3F-hacker risikerer 6 år bag tremmer

28. august 2012 kl. 08:3034
3F-hacker risikerer 6 år bag tremmer
Illustration: peepo/iStockphoto.
Københavns Politi har sat en fast mand på at opklare et hackerangreb mod fagforeningen 3F's hjemmeside. Indtil videre har efterforskningen kun kastet en enkelt ransagning af sig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hackerangrebet på 3F’s hjemmeside i juli er ikke glemt. Faktisk har Københavns Politi sat en fast mand på sagen, og han skal forsøge at finde frem til enten den mystiske Twitter-bruger ElanOr1, som angivet skulle stå bag angrebet, eller andre gerningsmænd. Da angrebet på 3F’s hjemmeside også blokerede adgangen for fagforeningens dagpengemodtagere, er sagen mere alvorlig end ’normale’ hackerangreb, siger sektionsleder Tomas Juhl.

»Vi har en mand, som sidder med sagen på fuld tid. Da 3F i forhold til deres dagpengelinks også har en offentlig vinkel, er strafferammen op til seks år mod normale to år,« forklarer sektionsleder fra Københavns Politi Tomas Juhl til Version2.

I 3F’s tilfælde var det en overflod af forespørgsler, også kaldet et DDoS-angreb, der i slutningen af juli måned lagde fagforeningens hjemmeside ned. Twitter-brugeren ElanOr1 skulle angiveligt sympatisere med Restaurant Vejlegården, der til 3F's fortrydelse har tegnet overenskomst med fagforeningen Krifa.

Efterforskning kaster ransagning af sig

Københavns Politi har et tæt samarbejde med Rigspolitiets Nitec-afdeling, som er en specialenhed, der har it-kriminalitet som primære efterforskningsområde. Både Københavns Politi og Nitec har takket være den store mediedækning fået en del henvendelser omkring en mulig gerningsmand, men indtil videre har efterforskningen kun kastet en enkelt ransagning af sig - og den gav ikke noget nyt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg kan bekræfte, at vi på baggrund af et tip har foretaget en enkelt ransagning. Men sporingen i denne typer sager er virkelig lang og svær, og ransagning ledte os ikke videre,« siger Tomas Juhl til Version2.

Sindrigt stisystem

Normalt har politiet deres lille, grå efterforskningskasse med, når de for eksempel skal opklare et indbrud. Her ryger der et par gummihandsker på, og så går betjentene ellers i gang med at sikre sig de fingeraftryk og eventuelt dna-rester, som den ubudne gæst måtte have efterladt sig.

Men når der er tale om hackerangreb i den digitale verden, er proceduren en lidt anden. Gennem sociale medier og forskellige it-fora forsøger politiets at suge meninger, tilkendegivelser og andet til sig, men det digitale stisystem er temmelig uoverskueligt.

»Vi må bare konstatere, at vejen til at spore de rigtige IP-adresser og finde gerningsmanden eller -mændene er utrolig lang. Selvom nogle af hackerne kan komme til at tale over sig, så er de utrolig gode til at afveksle og slette brugernavne og andet, som kan afsløre dem,« forklarer Tomas Juhl over for Version2.

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
30. august 2012 kl. 22:29

Faktum er:

3F har bedre overenskomst. Krifa og KA kan kun eksistere pga 3F. Hvis alle arbejdsgivere var i KA, så kunne de med dags varsel melde sig ud og opsige deres overenskomster med Krifa (da Krifa ikke strejker eller blokerer ..)

Tilgengæld så er Krifa dog stadig en fagforening (og den er mig bekendt også demokratisk). Det er ikke en fagforening for mig, og jeg er med et stykke hen af vejen med løntrykkeri, men det ændrer ikke på at hele dette emne er off-topic, og jeg tror især at det er det, som du får minus for, Per.

20
28. august 2012 kl. 15:31

Når nu mange lønmodtagere i dag stemmer til højre for midten, er det så ikke rimeligt at der også er en spiller på markedet for fagforeninger som ligger til højre for midten?

Nej, så er det rimelige at fagforeningerne agerer ikke-politisk. Så de altså hverken er røde eller blå.

