover.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.