Sådan agerer alle fagforeninger under AC. Sådan agerer alle fagforeninger under FTF.

Sådan agerer endog det IDA, som har meldt sig ud af AC.

Kun LO, og i særdeleshed 3F, agerer anderledes. Har LO i øvrigt ikke mistet en 300.000 medlemmer inden for få år?

Samtidig med at undersøgelser viser at Socialdemokratiet i dag kun er landets tredjestørste arbejderparti.

Det største er nemlig Venstre, det næststørste Dansk Folkeparti.

Socialistisk Folkeparti? De er stærke blandt degne og præster ... det er ingen tilfældighed at partiets landsformand er skolelærer, og folketingsgruppens formand sognepræst.

Den eneste ufaglærte i partiets top er da vist Möger, som ikke har nogen uddannelse udover gymnasieskolen.

18
28. august 2012 kl. 13:23

Jeg vil nu hellere ikke betegne Krifa som en fagforening, nærmere som et fagfirma, der interesse for deres medlemmers ve og vel. Medmindre de kan score nogen penge på det. En person der er ansat under krifa overenskomst er sikret langt værre end en person under en "rød" fagforening. En kok under 3F overenskomst får 140 som minimumsløn og med ret til 2 ugentlige fridage samt betaling for overarbejde over 37 timer per uge. Under en krifa "overenskomst" får den samme ansatte 110 i minimumsløn, ingen ugentlig fridage samt et mindre overarbejde tillæg efter 45 timer per uge.

Og i en tid hvor at arbejdsløsheden indenfor alle fag stiger, burde vi arbejde mindre så alle kunne få et arbejde. Man er trods alt bedre stillet selv med en 20 timers arbejdsuge fremfor kontanthjælp.

Mht 3f.dk hacket så vil jeg også gerne gøre det klart at jeg ikke synes det er okay at lægge en side ind som så mange har brug for, men jeg lugter stadig ugler i mosen når siden var tilgængelig selvom den var "hacket". Dog kan jeg, som ikke 3f medlem, ikke sige om funktionerne virkede, men de fik da meget PR på hele "Anon angriber 3f.dk"-tingen.

16
28. august 2012 kl. 13:05

Det sidste man vil er da at give en dårlig service!!! de 15.000 til 25.000 medlemmer der blev ramt i den periode skulle fysisk ned i deres afdelinger og afleverer dagpenge kort mm.

Næh, de ledige skulle såmænd blot, bevæge sig ned til nærmeste postkasse. Og hvis man er så uheldig, at man er ledig, må det være til at overkomme.

12
28. august 2012 kl. 11:39

Blot for at gøre opmærksom på sammenhængen.

Krifa er ikke en fagforening. Krifa udgør sammen med KA (Kristelig Arbejdsgiverforening) et konglomerat, der i realiteten styres af KA.

Fra restauratøren på Vejlegårdens side var der tale om en ren indrømmelse, da man hængte et banner op foran restauranten. På Berlingske Tidendes hjemmeside kunne man se et foto af det. Her erklærede restauratøren at man havde orden i sagerne, da man havde overenskomst med KA. Med Kristelig Arbejdsgiverforening, ikke Kristelig Fagforening ...

Historisk er de to siamesiske tvillinger udgået af Indre Mission, som de stadig er stærkt tilknyttet. Og ved storlockouten i 1899 blev da netop folk herfra brugt som skruebrækkere. Arbejdsgiverforeningen tabte imidlertid, og vi fik gennem Septemberforliget samme år Den danske Model, som der så er nogle på Christiansborg der gerne vil ødelægge.

Karakteristisk er det dog at hverken Dansk Arbejdsgiverforening eller HORESTA, arbejdsgiverne for restaurationsbranchen, nærer nogle ønsker i den retning.

Personligt kan jeg kun være tilfreds med at formanden for min egen fagforening, Gorm Leschly, i sidste nummer af Gymnasielæreren gav udtryk for at man ikke ønskede at støtte Krifa. Ved en fejl havde man villet leje sig ind på kursuscentret Trinity, før man blev klar over ejerforholdene.

Til den aktuelle konflikt er at sige at da restauratøren overtog Vejlegården havde den overenskomst med 3F, lige som samtlige ansatte var medlemmer af 3F. De blev så lockoutet / fyret, og nu kører han så med »gul« arbejdskraft, med dårligere forhold end med 3F-overenskomsten. Så det er hans ret til at køre uden om fagforeningen der fra Vs og Os siden forsvares, ikke lønmodtagernes organisationsfrihed.

Det er naturligvis en fordel at vi i Danmark har en enhedsfagbevægelse, der ikke er politisk opdelt. Desværre kan vi konstatere at LO og specielt 3F i realiteten modarbejder denne model. De er alt for nært bundet op af deres forhold til Socialdemokratiet og dette partis samarbejdspartnere.

En ægte fagbevægelse holder sig til det rent faglige, og udtaler sig hverken om udenrigspolitik (jvf. 3Fs anstrengte forhold til den som Fugl Føniks genopstandne jødiske stat) eller om noget som helst andet, der ikke vedører løn, pension og arbejdsforhold mv., og forhold som vedrører deres arbejdsplads.

23
29. august 2012 kl. 13:30

Krifa er ikke en fagforening.

Hvis din påstand er "rigtig" (da der er tale om politik kan man dårligt nok sige at noget er rigtigt eller forkert..), så synes jeg ærlig talt, at vores politikere burde få meldt det ud, så vi kan få lukket Krifa og alle de andre gule fagforeninger. Hvis det ikke er en fagforening er der tale om falsk varebetegnelse.

Alternativt, hvis politikerne mener, at Krifa er en fagforening, så synes jeg de skulle se at få meldt det ud, så 3F kan stoppe deres hetz mod danske virksomheder.

Det er ærlig talt på tide, at politikerne kommer på banen og melder ud hvad de vil i denne sag.

24
29. august 2012 kl. 14:03

Dansk Arbejdsgiverforening, HORESTA med de organiserede restauratører og Det konservative Folkeparti synes i hvert fald ikke i tvivl.

Kun blandt partier med en liberal tradition synes andre forestillinger at råde, som i Venstre og Liberal Alliance.

Men lagde du virkelig ikke mærke til at Vejlegårdens restauratør havde hængt et banner ud, hvor der stod at han havde overenskomst med KA? Med Kristelig Arbejdsgiverforening.

Der er jo tale om en ren tilståelsessag.

I øvrigt lagde Lars Løkke den da vist død, da han kom tilbage fra sommerferie ...

PS. Det er friheden for arbejdsgiveren til at skifte overenskomsten ud med en billigere pseudo-overenskomst der forsvares, og samtidig fyre eller lockoute de allerede ansatte medarbejdere, der jo alle var medlemmer af 3F. Intet forsvar for de ansatte her ...

27
30. august 2012 kl. 17:51

Dansk Arbejdsgiverforening, HORESTA med de organiserede restauratører og Det konservative Folkeparti synes i hvert fald ikke i tvivl.

Jo, men blot fordi tilhængere af FC Pladderballe er overbeviste om, at Ubehage United er et tegneseriehold, så gør det det jo ikke sandt.

Men lagde du virkelig ikke mærke til at Vejlegårdens restauratør havde hængt et banner ud, hvor der stod at han havde overenskomst med KA? Med Kristelig Arbejdsgiverforening.

Nej, har du et billede der viser, at du gengiver det korrekt?

Der er jo tale om en ren tilståelsessag.

Ikke forstået. Er han ikke medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening?

29
30. august 2012 kl. 18:07

Banneret kan ses her:

http://www.b.dk/nationalt/op-mod-2.000-demonstrerer-mod-vejlegaarden

Kan du virkelig ikke se det absurde i at restauratøren skriver at han har overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening?

og kan du heller ikke se, ar selv om arbejdsgiver og ansatte på nogle områder har fælles interesse, så har de på andre områder modsatrettede?

Jeg lægger mærke til at en del herinde ikke bryder sig om, hvad jeg har skrevet i denne sag. De ønsker åbenbart amerikanske tilstande på arbejdsmarkedet, med en uhyre svag fagbevægelse, og mindstelønninger for voksne på $7,25 i timen, svarende til 43 dkr eller 6.900 dkr om måneden på fuld tid. Det svarer til den danske kontanthjælp for unge under 25.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._minimum_wages

Er det sådanne lønninger du ønsker dig, med tilsvarende lavere kontanthjælp? Eller måske helt uden offentlig hjælp, idet socialhjælp i USA kun gives i op til et år, og samlet to år for hele livet?

Og til dit sidste indlæg. Ja, 3F burde holde sig fra partipolitik. Det er jo også det jeg kritiserer dem for.

37
25. juli 2013 kl. 11:04

Angående din kommentar om mindstelønnen i USA på 7.25$ så kan jeg jo lige nævne at den er det dobbelte i Detroit, og at de også har stærke fagforeninger.

38
25. juli 2013 kl. 11:25

Såvel USA som føderation som de enkelte stater (i visse tilfælde også enkelte byer) kan lovgive, herunder om mindsteløn.

Nogle stater har så højere mindsteløn end føderationen, andre lavere. Lønnen skal så blot opfylde alle betingelser, hvilket ikke volder problemer når vi taler om mindstelønninger.

34
30. august 2012 kl. 22:47

De ønsker åbenbart amerikanske tilstande på arbejdsmarkedet, med en uhyre svag fagbevægelse, og mindstelønninger for voksne på $7,25 i timen

DR P1 havde onsdag formiddag en udsendelse med Waldemar Schmidt, hvor han blandt andet kom ind på fagbevægelsens overdrevne betydning for lønniveauet. Hans påstand (jeg har ikke tjekket hos andre kilder) var blandt andet, at USA, England og Holland er nogle af de lande der har den laveste tilslutning til fagbevægelsen. På trods af dette er lønniveauet i de tre lande højere end det danske.

http://www.dr.dk/P1/P1Formiddag/Udsendelser/2012/08/28115059.htm

35
30. august 2012 kl. 22:53

Hans påstand ...

Nu har jeg ikke noget at høre ham, men der er andre holdninger til emnet:http://www.information.dk/telegram/308830

Derudover så tjener en tjener ikke nødvendigvis mere end 25 kr i timen i USA ...

(Det bliver mine sidste ord i denne tråd udover at jeg da håber at de fanger folkene bag DoS-angrebet - og det havde jeg også håbet hvis Krifa var angrebet ... selvom længere fængelsstraffe ikke brude komme på tale ...)

32
30. august 2012 kl. 21:07

Jeg lægger mærke til at en del herinde ikke bryder sig om, hvad jeg har skrevet i denne sag. De ønsker åbenbart amerikanske tilstande på arbejdsmarkedet, med en uhyre svag fagbevægelse, og mindstelønninger for voksne på $7,25 i timen, svarende til 43 dkr eller 6.900 dkr om måneden på fuld tid. Det svarer til den danske kontanthjælp for unge under 25.

Grunden til, at du får negative kommentarer kan være, at dine indlæg ikke har noget med artiklen at gøre.

At man ikke bryder sig om dine holdninger, betyder ikke nødvendigvis, at man ønsker amerikanske tilstande. Det har da slet ikke noget med hinanden at gøre.

Det kan også tænkes, at 3F bare hænger folk langt ud af halsen. De kan kun få medlemmer ved hjælp af tvang. Deres kontigenter er vildt dyre i forhold til konkurrenterne. Måske skulle 3F kigge på deres egen forening. Måske skulle de skære ned, effektivisere, osv. som andre moderne virksomheder, i stedet for at hæve kontigentet. I mit område er alle 3F's bygninger nye og flotte, igen for medlemmernes penge.

Det er noget af det som gør, at folk er trætte af de gammeldags stive foreninger, sammenholdt med, at de er så pokkers røde og ineffektive.

3F vil tvinge Vejlegården over i deres fold igen, fordi de har valgt en anden. 3F tillader ikke, at en kok sætter en tallerken på bordet, eller at en tjener tager en steg ud af ovnen. Det er utroligt dyrt og oldnordisk. På en moderne arbejdsplads, hjælper folk hinanden, uden at skele meget til tåbelige faggrænser. Sålænge 3F og de gamle fagforeninger ikke vil forny sig, så går det kun tilbage for dem. 3F holder fast i en 113 år gammel model, og vil hellere have, at virksomhederne dør og folk mister deres arbejde, end forny sig.

30
30. august 2012 kl. 19:09

Kan du virkelig ikke se det absurde i at restauratøren skriver at han har overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening?

Jeg kan helt ærligt ikke se det som andet end en gang flueknepperi.

I praksis er der jo ikke større binding mellem KA og Krifa end mellem LO og DA.

Ja, 3F burde holde sig fra partipolitik. Det er jo også det jeg kritiserer dem for.

Og alligevel har du ikke trukket din påstand, at Krifa ikke er en fagforening, tilbage.

Det kan jeg se det absurde i.

25
29. august 2012 kl. 14:19

Selv om sagen om Vejlegården er adamantklar, kan man på:

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2012/08/29/122726.htm

se noget om LOs og især 3Fs grundlæggende problemer med deres potentielle medlemmer.

3F agerer partipolitisk, ønsker at finansloven skal indgås med Enhedslisten, og i en situation hvor de to største arbejderpartier er V og DF (med S som nummer 3), er det jo indirekte en opfordring til at dem der ikke stemmer på S, SF eller Enhedslisten, skal forlade LO-fagbevægelsen.

Ja, LO og især 3F modarbejder deres egne, langsigtede interesser ... og lægger op til at LO-fagbevægelsen splittes op efter partilinjer.

22
28. august 2012 kl. 16:40

Peter Sticker skrev:

Hov Per, der blev du da vist lige hacket af Harald Børsting.

Når man har været tillidsrepræsentant i sin fagforening (GL) i 10 år, kan man godt kende forskel mellem ægte fagforeninger og den uægte vare.

Der er lige så stor forskel mellem 3F og Krifa, som der er mellem University of Oxford og Oxford University.

Sidstnævnte er en brevskole der mod penge, og for en beskeden indsats, uddeler akademiske titler, og i øvrigt tjener en del på souvenirs. Hvis den altså stadig eksisterer ... det er trods alt 11 år siden jeg sidst var i Oxford.

10
28. august 2012 kl. 11:31

... af al vores digitale kommunikation? - Kan den ikke bruges til noget? -Nej? - Skulle vi så ikke overveje om den er pengene værd?

9
28. august 2012 kl. 11:05

Strafferammen er måske op til 6 år, men det er da noget sludder og skrive at han risikerer 6 års fængsel.

Hvorfor ikke være realistisk og spørge nogen (advokat/dommer) om hvad han reelt risikerer. Medmindre han tilfældigvis kom til at slå nogle mennesker ihjel mens han hackede 3F, er det jo totalt urealistisk (og så er det ikke engang sikkert).

7
28. august 2012 kl. 10:42

Nu skal det også lige siges at ham fra pastebin(som af nogle af de andre anons har lagt ud) før har gået imod anons fællesinteresser.

Og for god ordens skyld, lod 3F deres hjemmeside blive liggende nede i dagevis imens de snakkede om "hvor synd det var for dem".(dog skal det siges at jeg i vejlegaard/krifa vs 3F, støtter 3F. Men at høste en masse sympati ved bevidst at holde deres side nede, samt at nægte deres medlemmer adgang til dagpenge systemet er forrykt)

17
28. august 2012 kl. 13:13

"Tro mig.. disse hjemme sider blev ikke holdt lukket pga. af raklame, det ville være tumpet!!" - Det kan jo ikke gøre andet end at være enig i men . . . Den 23/7 - 17:46: Fik man følgende fra www.mit3f.dk: "Error Code: 403 Forbidden. The server denied the specified Uniform Resource Locator (URL). Contact the server administrator. (12202)" - Dette tyder ikke på en lukker servere, men en handling som bevist udelukker stien til hjemmesiden. Dette kan beskrives som et forsøg på at beskytte systemet, hvis ikke lige at mit3f.dk (uden www) virkede fint. Altså hvis man fjerner www foran adressen så køre systemet, i hvert fald så langt at man får mulighed for at logge på. På lige fod med at 3F's forsiden i flere uger efter vise deres "nød hjemmeside" mens den rigtige virkede fint, er det stof til eftertanke. Hvis Politiet gerne vil finde bagmændene bag den manglende adgang til 3F's dagpenge system, skal de nok en tur ind til 3F. Om det så er IT-afdelingen eller ledelsen kan man så prøve at gætte på.

8
28. august 2012 kl. 11:04

det lyder vildt Daniel, er det noget du har bevis for ?

11
28. august 2012 kl. 11:37

Det første(mht til at Elan0r tidligere har lavet ting i anons navn som strider imod deres fælles interesser) er det noget jeg har igennem 2 danske anons jeg kender.

Det andet, med 3F's hjemmeside der blev holdt nede, var noget en af mine kammerater opdaget da de havde deres midlertidige forside oppe med teksten "Beklager, men siden er pt nede" samt logo. klikkede man på logoet kom man ind på deres normale index side. Jeg er dog PROSA og ikke 3F'er så om systemet virkede, ved jeg ikke. Men for mig at se er det da underligt at man laver logoet på en midlertidig side til et link til den normale side de hævder er nede. Jeg opdaget det dagen efter DDoS angrebet derpå, og tjekkede det efterfølgende 2 til 3 gange om dagen de næste 2 dage(og der var den midlertidige side stadig nede)

13
28. august 2012 kl. 12:31

Når en stor arbejdsplads bliver angrebet af Hacker.. (vil jeg tro) at det er normalt at man lukke for de hjemme sider hvor de kan gøre mest skade.. indtil man finder ud af hvad der foregår Via. 3f.dk har man bl.a. adgang til mit3f, som er det sted hvor dagpenge (og masser af andre ting) indberetning sker. (nerven i Akassen) Det sidste man vil er da at give en dårlig service!!! de 15.000 til 25.000 medlemmer der blev ramt i den periode skulle fysisk ned i deres afdelinger og afleverer dagpenge kort mm. Dette er kun en lille del af de gener de blev ramt af!!! Der blev kæmpet med næb og klør for at få stoppet de angreb, så de hjemme sider kunne komme i luften igen. Tro mig.. disse hjemme sider blev ikke holdt lukket pga. af raklame, det ville være tumpet!!

5
28. august 2012 kl. 09:33

Da jeg kender personen, som Anonymous afslørede som værende ElanOr1, på pastebin.com, kan jeg kun sige, der kommer virkelig ikke bag på mig hvis det er ham.

6
28. august 2012 kl. 10:40

Det kan godt være det er mig der har vores retssystem galt i halsen, men hvis du ved hvem personen rent faktisk er, er du så ikke forpligtiget til at kontakte politiet?

15
28. august 2012 kl. 13:00

Hans navn og addresse har været linket mange steder, også i denne tråd (det blev dog fjernet af Michelle Bea Lund)

4
28. august 2012 kl. 09:32

Jeg har grundet det ikke rigtige navn "Random" valgt at fjerne indlægget, da dette strider imod Version2s regler om synlighed og gennemsigtighed.

VH. Community builder Michelle Bea Lund

3
28. august 2012 kl. 09:21

Ja, som Random skriver, var der jo en person der blev "afsløret", det kunne da have været interessant at vide om denne person, rent faktisk var blevet afhørt, og om det politiet i givet fald var nået frem til at det rent faktisk ikke var ham.

Hvem som helst kan jo have lagt de pågældende oplysninger ud på pastebin.com, og der er jo ikke ligefrem nogle "smoking gun" beviser inkluderet i det pågældende link.

1
28. august 2012 kl. 08:55

Den gad jeg godt lige have forklaret ? Samt hvorfor I siger flertal om dem, hvad lader jer dog tro, at der er flere, der skulle stå bag det angrebet..?